Έκθεση αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (15/10-16/11)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014 Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Επιμέλεια: Επιμελητική Ομάδα Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Εγκαίνια: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 20.00 Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου-16 Νοεμβρίου 2014 Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ […]
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014
Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Επιμέλεια: Επιμελητική Ομάδα Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Εγκαίνια: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 20.00 Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου-16 Νοεμβρίου 2014
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014 που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2014.
Οι νέοι απόφοιτοι-καλλιτέχνες του Τμήματος θα εκθέσουν έργα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances.Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται από τη σύγχρονη εικαστική προβληματική και τη νεανική επινοητικότητα ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προσωπική τους διαδρομή από την μαθητεία μέχρι και την κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού λεξιλογίου.
Στον πανεπιστημιακό μικρόκοσμο-φυτώριο εντατικής έρευνας και δημιουργίας κατά την πολυετή ακαδημαϊκή τους διαδρομή και μαθητεία, η διαδικασία παραγωγής του καλλιτεχνικού τους έργου ως προϊόν της διδακτικής διαδικασίας, με επιρροές άλλοτε αναγνωρίσιμες, πολλές φορές και απροκάλυπτες, διαγράφει την πορεία του πλασίματος του προσωπικού εικαστικού ιδιώματος ήθους, όπου οι ευαισθησίες, τα ερεθίσματα και οι εμπειρίες μεταπλάθονται τιθασευμένα και μετουσιωμένα.
Στα 7 καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπου οι διδάσκοντες καθηγητές παραθέτοντας ο καθένας τα αποστάγματα της εμπειρίας και του μόχθου τους, μέσα από αναμείξεις, ωσμώσεις, αντιθέσεις καθοδηγώντας τους ανασφαλείς μετασχηματισμούς αισθητικών πεποιθήσεων, αξιών και συμβάσεων των νέων καλλιτεχνών, προσπαθούν με μία ευρεία κλίμακα καλλιτεχνικής πρακτικής, να τους παρέχουν τα εφόδια για να δημιουργούν ελεύθερα το δικό τους έργο, αρθρώνοντας τον προσωπικό εικαστικό τους λόγο, μορφοποιώντας τα νεανικά οράματα της εικαστικής τους έκφρασης.
Δίδεται έτσι η δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να ενσωματώσουν επιρροές, να επανεξετάσουν θέσεις, να επαναδιατυπώσουν απορίες και απόψεις, συμβάλλοντας στην απόκτηση μεθοδολογικών εφοδίων, γλωσσοπλαστικών εκφραστικών και σύγχρονων εικαστικών νοητικών εργαλείων για την σύνταξη του πρωτόλειου εικαστικού τους λόγου. Η διδασκαλία που εμμένει και στη θεωρητική κατεύθυνση αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη και εφαρμογή, στοχεύει την αισθητική ιδεολογική συγκρότησή τους και κατάρτιση, την όξυνση του αισθητικού τους κριτηρίου για την οπτική πρόσληψη και απόδοση της πραγματικότητας ώστε να επιτυγχάνεται η διατύπωση της άγουρης μεν αλλά ταυτόχρονα γοητευτικής νεανικής τους καλλιτεχνικής ιδέας.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ξενής Σαχίνης, προσθέτει: Υπάρχει μια εκπομπή στο τρίτο πρόγραμμα του δημόσιου ραδιοφώνου που λέγεται «Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε;». Εγώ θα έλεγα ότι πεθαίνει όπως ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη όταν δεν το διαβάζουμε, όπως και ένα εικαστικό έργο που δε βλέπει το φως και δε συναντάει ποτέ το βλέμμα του θεατή. Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν, γίνονται και οι εκθέσεις. Για να μπορέσει ο εικαστικός καλλιτέχνης να κοινοποιήσει το έργο του, τον εικαστικό του λόγο, τον χαρακτήρα του και τα πιστεύω του. Η διαμόρφωση του καλλιτεχνικού χαρακτήρα γίνεται,για όσους καλλιτέχνες έχουν σπουδάσει, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στις Σχολές Καλών Τεχνών. Οι εκθέσεις των αποφοίτων έχουν σκοπό να αποκαλύψουν στο κοινό τα αποτελέσματα της συμβίωσης διδασκομένων και διδασκόντων μετά το πέρας των σπουδών. Έχουν, επίσης, σκοπό να πάρουν οι απόφοιτοι το βάπτισμα του πυρός εκθέτοντας σε ένα Μουσείο. Με την έκθεση μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη και να κρίνουν το έργο τους σε ένα φιλόξενο αλλά φορτισμένο από ποιότητα μεγάλο εκθεσιακό χώρο. Έτσι κλείνει ο κύκλος της λειτουργίας του καλλιτέχνη. Παράγει, επικοινωνεί, διορθώνει και προχωρά το έργο του καθώς το μελετά ψύχραιμα πέρα από το εργαστήρι του.
Τελικά, η Τέχνη πρέπει να πηγαίνει στην κοινωνία, να της ψιθυρίζει, ενίοτε να της φωνάζει, να της δηλώνει την παρουσία της και τη δύναμή της, ιδίως σε τέτοιους καιρούς που το πνεύμα οφείλει να δίνει και μέσω της Τέχνης απαντήσεις.
*15/10-16/11, ΜΜΣΤ