Life

Έτσι ήταν στην πραγματικότητα το πρόσωπο του Ιούλιου Καίσαρα

Η νέα 3D αναπαράσταση του Ρωμαίου στρατηγού, μακριά από την εξιδανικευμένη εικόνα του, θα σε εκπλήξει.

Parallaxi
έτσι-ήταν-στην-πραγματικότητα-το-πρόσ-336874
Parallaxi

Πώς ήταν άραγε η πραγματική όψη των αρχαίων που έμειναν στην ιστορία; Mπορούμε να εμπιστευτούμε τους γλύπτες και ιστορικούς ανά τους αιώνες;

Απαντήσεις σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα έρχεται να δώσει εμμέσως ο αρχαιολόγος Tom Buijtendorp, o oποίος αποφάσισε να αποδώσει το πρόσωπο του μεγάλου Ρωμαίου πολίτικου, στρατηγού και Ύπατου της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, Ιούλιου Καίσαρα.

Ο αρχαιολόγος δημιούργησε μια τέτοια προτομή, ώστε μας δίνει να καταλάβουμε πόσο εξιδανικευμένες ήταν οι διάφορες προηγούμενες απόπειρες- πλην αυτών των σύγχρονων ιστορικών- να αναπαραστήσουν αρχαία πρόσωπα.

Η νέα 3D αναπαράσταση του κεφαλιού του Ιούλιου Καίσαρα δίνει μια πρωτοφανή εικόνα για το πώς έμοιαζε τελικά ο διάσημος Ρωμαίος στρατηγός όλα αυτά τα χρόνια- συμπεριλαμβανομένων των… ιδιαίτερων διαστάσεων της κεφαλής του.

Πιο συγκεκριμένα, η προτομή αποκαλύφθηκε σε εκδήλωση για ένα νέο βιβλίο που θα αφορά στον Ιούλιο Καίσαρα στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Leiden της Ολλανδίας την περασμένη Παρασκευή.

Ο Buijtendorp σκέφτηκε να αναπαραστήσει το κεφάλι του αρχαίου Ρωμαίου ηγέτη με βάση  μια μαρμάρινη προτομή του στο Rijksmuseum van Oudheden.

Διαβάστε επίσης: Μια 3D απεικόνιση των μεγάλων πυλών των τειχών που χάθηκαν

Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Maja d’Hollosy προχώρησε  σε τρισδιάστατη σάρωση του μαρμάρινου κομματιού και πρόσθεσε τις λεπτομέρειες δανειζόμενος στοιχεία από πορτρέτα του Ιούλιο Καίσαρα για να μπορέσει να γεμίσει τα «κενά» όπου το μάρμαρο έχει υποστεί φθορά.

Το αποτέλεσμα, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι απόλυτα ρεαλιστικό και δεν θα ήταν υπερβολή να γίνει λόγος για μια ζωντανή απεικόνιση. Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ήταν πυρίτιο και πηλός. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ασυνήθιστα περίεργο και μεγάλο μέγεθος του κρανίου του Καίσαρα λέγεται πως οφείλεται στη διαδικασία της γέννας.

«Έχει ένα αρκετά μεγάλο εξόγκωμα στο κεφάλι του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί όταν η γέννα είναι αρκετά δύσκολη, όπως συνέβη στην περίπτωσή του. Δεν αποτελεί επινόηση του καλλιτέχνη» εξηγεί ο Buijtendorp στην εφημερίδα, HLN.

Την προτομή μπορεί κανείς να θαυμάσει στο μουσείο μέχρι και τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα ήταν η Ακρόπολη και ακόμη πέντε μνημεία αν δεν είχαν υποστεί καμία καταστροφή

Πηγή: Russia Today

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα