Ένα μαγικό μάθημα ιστορίας στη νέα Φώκια

Το εξαίρετο ταξίδι από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα.

Γιώργος Τούλας
ένα-μαγικό-μάθημα-ιστορίας-στη-νέα-φώκ-794142
Γιώργος Τούλας

Στον καιρό της άπειρης πληροφορίας και της διάσπασης της προσοχής ένας απόλυτα εύστοχος τρόπος για να αφηγηθείς την ιστορία ενός τόπου είναι να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της εικόνας, τις οπτικοακουστικές δυνατότητες του σήμερα, τις ικανότητες ενός σπουδαίου δημιουργού και να γεννήσεις ένα αλλιώτικο μάθημα ιστορίας, που θα καθηλώσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο θεατή.

Αυτό που συμβαίνει από χθες βράδυ στον πύργο της Νέας Φώκιας στη Χαλκιδική και θα συμβεί πολλές φορές ακόμα τα επόμενα Σαββατοκύριακα, εμπεριέχει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν αυτό το μάθημα τόσο ξεχωριστό.

Καθώς πλησιάζεις το λόφο που φιλοξενεί τον έναν από τους τρεις πύργους της Χαλκιδικής, οι άλλοι δύο είναι στη Σάνη και την Ουρανούπολη, ένα μαγικό μπλε υποβάλει στο τοπίο την αίσθηση ενός μυστηρίου αλλά και της περικύκλωσης από τη θάλασσα που τον περιβάλλει.

Ο πύργος στέκει εκεί αγέρωχος από το 1407 σε θέση προϊστορικής εγκατάστασης, για την προστασία του μετοχίου της Μονής Αγ. Παύλου.

Είναι πέτρινος, με ύψος 28 μέτρα και είναι ο μοναδικός που σώζεται μέχρι τις επάλξεις του. Το 1821 πυρπολήθηκε και το 1976 ανακατασκευάστηκε η στέγη του. Γύρω από τον πύργο σώζονται ερειπωμένα τμήματα της ανατολικής και νότιας πτέρυγας του μετοχίου και ναΐσκος του 1868.

Στον Πύργο, το 1821, είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς. Εκεί βρήκαν καταφύγιο και οι παλαιοί Φωκιείς που πρόσφυγες ήρθαν να φτιάξουν στην Κασσάνδρα τη νέα Φώκια.

Οι ιστορίες των μνημείων βέβαια είναι πάντα συνυφασμένες και άρρηκτα δεμένες με τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν πλάι τους. Έτσι σε αυτό το εξαίρετο ταξίδι από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα, ο Στάθης Μήτσιος επιλέγει να εικονογραφήσει εντός της αυστηρής γεωμετρίας του τα πρόσωπα και τα γεγονότα σε μια αιώνια σύμπλευση μεικτή, ιστορίας και ιστοριών, που καθώς ξετυλίγονται συγκινούν και συναρπάζουν.

Ένα εικοσάλεπτο καθηλωτικό mapping με παράλληλη ηχητική αφήγηση ενός ταξιδιού αιώνων με σκηνή το απόλυτο σκηνικό του ίδιου του μνημείου που σε γεμίζει αισθήσεις και σκέψεις. Να πάτε μαζί με τα παιδιά σας.

O Στάθης με σπουδές αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και σχεδιασµού γραφικών πειραματίζεται  χρόνια με το φως και την κινούμενη εικόνα. Ενσωματώνει το βίντεο στον σκηνικό χώρο δημιουργώντας εικονικά περιβάλλοντα και σύνθετες φωτιστικές συνθήκες µέσω του 3D projection mapping. Έχει συνεργαστεί µε οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Hellenic Museum της Μελβούρνης και δημιούργησε το εξαιρετικό mapping του 60ου επετειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ αυτό το καλοκαίρι τον συναντάμε στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στο project DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πληροφορίες:

Νέα Φώκαια Χαλκιδικής 30-31 Ιουλίου 7-8 Αυγούστου 14-15 Αυγούστου 21-22 Αυγούστου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους σε συνεργασία με τον Δήμο Κασσάνδρας, προβάλλει στις όψεις του Βυζαντινού Πύργου στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας πύργος αφηγείται την ιστορία του». Η προβολή λειτουργεί ως ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ, που αφηγείται την ιστορία του τόπου και του Βυζαντινού Πύργου στη Νέα Φώκαια μέσα στην πάροδο των αιώνων. Προκειμένου να αναπτυχθεί η εικονική σκηνογραφία της εγκατάστασης έχει μελετηθεί τόσο το επιλεγμένο κτίριο (Πύργος), όσο και ο χώρος που το περιβάλλει. Με τη βοήθεια των αποτυπώσεων των όψεων του κτιρίου, έχει σχεδιαστεί στον υπολογιστή τρισδιάστατο μοντέλο του και πάνω σε αυτό, μέσω ειδικών λογισμικών, έχει δημιουργηθεί το οπτικό περιεχόμενο. Με βάση την επιστημονική έρευνα, την προφορική παράδοση, καθώς και αρχειακό υλικό της νεώτερης ιστορίας του τόπου, έχει δημιουργηθεί ένα σενάριο, που περιγράφει οπτικοακουστικά τον τόπο και την ιστορική πορεία του μνημείου μέσα στο χρόνο. Παρουσιάζονται και αναδεικνύονται με ιδιαίτερο τρόπο οι μεταμορφώσεις του τοπίου, η πρώτη κατοίκηση, η ίδρυση μετοχίου της αθωνικής μονής Αγίου Παύλου, η χρήση του Πύργου ως στρατηγείο του Εμμ. Παππά κατά την Επανάσταση του 1821, η εγκατάσταση προσφύγων και η συντήρηση και αποκατάστασή του.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του έτους 2020.

Οι προβολές που γίνονται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του 2021, θα είναι επαναλαμβανόμενες, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν το θέαμα ακόμα και από απόσταση 1 χλμ.

Η δράση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορικότητα του μνημείου και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους για την προβολή των μνημείων του Δήμου Κασσάνδρας με στόχο τη γνωριμία με αυτά και την αυξηση της επισκεψιμότητας. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνδιοργάνωση του δήμου Κασσάνδρας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Έχουν προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Τόπος: Βυζαντινός Πύργος στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής Ημέρες προβολής: Παρασκευή 30/7 και Σάββατο 31/7, Σάββατο 7/8 και Κυριακή 8/8, Σάββατο 14/8 και Κυριακή 15/8, Σάββατο 21/8 και Κυριακή 22/8 Ώρες προβολής: 21:00 – 24:00 (η προβολή θα επαναλαμβάνεται κάθε 30 λεπτά) Τηλ. επικοινωνίας: 23710 22060 και 2310 285163. Είσοδος ελεύθερη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Συντονισμός εκδήλωσης: Γεώργιος Σκιαδαρέσης, Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Εργασίες Συντήρησης – Αποκατάστασης Πύργου: Κωνσταντία Δρόσου πολιτικός μηχανικός Επιστημονική επιμέλεια παραγωγής: Ιωάννης Κανονίδης, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Νίκος Μερτζιμέκης, αρχαιολόγος Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος Βαλεντίνη Αδάμου, αρχιτέκτονας – αναστηλώτρια Σχεδιασμός, Σκηνοθεσία, 3d Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα