Έκθεση Εικαστικών Καλαποδιών (12/3-12/4)

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΑΠΟΔΙΩΝ «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ («ΚΑΦΕΙΡΑ») ΑΠΟ: 12 Μαρτίου 2014 ΕΩΣ: 12 Απριλίου 2014 Υπό την Αιγίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης Το νήμα της αφήγησης συνδέει διαπολιτισμικά λαούς, πρόσωπα, εποχές. Αποτελεί πανανθρώπινο στοιχείο επικοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη «παραμυθία» σημαίνει «παρηγοριά». Επομένως το παραμύθι είναι η […]

Parallaxi
έκθεση-εικαστικών-καλαποδιών-12-3-12-4-20014
Parallaxi
964670438e83dc998ff1fa5835b42750_xl.jpg

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΑΠΟΔΙΩΝ «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ («ΚΑΦΕΙΡΑ») ΑΠΟ: 12 Μαρτίου 2014 ΕΩΣ: 12 Απριλίου 2014 Υπό την Αιγίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Το νήμα της αφήγησης συνδέει διαπολιτισμικά λαούς, πρόσωπα, εποχές. Αποτελεί πανανθρώπινο στοιχείο επικοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη «παραμυθία» σημαίνει «παρηγοριά». Επομένως το παραμύθι είναι η παρηγοριά της ανθρώπινης ψυχής σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Τι καταλληλότερος χώρος, λοιπόν, για μια τέτοια έκθεση από ένα τζαμί, που στα Αραβικά σημαίνει «τόπος συγκέντρωσης». Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι Άραβες ήταν οι κατεξοχήν παραμυθάδες…

Σε αυτόν τον διαπολιτισμικό χώρο, το Γενί Τζαμί, επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου – Φάληρο, τα «νήματα» της αφήγησης, εκφρασμένα από τα νήματα, από τα οποία κρέμονται τα καλαπόδια, θα ενώσουν τη Χαλιμά με τον Perrault, τη Δύση με την Ανατολή.

Η έκθεση έχει ως κεντρικό άξονα το ξύλινο καλαπόδι, ένα είδος που τείνει να εξαφανιστεί… Θα μου πείτε πώς συνδέεται το καλαπόδι με το παραμύθι; Μα από το πολύ γοητευτικό γοβάκι της Σταχτοπούτας…

Η έκθεση αποτελείται από έναν «πολυέλαιο», σχεδιασμένο ειδικά για το Γενί Τζαμί, που έχει ως κορωνίδα ένα σύμπλεγμα από ελλειψοειδείς δακτυλίους, οι οποίοι συμβολίζουν τις τροχιές των πλανητών και παραπέμπουν στο συμπαντικό χαρακτήρα του παραμυθιού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ήρωας του παραμυθιού, μέσα από το φανταστικό, μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε άλλους γαλαξίες.

Αυτό το σύμπλεγμα των δακτυλίων διαπερνούν ασημένιες κλωστές, σα βροχή, που παραπέμπουν στα μαλλιά της Ραπουνζέλ, όπως τα έριχνε από το μπαλκόνι της. Από τις άκρες των κλωστών σε διάφορα ύψη κρέμονται εικαστικά καλαπόδια, αλλά και δεκάδες μικροαντικείμενα.

Η έκθεση συμπληρώνεται από επιδαπέδιες συνθέσεις: το κρεβάτι της Ωραίας Κοιμωμένης, τη γωνιά της Σταχτοπούτας, τα νανάκια, κ.λπ.

Πλαισιώνεται επίσης από είκοσι κείμενα, διαστάσεων 2,5 μ. x 50 εκ., που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές και άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες για τη ζωή διάσημων παραμυθάδων, του Lewis Carroll, των Αδερφών Γκριμ, του Άντερσεν, ακόμη και του Αισώπου, κ.α. Παρατίθενται επίσης επιστημονικά κείμενα ανάλυσης των παραμυθιών, καθώς και εναλλακτικές επαν-αφηγήσεις ή ερμηνείες γνωστών παραμυθιών, που ανοίγουν νέες διόδους στη σκέψη των επισκεπτών.

Δε θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει και τα περίπου δέκα κείμενα ελαφρώς μικρότερων διαστάσεων που αναφέρονται στον τρόπο κατασκευής ενός καλαποδιού, ενός παπουτσιού, στην επεξεργασία του δέρματος, στη ζωή του πρώτου καλαποδά της Θεσσαλονίκης, σε αναφορές στο καλαπόδι στη λογοτεχνία, στην ετυμολογία της λέξης «καλαπόδι», κ.α.

Στην είσοδο από το Γενί Τζαμί θα στηθεί ένα αυθεντικό τσαγκαράδικο, ενώ από τα μεγάφωνα θα ακούγονται αφηγήσεις παραμυθιών.

Περίληψη έκθεσης

Το ξύλινο καλαπόδι (κάλον= ξύλο + πόδι) είναι ένα άσημο αντικείμενο που σήμερα τείνει να εξαφανιστεί. Η λέξη εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γραμματεία στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα. Η «Καφείρα» (Κατηφένια Ζαφειριάδου) το πιάνει στα χέρια της με την ίδια αγάπη που θα έπιανε ένα πουλί και το «ζεσταίνει» μέχρι να πετάξει: να πάρει νέα μορφή.

Στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης, από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου 2014, πραγματοποιείται μια πρωτότυπη έκθεση, που έχει ως κεντρικό άξονα το ξύλινο καλαπόδι, που μεταμορφώνεται σε πριγκηπικό γοβάκι μέσα σε ένα «καρουζέλ καλαποδιών».

Η δημιουργός συνδέει το παραμύθι με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό «νέφος» μέσα από το οποίο προβάλλουν και άγνωστες πτυχές από ζωές γνωστών παραμυθάδων. Φωτίζει λεπτομέρειες για το επάγγελμα του καλαποδά και του τσαγκάρη, που χάνονται στο βάθος του Βυζαντίου.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να νιώσει μία τέρψη τόσο καλλιτεχνική όσο και πνευματική. Κατάλληλη και για παιδιά.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00

Η δημιουργός είναι Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και έχει κάνει πολλές εκθέσεις με θέμα το καλαπόδι (Μπέη Χαμάμ, Αλατζά Ιμαρέτ, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Ξάνθη, κ.α.)

*12/3-12/4, Γενί Τζαμί, Ώρα: Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00, Τιμή Εισόδου: Δωρεάν

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα