H εμπειρία πίσω από τις κάμερες του Περιπάτου
Μια ταινία μικρού μήκους παίρνει το πρώτο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό.
Στο πλάισιο του Μαθητικού διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους: «ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» το πρώτο βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας δόθηκε στον ΠΕΡΙΠΑΤΟ των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη. Τον διαγωνισμό διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο -Σπίτι της Κύπρου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ’- Ε’- Στ’ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Κουντουρά, που ανέλαβε την σκηνοθετική επιμέλεια της ταινίας για την εμπειρία του με τη συνεργασία του με τα παιδιά.
H εμπειρία πίσω από τις κάμερες του Περιπάτου
Θα τη χαρακτήριζα ξεχωριστή. Έχω συνεργαστεί με πολλούς μαθητές σε project δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους όμως με τα παιδιά αυτά υπήρξε μια ιδιαίτερη ζύμωση. Ξεκινήσαμε μήνες πριν μέσα από τα μαθήματα του Εργαστηρίου Κινηματογράφου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη. Με τον φιλόλογο κ. Δημήτρη Χατζάκη στήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά γνώρισαν βιωματικά τις ειδικότητες ενός κινηματογραφικού συνεργείου και πειραματίστηκαν με το μέσο χάρη στις ασκήσεις των μαθημάτων. Τον Δεκέμβρη έφτασε η στιγμή να προετοιμάσουμε την πρώτη μας ταινία μικρού μήκους. Η ομάδα ήταν απίστευτα δεμένη και πρόθυμη να δοκιμάσει κάτι δύσκολο κινηματογραφικά. Έγραψαν, δούλεψαν δραματουργικά, έστησαν το ντεκουπάζ, φώτισαν, κατέγραψαν ήχους, έπαιξαν και δημιούργησαν μέχρι και τα ειδικά εφέ της ταινίας. Ήξεραν τόσα πράγματα για το παρασκήνιο μιας ταινίας μέσα από την υπερ πληροφόρηση που δέχονται από το ίντερνετ και όχι μόνο. Δε σταματούν να με εκπλήσσουν με τις γνώσεις τους.
Η ιδέα δημιουργίας της ταινίας
Με τον κύριο Χατζάκη ακούσαμε πολλές προτάσεις των παιδιών και ιδέες που αναπτύχθηκαν στα μαθήματα. Μια από αυτές τις ιδέες πραγματεύονταν τη φύση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος. Έστησα ένα σεναριακό σκελετό βασισμένο στην ιδέα ενός ανοίκειου πειράματος εισαγωγής των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά πάτησαν δημιουργικά πάνω σε αυτό και κάπως έτσι άρχισαν να αναπτύσσουν τον κόσμο της ταινίας αλλά και τους χαρακτήρες. Έπειτα, λόγω του έτους Αριστοτέλη υπήρξε και η σκέψη για την ταύτιση της διαδικασίας απόκτησης της γνώσης με τον Αριστοτελικό περίπατο. Ο Περίπατος μας δεν άργησε να πάρει μορφή.
Η πραγματοποίηση
Ο συνολικό χρόνος από την προετοιμασία μέχρι και τα γυρίσματα ήταν δυο περίπου μήνες. Τα γυρίσματα κράτησαν δυο ημέρες γυρισμάτων που σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες. Μπορεί να κουραστήκαμε αλλά ήταν τόσο όμορφο για όλους να βλέπουμε την ιστορία να ζωντανεύει. Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα και το ότι έπαιξαν μαζί με κάποιους καθηγητές τους στις σκηνές βλέποντας έναν άλλο εαυτό στον ρόλο του εκπαιδευτικού. Κατά την πρώτη μέρα γυρίσαμε την πολύ απαιτητική σκηνή του πειράματος μέσα στον χώρο του θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων καθώς και τη σκηνή της βιβλιοθήκης όπου και κορυφώνεται η ιστορία. Η δεύτερη μέρα είχε έντονο ενδιαφέρον λόγω των εξωτερικών γυρισμάτων για τη σκηνή της εισόδου στον Περίπατο. Οι μαθητές βίωσαν τις δυσκολίες ενός εξωτερικού γυρίσματος μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό από χαλάσματα που ήταν ιδανικό για το μεταπολεμική Ελλάδα που θέλαμε να δείξουμε. Τη σκηνή αυτή θα τη δείτε σύντομα στην εικοσάλεπτη έκδοση της ταινίας η οποία θα ταξιδέψει και στα φεστιβάλ.
Υπόθεση της ταινίας Σε μια δυστοπική μεταπολεμική χώρα, η δημόσια εκπαίδευση έχει καταρρεύσει. Στην προσπάθεια του να ανασυνταχθεί, το κράτος παρέχει επιλεκτικά τη γνώση στους εκπροσώπους της κάποτε μαθητικής κοινότητας. Ένα ακραίο ψυχολογικό πείραμα με το όνομα Περίπατος καθορίζει τους λίγους που θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Μετά από πρόσκληση του κράτους, πέντε μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύστημα αφού καταφέρουν και περάσουν τις πύλες του Περιπάτου. Νικητής θα είναι μόνο ένας.
Συντελεστές της ταινίας Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουντουράς Υπεύθυνος καθηγητής: Χατζάκης Δημήτρης Συμμετέχουν οι μαθητές: Ελένη Γεροθανάση, Κων/νος Καραβασίλης, Κων/νος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπλιάτκας, Φένια Λαμπριανίδου, Λουκάς Παπαδημητρίου, Μυρσίνη Παπαδοπούλου, Χρήστος Παπάζογλου, Τηλέμαχος Παυλίδης, Μενέλαος Τσικάρας και Χρήστος Χωρινός καθώς και οι καθηγητές Αστέριος Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Σύρρης, Μαριέτα Ταβουλάρη και Δημήτρης Χατζάκης.