Εκθέσεις

I ♥ SoComic: Όλοι οι έλληνες κομίστες σε ένα blog

Tο Νο1 διαδικτυακό στέκι σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, που φιλοξενεί, καθημερινά, σειρές κόμικ Ελλήνων δημιουργών, στηρίζει οικονομικά εκδόσεις και αυτοεκδόσεις καθώς και φεστιβάλ κόμικ και εκθέσεις δημιουργών.

Κύα Τζήμου
i-♥-socomic-όλοι-οι-έλληνες-κομίστες-σε-ένα-blog-178581
Κύα Τζήμου

To SoComic.gr είναι το μπλογκ που δημιουργήθηκε το 2011 με την υποστήριξη της ΙΟΝ Σοκοφρέτα. Πρόκειται για το Νο1 διαδικτυακό στέκι σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, που φιλοξενεί, καθημερινά, σειρές κόμικ Ελλήνων δημιουργών, στηρίζει οικονομικά εκδόσεις και αυτοεκδόσεις καθώς και φεστιβάλ κόμικ και εκθέσεις δημιουργών.

Το SoComic.gr, μέχρι σήμερα, φιλοδοξεί να πετύχει ένα μόνο σκοπό, να αλλάξει τη διάθεση όλων αυτών των αναγνωστών που νιώθουν ότι η καθημερινότητά τους χρειάζεται μία γεύση καλαισθησίας και χιούμορ.

Την αγαπήσαμε αυτήν την κίνηση της  ION, σερφάραμε για ώρα στο blog της όπου μια μεγάλη μερίδα νέων ελλήνων κομίστας παρουσιάζει την δουλειά της και μετά ο Μιχάλης Φιλιππίδης, Υπεύθυνος Προϊόντων της ΙΟΝ Α.Ε. Βιομηχανία Κακάο & Σοκολάτας, μας έλυσε όλες τις απορίες. Είναι πολύτιμη η συνδρομή των ελληνικών επιχειρήσεων στην προβολή των νέων δημιουργών και ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουν να το κάνουν.

Screen-Shot-2016-04-18-at-11.55.30-AM-1
Ο Stef, σκιτσάρει το σημερινό εξώφυλλο του SoComic.gr με θέμα τις τελευταίες ώρες και επόμενη ημέρα από το φεστιβάλ Comicdom Con Athens 2016.

Γιατί το comic; Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε την ανάδειξη της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής έκφρασης ώστε να  στηρίξετε μέσω του SoComic.gr  τους έλληνες κομίστες; 

Όπως ίσως γνωρίζετε το πιο σημαντικό στοιχείο πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου. Όταν ξεκινήσαμε τις σελίδες της ΙΟΝ στο facebook πειραματιστήκαμε αρχικά με διάφορα θέματα ή χώρους, όπως η μουσική, ο κινηματογράφος κλπ. Τελικά καταλήξαμε ότι θα έπρεπε να βρούμε έναν χώρο που δεν είχε εκείνη την χρονική στιγμή τουλάχιστον, κάποια πλατφόρμα έκφρασης με το σκεπτικό να δημιουργούμε, όπως ανέφερα πριν, πρωτότυπο περιεχόμενο. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε τον χώρο της 9ης τέχνης όπως συνήθως αναφέρονται τα κόμικς και ξεκινήσαμε αμέσως την συνεργασία μας με τρεις ή τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες που δημιουργούσαν αποκλειστικά για το blog τα στριπάκια και τις διάφορες ιστορίες τους.  Επίσης σκεφτήκαμε ότι η συγκεκριμένη μορφή έκφρασης είναι αρκετά κοντά σε όλες τις ηλικίες όπως ακριβώς και η Σοκοφρέτα αλλά και η ΙΟΝ γενικότερα.

socomiccoverMINI-horz
Ηλίας Κυριαζής, Nec, Σπύρος Δερβενιώτης

Το όλο εγχείρημα ήταν αποκλειστικά  πρωτοβουλία της ΙΟΝ ή προέκυψε στην πορεία ως χορηγός;

Αναφερόμαστε ως χορηγός του SoComic.gr αλλά ουσιαστικά είναι αποκλειστικά δική μας πρωτοβουλία και εμείς έχουμε αναλάβει όλο το κόστος λειτουργίας του blog.

Το πιο ενδιαφέρον σε όλο το εγχείρημα είναι η πολύπλευρη δημιουργικότητα που κρύβεται στους Έλληνες σκιτσογράφους. Πριν ασχοληθώ με το blog ένιωθα (λανθασμένα) ότι τα κόμικ έχουν ένα περιορισμένο κοινό και μια περιορισμένη θεματολογία, που ενδεχομένως να μην αφορά αρκετούς.

Σήμερα, έχοντας δει κόμικ και graphic novel να έχουν σαν θέματα, βιογραφίες τραγουδιστών, ιστορικές αναφορές, λαογραφία και άλλα στοιχεία, συνηδητοποίησα πόσο μεγάλο εύρος έχουν, αλλά και τη δυναμική που κρύβουν οι Έλληνες δημιουργοί.

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των σκιτσογράφων που θα αναδειχθούν στο blog και πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει;

Όλα ξεκινούν από την ιδέα. Ανάλογα με την ιδέα για κάποια σειρά που έχει κάποιος, επικοινωνεί μαζί μας και ξεκινάμε μία συζήτηση για τον τρόπο συνεργασίας μας. Φυσικά, έχουμε ένα συγκεκριμένο budget κάθε φορά, ωστόσο, πάντα βρίσκουμε τρόπους και ευκαιρίες για νέες συνεργασίες.

1_Wednesday_Rebel-3-704x1024
REBEL REBEL The graphic biography of David Bowie is Con Chrisoulis’ follow up serialised graphic novel to TALES OF THE SMITHS and DRYLAND

Με ποιους άλλους τρόπους στηρίζετε έμπρακτα τους έλληνες κομίστες πέραν του blog  όπου προβάλλονται τα κόμικ τους;

Με πολλούς άλλους τρόπους στηρίζουμε το χώρο. Για παράδειγμα συμμετέχουμε κάθε χρόνο, τα τελευταία 5 χρόνια, στην βασική έκθεση του χώρου στην Αθήνα, την Comicdom Con που  γίνεται στην Ελληνο Αμερικανική ένωση. Θα είμαστε εκεί και φέτος. Επίσης έχουμε χορηγήσει την έκδοση άλμπουμ αλλά και ιστοριών/ βιβλίων κόμικς σε τουλάχιστον 20 καλλιτέχνες τα τελευταία 2 χρόνια, μια κίνηση που βοηθάει ιδιαίτερα αυτούς τους καλλιτέχνες που θέλουν να εκδόσουν τις δουλειές τους αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Τέλος έχουμε χορηγήσει και την δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης κόμικς στην Αθήνα, συγκεκριμένα στου Ψυρρή στην The Hub Athens. Πιστεύω όμως ότι η μεγαλύτερη βοήθεια είναι πραγματικά το blog καθώς αποτελεί την μοναδική πλατφόρμα έκφρασης για τον χώρο αυτό.

Το υλικό που φιλοξενείτε είναι πρωτότυπο; Υπάρχει η προοπτική κάποιας συλλογικής έκδοσης στο εγγύς μέλλον;

Απολύτως πρωτότυπο και δημιουργείται αποκλειστικά για δημοσίευση στο μέσο αυτό. Αυτό που έχουμε κάνει στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε καθώς είχε μεγάλη επιτυχία, είναι να εκδίδουμε πολλές από τις σειρές που έχουν εμφανιστεί στο SoComic.gr.

WD26-1
“Εργάτης-Αφεντικό:Μια σχέση πάθους που αντέχει στο χρόνο. Πολύ.Πάρα πολύ,διάολε. Kάθε Σάββατο 11:00 στο socomic η σειρά The Working Dead του Πάνου Ζάχαρη.

Ποιες είναι αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την αποδοχή του κοινού, οι πιο δημοφιλείς σειρές που αναδείξατε μέσω του SoComic.gr;

Αρκετές έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα και επισκεψιμότητα, για να είμαι δίκαιος θα αναφέρω κάποιες που έχουν ξεχωριστή διάκριση.

Τα Κουραφέλκυθρα V2.0 του Αντώνη Βαβαγιάννη, ήταν η σειρά που αρκετά επεισόδια της έγιναν viral, στο internet και μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη σειρά παραμένει από τις πιο δημοφιλής. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάθε Δευτέρα στις 11:00. Το Tales of The Smiths (η ιστορία του συγκροτήματος των Smiths) από τον Con Chrisoulis εκδόθηκε από την Overlook-Omnibus, μια μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό και έπεται και συνέχεια. Ο συγκεκριμένος δημιουργός τώρα δίνει στο SoComic.gr  κάθε Τετάρτη 13:00, τη σειρά «Rebel Rebel, The graphic biography of David Bowie » που είναι ουσιαστικά η βιογραφία του θρυλικού τραγουδιστή/performer. Τα Χαρακώματα των Πέτρο Χριστούλια και Τάσο Ζαφειριάδη που είχε σαν θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Europeana, πέρασε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, Βέροιας, Χανιών και Γαλλίας!

CoverSoComicXmas-723x1024-horz
Αλεξία Οθωναίου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Stef

Το «Γυρνώ σαν νυχτερίδα» και γενικότερα η τριλογία του Πέτρου Χριστούλια, μια παρωδία που διαδραματίζεται στην μετεμφυλιακή Αθήνα και συγκεκριμένα στην Τρούμπα του ’50,  βρέθηκε να διακοσμεί τον εορτασμό για τα «100 χρόνια στο Λιμάνι του Πειραιά». Ο συγκεκριμένος δημιουργός, αυτή την περίοδο δημοσιεύει στο SoComic.gr το τρίτο μέρος της σειράς «Αφού μ’αρέσει να γυρνώ» κάθε Τρίτη στις 10:00. Τέλος το «Γιώργος Ζαμπέτας- Ο πιο καλός ο μαθητής» που φυσικά είναι η σειρά που περιλαμβάνει ανέκδοτες ατάκες, στιγμιότυπα και άλλα, από τη ζωή του διάσημου Ρεμπέτη, σε σενάριο του Σωκράτη Μιχαηλίδη, Γιώργου Ζαμπέτα (απόγονου) και Νικόλα Στεφαδούρου (σκίτσο). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάθε Δευτέρα στις 10:00.

Από το 2011 μέχρι σήμερα πώς έχει ανταποκριθεί το κοινό στο blog και πόσους έλληνες κομίστες έχετε προβάλλει;

Το κοινό έχει ανταποκριθεί με ενδιαφέρον για το SoComic.gr και το έχει αναδείξει σαν το Νο1 σε επισκεψιμότητα blog στην Ελλάδα, με πάνω από 75.000 μηνιαίες επισκέψεις. Επιπλέον, έχει συνδέσει την ΙΟΝ Σοκοφρέτα με κάτι θετικό και δημιουργικό, όπως ο χώρος των κόμιξ και αυτό το εισπράττουμε, εκτός από την επισκεψιμότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι συνεχώς ανοδική και από τα μηνύματα των καταναλωτών, που αναφέρονται σε αυτό. Πιστεύω ότι έχουμε συνεργαστεί έως τώρα με περισσότερους από 50  Έλληνες σκιτσογράφους.

cliff-horz
Σωτήρης Γκογκτζίλας, Con Chrisoulis, Con Chrisoulis

Τα σχέδια σας για το μέλλον;

Είναι σίγουρα μια πολύ πετυχημένη ενέργεια που πραγματικά πιστεύω ότι, εκτός της προώθησης της μάρκας Σοκοφρέτα και της ΙΟΝ γενικότερα, προσφέρει σημαντικά στον πολιτισμό και στις τέχνες στην χώρα μας, οπότε πραγματικά το βλέπω και σαν μια κίνηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για την εταιρεία μας. Στο μέλλον σίγουρα θα θέλαμε να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και ίσως να το εμπλουτίσουμε και με άλλα συναφή πάντα κομμάτια που μπορούν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο το ακροατήριό του.

ts_109-657x1600
Το True Story εκδόθηκε από τη Jemma Press, με την υποστήριξη της ΙΟΝ Σοκοφρέτα και του www.socomic.gr. Αν δεν προλάβατε να το βρείτε στο φεστιβάλ, τότε μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ (Jemma Press, Πειραιάς Αλκιβιάδου 138-140, tel:210.42.27.664).
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα