Η καλύτερη ατζέντα για το Σαββατοκύριακο
Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο!
Είτε θέλεις να απολαύσεις μία εξαιρετική θεατρική παράσταση είτε προτιμάς να παρακολουθήσεις μία συναυλία από τους αγαπημένους σου μουσικούς, αυτή η ατζέντα δεν θα σε απογοητεύσει! Παραστάσεις, σεμινάρια, περίπατοι, συναυλίες και πολλά ακόμα έρχονται για να μας γεμίσουν αυτό το τριήμερο. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο στην πόλη:
#1 «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου
Η «Τέταρτη Διάσταση», του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου, μετά τις επιτυχημένες διαδικτυακές της προβολές, έρχεται να συναντήσει το κοινό δια ζώσης, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η παράσταση Νύχτα, σκοτάδι βαθύ… Αναμετρήσεις, αγκυλώσεις, κοινωνικοί συμβιβασμοί, η μοίρα ως αναπόφευκτο, φθοροποιός χρόνος, αλλοιωμένα «εγώ», επιλογές και ιδεολογίες, νικητές και ηττημένοι ένα κουβάρι. Το φεγγάρι δεσποτικό: φωτίζει και σκοτεινιάζει τα πρόσωπα ανάλογα με τη ψυχολογική φόρτιση των πρωταγωνιστών. Τα αντικείμενα κάνουν επιφανές στο σήμερα το μακρινό χθες… είναι η κινητήριος δύναμη της συνειρμικής σκέψης… η άλλη του διάσταση… και καθώς ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου συνθέτει εικόνες, πλάθεται ένα σκηνικό προσώπων με ενεργοποιημένες τις αισθήσεις που έχουν επίκεντρο τον έρωτα, το θάνατο, τη φθορά, τη λήθη και τη μνήμη ως κεντρικά υπαρξιακά τους θέματα.
*Από την Παρασκευή 5 έως την Σάββατο 6 στις 21:00 και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Μικρή Σκηνή Μονής Λαζαριστών. Εισιτήρια από 5 ευρώ. Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν ως covid free χώροι για θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου.
#2 62o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online.
Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, με την προβολή της ταινίας Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Υποδεχόμαστε στο 62ο ΦΚΘ 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες – 20 ταινίες σε πρώτη προβολή – 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά» – 2 αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους – 8 σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω» Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Το Φεστιβάλ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει επτά ανερχόμενους επαγγελματίες του μοντάζ από την Ελλάδα, με το εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα, καθώς και μέσα από τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται φέτος για πρώτη φορά με τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και περισσότερα βραβεία.
* Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 62ου ΦΚΘ, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.
* Στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες, βλέπουμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).
* Το αγαπημένο >>Film Forward αποκτά διαγωνιστικό χαρακτήρα και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).
* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take.
* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.
* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.
* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.
* Το 62ο ΦΚΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.
ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΑΖ
Ένα μοναδικό αφιέρωμα, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», σε ένα από τα πιο κομβικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας φιλοξενεί το 62ο ΦΚΘ. Σε αυτό:
Εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους σε masterclasses και workshops. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν: Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, υποψήφιος για Όσκαρ για το μοντάζ της ταινίας Η Ευνοούμενη. Το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ Γιάνσεν από τη Δανία, συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ. Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, με τιμητικές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ. Ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ της σαρωτικής επιτυχίας La casa de papel. Ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή. Ο Σερβο-Αμερικανός Ρόλαντ Βάις, με συνεργασίες με τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ανγκ Λι, Μάικλ Μουρ, κ.α. Ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία. Η πολυσχιδής Αμερικανίδα συνεργάτις της Σαντάλ Άκερμαν, Κλερ Άθερτον.
Το Φεστιβάλ τούς παραχώρησε carte blanche και επέλεξαν μία ταινία που θεωρούν εμβληματική όσον αφορά την τέχνη του μοντάζ ή που έχει λειτουργήσει επιδραστικά στην καριέρα τους.
Μια ειδική δίγλωσση έκδοση σκιαγραφεί την ιστορική πορεία και εξερευνά τα μυστικά της τέχνης του μοντάζ. Σε αυτήν συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ για μοντάζ και για ηχητικό μιξάζ Γουόλτερ Μερτς, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ μοντάζ (Ο πατέρας) Γιώργος Λαμπρινός.
Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί στην πρωτοπόρο μοντέζ Δέσπω Μαρουλάκου. Στο πλαίσιο του προγράμματος Meet the Future, το Φεστιβάλ συστήνει επτά μοντέρ και μοντέζ της νεότερης γενιάς από την Ελλάδα.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Γνωρίζουμε το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία, Μπίνκα Ζελιάσκοβα. Το 62ο ΦΚΘ πραγματοποιεί spotlight στη Λουκία Αλαβάνου, προβάλλοντας 6 μικρού μήκους ταινίες της στο τμήμα >>Film Forward. Η εικαστικός, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε, θα δώσει για πρώτη φορά μια γεύση από το έργο της που θα δούμε στη Βενετία και το οποίο έχει καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα.
ΑΓΟΡΑ
Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Με ambassador τον αγαπημένο παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, η Αγορά θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2021.
*Από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online.
#3 “Toku” των Fly Theatre
Οι Fly Theatre, η ομάδα που μας χάρισε τη θεατρική μαγεία….. της «Frida κι Άλλο» και τη συγκινητική αλήθεια της «Αγγελικής», επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη με τη νέα πολυμεσική τους δημιουργία «Toku» από τις 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αυλαία.
Με αφορμή την πρόσφατη πανδημία του COVID-19, ο Toku έρχεται σαν παιχνίδι από το παρελθόν μ’ ένα σώμα επικίνδυνο, που συνομιλεί με το δικό μας παρόν στο σουρεαλιστικό παιχνίδι της ζωής. Ένα πρωτότυπο έργο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που καταγράφει με σοβαρό και συνάμα εύθυμο τρόπο την κοινωνική διάσταση της πανδημίας του HIV. Μέσα από το ταξίδι του ήρωα και την αθωότητα της κούκλας, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με βαθιά πανανθρώπινα ζητήματα, αναζητώντας την δική του κάθαρση.
Την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν τα μέλη της ομάδας Robin Beer/ Κατερίνα Δαμβόγλου, ενώ τον κεντρικό ρόλο κρατά ο Κωσταντής Μιζάρας. Η παράσταση είναι κατάλληλη για κάθε θεατή, ανεξαρτήτως ηλικίας και παιδείας.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Το έργο αυτό, το εμπνευστήκαμε πριν την πανδημία. Η παράσταση φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία. Και έγινε ένα παιχνίδι (για να διασκεδάσουμε) μέσα στην πανδημία. Και σας την προσφέρουμε τώρα, μετά την πανδημία, για να γελάσουμε όλοι μαζί. Θα έχει μαγεία, παιχνίδι και γέλιο. Ωστόσο, οφείλω να σας ζητήσω προκαταβολικά, ταπεινά, ειλικρινά συγνώμη γιατί το θέμα αφορά μια…πανδημία: Τον HIV. Ορίστε! το είπα. Αφορά και έναν άνθρωπο, τον Τόκου, που νόσησε, πελάγωσε και ήρθε να μας μιλήσει για το πώς τα πέρασε με τον HIV και πώς αντιμετώπισε ο ίδιος και οι άλλοι την επικινδυνότητα της ασθενείας του. Ναι, η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Για αυτό και ο Τόκου θα μας μιλήσει μέσα από το σώμα μια κούκλας: Για να μη μας βαρύνει (ευτυχώς ζυγίζει μόλις 3 κιλά). Θα μας πει την προσωπική του ιστορία και μέσα από αυτήν θα μάθουμε την κοινωνική διάσταση πάνω στον HIV. Θα μας δείξει το δρόμο προς την αποδοχή, την ηρεμία και την ελευθερία από τη φυλακή του κινδύνου. Spoiler alert: Είναι η σύνδεση με όλα τα κομμάτια του εαυτού μας, διχως απόρριψη, επίκριση, αντίσταση και φόβο. Οδηγούμαστε εκεί μέσα από την αγάπη και φτάνουμε στη ζωή. Και όπως το σώμα συνδέει τα κομματια του, το σώμα του Τόκου μας διδάσκει πως και η κοινωνία μπορεί να προχωρά δειλά-δειλά προς την εξοικείωση με το «άλλο», την αποδοχή και την ενσωμάτωση κάθε διαφορετικού σώματος, κάθε διαφορετικής ψυχής.
Κατερίνα Δαμβόγλου
Ταυτότητα παράστασης Toku, των Fly Theatre
Κειμενο: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία: Fly Theatre
Ερμηνεία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Κωσταντής Μιζάρας, Robin Beer
Video, sound & light design: Robin Beer
Σκηνογραφία – Ενδηματολογία: Νατάσα Σταματάρη
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός Σκηνογράφου: Αγάπη Μιρσοδέλη
*Από την Παρασκευή 5 έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή). Διάρκεια: 75 λεπτά Τηλέφωνο: 2310 230013. Εισιτήρια: 15€ γενική είσοδος, 12€ φοιτητικό, ανέργων, 65+. Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr
#4 «Στο λόφο με τα άλικα πεύκα»
Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις, είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά έργα του Ούγκο Φόσκολο. Το νεανικό αυτό έργο του χαρακτηρίζεται από δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, προσωποποιεί τις εμπειρίες του, τα πάθη του και τα συναισθήματά του, φτιάχνοντας τον Τζιάκοπο με σκοπό να μιλήσει για τον σύγχρονο άνθρωπο. Γόνος μεγάλης βενετσιάνικης οικογένειας, του Αντρέα Φόσκολο και της Διαμαντίνας Σπάθη.
Αφού πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί, μετά το θάνατο του πατέρα του μετακομίζει με τη μητέρα του και τα αδέρφια του στη Βενετία. Νέος φιλόδοξος με έντονη ποιητική φύση, ενστερνίζεται επαναστατικές δημοκρατικές ιδέες και προωθεί την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Το λογοτεχνικό του ταμπεραμέντο τροφοδοτείται από τις ιδέες του, τις εμπειρίες του και τα ερωτικά του πάθη, αναδεικνύοντας έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του νεοκλασικισμού και του πρώιμου ρομαντισμού.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση ακολουθώντας τα βήματα του νέου Τζιάκοπο, που τον οδηγούν ανεπιστρεπτί σε μια λυτρωτική αυτοκτονία, θέλει να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας εποχής και μιας κοινωνίας που δεν απέχει από τη δική μας. Μιας κοινωνίας που θέτει τη λογική απέναντι στο συναίσθημα, τη μετριοπάθεια απέναντι στην αρετή και την ανικανότητα απέναντι στο πάθος. Μιας κοινωνίας που κραυγάζει πένθιμα για την αλλοτριωμένη της ύπαρξη, για την ανάσταση των υψηλών ιδεών, για τον χαμένο ανθρωπισμό της και την κατακερματισμένη μεγαλοψυχία της, μα παραμένει σκληρή, ιδιοτελής και απαθής.
Ο Διονύσιος Σολωμός γράφει για τον Όρτις του Φόσκολο: […]Διαβάστε πόσο τον συνεπαίρνει η αγάπη για την πατρίδα του, η ευσπλαχνία για τον φτωχό, ο σεβασμός για τα μεγάλα πνεύματα και τους γονείς του, το δέος απέναντι στα ιερά κείμενα που τα διαβάζει ακόμα και μια στιγμή προτού πεθάνει, ο άκρατος θαυμασμός για τις ομορφιές της πλάσης, αγάπες που ο ίδιος ο Φώσκολο είχε στην ψυχή του κι έτσι μπόρεσε να τις χρωματίσει ζωηρά Elogio di Ugo Foscolo Άπαντα, τόμος Β’, εκδόσεις Ίκαρος, 1955, σελ. 189
Συγγραφέας: Ούγκο Φόσκολο
Μετάφραση-Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορτετζάτος
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορτετζάτος
Σκηνικά: Μαρίνα Γκούμλα
Κοστούμια: Χριστίνα Θαλασσά
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ράπαντα
Παίζουν: Δημήτρης Δάγκαλης Μαρία Αλεξανδρίδου Άγγελος Γουγούσης
Γραφιστικός σχεδιασμός: Πολύβιος Σερδάρης
Video: Γιώργος Αναστούλης
Προώθηση: Κωνσταντίνος Δελαβερίδης
Φωτογραφίες: Δήμητρα Κουσκουβάτα
*Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71). Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη με Κυριακή στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος 8€ φοιτητικό 5€ άνεργοι, ατέλειες, ΑμεΑ, πολύτεκνοι Κρατήσεις: 2310 842 509 Ώρες λειτουργίας ταμείου: Καθημερινά 10.30 – 14.30 & 17.30 – 21.30
#5 Διαστημικές εμπειρίες ξεκινούν στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Η Globus Hellas παρουσιάζει τον κόσμο του διαστήματος μέσα από ένα εκπαιδευτικό, διαδραστικό εργαστήριο κλειστών οικοσυστημάτων, πιστοποιημένο από την NASA. Σε αυτόν τον κόσμο, τα φυτά μεγαλώνουν χωρίς νερό, τα μυρμήγκια αναπτύσσονται ακόμη και στον Άρη και οι αστροναύτες είμαστε εμείς! Το Παδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει την χαρά να φιλοξενεί το Διαδραστικό Εργαστήριο Space to Ground τον μήνα Νοέμβριο 2021, στο χώρο του μουσείου και να ανοίξει αυτόν τον φανταστικό κόσμο στα παιδιά όλης της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήρι θα παρακολουθήσεις επτά ενότητες:
- Μουσείο Μετεωριτών ανάμεσα τους και ο μετεωρίτης Killer, που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
- Zωντανό κλειστό οικοσύστημα με γαρίδες Halocaridina Rubra.
- Η πρώτη μυρμηγκοφωλιά που πήγε στο Διάστημα.
- Ο Ήχος και 11 πλανήτες όπως τους κατέγραψε η NASA.
- γαλαξίας μας μέσα σε 7 λεπτά.
- Τι τρώνε οι αστροναύτες & η παραγωγή της Σπιρουλίνα.
Τι θα πάρω μαζί μου;
- Φωτογραφία με στολή αστροναύτη με φόντο την Γη
- Φυτά του διαστήματος, όπως φυτεύουν οι Αστροναύτες
- Δίπλωμα συμμετοχής «Αστροναύτης 2021!»
- Δωρεάν είσοδο στην αστρονομική μέρα, για ατομική φωτογράφιση του ήλιου και των πλανητών με ρομποτικά τηλεσκόπια -υδρογόνου.
*Από την Παρασκευή 5 έως 15 Νοεμβρίου στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Κλεάνθους 57 & Λαμπράκη, Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκη 54453. Ημέρες και Ώρες προσέλευσης κοινού: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00-19:00 (10:00-14:00 για σχολεία) Σάββατο – Κυριακή 12:00-19:00. Είσοδος 12.50 ευρώ ανά παιδί και ένας συνοδός δωρεάν Δωρεάν για Α.Μ.Ε.Α. Πληροφορίες και κρατήσεις (Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-16:00) 2310913047 – 6931442500
#6 Σεμινάριο Χορευτικού Αυτοσχεδιασμού
Η Βαρβάρα Μπαρδακά με το σεμινάριο αυτοσχεδιασμού “KYS improvisation: Practice into Performance” φτάνει στην Θεσσαλονίκη μέσω του Αγωγού Τέχνης με την υποστήριξη της ομάδας Under Construction! Στις 5,6 & 7 Νοεμβρίου στον χώρο του Trancendance, χορευτές κάθε style θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας διαδικασίας που σκοπό έχει την εξέλιξη της αυτοσχεδιαστικής τους ταυτότητας, προκαλώντας τον καλύτερο εαυτό τους στο εδώ και το τώρα, δημιουργώντας μια κινητική γλώσσα με διαφορετική μορφή για τον καθένα αλλά κοινή λογική για όλους.
*Την Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 17.30 και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 11:30 στον χώρο του Trancendance, Πολυξένης Αντωνίου 4 (Διοικητήριο) Θεσσαλονίκη. Στοιχεία Επικοινωνίας : 697 955 2730 & 6946071502 Κόστος : 75 ευρώ και / 60 * ευρώ * για όσους και όσες έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του Τranscendance καθώς και για σπουδαστές & σπουδάστριες επαγγελματικών σχολών χορού. Κράτηση με Προκαταβολή 20 ευρώ
#7 «Το Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ
Η θεατρική παράσταση «Το Παλτό» συνεχίζει στο Θέατρο Σοφούλη για 3η χρονιά, από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, τις επιτυχημένες παραστάσεις. Το έργο του Γκογκόλ θα μας ταξιδέψει στην παγωμένη Ρωσία του 19ου αιώνα. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Καραγιάννη και η μετάφραση – διασκευή του κειμένου έγινε από τη Δέσποινα Καλαϊτζίδου.
Οι ηθοποιοί Κρίτων Ζαχαριάδης και Βασίλης Κανελλόπουλος φόρεσαν τα παλτό τους και μας παρουσιάζουν ξανά την παράσταση που κέρδισε πέρυσι το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, επιστρέφοντας στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη. Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης και ο Βασίλης Κανελόπουλος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αντώνη Καραγιάννη, θα υποδυθούν όλα τα πρόσωπα του μνημειώδους έργου του Νικολάι Γκόγκολ, ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Καζαντζής και ερμηνεύει η Ναντίνα Κυριαζή.
Μπορεί η απόκτηση ενός παλτού πλέον να μην είναι τόσο δύσκολη αλλά η αγωνία και η πάλη του ανθρώπου δεν σταματά ποτέ!
Η υπόθεση του έργου:
Ο Ακάκιος, ο κεντρικός ήρωας του έργου, γύρω από τον οποίο σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι, είναι ένας τίμιος, ευσυνείδητος κι αγνός υπάλληλος, που υπηρετεί έναν μηχανισμό, επινοημένο και φτιαγμένο ώστε να υποτάσσει, να αποβλακώνει και να αμείβει ελάχιστα. Ταλαιπωρημένος από τον βαρύ χειμώνα της Αγίας Πετρούπολης, ο Ακάκιος αναγκάζεται να αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο του παλτό με ένα νέο κι όμορφο.
Αυτή η πράξη, όσο ασήμαντη και να φαίνεται στις μέρες μας, αλλάζει οριστικά κι αμετάκλητα τη ζωή του. Γίνεται η αιτία να βιώσει το πιο σκληρό πρόσωπο της βαθιά ταξικής ρωσικής κοινωνίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένα πρόσωπο που τον σπρώχνει βίαια στην τραγική του πτώση.
«Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, ένα από τα αριστουργήματα του ρωσικού ρεαλισμού, επηρέασε παλιούς και νέους συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Ναμπόκοφ. Με το καυστικό χιούμορ του αφηγητή, τους γλαφυρούς χαρακτήρες, τη σκοτεινή και παγωμένη ατμόσφαιρα της Αγίας Πετρούπολης, το «Παλτό» προσφέρεται για μια μοναδική σκηνική αναπαράσταση.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Μετάφραση – θεατρική διασκευή: Δέσποινα Καλαΐτζίδου
Παίζουν: Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Βασίλης Κανελλόπουλος
*Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 στις 21:00 και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια: Τιμές εισιτηρίων:12 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο (ανέργων, μαθητών, φοιτητών, άνω των 65, ΑμεΑ, πολυτέκνων, ατέλειες). Τηλ: 231 042 3925
#8 «Το Καθαρό Σπίτι»
«Το Καθαρό Σπίτι», μία απρόβλεπτη κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από τις 15 Οκτωβρίου. Το έργο, υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005 και ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.
Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «πέθανα στα γέλια»; Καμιά φορά συμβαίνει. Μία οικιακή βοηθός που απεχθάνεται το καθάρισμα και ονειρεύεται να γίνει κωμικός. Μία πετυχημένη γιατρός που θέλει οι άλλοι να κάνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να τους το ζητάει. Μία αδερφή, νοικοκυρά, που λατρεύει τη σκόνη γιατί το ξεσκόνισμα την κάνει να νιώθει ότι προοδεύει. Ένας σύζυγος, επίσης γιατρός, που χωρίζει επειδή βρήκε την αδερφή ψυχή του σε μία μεγαλύτερη ασθενή του. Και μία αντισυμβατική ασθενής που «πεθαίνει στα γέλια». Στο Καθαρό Σπίτι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής μας βρίσκεται στους άλλους. Κι αν ακούσετε ανέκδοτα σε άλλη γλώσσα, δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουμε τα αστεία που μας κάνει η ζωή, η πιο σοφή αντίδραση είναι να γελάσουμε όπως και να’χει.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ευαγγελία Κιρκινέ
Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη
Τεχνική υποστήριξη: Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Μαριέττα Πανίδου
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Επί σκηνής
Άννα Σωτηρούδη
Νανά Παπαγαβριήλ
Ευγενία Παναγιωτίδου
Ειρήνη Σεβαστοπούλου
Ανδρική συμμετοχή: Κυριάκος Δανιηλίδης
*Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 21:30 και την Κυριακή 7 στις 19:00 στο Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333. Διάρκεια 100 λεπτά. Η είσοδος στο Θέατρο Τ επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η μάσκα είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής των θεατών μέσα στο θέατρο. Εισιτήρια Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό 12€ φοιτητών & άνω των 65 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & πολυτέκνων Προπώληση :viva.gr
#9 Βαβυλωνία 2021
Το κορυφαίο θεατρικό έργο του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου, «Βαβυλωνία», επιστρέφει στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου.
Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.
Θα το επωμιστούν επί σκηνής υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αστυνόμου Κοσμά Ζαχάρωφ, ως Ανατολίτης ο Τάκης Χρυσικάκος, ως Χιώτης ο Ηλίας Μπερμπέρης, Αρβανίτης ο Αλέξανδρος Μούκανος, Κρητικός ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας και ως Κύπριος ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου που έγραψε ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος βασίστηκε πάνω στις δύο εκδοχές του έργου (1836 και 1840) με στόχο να δημιουργήσει το υλικό εκείνο που θα αναδείξει την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά.
Η Παράσταση
Στη λοκάντα ενός Χιώτη, στο Ναύπλιο το 1827, ένας Αρβανίτης τραυματίζει έναν Κρητικό και εξαφανίζεται. Το περιστατικό συμβαίνει μετά την επιτυχημένη έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ώρα που Έλληνες από διαφορετικά μέρη, έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και γιορτάζουν τη νίκη. Ένας αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά οι παράξενες ντοπιολαλιές θολώνουν τα γεγονότα με αποτέλεσμα οι ανακρίσεις να οδηγηθούν σε φιάσκο.
Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.
*Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 7 στις 19:00 στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια από 5 ευρώ.
#10 «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου
Μετά τα εξαιρετικά σχόλια και τις κριτικές που συγκέντρωσε, στη διαδικτυακή του προβολή, «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου, έρχεται να συναντήσει το θεατρόφιλο κοινό στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αγοράκι που η μητέρα του και ο πατέρας του δεν του έδιναν παρά αγάπη…. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του, όταν ένα σημείωμα γλίστρησε κάτω από την πόρτα του κλειδωμένου δωματίου, ένα σημείωμα που έγραφε «Εσένα σε αγαπούν κι εμένα με βασανίζουν για επτά ολόκληρα χρόνια και ο μόνος λόγος ένα καλλιτεχνικό πείραμα που πέτυχε…». Το σημείωμα είχε υπογραφή «Ο αδερφός σου» και ήταν γραμμένο με αίμα…»
Το έργο
Γραμμένος το 2003 απ’ το «ατίθασο παιδί» του βρετανικού θεάτρου, «ο Πουπουλένιος», είναι μια καθηλωτική μαύρη κωμωδία. Σε ένα απροσδιόριστο ολοκληρωτικό κράτος, ένας συγγραφέας κι ο νοητικά στερημένος αδερφός του, ανακρίνονται από δύο αστυνομικούς, καθώς οι σκοτεινές ιστορίες που γράφει ο πρώτος, παρουσιάζουν ομοιότητες με μια σειρά φόνων παιδιών. Ένας λαβύρινθος αφηγήσεων, όπου πραγματικότητα και ψευδαίσθηση, παρόν και παρελθόν συγχέονται σ΄ ένα περίπλοκο, συναρπαστικό και τρομακτικό παραμύθι για τη ζωή, την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, τη βία και τη δημιουργικότητα. Το έργο που έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες, κέρδισε το βραβείο Olivier το 2004, ως το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς, το βραβείο Drama Desk Award, απέσπασε το βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Νέας Υόρκης και βραβεία Tony.
*Από την Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 7 στις 19:00 στο Φουαγιέ ΕΜΣ – Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια από 5 ευρώ. Κατάλληλο για άνω των 16 ετών.
#11 «Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ
Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…
Λίγα λόγια για το έργο
Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν.
Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου
Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου
Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου
*Το Σάββατο 6 στις 17:00 και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136) Τηλέφωνο: 2310 230013 Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr
#12 Loo aka SWIM, VoxPopuli & Blink Mike για πρώτη φορά live στη Θεσσαλονίκη
Μετά την πρώτη κοινή τους εμφάνιση στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω και η συμπρωτεύουσα. Τρία τελείως διαφορετικά είδη μουσικής, τρείς τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες ενώνονται σε ένα stage με κοινό vibe και ηχόχρωμα. Ένα βράδυ γεμάτο electro, house, rnb και punk. Το live θα πραγματοποιηθεί στο 8Ball Club και οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.
VoxPopuli
O VoxPopuli, ο “κάτι σαν hip hop καλλιτέχνης”, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον εαυτό του είναι μουσικός παραγωγός και spoken word vocalist από τα Δυτικά της Αθήνας. Έχοντας ως βάση το hip-hop απλώνει δίχτυα σε πολλά διαφορετικά μουσικά styles και πάντοτε με πολιτικό πρόσημο και θεματολογία. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνεργατικού label Radical Breaks και πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "MoxieKult" δίνοντας για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στίγμα του ήχου που τον χαρακτηρίζει.
blinkmike.wav
Σφυρηλατημένος νέος από τα στενά της Αθήνας. Stand Up Comedian και μέλος του punk rock συγκροτήματος Day Oof. Αυτή τη φορά στη σκηνή του 8ball, θα ανέβει σόλο παίζοντας μελωδίες που έγραψε στεναχωρημένος στο δωμάτιό του.
Someone Who Isn’t Me
Οι Someone Who Isn’t me (a.k.a SWIM) είναι ένα μουσικό project τριών γυναικών στην Αθήνα, τη Loo, τη Μαρία και τη Τζίνα. Αγαπούν τους synth αναλογικούς ήχους, τις χαοτικές κιθάρες και τους off-beat ρυθμούς. Έχουν κυκλοφορήσει δυο 7ιντσα singles, το “Gomenaki” και το “Stop & Remember”, και ένα album με τίτλο “Dance with You”. Το video clip “Gomenaki” έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο και το κοινό και κέρδισε το 2019 Sound Award για το καλύτερο video clip στο Indie Memphis Film Festival (Η.Π.Α). Έχουν συμμετάσχει σε πολλές live εμφανίσεις σε φεστιβάλ ((SXSW/Austin/USA, Pop Kultur/Berlin/Germany &MIL/Lisbon/Portugal). Αυτή την περίοδο το δεύτερο τους album “Heartbreaker” βρίσκεται στο στάδιο της μίξης και το βραβευμένο soundtrack της ταινίας μικρού μήκους Amygdala θα κυκλοφορήσει σύντομα. Τις SWIM θα εκπροσωπήσει η Loo με ένα ξεσηκωτικό και ηλεκτρονικό dj set εμπνευσμένο από τη μουσική και τα κομμάτια τους. Θα κρατάει και μικρόφωνο!
*Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο 8Ball Club και οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Η προπώληση έχει ξεκινήσει και μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ.
#13 Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής από τον Μικρό Βορρά & το Θέατρο Αμαλία
Για όλο το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021,ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία με το Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ διοργανώνουν το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής. Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια και η Ελένη, ζωντανεύουν θεατρικά, υπό την σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου. Από 6 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17.00, τα τρία μεγάλα έργα που διδασκόμαστε στο σχολείο παρουσιάζονται στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στη Θεσσαλονίκη.
Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με μουσική που κάποιες φορές είναι και ζωντανή και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, στήνουν μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.
Λίγα λόγια για τις παραστάσεις:
Ευριπίδη Ελένη
ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία; ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη.
Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη του Ευριπίδη, μια ιδιαίτερα προσωπική ματιά, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, που δεν είναι άλλη από το να σώσει τη ζωή αλλά και την τιμή της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνικό – Εμψύχωση μάσκας: Τάσος Ράτζος Επιμέλεια κίνησης: Μίκα Στεφανάκη Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου Μάσκες: Μάρθα Φωκά Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Δραματουργία: Δήμητρα Μήττα Φωτογραφία: Άρης Ράμμος Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Ομήρου Οδύσσεια
Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.
Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο του Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο, οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου.
Συντελεστές: Κείμενο: Μικρός Βορράς Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου. Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Ομήρου Ιλιάδα
Ο “Μικρός Βορράς” σε συνεργασία με τους “The Prefabricated Quartet”, μια από τις πιο γνωστές μπάντες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι γράψανε τη μουσική, παρουσιάζει σε 70΄ όλη την Ιλιάδα του Ομήρου. Mια παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όσους θέλουν να δουν την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική, αφηγηματική οπτική!
Μια “σύγχρονη” Ιλιάδα με videogames και ραπ, όπου Τρώες και Αχαιοί σφάζονται μεταξύ τους σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες των Θεών, σε μία αφήγηση που ξεκινά με έναν θυμό και λήγει με μια συμφιλίωση. Όμως κι αύριο μέρα ξημερώνει. Ποιος θα’ χει σειρά αύριο; Και από τι θα πάει;
Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -Πρόγραμμα 2021-, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Συντελεστές: Θεατρική ∆ιασκευή: Μικρός Βορράς Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς Φιλολογική Επιµέλεια: Αναστασία Κεφαλά Σκηνοθεσία – φωτισμός: Τάσος Ράτζος Σκηνικό-Κοστούµια-Κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Παπαδηµητρίου Επιµέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος Μακιγιάζ-χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης Συνεργάτης Διαδραστικού Μέρους: Αύρα Αυδή Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος, Δέσπω Πίρτσιου, Σωτήρης Ρουμελιώτης Γραφιστική Επιµέλεια: Ντόρη Λούκρη Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου
Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής Ηθοποιοί: Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου Ζωντανή Μουσική: Θοδωρής Παπαδηµητρίου (τσέλο), Χρήστος Γούσιος (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Σιώνας (ηλεκτρικό µπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύµπανα)
*Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο (Νοέμβριος & Δεκέμβριος 2021) στις 17.00 στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη). Ημερομηνίες: -ΙΛΙΑΔΑ: 6 & 13 Νοεμβρίου 2021 ΚΑΙ 4 & 11 Δεκεμβρίου 2021 -ΟΔΥΣΣΕΙΑ: 20 Νοεμβρίου 2021 ΚΑΙ 18 Δεκεμβρίου 2021 -ΕΛΕΝΗ: 27 Νοεμβρίου 2021 Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ηλεκτρονικά από: Ticket Plus Ώρες λειτουργίας ταμείου: 10:30-14:30 & 17:30-21:30 Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 842509. Οι παραστάσεις διαρκούν 1 ώρα και 10 λεπτά και απευθύνονται σε νέους και εφήβους από 8 ετών.
#14 «Το Σέιχ Σου του Αύριο»
Σο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας διοργανώνουν την πρώτη Δια Ζώσης συζήτηση με θέμα “Το Σέιχ Σου του Αύριο”, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα “Παναγιώτης Παπαδόπουλος” του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).
Με αφορμή τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και των επακόλουθων φυσικών καταστροφών το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης λαμβάνει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησης συζήτησης σχετικά με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το δάσος και την προστασία του. Αντικείμενα της συζήτησης θα αποτελέσουν το ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας και ανάπτυξης του δάσους καθώς και η τωρινή του κατάσταση. Επιπλέον πεδία ενδιαφέροντος θα αποτελέσουν, η αειφορική διαχείριση του, τα προβλήματα που υπάρχουν στο δάσος και γενικότερα στην έκταση του, αλλά και οι πιθανέςλύσεις.
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι : -Μιχάλης Σρεμόπουλος, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης -Καλλιόπη Ραδόγλου, Καθηγήτρια Σμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -Πέτρος Κακούρος, Δρ. Δασολόγος ΑΠΘ, Περιοδικό “ΟΙΚΟΣΟΠΙΑ” -Πέρη Κουράκλη, Δρ. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Δασαρχείο Θεσσαλονίκης -Σωκράτης Δημητριάδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης -Αντώνης Σαουλίδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Νεάπολης-Συκεών -Γιάννης Καρτάλης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
*Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα “Παναγιώτης Παπαδόπουλος” του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27). Η εκδήλωση πρόκειται να λάβει χώρα δια ζώσης τηρουμένων των μέτρων προστασίας έναντι του Covid-19 που βρίσκονται σε ισχύ.
#15 Περίπατος στο Γαλεριανό ανάκτορο
Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε έναν περίπατο στο Γαλεριανό ανάκτορο. Πρόκειται για τον πρώτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Από την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.
* Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30 στο Γαλεριανό ανάκτορο. Δηλώσεις συμμετοχής: Παρασκευή 29/10 – Παρασκευή 05/11, 10:00 – 13:00, 2310 269622. Κατά την επίσκεψη θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον νόμο πιστοποιητικά.
#16 «Μια μπάλα για όλους»
Ο Μαστρο – Ηλίας ένας ιδιαίτερος ανήσυχος παππούς, κατασκευάζει την πρώτη παιδική μπάλα και για τυφλά παιδιά όταν η εγγονή του Βέρα, του εκμυστηρεύεται πως ο αγαπημένος της φίλος Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, δεν μπορεί να παίξει στο σχολικό τουρνουά. Μαζί κερδίζουν τον αγώνα και αποφασίζουν να στείλουν την ξεχωριστή αυτή μπάλα και σε όλα τα παιδιά στον κόσμο που την έχουν ανάγκη!
Ξεκινά λοιπόν μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ηπείρους με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα! Μαζί ταξιδεύουν και συναντούν παιδιά με οπτική αναπηρία, στην Αφρική, στην Ινδία και στο Θιβέτ, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στον Βόρειο και Νότιο πόλο! Ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό ταξίδι, γεμάτο με μουσική, χορούς και έξυπνο χιούμορ, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη ένταξη των παιδιών με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι!
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου
Χορογραφίες: Δημήτρης Βασιλειάδης
Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου
Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε
Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Μίχος
Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης
Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν
Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Παίζουν οι: Παππούς Ηλίας: Δημήτρης Βασιλειάδης Μπάλα: Δημήτρης Ελιάς Βέρα: Έλενα Μουρατίδου Λουκάς: Θεόδωρος Θεμελιώτης Παιδιά χωρών: Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργος Καλπακίδης, ‘Ελενα Μουρατίδου, Μαρίνα Χατζηαθανασίου
*Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 15:00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή). Τηλέφωνο για σχολεία: 6971850070 Τηλέφωνο: 2310 230013 Διάρκεια: 70 λεπτά. Τιμή προπώλησης: Ενηλίκων 10€, Παιδικό 8€ Τιμή στο θέατρο: Ενηλίκων 12€, Παιδικό 10€ Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public
#17 ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ “Μια αγκαλιά τραγούδια”
Μετά την μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής τους περιοδείας, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και o Μιχάλης Χατζηγιάννης ανεβαίνουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης χαρίζοντάς μας «Μια αγκαλιά τραγούδια»!
H Άλκηστις Πρωτοψάλτη, από τις πιο σημαντικές μας ερμηνεύτριες , με ξεχωριστή σκηνική παρουσία , πρωτοστατεί στην Ελληνική μουσική σκηνή περισσότερο από 45 χρόνια και τα τραγούδια της αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους.
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους πιο εμπνευσμένους και επιτυχημένους δημιουργούς και ερμηνευτές της γενιάς του , με τραγούδια που έχουν χαραχθεί βαθιά στην ψυχή μας: γνωρίζει πώς να δημιουργεί στο κοινό όμορφα συναισθήματα και καλή διάθεση.
Οι δυο τους, ένωσαν φέτος για πρώτη φορά τις φωνές τους και τα τραγούδια τους που τόσο έχουμε όλοι αγαπήσει!
Μας υπόσχονται ένα δίωρο μοναδικό μουσικό ταξίδι με το ακριβό τους «Διθέσιο» , ένα νοσταλγικό «Πάρτι» , μία «Γιορτή» , μας προκαλούν να τραγουδήσουμε μαζί τους «Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί», ν’ απογειωθούμε με τα «Χέρια ψηλά», να συντονιστούμε όλοι μαζί με το αγαπημένο «Χορεύω» αλλά και ν’ απολαύσουμε τα ολοκαίνουργια τραγούδια τους «Νικητές Χαμένοι» και «Κανένας μόνος»!
Σας περιμένουν μαζί με επτά πολυδιάστατους μουσικούς και «Μια αγκαλιά τραγούδια» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Moυσικοί Θωμάς Κοντογεώργης: πιάνο Σόλωνας Αποστολάκης: Keyboards Πέτρος Βαρθακούρης: Μπάσο Παντελής Ντζιάλας: Κιθάρες Σοφία Ευκλείδου: Τσέλο Κώστας Μυλωνάς: Drums Τάκης Βασιλείου: Κρουστά Ενορχηστρώσεις: Θωμάς Κοντογεώργης , Σόλωνας Αποστολάκης
Ηχολήπτες : Ζαχαρίας Σταμούλος, Αντώνης Μωραΐτης Φωτιστής : Δημήτρης Λάιος
Οργάνωση παραγωγής : Tώνια Δραγούνη, Πασχάλης Μουχταρίδης
Παραγωγή: Ιωάννης Τρουλλινός – LifeWorks Productions
*Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής, 25ης Μαρτίου & Παραλία. Σημεία Προπώλησης: Πλατεία Αριστοτέλους Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00πμ-3:30μμ Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00πμ-2:00μμ και 5:30μμ-8:00μμ. Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής».
#18 EXPE, PENNY, S.A.W LIVE
Το Live Expe, Penny S.A.W στην Θεσσαλονίκη το οποίο αναβλήθηκε λόγω του mini lockdown που ανακοινώθηκε στην Θεσσαλονίκη και μας χάλασε τα σχέδια επαναπρογραμματίζεται για την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 αυτή την φορά σε κλειστό χώρο και επιτέλους όρθιοι. Σε περίπτωση που έχετε ήδη αγοράσει εισιτήριο θα ισχύει κανονικά χωρίς να χρειαστεί να κάνετε καμία ενέργεια. Λόγω της διεξαγωγής της συναυλίας σε κλειστό χώρο η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Σε περίπτωση που δεν είστε εμβολιασμένοι ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σταλούν σε όλους όσους έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο μέσω email τις επόμενες μέρες.
To Drop Festival & το Rapnroll.gr παρουσιάζουν
EXPE, PENNY, SAW LIVE @ THESSALONIKI
Expe, Penny και Saw ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταλαμβάνουν το Block 33 , την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, για ένα 100% fem rap live στην έδρα τους. Οι τρεις ράπερ εκπροσωπώντας άξια το νέο κύμα fem rap στην χώρα μας, έχουν βάλει φωτιά φέτος στο εγχώριο rap game.
ΟΝ DEXX: Λόγος Απειλή & DJ Cron
*Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στο Block33. DOORS OPEN: 21:00. Εισιτήρια: 8 Ευρώ τα πρωτα 100 (Early Bird) 10 Ευρώ τα υπόλοιπα
#19 «Επετειακός Καραγκιόζης- 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τον «Επετειακό Καραγκιόζη- 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Γνωστές και άγνωστες πτυχές, ντοκουμέντα και αναφορές σε μια σειρά ηρωικών παραστάσεων, βασισμένων σε ιστορικά γεγονότα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης. Μπροστά από τα μάτια του θεατή παρελαύνουν όλοι οι Ήρωες της Επανάστασης και η σημαντική δράση τους παράλληλα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών.
*Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 12:00 στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης- «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή « Σοφία Βέμπο» (Μεγ. Αλεξάνδρου 24, Αμπελόκηποι). Τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
#20 «Τρελαντώνης»
Με τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα σε παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου τις πύλες του ένα νέο θέατρο στην πόλη μας, το Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Στον ανακαινισμένο του χώρο, που θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το κοινό, οι θεατές θα απολαύσουν ένα έργο βγαλμένο από την κλασική αγαπημένη λογοτεχνία της νιότης μας. Το έργο της Π. Δέλτα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1930).
Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη, έρχεται να διασκεδάσει, να θυμίσει αλλά και να διδάξει μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές μιας παρέας παιδιών. Με μουσική, τραγούδια και χορό, ο Τρελαντώνης, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό Αντώνη Μπενάκη, παρέα με τις αδερφές του Αλεξάνδρα και Πουλουδιά -χαϊδευτικό της Πηνελόπης Δέλτα- και τον μικρό αδερφό του Αλέξανδρο, αναστατώνει την όμορφη γειτονιά της Καστέλας όπου τα περίτεχνα σπίτια του αρχιτέκτονα Τσίλερ ενώνουν τη μεγαλοπρέπεια τους με την ταπεινή ομορφιά του γιασεμιού και της γαζίας. Σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνήθειες μα με την ίδια πάντα ζωντάνια στο παιχνίδι των παιδιών.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη
Διασκευή – Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου
Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας
Χορογραφίες: Χρήστος Μυλωνάς
Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιφιγένεια Δ. Μανώλα
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δέσποινα Βλάχου Ελβίρα Θεμελή Δήμητρα Θεοδουλίδου Γιώργος Κωνσταντίνου Χρήστος Μυλωνάς Βλάσσης Παπακωνσταντίνου Μελίνα Ταχτσίδου
*Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Διάρκεια: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€ , Προπώληση: 8€ , Άνεργοι / Πολύτεκνοι : 7€ Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/trelantonis/ Τηλ. Επικοινωνίας: 2311 284773 & 6944 638637
#21 Πεζοπορία στο δάσος του Χορτιάτη
Θα ανταμώσουμε στην πλατεία του Ιστορικού και Μαρτυρικού χωριού μας, απ όπου και θα ξεκινήσουμε για τα Μονοπάτια των Παγοποιών, το Καστανόδασος και τη μαγεία των φθινοπωρινών χρωμάτων Θα κάνουμε στάσεις για σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής αλλά και για την χλωρίδα και την πανίδα του ορεινού όγκου Χορτιάτη. Κυριακή λοιπόν 7 Νοέμβρη στις 9 το πρωί σας περιμένουμε στο Χορτιάτη.
*Την Κυριακή 7 Νοέμβρη στις 9π.μ. στο Χορτιάτη. Ελεύθερη συμμετοχή Θα τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα Για κάθε πληροφορία : Μπάμπης Νανακούδης τηλέφωνο 2310 349 500 Διοργάνωση : Εφημερίδα Χορτιάτης 570 – Κίνηση πολιτών Χορτιάτη