Μέσα απ΄τα μάτια της Stereosis
Η Stereosis ετοιμάζει μια ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ. Δείτε το sneak peak όσων θα ακολουθήσουν το χειμώνα που έρχεται.
Αυτόν τον Οκτώβρη η Stereosis ξεκινά τα γυρίσματα μιας ενδιαφέρουσα σειράς ντοκιμαντέρ, σε μια… «Αναζήτηση της Εικόνας», και μόλις κυκλοφόρησε το sneak peak όσων θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για μια σειρά έξι 30λεπτων επεισοδίων που θα επιδιώξει μια αναζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη της φωτογραφίας και την επίδρασή της στην Ελληνική κοινωνία.
Η ιδέα πρωτοξεκίνησε από την ομάδα της Stereosis, που παρουσίασε το πλάνο της σειράς ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ, η οποία όμως την απέρριψε, παρόλο που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την ιδέα. Συγκεκριμένα, η Γερμανία ενδιαφέρθηκε να κάνει μια παρόμοια σειρά αυτής της θεματολογίας που να μην επικεντρώνεται όμως αποκλειστικά στην Ελλάδα. Παρόλο όμως που η σειρά δεν θα έρθει στις οθόνες μας μέσω της κρατικής τηλεόρασης, η ομάδα συνεχίζει το ενδιαφέρον της εγχείρημα με στόχο την ολοκλήρωση του project.
Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας της σειράς; Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, θα γίνει μια αναζήτηση της ταυτότητας και της κατάστασης της τέχνης της φωτογραφίας στην εποχή μας. Φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναλύσουν την δουλειά τους και τις εμπειρίες τους. Απλοί πολίτες, που αλληλεπιδρούν καθημερινά είτε σαν ερασιτέχνες είτε σαν απλοί θεατές των μέσων ενημέρωσης ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα δώσουν την δική τους οπτική γωνία πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας. Καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και πολλοί ακόμα επαγγελματίες που σχετίζονται με τον χώρο της φωτογραφίας, θα μιλήσουν για τις αλληλεπιδράσιες της φωτογραφίας στην κοινωνία, καθώς και τις αλλαγές που έχει επιφέρει.
Η σειρά δεν θα περιλαμβάνει έναν τυπικό τηλεοπτικό παρουσιαστή, αλλά θα εμπεριέχει δραματοποιημένες σκηνές που εμφανίζουν την οπτική γωνία ενός ερευνητή που βρίσκεται στα ίχνη της ελληνικής τέχνης της φωτογραφίας. Σαν φάντασμα του παρελθόντος, ο χαρακτήρας του ερευνητή θα αναζητά να ανακαλύψει την τωρινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από φωτογραφίες. Θα χρησιμοποιηθούν λοιπόν τεχνικές μυθοπλασίας και αφήγησης από τον χαρακτήρα του ερευνητή, που θα ενώνονται με το υπόλοιπο υλικό του ντοκιμαντέρ.
Το 1ο επεισόδιο, με τίτλο «Η Αρχή», θα αναφέρεται στις βασικές αρχές του φωτογραφικού ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Από το 1903 και για τρεις δεκαετίες, ο Ελβετός φωτογράφος Fred Boissonnas ήταν ένας από τους πρώτους ξένους φωτογράφους που ταξίδεψαν και φωτογράφισαν την ελληνική περιοχή. Οι καινοτόμες φωτογραφίες του ήταν κρίσιμες για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας τον 20ο αιώνα. Αυτό το επεισόδιο λοιπόν θα εξερευνήσει την εξέλιξη της φωτογραφίας στην χώρα, από τον Boissonnas μέχρι την σύγχρονη φωτογραφία.
Το 2ο επεισόδιο, με τίτλο «Το ντοκουμέντο», θα έχει σαν θέμα το φωτορεπορτάζ και το φωτογραφικό ντοκιμαντέρ σε περίοδο κρίσης. Ο Walter Benjamin, στο δοκίμιό του «Το έργο τέχνης στην εποχή της μηχανικής αναπαράγωγής»(1936) σημειώνει: «Ο αγράμματος του μέλλοντος δεν θα είναι εκείνος που δεν έχει γνώση της γραφής, αλλά εκείνος που δεν έχει γνώση της φωτογραφίας.» Αυτό το επεισόδιο θα εξερευνήσεις λοιπόν την ταυτότητα του σύγχρονου φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα.
Το 3ο επεισόδιο, με τίτλο «Η αγάπη», θα αναφέρεται στην φωτογραφία και τον σεξισμό. Σήμερα, η φωτογραφία είναι μια έκφραση του σεξ. Απλοί άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες με σεξιστικό περιεχόμενο ώστε να ελκύσουν το άλλο φύλο. Τα μέσα ενημέρωσης χρησιποιούν φωτογραφίες με σεξουαλικό και σεξιστικό περιεχόμενο για να προσελκύσουν το κοινό και τους συνδρομητές. Αυτό το επεισόδιο της σειράς λοιπόν, θα εξερευνήσει την σχέση του φακού με τον γυμνό σώμα και με τα σεξουαλικά θέματα, και του πως αλληλεπιδρούν με τον θεατή. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή της προόδου της τέχνης του γυμνού, το επεισόδιο διερευνά την επιρροή της φωτογραφίας στην σεξουαλική ζωή της ελληνικής κοινωνίας.
Το 4ο επεισόδιο, με τίτλο «Η αντίφαση», θα έχει να κάνει με την αντίφαση μεταξύ των κατασκευασμένων τοπίων και των άθικτων φυσικών τοπίων. Η ελληνική καρτ ποστάλ έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Αλλά η ομορφιά του ελληνικού τοπίου έρχεται σε αντίθεση με το χαοτικά δομημένο τοπίο της πόλης. Το επεισόδιο αυτό διερευνά την ταυτότητα του ελληνικού τοπίου όπως απεικονίζεται μέσα από φωτογραφίες.
Το 5ο επεισόδιο, με τίτλο «Η μνήμη», θα μας πάει από την αναμνηστική φωτογραφία μέχρι το αυτο-πορτραίτο. Η φωτογραφία δρα αποτελεσματικά σαν ένα εργαλείο κατά της λησμονιάς. Δίνει στους ανθρώπους την δυνατότητα να αποτυπώσουν για πάντα στιγμές της καθημερινής τους ζωής ή καθημερινές συνήθειες που είναι σταθμοί στην ζωή τους. Το επεισόδιο αυτό διερευνά την ταυτότητα μιας αναμνηστικής φωτογραφίας στην σύγχρονη Ελλάδα. Μέσα από μια ιστορική ανασκόπηση της προόδου του πορτραίτου και του αυτο-πορτραίτου, από τον Βαν Γκογκ μέχρι την selfie, το επεισόδιο εξερευνά την επίδραση του ανθρώπινου προσώπου πάνω στον θεατή.
Και τέλος, το 6ο επεισόδιο, με τίτλο «Το μέλλον», θα αναφέρεται στην φωτογραφία και τις νέες τεχνολογίες. Στην εποχή μας, η φωτογραφία ανήκει σε όλους. Όλοι έχουν μια φωτογραφική μηχανή στο κινητό τους τηλέφωνο και αποτυπώνουν πολλές φωτογραφίες καθημερινά, οι οποίες γρήγορα δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ευκολία αποτύπωσης μια φωτογραφίας έχει βοηθήσει το μέσο και το κοινό, ή έχει οδηγήσει σε μια υπερβολική χρήση της φωτογραφίας; Μας ανήκει μια φωτογραφία όταν την δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο; Πως θα είναι το αρχείο της ψηφιακής φωτογραφίας του μέλλοντος; Το επεισόδιο αυτό θα διερευνήσει ποια θα πρέπει να είναι η κατάσταση της φωτογραφίας στο μέλλον.
Ρίξτε λοιπόν μια πρώτη ματιά σε όσα έχουμε να αναμένουμε τον χειμώνα που έρχεται!
Παραγωγή | Stereosis & Keyframe Film & Animation Broadcasting & Media Production Σκηνοθεσία | Εμμανουήλ Παπαδόπουλος & Γαβριήλ Ψαλτάκης Σενάριο | Γαβριήλ Ψαλτάκης Διεύθυνση Φωτογραφίας | Εμμανουήλ Παπαδόπουλος Μοντάζ | Βάσω Φλωρίδη Μουσική | Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου