5 λόγοι για να μην χάσεις αυτή την έκθεση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Μην χάσεις την έκθεση ζωγραφικής «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων: Θάλεια Φλωρά Καραβία – Νάντεζντα Πέτροβιτς».

Εμμανουέλα Τσαλίκη
5-λόγοι-για-να-μην-χάσεις-αυτή-την-έκθεσ-425014
Εμμανουέλα Τσαλίκη
Petrovic – Pogreb u Sicevu

Η έκθεση με τίτλο: «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων: Θάλεια Φλωρά Καραβία – Νάντεζντα Πέτροβιτς», εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019, στις 19:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Την έκθεση διοργανώνουν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, το Ιστορικό Μουσείο της Σερβίας, Βελιγράδι, το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, το Γ΄ Σώμα Στρατού και τον Σύνδεσμο Μοναστηριωτών και των πέριξ «Η Καρτερία».

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μετατράπηκαν στις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή κατά τον 20ο αιώνα. Ταυτόχρονα, κινητοποίησαν ευρύτερους πληθυσμούς, μεταξύ αυτών και γυναικών.

Οι γυναίκες, αν και απεύχονται τον πόλεμο και τη βία, εντούτοις κινητοποιούνται, καθώς τον θεωρούν επιβεβλημένο για την προώθηση των εθνικών πόθων. Οι γυναίκες, οι οποίες μέχρι τότε βρίσκονταν στα μετόπισθεν των μαχών, συστρατεύονται τόσο για τη μεταφορά πολεμοφοδίων στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Ο Ιατρός Α. Αναστασόπουλος

Εμείς μιλήσαμε με την κυρία Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία επιμελείται της έκθεσης.

  • Έτσι, σου δίνουμε 5 λόγους για να επισκεφτείς την συγκεκριμένη – και διαφορετική – αυτή έκθεση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα:

#1 Μέσα από αυτή την έκθεση, μπορεί κανείς να δει τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο ελληνικό και σερβικό κράτος, δηλαδή την πνευματική τους ένωση.

#2 Θα δούμε την οπτική γωνία των γυναικών για τον πόλεμο, οι οποίες δίνουν μία άλλη διάσταση σε αυτόν. Δεν επικεντρώνονται στην βία του πολέμου, αλλά στην κοινωνία, στους ανθρώπους, στην ελπίδα, στην ευσπλαχνία και στην δύναμη.

#3 Θα δούμε την παράλληλη πορεία δύο γυναικών ζωγράφων, από δύο διαφορετικές χώρες: της Ελληνίδας ζωγράφου, Θάλειας Φλώρα Καραβία και της Σερβίδας ζωγράφου, Νάντρζντα Πέτροβιτς, οι οποίες δεν έρχονται ποτέ σε επαφή μεταξύ τους.

#4 Θα μάθουμε πολλά πράγματα για την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και το αντίκτυπο που είχε και στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, πέρα από την Ελλάδα.

#5 Αξίζει επίσης να τη δεις γιατί πρόκειται για μία εποχή, που οι γυναίκες μπαίνουν δυναμικά στους εργασιακούς χώρους και έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν.

Kosovski bozuri-Gracanica 1913

Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να αναδείξει τις εικαστικές δημιουργίες των δύο αυτών σημαντικών γυναικών, που αποτύπωσαν την καθημερινότητα τόσο των στρατιωτών, μακριά από τα πεδία των μαχών, όσο και την ομορφιά του βαλκανικού τοπίου, πέρα και έξω από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης και η Δρ. Ντούσιτσα Μπόγιτς, Διευθύντρια του Μουσείου Ιστορίας της Σερβίας. Τον γενικό συντονισμό έχει η κ. Φανή Τσατσάια, Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Θάλεια Φλωρά Καραβία

*Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στις 19:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23) / Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00 / Εισιτήρια: Ενήλικες 2€ – Μαθητές 1€ / Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα