Εκθέσεις

Ένας χώρος μνήμης για τον Αντιδικτατορικό Αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Στο κτήριο αυτό μαρτύρησαν πολλοί αντιστασιακοί πολίτες και στρατιωτικοί εγκαινιάζεται ένας χώρος που μας κέντριζει την μνήμη.

Parallaxi
ένας-χώρος-μνήμης-για-τον-αντιδικτατο-193501
Parallaxi

Έναν ιστορικό χώρο της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, την Παρασκευή στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Χώρος Μνήμης2Ο Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης που εγκαινιάζεται σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιστασιακή ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς στα «πέτρινα χρόνια» της χούντας το σημερινό μουσείο στέγασε το ανακριτικό κολαστήριο των δημίων της χουντικής ΚΥΠ. Στο κτήριο αυτό μαρτύρησαν πολλοί αντιστασιακοί πολίτες και στρατιωτικοί και στο χώρο αυτό βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στις 9 Μαΐου 1968 το κορυφαίο στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα και βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς.

Στο χώρο Μνήμης, με ενημερωτικά κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αντιπροσωπευτικά τεκμήρια και ντοκουμέντα της περιόδου 1967-1974, ζωντανεύει η σκληρή εποχή της χούντας και η αντιδικτατορική αντίσταση των πολιτών, των φοιτητών, των στρατιωτικών και των αντιστασιακών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζονται τα «όπλα της αντίστασης», πολύγραφοι, γραφομηχανές, προκηρύξεις και άλλα έντυπα, για τα οποία οι αγωνιστές/τριες καταδικάζονταν σε βαριές ποινές από τα Έκτακτα Στρατοδικεία.

Χώρος ΜνήμηςΕπίσης προβάλλονται οι δίκες μελών των αντιδικτατορικών οργανώσεων στα στρατοδικεία, οι νεκροί του αγώνα, ντοκουμέντα από τις φυλακές και τις εξορίες, χειροτεχνήματα των πολιτικών κρατουμένων, ο αγώνας των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης κ.α. Για πρώτη φορά, επίσης, παρουσιάζεται η αντίσταση στρατιωτικών κατά της χούντας στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ευθύνη και την οργάνωση του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974», ενώ τη συγκρότηση της Έκθεσης ανέλαβε ομάδα εθελοντών αντιστασιακών, μουσειολόγων και ερευνητών. Στην έκκληση του ΣΦΕΑ για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό ζήλο όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Χώρος Μνήμης3Καθοριστική είναι η συμβολή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει οργανώσει ένα πλούσιο ηλεκτρονικό-ψηφιοποιημένο αρχείο της περιόδου 1967-‘74. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο έγινε καταγραφή σημαντικού μέρους του υπάρχοντος αρχειακού υλικού, ώστε να είναι στη διάθεση των μελετητών και ερευνητών της περιόδου 1967-‘74, αλλά δημιουργήθηκε και η «μαγιά» για την ίδρυση του μεγάλου Μουσείου – Αρχείου της Αντιφασιστικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης είναι ανοιχτός από το Σάββατο 6 Μαΐου και λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριο του Πολεμικού Μουσείου.

*Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Μαϊου. Ώρα: 19.00. Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οδός Λαμπράκη, πίσω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα