Εκθέσεις

Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά – Η σπουδαία έκθεση της σεζόν στη Θεσσαλονίκη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Parallaxi
αλέξανδρος-ιόλας-η-κληρονομιά-η-σπου-365541
Parallaxi

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του διεθνούς συλλέκτη και μαικήνα της σύγχρονης τέχνης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την δωρεά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έκθεση στην Ελλάδα που αφιερώνεται στην προσωπικότητα αυτή, η οποία καθόρισε τον κόσμο της τέχνης στις δεκαετίες ’50-’80 διεθνώς.

Θα περιλάβει έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δάνεια σημαντικών συλλογών άλλων ιδρυμάτων και ιδιωτών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακό και οπτικό υλικό.

Από τον de Chirico και τον Magritte μέχρι τον Warhol και τον Τάκι, η έκθεση θα παρουσιάσει σπουδαία έργα, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς, τη γενναιοδωρία του οποίου είχε την τύχη να γνωρίσει η Θεσσαλονίκη, δίπλα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές μητροπόλεις.

Διάρκεια έκθεσης: Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη 54636) από τις 6 Οκτωβρίου 2018 έως 20 Ιανουαρίου 2019.

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: ΠΕ. 10.00-22.00, ΠΑ. 10.00-19.00, ΣΑ. 10.00-18.00, ΚΥ. 11.00-15.00.

Αλέξανδρος Ιόλας – ΚΜΣΤ

Ο Αλέξανδρος Ιόλας και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωτοβουλίας πολιτών, μοναδικό στον ελληνικό, εικαστικό χώρο.

Η ιστορία του ξεκινά το 1978, όταν η Μάρω Λάγια συζητά με τον Αλέξανδρο Ιόλα για τη δημιουργία ενός κέντρου σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη κι εκείνος ανταποκρίνεται αμέσως λέγοντας χαρακτηριστικά «ναι βρε παιδί μου, όχι νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης για την πόλη».

Έτσι, ο τότε δημοτικός σύμβουλος Αργύρης Μαλτσίδης, με αφορμή το παράδειγμα του Μουσείου στα Σκόπια που ιδρύθηκε μετά τους σεισμούς του 1963, κάνει έκκληση προς καλλιτέχνες από διάφορες χώρες ζητώντας δωρεές και έργα τέχνης. Πρώτος που δέχεται να κάνει μια μεγάλη δωρεά (47 έργα) στο Μουσείο που επρόκειτο να δημιουργηθεί, ήταν φυσικά ο Αλέξανδρος Ιόλας.

Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία του ΚΜΣΤ ΕΔΩ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσα θα δούμε στις αίθουσες τέχνης της πόλης μέχρι τον χειμώνα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα