Εκθέσεις

Ο αξέχαστος Κώστας Λούστας σε μια έκθεση που πρέπει να προλάβεις να δεις

Η έκθεση ''Κώστας Λούστας Νέα Υόρκη'' είναι μια αποκάλυψη που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της.

Παρασκευή Γιουβανάκη
ο-αξέχαστος-κώστας-λούστας-σε-μια-έκθε-337380
Παρασκευή Γιουβανάκη
Solo exhibition at Gallery Techni, Thessaloniki, 1963

Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής ”ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / KOSTAS LOUSTAS NEW YORK” που φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, αξίζει να μιλήσουμε για έναν καλλιτέχνη που λατρεύει η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του προγράμματος ”HΠΑ τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης”, η έκθεση εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

 

Rockefeller Centre, New York, 1964

Στην έκθεση φιλοξενούνται τριάντα αντιπροσωπευτικά έργα της καλλιτεχνικής πορείας του Κώστα Λούστα, γεμάτα μουντές αλλά και ζωηρές αποχρώσεις, με συνθέσεις που αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της προσωπικής του ζωής, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και τις μνήμες που διαμόρφωσε κατά τη διαμονή του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Ο καλλιτέχνης Κώστας Λούστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, μεγάλωσε στη Φλώρινα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τους Γιάννη Μόραλη και Μιχάλη Τόμπρο. Είχε τιμηθεί με βραβείο από τoν  Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών το 1977.

Εκτός από την ζωγραφική και τη λογοτεχνία, τον απασχόλησαν ιδιαίτερα η μουσική, η ποίηση και η δημοσιογραφία και διετέλεσε συνεργάτης των εφημερίδων Ποντίκι, Κοινή Γνώμη και Έθνος (της Φλώρινας), ενώ έλαβε ειδικές διακρίσεις. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και ένα αναγνωρισμένο στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών αλλά και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

(Children around a tree New york 1964 oil on hardboard)
(New York Avenue, 1964, oil on hardboard)

Η παραμονή του Λούστα στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε για την συνολική εικαστική του πορεία μία περίοδο ιδιαίτερα παραγωγική που τον καθιέρωσε στο διεθνές κοινό. Ειδικότερα, υπήρξε συνεργάτης των γκαλερί Di Salvo, Chase, Chevance, Paollilo, Internationale, Saldinger, όπου εξέθεσε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επιπλέον, η εκθεσιακή του δραστηριότητα επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους πολιτισμού και τέχνης όπως στο Πανεπιστήμιο Long Island (Brooklyn Center), Firehouse Gallery (Nassau) και η διεθνής του παρουσία τον έφερε κοντά και στο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου μέσω της συνεργασίας του με τη γκαλερί Zaydler.

(Leonardo the painter,1964, oil on panel)

Στη δεκαετία του 1960 η Νέα Υόρκη υπήρξε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο, όπου εκδηλώθηκαν πολλές τάσεις, οι οποίες εξαπλώνονταν και στον ευρωπαϊκό χώρο. Η έκθεση αυτή, λοιπόν, εστιάζει στη δημιουργική και εκθεσιακή δραστηριότητα του καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη την περίοδο από το 1962 ως το 1972. Πρωταγωνιστές των έργων τέχνης είναι κυρίως η αμερικάνικη κουλτούρα και οι αφηρημένες φιγούρες. Τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, οι σκηνές της καθημερινότητας, οι νεκρές φύσεις, διάφορα τοπία, ανθρώπινα σώματα, οι προσωπογραφίες και οι θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη εκτίθενται παράλληλα με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, προσωπικά τεκμήρια, άρθρα, αλληλογραφία και έντυπα εκθέσεων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά «Broadway», με τα ιδιαίτερα μορφολογικά εξπρεσιονιστικά στοιχεία του καλλιτέχνη, επηρεασμένου από τα κινήματα της ευρωπαϊκής τέχνης αλλά και των Ελλήνων δασκάλων του.

(Newspaper men, New York 1971, oil on hardboard)

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε για λίγη ώρα με την κόρη του Κώστα Λούστα, Μιμή Λούστα. Από τα πρώτα πράγματα που συζητήσαμε ήταν το πόσο αγαπητός ήταν και παραμένει ο πατέρας της. “Αυτό το γεγονός (ο θαυμασμός του κόσμου προς τον καλλιτέχνη πατέρας της) ήταν κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας.” Το πρόσωπο της έλαμπε από χαρά αλλά και από περηφάνια (ποιος-ια δεν θα ένιωθε το ίδιο άλλωστε;). Στο ερώτημα “Ποιος είναι ο αγαπημένος σας πίνακας;” απαντάει δίχως δεύτερες σκέψεις, “Το πορτραίτο της μητέρας μου, δίχως αμφιβολία”.

(La femme dartist, New York,1963, oil on hardboard)

“Ήταν πρώτα ο καλύτερος πατέρας και μετά ζωγράφος. Η προτεραιότητα του ήταν πάντα η οικογένειά του και ύστερα η ζωγραφική”, απαντάει με σιγουριά για την εμπειρία του να έχεις πατέρα τον Κώστα Λούστα. Η κυρία Μιμή Λούστα διαχειρίζεται τη σελίδα Kostas Loustas (artist) στο Facebook και όπως μας πληροφόρησε “Εκεί μπορούν να τον γνωρίσουν και μέσα από τους πίνακες αλλά και μέσα από τα γραπτά του.” Όπως θα δείτε και μόνοι-ες σας, στις δημοσιεύσεις της σελίδας, όλοι οι πίνακες συνοδεύονται από ένα γραπτό κείμενο. Τα γραπτά αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή ενός ποιήματος, αλλά και λογοτεχνικού και δημοσιογραφικού κειμένου.

Ο καλλιτέχνης Κώστας Λούστας απεβίωσε το 2014 σε ηλικία 81 ετών. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το 1991 ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την μέχρι τότε καλλιτεχνική παρουσία Κώστα Λούστα με ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ενώ δύο χρόνια μετά, το 1993, στα πλαίσια των Δημητρίων, με τη σειρά 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Λούστας προσέλκυσε ρεκόρ επισκεπτών και βραβεύτηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα.

Y.Γ. Οι φωτογραφίες και οι πίνακες είναι μια ευγενική παραχώρηση από το http://www.loustas.com/

*Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Σύρογλου, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΠΕ. 10.00-22.00, ΠΑ. 10.00-19.00, ΣΑ. 10.00-18.00, ΚΥ. 11.00-15.00., ΜΜΣΤ, Εγνατία 156, εντός ΔΕΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα