«Διασπορές» στα 50α Δημήτρια (11-18/10)
Μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική προσπάθεια συναντάμε φέτος στα πλαίσια των 50ων Δημητρίων, υπό τον τίτλο «Διασπορές».
Εικόνες:Αποστόλης Κεσίδης
Μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική προσπάθεια συναντάμε φέτος στα πλαίσια των 50ων Δημητρίων, υπό τον τίτλο «Διασπορές».
Οι «Διασπορές» αποτελούν ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα αναπαράστασης και ανακατασκευής της διαχρονικής μεταναστευτικής και διασπορικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια απόπειρα αποτύπωσης της ετερογένειας της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται μέσω της εμπειρίας της ανθρώπινης κινητικότητας και της συλλογικής ανάμνησης της.
Την επιμέλεια του εγχειρήματος έχουν οι Περσεφόνη Μύρτσου και Εύα Γιαννακοπούλου, οι οποίες είχαν την ιδέα για τις «Διασπορές» με βάση την εμπειρία τους ως μετανάστριες καλλιτέχνιδες στην Γερμανία. Ήθελαν λοιπόν να κάνουν μια έκθεση αφιερωμένη σε άτομα που είτε οι ίδιοι έχουν μεταναστεύσει, είτε είναι απόγονοι μεταναστών, είτε που ανήκουν σε «μειονότητες», καθώς και να παρατηρήσουν κοινωνικοπολιτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη από την δική τους μεταναστευτική/διασπορική οπτική.
Βασικό κομμάτι για αυτές είναι η έννοια της διαθεματικότητας, τι σημαίνει να είσαι και ξένος, και μετανάστης, και πρόσφυγας, και καλλιτέχνης, αλλά και πως πολλές φορές κάποια στοιχεία της ταυτότητας μας «καταπιέζονται» ή «αισθητικοποιούνται» ανάλογα με τις συγκυρίες που βρισκόμαστε. Οι «Διασπορές» είναι κατά κύριο λόγο μια εικαστική έκθεση από καλλιτέχνες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ποικίλες πολιτισμικές και γλωσσικές καταβολές.
Στη νεότερη εποχή η Θεσσαλονίκη έχει υπάρξει σταυροδρόμι διαπολιτισμικών ανταλλαγών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Καθοριζόμενη από τις εμπειρίες αυτές, αποτέλεσε ιδιόμορφο διασπορικό χώρο. Στη σύγχρονη εποχή, η πόλη δεν χάνει το χαρακτήρα αυτό, ωστόσο η ταύτιση του «αυτόχθονα» με τον «εθνικά κυρίαρχο» προκαλεί σύγχυση ως προς την αντίληψη για τις διασπορικές και μεταναστευτικές ταυτότητες. Στόχος των «Διασπορών» σήμερα είναι η εκ νέου θέαση του πολιτιστικού χαρακτήρα της πόλης μέσω της μεταναστευτικής και διασπορικής οπτικής.
Χώρος του εγχειρήματος το Πολιτιστικό Κέντρο «Βαβυλωνία», το οποίο φιλοξενεί και συγκροτεί τις «Διασπορές», συνδιαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης, όπου κυριαρχεί η γλώσσα τόσο στην κυριολεκτική όσο και τη μεταφορική της έννοια. Ο χαρακτήρας αυτού του πυκνού σε διαπολιτισμικές διατυπώσεις χώρου συμβάλλει καθοριστικά στην συνύπαρξή του με το καλλιτεχνικό εγχείρημα.
Βασικός άξονας των «Διασπορών» είναι η εικαστική έκθεση. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι σχετίζονται στην πλειοψηφία τους άμεσα ή έμμεσα με τη Θεσσαλονίκη, έχουν ποικίλες πολιτισμικές και γλωσσικές καταβολές. Μέσω των έργων τους επεξεργάζονται σημεία σύγκλισης και απόκλισης που προκύπτουν από το βλέμμα προς το Οικείο και το Άλλο. Ως παρατηρητές του διασπορικού και μεταναστευτικού στοιχείου οι ίδιοι και ως παρατηρούμενα διασπορικά και μεταναστευτικά υποκείμενα, αναπαράγουν ζωγραφικές, φωτογραφικές, γλυπτικές και κινηματογραφικές φόρμες, μεταφέροντας και μεταφράζοντας εικαστικά γενεαλογίες μακροχρόνιων ιστορικών μετατοπίσεων και διωγμών αλλά και συγκυρίες ανθρώπινης κινητικότητας.
Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά εναλλακτικών παρουσιάσεων, όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες, θεωρητικοί και ακτιβιστές, το έργο των οποίων θέτει ζητήματα κοινωνικοπολιτικών συγκρούσεων ορίου και συμβίωσης. Τέλος, την εβδομάδα διεξαγωγής των «Διασπορών» οργανώνονται από το δυναμικό της Βαβυλωνίας ειδικά ανοιχτά μαθήματα ποικίλων περιεχόμενων, με στόχο τη συμμετοχή και ένταξη του κοινού του φεστιβάλ των Δημητρίων στο χώρο και στα δρώμενα του Κέντρου και των «Διασπορών».
Πρόγραμμα
Μπορείτε να επισκέπτεστε την εικαστική έκθεση καθημερινά (12-18 Οκτωβρίου) από τις 10:00 – 22:00.
11/10
20:30 – Εγκαίνια έκθεσης
12/10
18:00 – 21:00 / Παρουσιάσεις:
Ευτυχία Βουτυρά / Eftychia Voutira:
“Europe’s Refugees: the evolution of Εurope’s refugee problem: from the unwanted to the ‘undesirables” (στα Αγγλικά / in English)
Άκης Γαβριηλίδης / Akis Gavriilidis:
“Πώς το πλήθος έφερε την πρώτη πραγματική απελευθέρωση της Μακεδονίας (από τα σύνορά της) / How the multitude achieved the first real liberation of Macedonia (from its borders)” (στα Ελληνικά / in Greek)
Δήμητρα Κονδυλάτου / Dimitra Kondylatou:
“ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΠΑΝΑΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ / THE ISLAND – RESIGNIFIED” (στα Ελληνικά / in Greek)
“Contemporary Art of Sinti and Roma: Identity, Diversity and Art / Η σύγχρονη Τέχνη των Ρομά και Σίντι: Ταυτότητα, Πολυμορφία και Τέχνη” (στα Αγγλικά / in English)
“Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα στην Ελευθερούπολη / Romeo & Juliet at Freeland” / (Performative Lecture στα Ελληνικά / in Greek)
Μορτέζα Τζαφαρί / Morteza Jafari:
Dreaming of democracy / Τα όνειρα της δημοκρατίας, 25′, 2013 (προβολή ταινίας του Μ. Τζαφαρί / film screening of M. Jafari)
(Η σειρά των ονομάτων είναι αλφαβητική / Names are sorted alphabetically)
13/10
20:00-21:00 / Ανοιχτή παρουσίαση στο μάθημα Αραβικών:
Πάνος Κουργιώτης / Panos Kourgiotis:
“Μιλώντας για τη Μέση Ανατολή τον 21ο αιώνα: ερμηνείες και παρερμηνείες / Speaking about the Middle East in the 21st century: interpretations and misinterpretations” (στα Ελληνικά / in Greek)
14/10
15:45-16:15 / Ανοιχτή παρουσίαση στο μάθημα Αγγλικών:
Ευτέρπη Λάμπρου / Efterpi Lamprou:
“H εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας από τον 5ο αι. μέχρι σήμερα / Tracing the English language from the 5th century until today” (στα Ελληνικά / in Greek)
20:00 / Ανοιχτή παρουσίαση στο μάθημα Φωτογραφίας:
Αποστόλης Κεσίδης / Apostolis Kesidis:
“Ελλάδα – Ειδωμένη – Στα σύνορα της απόγνωσης / Greece – Idomeni – On the borders of despair” (στα Ελληνικά / in Greek)
15/10
19:00-22:00 /// Θεατρικό Εργαστήρι στο μάθημα Θεάτρου / Theatre Workshop during the Theatre Class open to public:
Μορφούλα Στεργίου / Χαρά Αδαμίδου – Morfoula Stergiou / Chara Adamidou:
“Ξένος/Ανοίκειος/Φιλοξενούμενος/Άγνωστος
Stranger/Unfamiliar/Guest/Unknown” (στα Ελληνικά / in Greek)
16/10
18:00 / Ανοιχτή παρουσίαση στο μάθημα Τουρκικών:
“Η θέση της Τουρκικής γλώσσας και η σχέση της με άλλες γλώσσες: η Τουρκική και οι ινδοευρωπαϊκες γλώσσες / The place of Turkish language and its relation to other languages: Turkish and the indo-european languages” (στα Ελληνικά / in Greek)
19:00-21:00 / Εργαστήρι Βιωματικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Γραφής / Workshop of Experiential Games and Creative Writing
Σωτήρης Γάκος & Γιώργος Αδαμίδης:
(Δηλώσεις Συμμετοχής / Registration: gakos@windowslive. com, [email protected] – Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
17/10
15:30 – 17:30 / Σεμινάριο:
Annapurna Team – Satyananda Yoga:
“Έλληνες που κάνουν Yoga, Έλληνες Yogi / Greeks who do Yoga, Greek Yogis”
18:00 – 21:00 / Σειρά Παρουσιάσεων:
“Πρόσφυγας στην ίδια σου τη χώρα: οι Εβραίοι που επέστρεψαν απο το Άουσβιτς στη Θεσσαλονίκη / Becoming refugee in your native land: the Jews who returned from Auschwitz to Salonica” (στα Ελληνικά / in Greek)
“Art here” (τέχνη εδώ): η περίπτωση μιας κολλεκτίβας εκτοπισμένων Σύριων καλλιτεχνών στην Κωνσταντινούπολη / Art here: the case of a collective of displaced Syrian artists in Istanbul” (Βιντεο-παρουσίαση στα αγγλικά / Video-presentation in English)
“Qisetna: Talking Syria – μία μη-πολιτική πλατφόρμα Συρίων και ανθρώπων που έχουν στενή σχέση με τη χώρα για να μοιράζονται τις ιστορίες του / A non-political platform for Syrians and the people who have a close connection with the country to share their stories”
Tsakalos Blues, μια ταινία της Yara Haskiel / a film by Yara Haskiel (ομιλία / talk)
“Μεταναστευτικές ροές και ψηφιακές τεχνολογίες / Migratory flaws and digital technologies” (στα Αγγλικά / in English)
“Socially Engaged? Better, socially Married!” (Παρουσίαση-Περφόρμανς στα Ελληνικά και στα Αγγλικά / Performative Lecture in Greek and English)
Μαρία Τσαντσάνογλου / Maria Tsantsanoglou:
“Μέτοικοι καλλιτέχνες: εντάξεις και απεντάξεις” (στα Ελληνικά / in Greek)
(Η σειρά των ονομάτων είναι αλφαβητική / Names are sorted alphabetically)
21:00 – Πάρτυ λήξης
Με μουσικές από τον Soufiane Fakhoury
18/10
Η έκθεση κλείνει νωρίς (περίπου στις 19:00) για να πάμε όλοι στην τελετή λήξης των Δημητρίων.
Περισσότερες Πληροφορίες:
www.diasporasplace.com www.facebook.com/diasporasplace http://diasporas-place.tumblr.com
*11- 18/10, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ, Καθημερινά 10:00 – 22:00, Είσοδος Ελεύθερη