Η έκθεση που ενώνει Γαλλία και Θεσσαλονίκη σε περιμένει!
Μια σπουδαία έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Εικόνες: Μιχαήλ Παπαβασιλείου
H έκθεση ”Souvenirs de Salonique, γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα”, που ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, τις πόρτες της στο κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί ν’ αποκαλύψει και ν’ αποκαταστήσει εκ νέου, στο γαλλικό και ελληνικό κοινό, κυρίως των πολιτών της Θεσσαλονίκης, τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της πόλης κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, επειδή αυτή η μακραίωνη και μοναδική σχέση βρίθει σημαντικών γεγονότων, τα οποία μερικές φορές αγνοούνται ή διαφεύγουν της μνήμης.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου, ενώ νωρίτερα μέσα στην ίδια μέρα υπήρξε ειδική ξενάγηση στους δημοσιογράφους ώστε να δουν από κοντά τα εκθέματα και να απολαύσουν από κοντά αυτό το «ταξίδι» των 400 ετών.
Σ’ αυτή την κοινή ιστορία, η γαλλική παρουσία είναι πολυπρόσωπη και απαρτίζεται από αρχιτέκτονες και οικοδόμους, αρχαιολόγους, γιατρούς, καθηγητές, διπλωμάτες, βιομήχανους, εμπόρους και καλλιτέχνες, οι οποίοι συνέβαλαν στις μεταμορφώσεις της Σαλονίκης, μετέπειτα Θεσσαλονίκης, και αυτή η παρουσία, την συνόδευσε στην πολυκύμαντη πορεία της.
Η εμπειρία στον χώρο είναι αξιοζήλευτη και σε γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Οι γαλλικές επιρροές είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζαμε στη Θεσσαλονίκη του τότε, αλλά και του τώρα. Παλιά βιβλία, μαχαίρια, φωτογραφίες και αρκετά ακόμη στοιχεία σε ταξιδεύουν σε διαφορετικές εποχές, όπου η κοινωνία ήταν αρκετά διαφορετική και για αρκετούς αξιομνημόνευτη.
«Ένα πάρα πολύ σημαντικό και ανθρώπινο κομμάτι αυτής της έκθεσης είναι η Εβραϊκή Κοινότητα, και κυρίως οι απόγονοι των εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό το τριήμερο θα συναντήσετε πολλούς ομιλητές από αυτές τις οικογένειες, οι οποίες ήταν γαλλόφωνες. Ουσιαστικά σύχναζαν τα σχολεία της παγκόσμιας ισραηλίτικης ένωσης που είχε ανοίξει τις πόρτες της σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη και μπορούσαν να πάνε πάρα πολλοί Εβραίοι. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους, στις αρχές του 21ου αιώνα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Γαλλία, διότι ήταν γαλλόφωνοι. Οπότε, το διήμερο, Παρασκευή 15 Μαρτίου και Σάββατο 16 Μαρτίου από τις 15:00 μ.μ. έως τις 21:00. μ.μ. θα τους έχουμε μαζί μας. Θα μιλήσουν για την πορεία των οικογενειών τους, τα στοιχεία που τους συνδέουν με τη Θεσσαλονίκη και γενικώς τις επαφές που κρατούν με την πόλη μας» δήλωσε ο Πρέσβης της Γαλλίας, κ. Christophe Chantepy.
Συλλέκτες και ειδικοί – οι ιστορικοί Ρένα Μόλχο και MathieuJestin, η αρχαιολόγος Anne-Marie Faraggi- Rychner, Γάλλοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων οι Μερόπη Αναστασιάδου, ο Paul Dumont, ο Ανδρέας Μπουρούτης, η Βίλμα-Χαστάογλου-Μαρτινίδη, και ο Νίκος Καλογήρου, ενεπλάκησαν από την αρχή σ’ αυτή την περιπέτεια που διαρκεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Συγκρότησαν την επιστημονική επιτροπή, συμμετείχαν ως ειδικοί συνεργάτες, εργάστηκαν εθελοντικά, και με μεγάλη συνέπεια προσέφεραν την εμπειρία τους, τις ικανότητες και την επιστημονική τους εγκυρότητα στην υπηρεσία αυτού του εγχειρήματος.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της αρχιτέκτονος, μουσειολόγου και επιμελήτριας εκθέσεων, Ευαγγελίας Μεσοχωρίτη.
Η έκθεση «Souvenirs de Salonique» είναι επιλογή γαλλικών ιστοριών και αποτελείται από έξι ενότητες. Συνοδεύεται από διαλέξεις και εκδηλώσεις στη πόλη για να εξηγηθούν οι ιστορίες, και για τους πιο νέους, από εκπαιδευτικές και σχολικές δράσεις. Η Έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 9 – 12 Μαΐου 2019.
ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Oι έξι ενότητες που θα παρουσιάζονται στην αίθουσα Dassault στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου, είναι οι εξής:
-Απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη – Δημιουργία Γαλλικού Προξενείου -Η γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης – Το λιμάνι -Η Εβραϊκή κοινότητα και η εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη -Το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη – τα σχολεία των Λαζαριστών, των Αδελφών, του Ελέους, των Φρέρηδων -Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη – Η πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι αρχιτέκτονες – Η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του ΄Λυσέ΄.
*”Souvenirs de Salonique, γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α). Διάρκεια: 15 Μαρτίου – 25 Απριλίου 2019, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Πέμπτη: 10.00 – 14.00, Δευτέρα με Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 20.00, Σχολικές επισκέψεις έπειτα από συνεννόηση: 2310 821 231 (113). Με την υποστήριξη: της οικογένειας Dassault, της οικογένειας «Jacques Nahmias et Marina Nοhmias née Carasso», της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του ΟΛΘ. Υπό την αιγίδα: του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Ενότητας.