«Ιλιάδα η εμή» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (9/5-30/9)
«Ιλιάδα η εμή» Γιώργος Κούμουρος Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 9 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2014 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου 9 & 10 Μαΐου 2014 Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, στις 19:30, η έκθεση σχεδίων του Κυπρίου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τον τίτλο «Ιλιάδα η εμή», […]
«Ιλιάδα η εμή» Γιώργος Κούμουρος
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 9 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2014 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου 9 & 10 Μαΐου 2014
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, στις 19:30, η έκθεση σχεδίων του Κυπρίου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τον τίτλο «Ιλιάδα η εμή», που διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο Μουσείο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, περιλαμβάνει τα 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.
Συνοδευτικές επεξηγηματικές λεζάντες, στην ελληνική γλώσσα και σε αγγλική μετάφραση από την Αγγέλα Λύρα, και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου συγγραφής του ευβοιώτη φιλολόγου-συνεργάτη της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών Μιχαήλ Αλεξανδρή και επιστημονικής επιμέλειας-μετάφρασης τού Δρος Αντώνη Μακρινού, λέκτορα στο τμήμα κλασικής φιλολογίας τού University College London (UCL), ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει στο ομότιτλο λεύκωμα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) που θα διατίθεται από το Σύνδεσμο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Την έκθεση θα συνοδεύει βίντεο με λεπτομέρειες των έργων, δημιουργία των σκηνοθετών Χρίστου και Αλίκης Γεωργίου, και ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη ΛΒ΄ Ε.Π.Κ.Α..
Το έργο του Γιώργου Κούμουρου σχολιάζει στο ομότιτλο της έκθεσης λεύκωμα ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης – ακαδημαϊκός Χρύσανθος Α. Χρήστου:
«…Στη ζωγραφική του σημειώνει κανείς ότι η θεματογραφία του προτιμά να παρουσιάζει σύνολα στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή, χρησιμοποιεί συνήθως τονισμένα εξπρεσιονιστικά χρώματα και ακόμη συχνά πειραματίζεται με τις συμβολικές τάσεις και την περιορισμένη σχηματοποίηση των μορφών. Σε μερικές από τις χαρακτηριστικές του προσπάθειες στη ζωγραφική διαφαίνεται μια κάποια στροφή του προς το ελλειπτικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο και σε γνωστά και καθιερωμένα χαρακτηριστικά, μορφές και τύπους του σουρεαλισμού. Και ολοκληρωτικά στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα σχέδιά του, μολύβια σε μορφές, θέματα και πρόσωπα της ομηρικής Ιλιάδας. …».
Για το έργο του γράφει ο ζωγράφος: «…Πρόσφατα χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω
βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.
Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα όταν ήμουν παιδί· χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόρμες και δοτές ηθικές. Έτσι έπλεξα το μύθο απ’ την αρχή, συναντώντας τη «δική» μου Ιλιάδα· με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί.».
Βιογραφικό Σημείωμα Καλλιτέχνη
Ο Γιώργος Κούμουρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου το 1955. Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Ακαδημία Καλών Τεχνών Σάμου με καθηγητή τον Αριστοτέλη Σολούνια, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ακαδημίας με τη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
Το 1993 επανεγκαταστάθηκε στην Κύπρο και διορίστηκε καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Από το 1995 είναι αποσπασμένος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας & Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Υλικού. Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ. Το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημιουργία εκπαιδευτικού φιλμ από το Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ στο Λονδίνο.
Έχει παρουσιάσει πολυάριθμές προσωπικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Διατηρεί εργαστήριο ζωγραφικής στην Κύπρο από το 1982.
Εκπαιδευτικές Δράσεις ΑΜΘ για την Έκθεση
Εκπαιδευτικές περιηγήσεις/προγράμματα για οικογενειακές ομάδες στο πλαίσιο της δράσης `Καλοκαιρινές Εξερευνήσεις στο ΑΜΘ` που θα υλοποιηθούν κατά το μήνα Αύγουστο 2014.
Δωρεάν διάθεση εκπαιδευτικού φυλλαδίου της ΛΒ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για την προετοιμασία της επίσκεψης στην έκθεση από την ιστοσελίδα του ΑΜΘ, κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του μουσείου (www.amth.gr) σύντομα.
Παράλληλα με την έκθεση, στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
Παρασκευή, 9/5, 11:00 -12:00
Παρουσίαση λευκώματος «Ιλιάδα η εμή» – Αίθουσα «ΚώσταςΜόντης» -Περίπτερο 15 Ομιλητές: κ. Απόστολος Χαραλαμπίδης, Φιλόλογος – Καθηγητής Μ.Ε. – Εκπρόσωπος Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Χριστίνα Ανδρέου, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Εκδ. Οίκου «Στοχαστής», κ. Γιώργος Κούμουρος, Ζωγράφος Συντονίστρια κ. Χάιδω Σκανδύλα, Δημοσιογράφος – Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»
Σάββατο, 10/5, 19:00 -20:00
«Παγκόσμια και διαχρονικά μηνύματα που προσφέρει στην Ευρώπη το Ομηρικό Έπος της Ιλιάδας» Αίθουσα θεματικής έκθεσης «Ευρώπη: ΤαυτότητακαιΕτερότητα»-Περίπτερο13 Ομιλητές: Δρ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ομηρική «Ιλιάδα» στη νέα ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική: κ. Μαγδαληνή Μπεκρή, Φιλόλογος – Ηθοποιός, Dr Luke Prodromou, Καθηγητής Αγγλικής – Συγγραφέας – Ηθοποιός, Dr. Phil. Patrick Jouin, Αναπληρωτής Διευθυντή – Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Συντονιστής: Δρ Κυριάκος Κατσαρός, Ερευνητής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
*9/5-30/9, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ώρα: 8.00 – 20.00 καθημερινά, Τιμή Εισόδου: 6€, 3€ (μειωμένο)