10 πράγματα για τον Φερνάντο Μποτέρο που γεννήθηκε σαν σήμερα

90 χρόνια μετά τη γέννηση του σπουδαίου καλλιτέχνη 

Parallaxi
10-πράγματα-για-τον-φερνάντο-μποτέρο-που-929521
Parallaxi

Ο Φερνάντο Μποτέρο γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1932. 

Κολομβιανός στη καταγωγή, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, παγκοσμίως.

#1: Μόλις στην ηλικία των δώδεκα, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται ως ταυρομάχος, ωστόσο δεν έδειξε μεγάλο πάθος για τη ταυρομαχία. Παρόλα αυτά, οι σκηνές ταυρομαχιών ήταν θέμα που προσπάθησε να απεικονίσει στα πρώτα του έργα, μαζί με τοπιογραφίες που ζωγράφιζε έξω.

#2: Σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική του πορεία αποτέλεσαν οι 23 πίνακες σχετικά με τη βία στην Κολομβία, που εμπνεύστηκε από τα καρτέλ ναρκωτικών και παρουσίασε το 2004.

fernado-botero-e1i73.png

#3: Το 1973, μόλις μετακόμισε στο Παρίσι, επιχείρησε να ξανα ασχοληθεί με τη γλυπτική, που είχε δοκιμάσει και περίπου μια δεκαετία πριν. Ο Μποτέρο έφερε σε τρισδιάστατη μορφή τα αγαπημένα του έργα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα απολαύσει και σε εξωτερικό χώρο. Πολλά από τα γλυπτά του τα έχει δωρίσει στους δρόμους της πατρίδας του.

#4: Το 1960 και ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη, του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Γκούγκενχαϊμ για την Κολομβία, και έτσι κατονομάστηκε ως ο σημαντικότερος Κολομβιανός καλλιτέχνης της νεότερης ιστορίας.

#5: Στα 16 του, ο Μποτέρο δημοσίευσε τις πρώτες του εικονογραφήσεις στην εφημερίδα Ελ Κολομβιάνο. Τα χρήματα που έβγαζε πήγαιναν για τις εικαστικές σπουδές του. 

#6: Το 1995, μια τρομοκρατική ομάδα, βομβάρδισε ένα από τα γλυπτά του Μποτέρο. Περίπου 30 άτομα σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Το κίνητρο της τρομοκρατικής επίθεσης δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί. Ο Μποτέρο, ύστερα από το γεγονός, αποφάσισε να δωρίσει στην πόλη ένα άλλο γλυπτό με όνομα “La Paloma de la Paz (Το περιστέρι της ειρήνης) και τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα στα συντρίμμια του προηγούμενου.

fernado-botero.jpg

#7: Ο Μποτέρο έχει σπίτια σε διαφορετικές χώρες, καθένα εκ των οποίων είναι αφιερωμένο σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό μέσο. Ειδικότερα, στο Παρίσι ο Μποτέρο ασχολείται με τις μεγάλες ελαιογραφίες, ενώ στο Μόντε Κάρλο και τη Νέα Υόρκη χρησιμοποιεί αποκλειστικά λάδια παστέλ και ακουαρέλες και στο σπίτι του στην Τοσκάνη διαπλάθει τα χάλκινα γλυπτά του.

#8: Η αγάπη του καλλιτέχνη για την πατρίδα του είναι τόσο έντονη, που ο ίδιος βάφτισε τον εαυτό του  ως τον “πιο Κολομβιανό καλλιτέχνη της Κολομβίας”. Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό φαίνεται να εγκρίνει και ο λαός, καθώς πλατείες και δρόμοι φέρουν το όνομά του, ενώ ο ίδιος τιμάται σε μεγάλα μουσεία σε όλη την Λατινική Αμερική.

#9: Το 1956 ο Μποτέρο ζωγράφισε ένα μαντολίνο με τέτοιον τρόπο, ώστε το όργανο πήρε υπερβολικές διαστάσεις. Ο καλλιτέχνης ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα και έτσι ξεκίνησε το ενδιαφέρον το για την απεικόνιση του όγκου.

#10: Πέρα από ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, ο Μποτέρο είναι και συλλέκτης έργων, έχοντας μια εντυπωσιακή συλλογή έργων ζωγραφικής από τους Ευρωπαίους Δασκάλους του 19ου και 20ου αιώνα. Αυτή η συλλογή είναι ανοιχτή στο κοινό στο Μουσείο Botero στην πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα