Η Καστοριά προκαλεί την ταυτότητά της να μεγαλουργήσει
Το βιζόν έκανε την Καστοριά ή η Καστοριά το βιζόν; Η πόλη έβαλε επίσημα σε ισχύ και τις δύο περιπτώσεις.
Την Πέμπτη 4 Μαΐου εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, η οποία και διαρκεί ως τις 7 Μαϊου. Μία διοργάνωση για πρώτη φορά σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO, παρουσία επισήμων, τοπικών φορέων, παραγόντων, ανθρώπων την εγχώριας βιομηχανίας του σόου και πλήθος κόσμου εντός και εκτός συνόρων. Φέτος δεν απασχόλησαν μόνο οι βιζόν, ούτε μόνο ο Λάκης Γαβαλάς, αλλά η Καστοριά, η οποία προσπαθεί επίσημα να πετύχει το κάτι παραπάνω κοιτώντας στα ίσια την παράδοσή της. Το ζήτημα που έθεσε ουσιαστικά ως θέμα αυτή η πόλη, είναι μια αρκετά υποσχόμενη πρόκληση. Τουτέστιν όσο γούνα τόσο και Καστοριά, όχι όμως μελλοντικά. Μάλλον από τώρα.
Με τα δεδομένα όμως να μιλούν για “άνοιξη” της ελληνικής γουνοποιίας μετά από τρία χρόνια αδράνειας του κλάδου και με τα μηνύματα για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας να δείχνουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, στην 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς δεν πρωταγωνιστεί μόνο το προφανές για να παραμείνει ασχολίαστο.
Για πρώτη φορά φέτος, η γούνα είναι το αναμενόμενο αλλά η Καστοριά το πολυαναμενόμενο. Και υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για αυτή την αλλαγή στο σενάριο.
“…η πόλη πιστεύει στην παράδοση, εμμένει και δημιουργεί για να καταστήσει την Καστοριά παγκόσμιο κέντρο γουνοποιίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της Καστοριάς στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων.
Μία έκθεση που φέρνει μαζί της καινοτομίες, εξωστρέφεια και μία μεγάλη συνεργασία καθώς η 42η διοργάνωση είναι το ξεκίνημα μίας μεγάλης σύμπραξης ανάμεσα στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς και της ΔΕΘ-HΕLEXPO.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην ΔΕΘ-Helexpo και στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, δηλώνοντας πως “χαιρόμαστε που η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί μία νέα περίοδο ανάπτυξης για την γούνα.” ενώ από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, αναφέρθηκε στο “κύρος και στην τεχνογνωσία της ΔΕΘ-Helexpo, η οποία αποτελεί πολύτιμο οδηγό για να αναδειχθεί η Καστοριά σε παγκόσμιο κέντρο γούνας“.
Η έκθεση φέτος συγκεντρώνει 120 εκθεσιακές συμμετοχές και εμπορικούς επισκέπτες προερχόμενοι από περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, ενώ έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 100% οι διαθέσιμοι χώροι του εκθεσιακού κέντρου.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια την έκθεση επισκέπτονται εμπορικοί επισκέπτες από την Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και μία 20μελής επιχειρηματική αποστολή από την Κορέα μέσω ειδικών αεροπορικών πτήσεων τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Καστοριάς.
Η ελληνική γουνοποιία της Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να μεγαλουργήσει σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν τόσο ο Δήμαρχος της πόλης όσο και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια.
Για “ολιστικές προσεγγίσεις μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας” έκανε λόγο ο υπουργός ενώ τόνισε την σημασία των εξαγωγών στην Ευρασία, τον ρόλο της Μόσχας και του Κιέβου ως προς την τουριστική τους προσέγγιση, την συμμετοχή της ελληνικής γούνας σε διεθνείς εκθέσεις, πράγμα που θα συμβεί διπλά καθώς θα υπάρξει δειγματισμός ελληνικής γούνας στην Κορέα τον Ιούλιο αλλά και στο Καζακστάν.
H 42η διοργάνωση αντιμετωπίζεται ως σταθμός στην ιστορία τόσο της περιοχής όσο και των παραγόντων της.
“… η φετινή έκθεση θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του συνδέσμου (σσ γουνοποιών) και θα εδραιώσει τη θέση της στα παγκόσμια κλαδικά γεγονότα. Το πρώτο και μεγαλύτερο ίσως γεγονός που μας κάνει να το πιστεύουμε αυτό, είναι η ανταπόκριση των εκθετών στην πρόσκλησή μας.” ανέφερε ο πρόεδρος Ιωάννης Κορεντσίδης.
Οι εκθέτες μίλησαν για πραγματική “ανάσα” μετά από τα τελευταία δύσκολα για τους ίδιους χρόνια ενώ ανέφεραν σχετικά με την έκθεση γενικότερα αλλά και την φετινή διοργάνωση ειδικότερα, πως αναμένουν να αποδώσουν όλες οι κινήσεις της ομαδικής προσπάθειας των εμπλεκομένων.
Η συνεργασία είναι ίσως ο πιο καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη του διπλού στόχου που έθεσε στον εαυτό της ουσιαστικά η τοπική κοινωνία: αφενός την ανάπτυξη της γουνοποιίας και αφετέρου την ανάπτυξη της περιοχής ως τουριστικό πόλο έλξης.
Οι δράσεις αυτής της προσπάθειας επικεντρώθηκαν στα πεδία της προβολής, προώθησης, και προσέλκυσης πελατών και εμπόρων γούνας με άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των παραδοσιακών.
Η αναβάθμιση των υποδομών που ήδη υπάρχουν και η διοργάνωση του 1ου Fur Shopping Festival που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 70 Εκθετών με το event να επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Νοέμβριο του 2017.
Η ενεργοποίηση του αεροδρομίου της πόλης μετά από πολλά χρόνια με την 1η διεθνή πτήση τον περασμένο Νοέμβριο, η συνεργασία με την ΔΕΘ – HELEXPO και ως αποκορύφωμα η 42η διοργάνωση της Διεθνής Έκθεσης Γούνας.
Οι εκθέτες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, πως η αίγλη και η πολυτέλεια της γούνας δεν αγγίζουν αγοραστικά τον Έλληνα καθώς η σχέση του μαζί της ακόμα και για ευνόητους λόγους δεν συγκαταλέχτηκε ποτέ στα φόρτε του.
“Οι Έλληνες, το πολύ κανένα αξεσουάρ. Σχεδόν όλη μας η παραγωγή απευθύνεται σε ξένους και βασίζεται στις εξαγωγές. Για τις Ρωσίδες για παράδειγμα, η γούνα είναι κυρίως σύμβολο. Κάθε άντρας οφείλει να αγοράσει έστω και μία φορά στην ζωή της, μία ακριβή γούνα για την γυναίκα του.”
Οι τιμές ξεκινούν από μερικές χιλιάδες ευρώ και φτάνουν να αγγίζουν ποσά δυσθεώρητα ξεπερνώντας ανά περιπτώσεις ακόμα και τις 100.000 ευρώ. Οι περισσότεροι γουναράδες ελπίζουν πως ήρθε η ώρα να κάνουν απόσβεση των εξόδων παραγωγής τους, τα οποία είδαν να διογκώνονται σε σχέση με τα έσοδά τους, ακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ρωσία. Δεν μένουν στα λόγια και περνάνε στις πράξεις, προσπαθώντας με όποιο τρόπο έχουν να πείσουν τον πελάτη που κάθετε στα ειδικά διαμορφωμένα σταντ του περιπτέρου τους. Τα μοντέλα που επέλεξε το κάθε brand για να δειγματίζουν τα κομμάτια στους εκάστοτε πελάτες, ακολουθούν την διάθεση του ιδιοκτήτη, με την γούνα να γίνεται μέσα στο Κέντρο, το απόλυτο επίκεντρο.
Οι δυτικομακεδόνες πάντως, τουλάχιστον με τα κομμάτια που εκτίθενται φέτος, δεν υπολείπονται γούστου. Από το κλασικό μέχρι το εξτρίμ και τους ανατρεπτικούς συνδυασμούς γραμμών αλλά και τις λεπτομέρειες από υλικά που εντυπωσιάζουν, έχουν την υπογραφή της κορυφαίας ποιότητας των κατασκευαστών τους, που ακολουθούν -με κάποιες εξαιρέσεις- την επιταγή της μόδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, του σύγχρονου που θέλει να συναντήσει την παράδοση, κινήθηκε και το πρώτο fashion gala της έκθεσης, μεταφερόμενο σε εξωτερικό χώρο.
Συγκεκριμένα στην γραφική πλατεία Ντολτσο της Καστοριάς, έλαβε χώρα το απόγευμα της ημέρας των εγκαινίων της έκθεσης ένα κλασικό ελληνικό fashion show.
Περισσότερο παραδοσιακό παρά σύγχρονο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την φιλοσοφία του, που θέλει δύο-τρεις παρουσίες της εγχώριας show biz να δίνουν το παρόν για ένα φλας, ένα quote και μια σέλφι την ώρα που το προσκεκλημένο κοινό αγνοεί εξαιτίας πρακτικών λόγων την ελληνική βιομηχανία του σόου.
Η ιδέα για το σημείο εξαιρετική, όπως και η παρουσία του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, τα κοκτέιλ, τα μοντέλα και περισσότερο από όλα τo ηλεκτρικό κράμα του συγκεκριμένου πεδίου ανάμεσα σε σπίτια που η αρχιτεκτονική τους κόβει την ανάσα. Ακόμα περισσότερο και από τα ήδη τραβηχτικά -τουλάχιστον- στο βλέμμα κομμάτια που δειγματίστηκαν.
Αποδεικνύεται πως είχε δίκιο ο πρόεδρος του Συνδέσμου ο οποίος παρουσίασε την επιλογή του σημείου για το gala ως μία από τις κινήσεις εξωστρέφειας και ανάδειξης όλου αυτού που ονομάζουμε ταυτότητα ενός τόπου.
Άρα, είναι τα μινκ τα χρυσοφόρα πλάσματα που αναθρέφονται για να κουβαλήσουν κυριολεκτικά τρίχα – τρίχα την ιστορική συνέχεια ενός τόπου, την επιβίωση, την παραγωγικότητα και τις όποιες αναπτυξιακές πιθανότητες έχει να διεκδικήσει ή να χτίσει αυτός γύρω από την πολύχρονη παράδοσή του; Ή μήπως η Καστοριά το ‘χει έτσι και αλλιώς;
“…να φανταστείς οι οικολόγοι πήγαν και τα ελευθέρωσαν μια νύχτα και κατέστρεψαν τα πάντα στους δρόμους, στις αυλές, δεν άφησαν τίποτα, τίποτα.” ήταν η απρόσμενη απάντηση υπαλλήλου σε γουνοποιϊο, σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα παραγωγής μίας νέας συλλογής(;).
Ακολουθεί και η άρνηση ενός Βούλγαρου επιστήμονα στο να “υπογράψει” επώνυμα την καινοτομία του δημιουργήματός του. Της πολυσυζητημένης πλέον χρυσής γούνας που εκτίθεται σε ένα από τα περίπτερα της έκθεσης, εξαιτίας της επιστήμης του που πάει κόντρα ουσιαστικά στο προϊόν του.
Το αν θα καταφέρει η ελληνική γουνοποιία να μεγαλουργήσει και να λειτουργήσει τόσο ως εθνικό προϊόν όσο και ως πόλος έλξης για την πόλη της Καστοριάς, όπως κυκλοφόρησαν πολλάκις ως φράσεις, θα το δείξουν τα αληθινά νούμερα του χρόνου.
Αν δηλαδή το ΤΑΜΥΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας) θα φέρει αποτέλεσμα στην Καστοριά καθαυτής, όπως ανέφερε ο κος Παπαδημητρίου και αν η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου θα εκτοξεύσει την ελληνική γούνα στην διεθνή αγορά θα τα βρούμε μπροστά μας, στην 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, το ακόμα αρτιότερο -λογικά- ραντεβού της ΔΕΘ HELEXPO εκεί, στον τόπο που είναι πραγματικά ωραίος χωρίς διλλήματα.
*Η 42η Διεθνής Έκθεση Καστοριάς θα διαρκέσει έως τις 7 Μαϊου στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας