Η τέχνη στις “σανίδες”

Μια διαφορετική έκθεση επιστρέφει για μια ακόμη φορά στην πόλη, με επίκεντρο την καλλιτεχνική αλλά και την ιστορική πλευρά του skateboard. Πρόκειται για το “Skateboard Art Crimes”, μια έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών παρεμβάσεων πάνω σε σανίδες skateboard, στην οποία συμμετέχουν 60 από τους καλύτερους καλλιτέχνες της χώρας, από χώρους όπως street art, graffiti, tattoo και […]

Parallaxi
η-τέχνη-στις-σανίδες-35724
Parallaxi
1.jpg

Μια διαφορετική έκθεση επιστρέφει για μια ακόμη φορά στην πόλη, με επίκεντρο την καλλιτεχνική αλλά και την ιστορική πλευρά του skateboard.

Πρόκειται για το “Skateboard Art Crimes”, μια έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών παρεμβάσεων πάνω σε σανίδες skateboard, στην οποία συμμετέχουν 60 από τους καλύτερους καλλιτέχνες της χώρας, από χώρους όπως street art, graffiti, tattoo και fine art, αλλά και καλλιτέχνες από την Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία, οι οποίοι έχουν άμεση η έμμεση σχέση με το άθλημα του skateboard.

Μια τέτοιου είδους έκθεση παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας τον Οκτώβριο του 2005 στην Θεσσαλονίκη και η έμπνευση καθώς και η πρωτοβουλία της παρουσίασης της ανήκει σε έναν από τους πρωτοπόρους στο άθλημα του skateboard και στο graffiti στην χώρα, τον Αλέξανδρο Φλωράκη. Στην έκθεση, εκτός από την παρουσίαση των έργων των καλλιτεχνών, έγινε προβολή από ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα το skateboard καθώς και live επίδειξη  ζωγραφικής τεχνικής πάνω σε σανίδες skateboard.

Το “Skateboard Art Crimes” έχει ως σκοπό να παντρέψει διαφορετικές τεχνικές και υλικά δημιουργώντας έτσι μια καλλιτεχνική πανδαισία τεχνοτροπιών και χρωμάτων με τελικό σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών διαφορετικών ηλικιών και ειδικά ατόμων που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα πλησίαζαν τον άθλημα του skateboard εκτός αυτής, δηλαδή μέσω της τέχνης.

Η φετινή παρουσίαση της έκθεσης “Skateboard Art Crimes” είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ιδιαιτερότητας της και του επετειακού της χαρακτήρα μιας και συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και το πολιτισμού. Η φετινή έκθεση θα αποτελείται λοιπόν από τέσσερα μέρη, το εικαστικό, το ιστορικό, το μουσειακό και το κινηματογραφικό.

Το εικαστικό μέρος θα περιλαμβάνει σανίδες σκέιτμπορντ φιλοτεχνημένες από τους πιο αντιπροσωπευτικούς και αξιόλογους καλλιτέχνες στον χώρο του σκέιτ, του γκράφιτι, του τατουάζ και της κλασικής ζωγραφικής. Επίσης φέτος θα γίνει για πρώτη φορά η παρουσίαση τριών καλλιτεχνών που θα επιδείξουν την δουλειά τους μέσα από γλυπτά, κοσμήματα φτιαγμένα αποκλειστικά από ξύλο σανίδας σκέιτ, καθώς και συλλογή φωτογραφιών, όλα με κοινό θέμα το σκέιτμπορντ.

Οι καλλιτέχνες που έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν είναι οι Αλέξης Φλωράκης, Live2, Dee71, Jason, Erase, Nade, Naster, Skate,T098, Πέτρος Καραφυλλίδης, Κώστας Μάνδυλας, Πέτρος Καραγιάννης, Nikolas Thomas, Nada one, Alex Martinez, Inva, Amok, Rasel, Apset, Zek, Βασίλης Καλαμαρίδης,  Παναγιώτης Παράσχης, Roza,  Sive, Dinoz, Make creations, Jamer, Rino, Αχιλλέας Ιωαννίδης, Think, καθώς και δυο special guest star, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Δημήτριος Ξόνογλου και η ζωγράφος Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου.

Το ιστορικό μέρος θα συμπεριλαμβάνει έντυπο και φωτογραφικό υλικό από την παγκόσμια ιστορία του σκέιτμπορντ, με τις σημαντικότερες ημερομηνίες και γεγονότα που το «σημάδεψαν», που αποτελεί μια πολύχρονη και έγκυρη μελέτη του Αλέξανδρου Φλωράκη.

Το μουσειακό μέρος θα περιλαμβάνει την παρουσίαση αυθεντικών αντικειμένων από τον χώρο του σκέιτμπορντ όπως σανίδες, περιοδικά, δίσκους, αυτοκόλλητα και ρούχα που χρονολογούνται από της αρχές ύπαρξης του αθλήματος, την δεκαετία 1930, μέχρι και την δεκαετία του 1980, δίνοντας στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να ενημερωθεί με αυτούσιο οπτικό υλικό για το άθλημα, από την στιγμή της γέννησης του μέχρι και την τελική μορφή εξέλιξης του.

Το κινηματογραφικό μέρος θα περιλαμβάνει την προβολή, στα πλαίσια της έκθεσης, ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “This is not California” που μιλάει για το Ανατολικό Βερολίνο της δεκαετίας του 1980, εστιάζοντας στην ανάγκη των παιδιών που ζούσαν εκεί να νιώσουν και να ζήσουν την εφηβεία τους μέσα σε ένα εμπόλεμο και καταπιεστικό περιβάλλον, δίνοντας συγχρόνως την δική τους εκδοχή για την έννοια του δημόσιου χώρου. Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην εφηβική επανάσταση, την φιλία και τον έρωτα με κύριο άξονα το σκέιτμπορντ.

Στόχοι της έκθεσης είναι να γίνει ένα καλλιτεχνικό πάντρεμα extreme art με extreme sport, και να μπορέσουν οι καλλιτέχνες να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες πάνω σε μια διαφορετική και όχι συνηθισμένη επιφάνεια, όπως αυτή της σανίδας του skateboard, και να φτάσουν σε σημείο να μην την βλέπουν ως μια απλή επιφάνεια «καμβά» αλλά ως ένα υλικό, να φιλοτεχνήσουν με αυτή και όχι απλώς πάνω σε αυτή. Η εκδήλωση επίσης στοχεύει να καταστήσει το κοινό από απλό θεατή και παθητικό δέκτη σε ενεργό φορέα πολιτισμού και τελικώς σε «παραγωγό τέχνης».

Σκοπός είναι η έκθεση να γίνει μεταφερόμενη ώστε να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από διάφορες πόλεις, καθώς και να συμμετέχουν σε κάθε πόλη και καλλιτέχνες της ίδιας της πόλης, κάνοντας την έκθεση όλο και πιο ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας συνέχεια νέα πρόσωπα στην ομάδα της. Στα σχέδια είναι, τέλος, η συνέχιση της συνεργασίας με ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό, καθώς ήδη έχουν γίνει παρουσιάσεις σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ μέχρι το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένες άλλες δύο στην Γερμανία και μία στην Γαλλία.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στο μέγαρο «Μπίλλη» στην οδό Ιπποδρομίου, ενώ γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Πολιτισμού και του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe. Τα εγκαίνια του “Skateboard Art Crimes” είναι στις 4 Φεβρουαρίου 2015 και η έκθεση θα κρατήσει 10 μέρες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον χώρο. Επισκεφτείτε την.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα