Hijo Nam: Ιn Dialog with Greek History (17/4-14/7)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΤΙΣΣΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ HIJO NAM «HIJO NAM: ΙN DIALOG WITH GREEK HISTORY» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20.00 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 – 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “Hijo Nam: Ιn dialogue with Greek History“ (Η Hijo Nam σε διάλογο με την ελληνική ιστορία) […]

Parallaxi
hijo-nam-ιn-dialog-with-greek-history-17-4-14-7-38444
Parallaxi
female_figure_4.jpg

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΤΙΣΣΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ HIJO NAM

«HIJO NAM: ΙN DIALOG WITH GREEK HISTORY»

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20.00 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 – 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “Hijo Nam: Ιn dialogue with Greek History“ (Η Hijo Nam σε διάλογο με την ελληνική ιστορία) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ.Γιάννη Μπουτάρη.

Η πρωτοβουλία της Διευθύντριας τουΑρχαιολογικού μουσείου, κ.Πολυξένης Βελένη, να παρουσιάσει για πρώτη φορά έκθεση σύγχρονης ασιατικής τέχνης και να φιλοξενήσει για αρκετό καιρό την εικαστικό από την Κορέα, HijoNam, η οποία εκτός των έργων που έφερε από την χώρα της, δημιούργησε έργα κατά την παραμονή της στο μουσείο, επιβραβεύτηκε από το φιλότεχνο κοινό, κριτικούς και ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους.

Εμπνευστής και επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ελληνίδα καθηγήτρια της ιστορίας της Τέχνηςστο John Jay College of Criminal Justice of the City University of New York, dr. Θάλεια Βραχοπούλου, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, η οποία επέλεξε για την υλοποίηση της ιδέας της, τηγνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, καλλιτέχνη, HijoNam.

Η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, κ. Βελένη, επισήμανε ότι η σύγχρονη ασιατική τέχνη καθώς και οι καλλιτέχνες της, είναι ένα πεδίο άγνωστο στην Ελλάδα, γεγονός που έκανε ελκυστική την φιλοξενία της έκθεσης της Κορεάτισσας εικαστικού.Τόνισε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς η καλλιτέχνης, μετουσιώνει «ξένα» πολιτισμικά στοιχεία και τα μετατρέπει σε οικεία προς εκείνη και προς όλους.

Κατά την κ.Βελένη, στηναισθητική αλλά και την ψυχική «διαδρομή» της έκθεσης της HijoNam εμπεριέχονται οι προβληματισμοί και τα διακυβεύματα της ζωής μας. Ευχήθηκε αυτή η έκθεση να είναι μόνο η αρχή μιας επιτυχούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με τη ματιά της επιμελήτριας,dr.Θάλεια Βραχοπούλου, δύο τόσο μακρινές χώρες, που έχουν το ίδιο βάθος ιστορίας και πολιτισμού μπορούν να επικοινωνήσουν και η ιστορία τους να αναδειχθεί μέσα από τη σύγχρονη ματιά ενός καλλιτέχνη.Η δημιουργός, HijoNam, εμβαθύνοντας στις ενδείξεις του δικού της πολιτισμού και έχοντας μελετήσει σε βάθος την αρχαία ελληνική ιστορία, την οποία θαυμάζει και σέβεται, την κατανοεί και τη συνδέει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, με τον πολιτισμό της πατρίδας της. Σε όλα τα έργα της, κυρίαρχούν τα φυσικά υλικά, που σύμφωνα με το όραμα της Nam, επιτρέπουν μια αμεσότερη έκφραση.Το στοιχείο που επανέρχεται διαρκώς στη δουλειά της Nam είναι η επιλογή της να συμπορεύεται και όχι να έρχεται σε σύγκρουση με το υλικό των έργων της. Υπογραμμίζει ότι από φιλοσοφική άποψη, αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτιστικών καταβολών της Nam και της επαφής της με τις κοσμοθεωρίες του Βουδισμού και του Ταοϊσμού, που καλούν τον άνθρωπο να πορευθεί, χωρίς ενδοιασμούς, στην ηθική οδό.

Η HijoNam, εξήγησε ότι διάβασε σε βάθος την αρχαία ελληνική ιστορία και τη μυθολογία, εμπνεύστηκε από τους Δελφούς και τα Μετέωρα και τόνισε ότι θεωρεί μεγάλη της τιμή να εκθέτει στην Ελλάδα και κυρίως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το οποίο εμπνεύστηκε σε παλαιότερη επίσκεψή της. Συνδυάζοντας τη φύση με τα μέταλλα, επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μήνυμα ψυχικής αρμονίας, να επικοινωνήσει έναν κόσμο θετικής ενέργειας. Δημιουργεί έργα και κατασκευές από διάφορα υλικά που θεωρούνται άχρηστα και πετιούνται, όπως κομμάτια μετάλλων, φλοιοί δένδρων, σύρματα, πέτρες και κομμάτια από δικά της κεραμικά γλυπτά. Για τη Nam τα «άχρηστα» αντκειμένα, αυτά τα μικρά κομμάτια, τα θραύσματα παλιών αντικειμένων έχουν απίστευτη αξία, γιατί έχουν πολλά χρόνια ζωής πίσω τους και κυρίως ανθρώπινα αποτυπώματα και  δυνατότητες χρήσης.  Αυτό που την γοητεύει είναι να βρίσκει και να εντρυφεί στην ιστορία του κάθε κομματιού και μέσα από τη δική της ματιά να το μεταφέρει στο σήμερα, να του δίνει ζωή.

Ανακυκλώνει αντικείμενα που έχει χρησιμοποιήσει σε κατασκευές της ή γλυπτά της, δίνοντάς τους μια άλλη μορφή. Στόχος της είναι να δείξει ότι ένα κομμάτι τέχνης ουσιαστικά δεν ξεχνιέται, παρά αλλάζει μορφή και γίνεται ένα νέο δημιούργημα.

Αρκετά έργα της, τα κατασκεύασε από υλικά του αρχαιολογικού μουσείου, όλον αυτόν τον καιρό που διέμενε εκεί. Ένα από τα έργα της από σύρμα, που εκτίθεται στην είσοδο του Μουσείου, κατασκευάστηκε με την βοήθεια των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ένόςworkshop, που οργανώθηκε με τον συντονισμό του  Ιστορικού Τέχνης και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., κ. Χάρη Σαββόπουλο. Οι φοιτητές δούλεψαν  για πολλές ώρες με την καλλιτέχνη, η οποία τους έδειξε μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί με σύρμα. Η διαδικασία του να δουλέψουν μαζί ένα έργο, ενθουσίασε την HijoNamκαι τους φοιτητές, αλλά και το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε επίσης,έτσι λοιπόν το έργο, εκτίθεται στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ.Γιάννης Μπουτάρης, ξεναγήθηκε με το κοινό, από την επιμελήτρια και την ίδια την καλλιτέχνη στον χώρο του «Χρυσού των Μακεδόνων», στην ειδική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και τους εξωτερικούς χώρους του μουσείου.

Ο κ.Μπουτάρης, υπογράμμισε την διάθεση εξωστρέφειας που δηλώνει  η πρωτοβουλία πραγματοποίησης μιας τέτοιας έκθεσηςστην Θεσσαλονίκη και τη σημασία που έχειγια την πόλη, το γεγονός ότι μια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έχει επιμεληθεί εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και μια παγκοσμίως γνωστή καλλιτέχνης από την Κορέα, επέλεξαν να παρουσιάσουν έργα της τελευταίας, για πρώτη φορά στην Έλλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην στήριξη της έκθεσης, αφού πάντα αγκαλιάζει δραστηριότητες που αναδεικνύουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Παιδείας & Αθλητισμού, κ.Έλλη Χρυσίδου, η οποία ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόταση να υποστηρίξει η Αντιδημαρχία την έκθεση, τόνισε την σημασία του ότι μια εικαστικός από έναν τόσο μακρινό τόπο, διάβασε, αγάπησε και τίμησε τον ελληνικό πολιτισμό, προσεγγίζοντάς τον με τη δική της ματιά, με τη δική της ψυχή.Επισήμανε ότι  η προσέλευση τόσο κόσμου, δηλώνει τη σπουδαιότητα τέτοιων κινήσεων, που κινητοποιούν το κοινό της πόλης, το οποίο είναι ευαισθητοποιημένο στα εικαστικά δρώμενα, μιας πόλης που αγαπάει και στηρίζει τον πολιτισμό.

Η HijoNam, ευχαρίστησε θερμά τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, GilSouSHIN,τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ.Γιάννη Μπουτάρη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Έλλη Χρυσίδου, τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, κ.Πολυξένη Βελένη για την στήριξη της έκθεσης και τηζεστή φιλοξενία, την dr. Θάλεια Βραχοπούλου, την επιμελήτριά της, για την έμπνευσή της, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια  της έκθεσης, τον ιστορικό τέχνης, καθηγητή κ.Χάρη Σαββόπουλο και τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών,την Μαρία Σιώτη που ανέλαβε  να προωθήσει στα ΜΜΕ και το κοινό, την έκθεση και να συστήσει στους ανθρώπους της πόλης, την επιμελήτριακαι την ίδια την καλλιτέχνη.Ευχαρίστησε τον βοηθό της, Παύλο Παρρή καιόλους τους ανθρώπους του Αρχαιολογικού Μουσείου που την αγκάλιασαν και την βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις, όλο το διάστημα που έμεινε και δούλεψε στο μουσείο, τους:Λιάνα Στεφάνη, Ελευθερία Ακριβοπούλου, Ουρανία Πάλλη, Αγνή Αποστολίδου, Έφη Ιωαννίδου, Ρωξάνη Βλαχοπούλου, Στέλιο Καραμπίκα, Κική Παλτατζή, τους φύλακες και όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Την έκθεση στηρίζει η Πρεσβεία της Δημοκρατία της Κορέας στην Ελλάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού.

Φωτογραφίες: Χριστόφορος Δουλγέρης

*17/4-14/7, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Tηλ. 2313 310 201

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα