Φεστιβάλ Inspire 2014 Open Call (-12/12)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ INSPIRE 2014 EΝΕΡΓΟΙ ΧΩΡΟΙ / EFFECTIVE SPACES ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το εικαστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης “Inspire”, στην τρίτη του διοργάνωση, επικεντρώνει το ενδιαφέρον στους Ενεργούς Χώρους: μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και πρακτικές, διερευνά την εντατική παρουσία στο χώρο. Ο Pierre Labat (FR), ο Νίκος Ναυρίδης (GR) και ο […]
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ INSPIRE 2014 EΝΕΡΓΟΙ ΧΩΡΟΙ / EFFECTIVE SPACES
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το εικαστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης “Inspire”, στην τρίτη του διοργάνωση, επικεντρώνει το ενδιαφέρον στους Ενεργούς Χώρους: μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και πρακτικές, διερευνά την εντατική παρουσία στο χώρο.
Ο Pierre Labat (FR), ο Νίκος Ναυρίδης (GR) και ο Hermann Pitz (DE) είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι, που θα εμψυχώσουν το διευρυμένο εργαστήριο του Inspire και θα καθοδηγήσουν την παραγωγική διαδικασία του.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια, παρουσιάσεις των τριών καλλιτεχνών, στρογγυλή τράπεζα/ημερίδα, έκθεση έργων των προσκεκλημένων καλλιτεχνών και έκθεση των προϊόντων των εργαστηρίων.
Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια θα διενεργηθούν σε δύο φάσεις: η πρώτη θα είναι το εργαστήριο του Νίκου Ναυρίδη και θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 8-13 Ιανουαρίου 2015. Η δεύτερη φάση των εργαστηρίων των Hermann Pitz και Pierre Labat θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 21 – 26 Φεβρουαρίου 2015. Οι εκθέσεις τόσο των προϊόντων των εργαστηρίων όσο και των έργων των τριών καλλιτεχνών θα εγκαινιαστούν αμέσως μετά το τέλος του διευρυμένου εργαστηρίου.
ΘΕΜΑ
Οι «Ενεργοί χώροι» είναι στο επίκεντρο του φετινού Inspire: η εντατική παρουσία στο χώρο μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις θα διερευνηθεί σε τρία εργαστήρια, που θα διεξάγουν οι Pierre Labat, Νίκος Ναυρίδης και Hermann Pitz.
Μέσα από το σχέδιο και το κολλάζ, τη βιντεοεγκατάσταση και την αναφορά στο θέατρο, την αρχιτεκτονική και την παρέμβαση στο χώρο, οι τρεις προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα αναδείξουν διαφορετικές εκδοχές της συνθήκης της ενεργούς παρουσίας στο χώρο. Η αναπνοή, η σιωπή, η προοπτική και η οπτική, η ιστορία των τεχνών, η πλαισίωση της κίνησης με διαφορετικούς τρόπους γίνονται εργαλεία της ανάδειξης και ανακαλούν διαφορετικές σχέσεις ανάμεσα στα έργα, τους καλλιτέχνες, τους θεατές, τα γεγονότα και το χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, το μοντέλο και η μακέτα ως τρόποι κατανόησης, οικειοποίησης και μεταμόρφωσης του χώρου, θα λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για την διερεύνηση της σχέσης των αντικειμένων με τους χώρους στους οποίους βρίσκονται, δίνοντας πολλές προοπτικές στη σύνθετη έννοια του χώρου, όπως βιώνεται σήμερα.
Ο Pierre Labat (1977) σπούδασε καλές τέχνες στο Quimper και στο Στρασβούργο. Έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει προγράμματα residencies . Με συνήθως λιτά, μινιμαλιστικού τύπου γλυπτά και εγκαταστάσεις, επικεντρώνει τη δουλειά του στην ενεργοποίηση πολλαπλών αντιλήψεων του χώρου ως τόπο προβολής και πλαισίωσης της κίνησης, αλλά και ως πεδίο πρόκλησης ψευδαισθητικών εντυπώσεων.
Ο Νίκος Ναυρίδης (1958) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2008 διδάσκει εικαστικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις . Στο έργο του έχει διερευνήσει πολλαπλώς την αναπνοή και την εκπνοή, το κενό και το γεμάτο, τα οποία έχει οπτικοποιήσει μέσα από την χρήση εγκαταστάσεων, βίντεο, φωτογραφίας και σχεδίου σε πολυεπίπεδες προσεγγίσεις.
Ο Hermann Pitz (1956) σπούδασε ζωγραφική στο Βερολίνο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του (1980) υπήρξε συνιδρυτής του Büro Berlin, ενός αυτοδιαχειριστικού χώρου για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Από το 2002 διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και σύμβουλος σε πολυάριθμα ιδρύματα τέχνης. Η συνεχής δημιουργικότητα, που συχνά τέμνει τα διάφορα καλλιτεχνικά είδη και μέσα, η έννοια του σχεδιασμού και της οργάνωσης είναι στον πυρήνα των αναζητήσεών του.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Στο εργαστήριο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν φοιτητές καλών τεχνών που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), οι οποίοι πρωτίστως εκδηλώνουν ειδικό ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο εργαστήριο θα γίνουν δεκτές αιτήσεις υποψήφιων συμμετεχόντων που θα περιλαμβάνουν:
1. φόρμα συμμετοχής: σ’ αυτήν, πέρα από τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψηφίου, πρέπει να συμπληρωθεί ένα κείμενο σχετικά με το έργο του υποψηφίου, καθώς και τα κίνητρα συμμετοχής στο Inspire 2014, που θα αξιολογηθεί ιδιαιτέρως. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην ομάδα συγκεκριμένου καλλιτέχνη από τους τρεις, είναι σκόπιμο να το δηλώσει στο κείμενό του και να το αιτιολογήσει, χωρίς, ωστόσο, η προτίμησή του αυτή να είναι δεσμευτική για την επιτροπή επιλογής των τελικών υποψηφίων. Η φόρμα, που ακολουθεί στο παρόν έγγραφο, είναι διαθέσιμη και online στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.mmca.org.gr (>’Ανακοινώσεις’). 2. Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη: έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4. Προαιρετικά, οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
Οι αιτήσεις παραδίδονται έως τις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), 546 36 Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη «Φεστιβάλ Inspire».
Εναλλακτικά, αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με την ένδειξη «Φεστιβάλ Ιnspire».
*Αιτήσεις μέχρι 12/12, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης