Design

ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένα υπέροχο θέατρο ανακαινίζεται και αλλάζει… μια για πάντα!

Να ανησυχήσουμε ή μήπως όχι;

Parallaxi
εικονεσ-ένα-υπέροχο-θέατρο-ανακαινίζ-445465
Parallaxi

Eικόνες:  Nίκος Μαυράκης

Ένας χώρος πολιτισμού, ο χώρος όπου χτυπά η καρδιά του θεάτρου και που αγαπήθηκε διεθνώς, αναμένεται να κλείσει εντός ολίγου για μία τεράστια ανακαίνιση, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και συνάμα αγωνία. Αγωνία σε όσους βρέθηκαν εντός του και γνωρίζουν την σπάνια ομορφιά του αλλά και για όσους είχαν κάποια στιγμή σκεφτεί πως θα ‘θελαν να τον επισκεφτούν.
Θα είναι αντίστοιχα καλή η αλλαγή; Μήπως αυτό το κομψοτέχνημα απειλείται από μία ακόμη αποτυχημένη “μοντερνοποίηση”;
O λόγος για το Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας, το οποίο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αναμένεται να γκρεμιστεί και να χτιστεί εκ νέου!
Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ένα αληθινό κομψοτέχνημα αυτή τη στιγμή θα μεταμορφωθεί και εμείς αξίζει να θυμηθούμε την “πορεία” του στο χρόνο:

To εν λόγω θέατρο ξεκινά να λειτουργεί στις 6 Οκτωβρίου του 1940, όταν το έργο «Ελπίδα» του Ολλανδού θεατρικού συγγραφέα Herman Heijermans έλαβε χώρα στο τότε Κρατικό Θέατρο του Βίλνιους, στην οδό Basanaviciaus 13.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αργότερα αλλάζει τις ονομασίες σαν… τα πουκάμισα.

Αρχίζει να λειτουργεί το 1951 στις σημερινές εγκαταστάσεις της κεντρικής οδού Gedimino 4. Ο τόπος αυτός έχει θα λέγαμε μια πλούσια θεατρική παράδοση. Συγκεκριμένα, στις αρχές του εικοστού αιώνα φιλοξενεί εκδηλώσεις της θεατρικής πολωνικής πολιτιστικής κοινωνίας “Liutnia”. Και όσοι είναι γνώστες αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα αυτής.

Το 1981 ολοκληρώνεται μια μεγάλη ανακατασκευή του θεάτρου (από τους αρχιτέκτονες – αδελφούς Algimantas and Vytautas Nasvytis). Εν συνεχεία, άνοιγει το “Big Hall”, το οποίο μπορεί φιλοξενεί πια 660 θεατές.

Σειρά έχει το “Small Hall”, με 156 έδρες, λίγα χρόνια αργότερα. Εξαιρετικές παραστάσεις πραγματοποιούνται επίσης στο λόμπι.

Το θέατρο δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποτελέσει χώρος εκθέσεων σχεδίου, κοστουμιών θεάτρου ή και αφισών.

Το περίφημο γλυπτό “Τρεις μούσες” (από τον Stanislovas Kuzma) στέκει αγέρωχο στην κύρια είσοδο του θεάτρου και είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι επισκέπτες είτε περνούν από έξω είτε εισέρχονται για την παρακολούθηση κάποιας παράστασης. Το γλυπτό αποτελεί το σύμβολο του θεάτρου.

Πρόκειται για μια απεικόνιση των Μουσών του Δράματος, της Κωμωδίας και της Τραγωδίας οι οποίες προστατεύουν το θέατρο.

Από την άλλη επίσης εξαιρετικό γλυπτό “The Fount” που διακοσμεί το λόμπι συμβολίζει την πορεία που έχει κάνει το θέατρο παραμένοντας όμως ανοιχτό στην καινοτομία και την αλλαγή.

Το καλοκαίρι του 2007 σημειώνεται ακόμη μία ανακαίνιση που περιλαμβάνει νέα καθίσματα για το ακροατήριο αλλά και χαλιά. Στη Μικρή Αίθουσα αντικαθίστανται οι καρέκλες.

Οι θεατές φεύγουν από αυτό πάντα ευχαριστημένοι μιας και έχουν την ευκαιρία να δουν ένα σωρό θεάματα, από μοντέρνο μέχρι κάποιο κλασικό λιθουανικό έργο. Οι παραστάσεις εξαρτώνται, φυσικά, από τις προτιμήσεις του κοινού αλλά και τις εκάστοτε ανάγκες του θεάτρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, το  θέατρο προσπαθεί να δίνει βήμα σε διαφορετικούς καλλιτέχνες. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που δείχνει εμπιστοσύνη σε νέους σκηνοθέτες, σκηνογράφους και συνθέτες.

Διευθυντές από άλλες χώρες καλούνται συχνά να διοργανώσουν παραγωγές εδώ.

Η ομάδα του θεάτρου συνεργάζεται, μάλιστα, με θέατρα άλλων πόλεων, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε θεατρικά φεστιβάλ στη Λιθουανία αλλά και στο εξωτερικό.

Το 2001, το λιθουανικό Εθνικό Θέατρο έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Θεατρικής Συνέλευσης, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη διεθνών συνδέσμων.

Από το 2005 οργανώνει το εθνικό φεστιβάλ θεάτρου “Versmė”.

Η σημασία τούτου του χώρου γίνεται αντιληπτό πως είναι μεγάλη και η τύχη του…αβέβαιη. Ώσπου, όμως, να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, πάρτε μια γεύση από την τωρινή εικόνα του, όπως την αποτύπωσε φωτογραφικά ο Νίκος Μαυράκης:
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα