Featured

Αποχαιρετώντας τον τεράστιο Θάνο Μικρούτσικο-Έφυγε σήμερα

H Ελλάδα θρηνεί για το χαμό ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο. Έφυγε σε ηλικία 73 χρόνων. 

Parallaxi
αποχαιρετώντας-τον-τεράστιο-θάνο-μικ-530546
Parallaxi

H Ελλάδα θρηνεί για το χαμό ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο. Έφυγε σε ηλικία 72 χρόνων.

Μετά από μια ολιγόχρονη μάχη με τον καρκίνο ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.)

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

Σκηνοθέτησε τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.)

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Διετέλεσε, επίσης:

  • Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
  • Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
  • Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV( Ελλάδας) 1996-2004
  • Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
  • Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 2002-2004
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» 2003-2005

Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους σημαντικούς έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι: Irene Jarsky, Petro Guelfutsi, Milva, Udo Reineman, Lucienne Van Deyck, Lieve Janssen, Sezen Aktsu, Leonce Wapelhorst, Chris Demoor, Lucile Vignon, Georgeta Stoleriu, Udo Holdorrf, Gerda Hartmann, Gerda Langer, Peter Jelosits, Erich Schneider, Gary Burton, Augustin Dumay, Michel Beroff, Pedro Carneiro, Sergei Krulof, Iwona Glinka, Stefania Mormone, Timur Selzuk, Marc Grauwels, Johan Rycken, John Kenny, Benjamin Erlich, Eduardo Pecci, Fabio Tagliaferri, Rowney Scott Jr., Ivan Bastos κ.α.

Εμφανίστηκε στην Ελληνική δισκογραφία με τα πολιτικά τραγούδια το 1975. Σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν (μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ) και Ναζίμ Χικμέτ (μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Παπαλεονάρδου) και στο τραγούδι την Μαρία Δημητριάδη.

Στις μεγάλες του στιγμές η ”Καντάτα για τη Μακρόνησο”, τα ”Τραγούδια της Λευτεριάς”, το ”Εμπάργκο”, το ”Η αγάπη είναι ζάλη”. Έγραψε για τη συνεργασία του με τη Χαρούλα:

” Ο δίσκος το 1986 με την Χαρούλα ήταν η απόλυτη εμπορική επιτυχία. Ειδικά το ομώνυμο τραγούδι δημιούργησε μια μαζική υστερία. Για πολλούς μήνες το άκουγες συνέχεια. Στο δρόμο, στο ταξί, στην απέναντι πολυκατοικία, στα μαγαζιά. Έπνιξε τα πάντα. Δεν μπορούσα να εξηγήσω πως μια απλή μοναχική μπαλάντα είχε πετύχει να δημιουργήσει αυτό το πράγμα. Σύντομα κατάλαβα ότι αυτουργός ήταν η φωνή της Χαρούλας. Ταξιδιάρικη. Να σε παίρνει από το χέρι και να φεύγεις. Και ποιος θα έλεγε όχι σ΄ ένα ταξίδι; Χαρού μου να είσαι πάντα καλά. Κι αν δεν μου ανοίγεις την πόρτα, θα μπαίνω από το παράθυρο στο αυτοκίνητό σου.”

Ο δίσκος όμως που θα στοιχειώνει για πάντα στον ελληνικό πολιτισμό είναι ο ”ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ”, σε ποίηση του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία.

Τραγουδούν: Γιάννης Κούτρας, Αιμιλία Σαρρή, Βασίλης Παπακωνσταντίνου Επτά από τα τραγούδια του δίσκου ακούστηκαν στην τηλεοπτική σειρά «ΠΟΡΕΙΑ 090» σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά. Κυκλοφόρησε το 1979 από τη LYRA και βρίσκεται σταθερά στις λίστες με τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών.

Βαθιά πολιτικός και ανθρωπιστής, δεν δίστασε να πάρει θέση για όλα τα μεγάλα θέματα της μεταπολίτευσης και να συνταχθεί στο πλευρό όσων διώκονταν. Ενταγμένος στο ΚΚΕ μέχρι το 1982 οπότε και αποχώρησε, διατέλεσε Υπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, το διάστημα 1993-1996.

Την περίοδο του λεγόμενου «βρώμικου ’89» συντάχθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταδικάζοντας επιλογή της ηγεσίας της Αριστεράς να συγκυβερνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε τότε «αρχιερέα της διαπλοκής».

Τα τελευταία χρόνια έχει ταχθεί και πάλι με το ΚΚΕ, εντασσόμενος σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις πρόσφατες εκλογές. Έδωσε τρεις μεγάλες συναυλίες για τα 100 χρόνια του κόμματος το 2018. Στο δημοψήφισμα του 2015 πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Όχι. Μεγάλη του έγνοια ήταν πάντα η ενότητα της Αριστεράς και μίλησε πολλές φορές ανοιχτά για την ήττα της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα