Φεστιβάλ ΑΘηνών & Επιδαύρου 2017: 12 λόγοι για να κατέβεις Αθήνα
Εξωστρέφεια, νέες θεματικές και με σαφές μήνυμα έρχεται το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017.
Αστικές παρεμβάσεις, happenings «Άνοιγμα στην Πόλη», 130 παραγωγές, θέατρο, χορός, μουσική, η έκρηξη Τεχνών γιορτής και καλλιτεχνίας έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 με σαφές μήνυμα για ένα μητροπολιτικό καλοκαίρι που οδηγεί στην πρωτεύουσα.
Από σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου, ξεκινάει η προπώληση για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017!
Θα κάνει την Αθήνα μητροπολιτική κοιτίδα πολιτιστικής εξωστρέφειας και γιορτής θίγοντας την πολιτική πραγματικότητα, το προσφυγικό, την ετερότητα, αναδεικνύοντας τις πλευρές τους μέσα από περιορισμένα αριθμητικά αλλά διεθνούς κύρους ονόματα και με την δύναμη των νέων Ελλήνων ανθρώπων της Τέχνης, στήνοντας ένα πρόγραμμα που τα περιέχει όλα και σε αρκετά υποσχόμενες δόσεις.
«Δος μοι τούτον τον ξένον (…), ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν πού κλίνει (Γεώργιος Ακροπολίτης 13ος αι. στιχηρόν Μ.Παρασκευής). Η Επίδαυρος το 2017 έχει σαφές μήνυμα και θεματική. Η έλευση του ξένου. Προσεγγίζοντάς τον από το αρχαίο δράμα στο σήμερα.
Στην καλλιτεχνική του διεύθυνση και φέτος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο άνθρωπος που πέρυσι έστησε ένα φεστιβάλ μέσα σε «5 μέρες» καταφέρνοντας να αποσπάσει τα εύσημα, έχοντας στο πλάι του μία ομάδα που δείχνει να δουλεύει.
Το Φεστιβάλ Αθηνών «περνάει καλά και βγαίνει προς τα έξω» με την Πειραιώς 260 να φιλοξενεί την πρώτη προφεστιβαλική περίοδο από τις 28 Απριλίου και για δέκα μέρες μέχρι την Επίδαυρο, τον Πειραιά, την Ελευσίνα, το παλιό Χρηματιστήριο και μερικά ακόμα ιερά αρχιτεκτονικά τέρατα της πόλης της Αθήνας, με κουίρ δράσεις και θεματικές να παρουσιάζονται για πρώτη φορά, η πόλη μεταμορφώνεται σε ουσιαστική πρωτεύουσα κάνοντας όλους τους δρόμους να οδηγούν σε αυτήν.
Επιλέξαμε 10 πράγματα που θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών ανάμεσα στην πληθωρική και διευρυμένη δράση του για την διοργάνωση του 2017. Στις 31 Μαΐου είναι η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο με την Λυρική και την Μαντάμα Μπάττερφλαι ενώ θα ρίξει αυλαία τον Σεπτέμβριο από εκεί που ξεκίνησε στο Ηρώδειο με το Αμύντα, του Γεωργίου Μόρμορη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
1.Για πρώτη φορά προφεστιβαλική περίοδος με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Φολκσμπίνε, το βερολινέζικο θέατρο. Η αφορμή για το αφιέρωμα της Φλοσμπίνε έρχεται με την αποχώρηση του διευθυντή της Φρανκ Κάστορφ ο οποίος θα παρουσιάσει τον “Παίκτη του Ντοστογιέφσκι”.
2.Το “Γράμμα σε έναν άντρα” -ίσως το πιο αναμενόμενο sold out- του φεστιβάλ όπου ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ερμηνεύει τον Βάσλαβ Νιζίνσκι, έναν από τους εμβληματικότερους χορευτές διεθνώς του οποίου ο καλλιτεχνικός χρόνος σταμάτησε άδοξα μόλις στα 29 του, εξαιτίας σχιζοφρένειας. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αμερικανός μάστερ του οπτικού θεάτρου Ρόμπερτ Ουίλσον. Η παράσταση πάει στην πρώην Λυρική Σκηνή (Ολύμπια).
Ιnfo: Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, 10-13 Ιουλίου 2017, 21:00
3.Το “Democracy in America” του Καστελούτσι. Ο Ρομέο Καστελούτσι, ο αιρετικός καλλιτέχνης πάει Επίδαυρο με βάση του την ιδιαίτερη μετάφραση της απαρχής της Δημοκρατίας. Το «Democracy in America» αυτή τη φορά θα προσπαθήσει να αναδείξει τους σπόρους της δημοκρατίας πριν την εξάπλωσή της ως σύγχρονο πολίτευμα στον δυτικό κόσμο. Ο Καστελούτσι θεωρεί την τραγωδία ως την υπέρτατη μορφή πολιτικής υπόστασης του ατόμου και ζητήματα όπως η γλώσσα, ο κοινοτισμός και η λεκτική επικοινωνία είναι μόνο μερικά από όλα όσα θίγει με τον αιρετικό πνεύμα του στα έργα.
Ιnfo: Θέατρο Ολύμπια, 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2017, 21:00
4. Το “Παίξε θάνατο ακόμα πιο γλυκά” του Νοτιοαφρικανού εικαστικού Ουίλιαμ Κέντριτζ. Πρόκειται για μια εγκατάσταση 40 μέτρων και 8 οθονών που μέσω μιας ενδιαφέρουσας δραματουργίας, ένα καραβάνι από σκιές θα παρελαύνει στοχεύοντας να φτάσει από τον Πλάτωνα στην αέναη κίνηση των πληθυσμών σήμερα.
5. Η “Μήδεια” στην Μικρή Επίδαυρο γιατί ο Δημήτρης Καρατζάς πιάνει το έργο από την ανδρική πλευρά παρέα με 3 άντρες ηθοποιούς τους: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης. Στην “Άλκηστη” του Ευρυπίδη. Η ταλαντούχα Κατερίνα Ευαγγελάτου πάει Επίδαυρο με την Μαρία Κίτσου σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
6. Στα Στοιχειώδη Σωματίδια του αμφιλεγόμενου Μισέλ Ουελμπέκ στη διασκευή του Γκοσλέν. Να παίξει με την ριζοσπαστική εκδοχή της ταυτότητας επιχειρεί ο Γκοσλέν ο οποίος ανεβάζει 10 ηθοποιούς επί σκηνής και με την χρήση όλων των σύγχρονων τεχνικών θεάτρου, με την χρήση βίντεο, φωτισμών βασισμένος στο μεταμοντέρνο ύφος του Ουελμπέκ προσπαθώντας να ζωντανέψει ένα βιβλίο που συνιστά από μόνο του την ανατρεπτική εκδοχή του κλασικού οικογενειακού μυθιστορήματος. Κοινώς μέσα από τα Στοιχειώδη Σωματίδια ο θεατής θα ψάξει την ταύτιση και αποδόμηση ηρώων και ο Γκοσλέν θα του την δώσει.
Ιnfo: 29-30 Ιουνίου 2017, 20:00, Πειραιώς 260
7. Τη “Λουιζέτα” την παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου που θα διαδραματιστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Η παράσταση τοποθετεί τον θεατή στα γυρίσματα μιας ταινίας που αφορά την αστική δημοκρατία και την Γαλλική Επανάσταση και πιο συγκεκριμένα στα διαλείμματα των γυρισμάτων. Το ερώτημα που απασχολεί είναι ο τρόπος που σχετίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος με το τρίπτυχο του “ελευθερία-ισότητα-αδελφοσύνη”. Μαγεία στην παράσταση η συμμετοχή ως πρωταγωνιστές, μαθητών ειδικών δεξιοτήτων από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, σε συνεργασία με ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς.
Info: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 22-25 Ιουνίου 2017, 21:00
8. Τις “Βάκχες” από την ομάδα της Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας. Το ανερχόμενο όνομα του σύγχρονου χορού και η ομάδα της. Μουσική και χορός σε ένα σκηνικό που επιχειρεί να πρωταγωνιστήσει γύρω από την μυθολογία, την ανάλυση του Νίτσε για τον Απόλλωνα και το Διόνυσο και τον σημαντικό και αμφιλεγόμενο πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου». Μια παράσταση που αξιώνει μέσω των τεχνικών και των θεατρικών συναισθημάτων να πλησιάζει στην μνήμη τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.
Ιnfo: Πειραιώς 260, 5-6 Ιουλίου 2017, 21:00
9. Στο Βοb Festival και την queer πλατφόρμα Sound Acts. Για ένα δεκαήμερο στη Πειραιώς 260 οι Τόμας Μαν, Σάμιουελ Μπέκετ, Γιόζεφ Ροτ είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που πέφτουν στα χέρια των τολμηρών και σκληροπυρηνικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Σίμος Κακάλας, η Φωτεινή Παποδήμα κα. Πειραματικές παραστάσεις, περφόρμανς, εκθέσεις και ζήτημα της διαφορετικότητας αλλά και της ταυτότητας σε όλες του τις πτυχές. Άπαντα στην προφεστιβαλική περίοδο από τις 28 Απριλίου.
10. Το “Μανιφέστο“. Η ηθοποιός, σε σηνοθετική επιμέλεια του Γερμανού καλλιτέχνη Γιούλιαν Ρόζεφελντ, μεταμορφώνεται σε 13 καλλιτεχνικά μανιφέστα στην εντυπωσιακή βιντεο-εγκατάσταση (13 οθόνες) του Ρόζελφελντ. Με την χρήση της κίνησης και της φωνής η ηθοποιός ενσαρκώνει 13 σταθμούς της καλλιτεχνικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης η Μπλάνσετ μεταμορφώνεται από γυναίκα της διπλανής πόρτας, σε φεμινίστρια, εργάτρια και υποταγμένη νυκοκοιρά μέχρι ηθοποιό κα.
11. Το “Τροβατόρε” Τζουζέππε Βέρντι σε μία μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στο Τροβατόρε όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες και το φως του φεγγαριού που φωτίζει αθέατες ακραίες καταστάσεις. Δύο αδέρφια που δεν γνωρίζονται ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα και μια τσιγγάνα. Στην παραγωγή της Λυρικής συμμετέχουν οι: Πιέρο Πρέττι / Βάλτερ Φρακκάρο (Μανρίκο), Τσέλια Κοστέα (Λεονόρα), Γελένα Μανίστινα (Ατσουτσένα), Δημήτρης Πλατανιάς / Δημήτρης Τηλιακός (Κόμης ντι Λούνα), Τάσος Αποστόλου (Φερράντο).
Ιnfo: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21/23/25/27 Ιουλίου 2017, στις 21.00.
12. Τη Μαντάμ Μπατερφλάι το αριστουργηματικό έργο του Πουτσίνι. Η παραγωγή της Λυρικής επιστρέφει στο φεστιβάλ υπό την σκηνοθεσία του Αργεντίνου σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Η υπόθεση γύρω από τον μοιραίο έρωτα μιας 15χρονης γκέισσας με υποπλοίαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Όταν εκείνος επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία μετά από τρία χρόνια περιπλάνησης πληροφορείται πως έχει ένα γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί στον υποπλοίαρχο, αλλά στη συνέχεια αυτοκτονεί.
Η τραγωδία του Πουτσίνι είναι ένας ύμνος-φως στην “αντιπαράθεση” των δύο πολιτισμών. Του ιαπωνικού και του δυτικό-αμερικανικού. Στην παραγωγή της Λυρικής πρωταγωνιστούν οι μονωδοί: Τσέλια Κοστέα, Σάε Κιουνγκ Ριμ (Τσο-Τσο-Σαν), Ελένα Κασσιάν (Σουτζούκι), Στέφανο Σέκκο / Δημήτρη Πακσόγλου (Μ. Φ. Πίνκερτον), Διονύση Σούρμπη (Σάρπλες) κ.ά.
Ιnfo: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 31 Μαΐου/ 2-4 Ιουνίου/ 7 Ιουνίου/ 2017, στις 21.00.
Με παρουσία και από την Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Η συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ενδυναμώνεται και διευρύνεται φέτος το καλοκαίρι με τρεις παραστάσεις της πόλης να κατεβαίνουν στην Αθήνα και να παρουσιάζονται στο μεγάλο κοινό του φεστιβάλ.
Το «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στις 21.00. Μια παράσταση που ερευνά πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης συμβαδίζει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία. Η εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Το “Festen” (Οικογενειακή Γιορτή) που καθήλωσε το κοινό της Θεσσαλονίκης κατεβαίνει στην στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου 2017, στις 21.00. Το έργο των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου το χειμώνα στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σημειώνοντας συνεχή sold out και θα παρουσιαστεί στο κοινό του Φεστιβάλ μετά από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Παράλληλα και στο πλαίσιο αυτής ευρύτερης συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων, αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, θα κάνει τιμητικά την πρώτη της παρουσίαση στις 13 Ιουλίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους που εγκαινιάζεται φέτος, φιλοξενώντας σημαντικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας από το εξωτερικό.
*Εικόνες © Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα γύρω από το φεστιβάλ στον επίσημο ιστότοποπό του.