Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Δες όλα όσα μπορείς να κάνεις τις επόμενες ημέρες στην πόλη!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-825126
Parallaxi

Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινά γεμάτη εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα πράγματα για να κάνεις. Εμείς τα συγκεντρώσαμε για εσένα και τα παραθέτουμε παρακάτω. Φρόντισε να μην τα χάσεις!

#1 «Notes Towards a Model Opera» William Kentridge Εικαστική πολυμεσική εγκατάσταση

Το «Notes Towards a Model Opera» είναι ένα από τα πιο σπουδαία έργα του William Kentridge, του καλλιτέχνη που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα σχέδιά του, τις ταινίες, τις παραστάσεις του στο θέατρο και στην όπερα.

Το έργο «Notes Towards a Model Opera» αποτελείται από μια σειρά εικόνων από ζωγραφικά σχέδια του Kentridge που βασίζονται στην μακρόχρονη πορεία έρευνας του, όπως μια σειρά καλλιγραφικών σχεδίων με μελάνη πάνω σε σελίδες κινεζικών βιβλίων. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή – ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες που εναλλάσσονται γεμάτες χρώματα και μουσική. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τα πολύπλευρα ίχνη της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.

Το έργο έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η αρχή γίνεται από το Παρίσι από όπου ξεκίνησαν οι καταβολές του Kentridge στην τέχνη αλλά και οι αισθητικοί μετασχηματισμοί του μπαλέτου μέσα από τον μοντερνισμό. Οι μετασχηματισμοί αυτοί βρήκαν το δικό τους έδαφος σε διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα, όπως η Μόσχα, η Σαγκάη και η πατρίδα του, το Γιοχάνεσμπουργκ. Το έργο είναι μια σύνθεση τρικάναλης προβολής και κάνει μια αναφορά στα οκτώ μοντέλα όπερας της «Πολιτιστικής Επανάστασης» στην Κίνα, ενώ χρησιμοποιεί το μπαλέτο τόσο ως καλλιτεχνική πράξη όσο και ως μέρος της διαχρονικής και διατοπικής έννοιας του χορού.

Συντελεστές: Χορογραφία, χορός: Dada Masilo Μουσική σύνθεση, ηχογράφηση: Philip Miller

*Από την Κυριακή 3 έως 15 Οκτωβρίου 2021, Αποθήκη Γ΄ Λιμάνι/ Ώρες έκθεσης: 13.00-20.00/ Υποδοχή και Ξενάγηση στον χώρο/ Ώρες Ξενάγησης: 13.00-18.00 Δε-Τρ-Τε-Πέ-Κυ και 15.00-20.00 Πα-Σά/ Είσοδος ελεύθερη

#2 “Μonologues” | Vassilis Pantelidis (open call)

Η εν εξελίξει φωτογραφική εργασία υπό τον τίτλο «μονόλογοι / monologues» αποτελείται από μια σειρά εννοιολογικών αυτοπορτραίτων. Μια συρραφή ετερόκλητων επεισοδίων που ανιχνεύουν την ανθρώπινη κατάσταση, αποτέλεσμα ζύμωσης μεταξύ του τραγικού και του κωμικού της ζωής. Οι επιμέρους σκηνές υιοθετούν μια θεατρική οπτική όπου η αφαίρεση, το παράδοξο και το παράλογο καθώς και η επανάληψη υφαίνουν ένα κλειστοφοβικό νήμα γύρω από το ανθρώπινο υποκείμενο, δίχως κανενός είδους λύτρωση ή λύση. Το σκηνικό υποδηλώνει έναν απροσδιόριστο τόπο. Τόπο υπαρξιακών αναζητήσεων, μεταφυσικής ανθρώπινης αγωνίας, μετεωρισμού μεταξύ αλήθειας και ψέματος της ύπαρξης, του τυχαίου και της αβεβαιότητας της ζωής, που διανθίζονται με σαρκασμό και ειρωνεία. μονόλογοι μιας τραγικής κωμωδίας ή μιας κωμικής τραγωδίας.

*Δευτέρα 4 Οκτωβρίου μέχρι Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Χώρος: Stereosis (Ζεύξιδος 3). 

#3 Akram Khan Company: «Outwitting the Devil» (Ξορκίζοντας το κακό)

Την Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 21.00, στην αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1 του Οργανισμού), ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος χορογράφος Akram Khan, ο οποίος τιμήθηκε με τη διάκριση του χορογράφου/καλλιτέχνη της χρονιάς 2020 για την προσφορά του στις τέχνες και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στον χορό, προτρέπει το κοινό σε μια χορευτική τελετουργία που σκοπό έχει να «ξορκίσει το κακό» της άνισης κατανομής και εξάντλησης των φυσικών πόρων.

Ο μεγάλος σταρ του σύγχρονου χορού, μαζί με την ομάδα του, στέλνει ένα παγκόσμιο μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του οικοσυστήματος, καλώντας την κοινή γνώμη να μην μένει απαθής απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Συντελεστές

Καλλιτεχνικός Διευθυντής / Χορογράφος: Akram Khan Δραματουργός: Ruth Little Σχεδιασμός φωτισμού: Aideen Malone Visual Designer: Tom Scutt

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση / Ηχητικός σχεδιασμός: Vincenzo Lamagna Ενδυματολόγος / Κοστούμια: Kimie Nakano Κείμενο: Jordan Tannahill

Χορευτές: Pallavi Anand, Luke Jessop, Joshua Jasper Narvaez, Louis Thato Partridge, Elpida Skourou, Francois Testory Διευθυντής δοκιμών: Nicola Henshall

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγών: Farooq Chaudhry Φωτογραφίες: Jean Louis Fernandez, Schrittmacher’21 Μετάφραση κειμένων και υπερτίτλων στα Ελληνικά: Ζωή Σιάπαντα

* Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 21.00, στην αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης). Τιμές εισιτηρίων: 40 ευρώ, 30 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, 12 ευρώ (μειωμένο). Τα εισιτήρια διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2721. Συναυλία Covid Free. Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε στο www.tch.gr.

#4 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Θερμαϊκού

Η γιορτή του ερασιτεχνικού θεάτρου έρχεται στο Δήμο Θερμαϊκού! Πέντε ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα διεκδικήσουν τα βραβεία του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Θερμαϊκού από την Τρίτη 5 έως και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στο Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία.

Τιμώμενα πρόσωπα ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΝΤΑΣ και η ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

ΤΡΙΤΗ 05/10 | ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Τιμητικό αφιέρωμα στο σπουδαίο ηθοποιό Κώστα Σαντά.

«15 Λεπτά Δεν Είναι Αρκετά» από τη Θεατρική Ομάδα Σ.Π.Α.Θ.Α.Τ. «Φύρδην Μίγδην» (εκτός συναγωνισμού)

ΤΕΤΑΡΤΗ 06/10 | ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

«Οίκος Ενοχής» (διασκευή του έργου «Ράους») των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλύρου

ΠΕΜΠΤΗ 07/10

«Γκόλφω For Ever» του Ντίνου Σπυρόπουλου από το Θεατρικό Εργαστήρι Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Η Κηφισιά»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/10

«Ο Σέντζας» του Παντελή Χορν από τη Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα

ΣΑΒΒΑΤΟ 09/10

«Μην Περιμένεις Ποτέ Το Τελευταίο Λεωφορείο» της Ειρήνης Παππά από το Θεατρικό Όμιλο Πάφου

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/10

«Τα Μωρά Τα Φέρνει Ο Πελαργός» των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα ENTREMOSOTROS της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Απονομή Βραβείων

Τιμητικό αφιέρωμα στην εκπληκτική Άννα Φόνσου.

Μουσική Βραδιά με το Θάνο Γκιουλετζή στο βιολί, τον Αχιλλέα Σοφούδη στα πλήκτρα και τη Βασιλεία Τζίνα στο τραγούδι.

Για όλες τις εξελίξεις του Φεστιβάλ, μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα της Θεατρικής Ομάδας «Φύρδην Μίγδην» στο facebook https://www.facebook.com/FyrdinMigdinTheater καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα www.fyrdinmigdin.com

*Τρίτη 5 έως και Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στο Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία. Λόγω του περιορισμού πληρότητας του θεάτρου, είναι υποχρεωτική η κράτηση θέσης τηλεφωνικά στον αριθμό 694 444 3288 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση fyrdinmigdin@gmail.com. Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά τροφίμων μακράς διαρκείας, χαρτικών, απορρυπαντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής για την Αρωγή Θεσσαλονίκης. 

#5 Σπήλιος Φλώρος & Θοδωρής Αδαμάκος (opening act)

Ο Σπήλιος Φλώρος στην πρώτη του σόλο περιοδεία, έρχεται στην πόλη σας, μαζί με το Θοδωρή Αδαμάκο ως opening act, για ένα κωμικό σετ 75′ που δεν χάνεται!

O Σπήλιος Φλώρος γεννήθηκε το 1998. Αποφοίτησε από τα σεμινάρια stand- up comedy του Λάμπρου Φισφή και του Γιώργου Χατζηπαύλου το 2015 και από το 2016 συμμετέχει ανελλιπώς σε παραστάσεις σε όλη την Αθήνα. Τον Μάρτιο του 2019 έκανε το πρώτο του tour σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας μαζί με τον Βlink Mike. Από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Κώστα Μαλιάτση με τον οποίον έκαναν 1 χρόνο sold out παραστάσεις στο Λοσατζελε στην Αθήνα, και ταξίδεψαν σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας, για να παίξουν συνολικά σε χιλιάδες κόσμο. Ο Σπήλιος έχει επίσης εμφανιστεί στην εκπομπή Beeratakes του Comedy Lab,ενώ ταυτόχρονα έχει και μια συνεργασία με το Νetwix όπου κάνει την εκπομπή Super Floros την οποία παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τέλος πρόσφατα ξεκίνησε ένα podcast με τίτλο “Δεν παίζει άγχος”, το οποίο βρίσκεται διαρκώς στα top10 podcast του ελληνικό Spotify.

*Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)/ Τηλέφωνο: 2310 230013/ Εισιτήρια: 10€ Γενική είσοδος Προπώληση ΕΔΩ και στο Ταμείο του θεάτρου

#6 Κύκλος Μουσικής Δωματίου: Έργα μουσικής δωματίου Γάλλων συνθετών

Ένα αφιέρωμα σε διακεκριμένους Γάλλους συνθέτες, με μερικούς από τους αξιολογότερους σολίστ της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι: Αγγελική Καθαρίου (μέτζο σοπράνο), Philippe Forget (τενόρος), Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο), Νικολός Δημόπουλος (φλάουτο) και Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο), σε έργα των Ravel, Debussy, Gounod και άλλων.

Πρόγραμμα:

Claude Debussy: Syrinx σε σι ύφεση ελάσσονα για σόλο φλάουτο

(1862 – 1918)      

-Trois mélodies:

-Beau soir

-Mandoline

-La belle au bois dormant

για τενόρο και πιάνο.

-Σονάτα αρ. 1 για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα

-Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto

-Sérénade: Modérément animé

-Finale: Animé, leger et nerveux 

-Trois chansons de Bilitis:

-La Flûte de Pan

-La Chevelure

-Le Tombeau des Naïades

για μεσόφωνο και πιάνο 

Maurice Emmanuel: Τrois Odelettes anachréontiques, έργο 13:

(1862 – 1938) 

-Au Printemps: Tranquillo

-À la Cigale: Giocoso ma moderato

-À la Rose: Tempo di Walzer

για τενόρο, φλάουτο και πιάνο 

Claude Debussy: L ‘Isle joyeuse για σόλο πιάνο

(1862 – 1918) 

Charles Gounod: Maid of Athens, σε ποίηση του Λόρδου Βύρωνα

(1818 – 1893)  για μεσόφωνο και πιάνο 

Constantin Nicolopoulo: Le chant des Grecs για μεσόφωνο και πιάνο

(1786 – 1841)

Ferdinand Hérold: Le Dernier jour de Missolonghi, έμμετρο δράμα σε ποίηση του

(1791 – 1833)

-Georges Ozaneaux

απόσπασμα για τενόρο και πιάνο 

Maurice Ravel: Chansons Madécasses:

(1875 – 1937)     

-Nahandove, ô belle Nahandove

-Aoua! Méfiez-vous des Blancs

-Il est doux de se coucher durant la chaleur

για μεσόφωνο, φλάουτο, τσέλο και πιάνο

*Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2).  Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο). Τα εισιτήρια διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά στο: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2722. Συναυλία Covid Free

#7 Τοπο-ανθρωπολογίες – Topo-anthropologies

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2021, συνδιοργανώνει με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Τοπο-ανθρωπολογίες – Topo-anthropologies την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 από τις 17:00 έως τις 22:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108.

Οι φωτογραφικές εργασίες που εκτίθενται στην έκθεση Τοποανθρωπολογίες αποσκοπούν στο να δώσουν μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του εγχειρήματος αυτού, που εστιάζει στον διαρκή αναπροσδιορισμό του όρου “επαρχία”. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό στις εργασίες που φιλοξενούνται εδώ, θα είχε ενδιαφέρον να σταθούμε σ’ εκείνο που επιλέχτηκε να δώσει και το θεματικό στίγμα στην παρούσα έκθεση, με βάση πάντα το υλικό της πλατφόρμας: τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, είτε αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς δραστηριότητας, είτε το φυσικό τοπίο· το πώς οι άνθρωποι, που καταγράφονται από άλλους ή αυτοπαρατηρούνται φωτογραφίζοντας, παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον τόπο γύρω τους, και πώς διαμορφώνονται κατόπιν απ’ αυτόν. Η σχέση τους με αυτό που τους περιβάλλει δεν είναι παθητική, γιατί στους τόπους τους υπάρχει ακόμη κενός χώρος, χώρος που εκλαμβάνεται ως ουδέτερος, έκθετος σε κάθε είδους επεμβάσεις ή στη χειρότερη περίπτωση χώρος απόρριψης άχρηστων πραγμάτων. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ανάγκη της επιβίωσης, είναι όμως συχνά και η τάση επίδειξης μιας πολιτισμικής ταυτότητας ή μιας ατομικότητας. Ο ουδέτερος τόπος λοιπόν φαίνεται πως γίνεται ιδιαίτερα καθοριστικός για τους ανθρώπους αυτούς. Το συνειδητοποιούν, δεν το αρνιούνται, ακόμη κι όταν επιλέγουν να χτίσουν μια ρέπλικα της όπερας του Σίδνεϊ στη μέση αυτού που εμείς οι άλλοι θα αποκαλούσαμε “πουθενά”.

Επιμέλεια έκθεσης από την ομάδα The Provinces:

Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Χρήστος Ροντογιάννης, Χρήστος Σωτηρόπουλος

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Charles Weber, Ερωφίλη Γαγάνη, Θεοδόσης Γιαννακίδης, Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Πέτρος Κοκκόλης, Βαγγέλης Κουσιώρας, Παναγιώτης Λάμπρου, Κωνσταντία Μαζαράκη, Εύη Μαυρώνη, Ελένη Μουζακίτη, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Χρήστος Ροντογιάννης, Ορέστης Σεφέρογλου, Ιωάννης Στρατουδάκης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Σώτη Τυρολόγου

*Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 από τις 17:00 έως τις 22:00. Διάρκεια: Τετάρτη 6 Οκτωβρίου έως και Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10:00-17:00 Σάββατο: 13:00-21:00 (Κυριακή κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό με την επιφύλαξη των ειδικών υγειονομικών περιορισμών (Ο εκθεσιακός χώρος είναι Μικτός covid-free: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν). Πληροφορίες: τηλ. 2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30 και 2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

#8 Misericordia, της Emma Dante

Το Misericordia είναι ένας σύγχρονος μύθος. Αναφέρεται στην ευθραυστότητα των γυναικών, στην απελπιστική και απεριόριστη μοναξιά τους. Με το συγκεκριμένο έργο η Emma Dante ανανεώνει την καλλιτεχνική της συνεργασία με το Piccolo Teatro.

Το κείμενο αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών που εκπορνεύονται, και ενός αγοριού με αναπηρία που ζει μαζί τους σε ένα βρώμικο και άθλιο διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι γυναίκες πλέκουν και φτιάχνουν σάλια, ενώ το ηλιοβασίλεμα, στο κατώφλι, προσφέρουν στους περαστικούς το σώμα τους, φροντίζοντας το αγόρι με σπαρακτική τρυφερότητα. Και όπως και στη ζωή, η παράσταση δίνει χώρο για κάθε αντίθεση – από το παράδοξο της χαράς της ζωής, στη φθορά του τραγικού που προκύπτει από αυτή τη φθορά, ως υπενθύμιση του παρελθόντος.

Συντελεστές

Κείμενο, σκηνοθεσία:Emma Dante Φωτισμοί: Cristian Zucaro Βοηθός Παραγωγής: Daniela Gusmano Ερμηνευτές: Italia Carroccio, Manuela Lo Sicco, Leonarda Saffi, Simone Zambelli Παραγωγή: Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Θέατρο Biondo του Παλέρμο Συντονισμός και Διανομή: Aldo Miguel Grompone, Ρώμη

*Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 21:00. Θέατρο Άνετον. Παραστάσεις Covid Free. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις μπορείτε να δείτε στο www.e-dimitria.gr

#9 «Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο» η κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη

«Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο» είναι μια νέα κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη που θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη το φετινό χειμώνα 2021 στο ALHAMBRA ART THEATRE. Η παράσταση ξεκινάει δυναμικά από τη Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για 8 παραστάσεις στις 7-8-9-10 & 21-22-23-24 Οκτωβρίου. Πέντε νέοι ηθοποιοί ενώνουν το πάζλ μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας, που θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες πράξει το λάθος πράμα τη λάθος στιγμή; Έχεις σκεφτεί πόσο λάθος είναι να καθορίζει τη ζωή σου… ένα λάθος;

Ο Αχιλλέας είναι ένας διάσημος ηθοποιός, ο οποίος έχει σχέση με την αψυχολόγητη ψυχολόγο, Υακίνθη. Συγκεκριμένα έχει μια αρρωστημένη σχέση με την Υακίνθη, καθώς ο Αχιλλέας είναι παθολογικά ζηλιάρης. «Υπάρχει άλλος»; τη ρωτάει πρωί – μεσημέρι και βράδυ και η Υακίνθη ασφυκτιά. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, τους κάνει έξωση. Ψάχνοντας για άσυλο καταλήγουν στο σπίτι του κολλητού τους φίλου, Οδυσσέα. Στο σπίτι όμως του Οδυσσέα φιλοξενείται κι ένας φίλος του «γκάου», ο οποίος περιπλέκει συνεχώς τα πράγματα προσφέροντας απίστευτο γέλιο. Την ευχάριστη αυτή ατμόσφαιρα έρχεται να συμπληρώσει η εκρηκτική Τάνια, η οποία καταζητούμενη από την αστυνομία αναζητά κι εκείνη άσυλο στο σπίτι του Οδυσσέα. Η συγκατοίκηση αυτή οδηγείται σε ανεξέλεγκτα αδιέξοδα με το γέλιο να είναι ασταμάτητο. Γέλιο το οποίο κόβεται απότομα όταν ο Αχιλλέας σε μια νυχτερινή κρίση ζήλιας αποφασίζει να δολοφονήσει την Υακίνθη. Μία σφαίρα, ένα όπλο και μια σκανδάλη είναι αρκετά για να το κάνουν. Και το κάνουν. Έλα όμως που το πτώμα… δεν είναι της Υακίνθης. Και έλα που τα πράγματα … δεν είναι τελικά όπως φαίνονται. Μια νύχτα φρενίτιδας που εκτός από το ασταμάτητο γέλιο που προκαλεί, οδηγεί και σε μια βαθιά αλήθεια. Μια αλήθεια που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να την ακούσουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: Αντώνης Καλομοιράκης

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλομοιράκης

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καλομοιράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Νικόλας Παπαδάκης, Ειρήνη Ιερωνυμάκη

Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά

Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης

Χορογραφίες: Τερέζα Καζιτόρη

Μουσική επιμέλεια: Ars Artis

Διεύθυνση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη

Παραγωγή: ALHAMBRA ART THEATRE PRODUCTIONS

*Από την Πέμπτη 7  έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 και 21 – 24 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)/ Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη – Κυριακή, στις 21.00/ Διάρκεια παράστασης: 110’ χωρίς διάλειμμα/ Εισιτήρια: 10€ Γενική είσοδος/ Τηλέφωνο: 2310 230013/ Προπώληση: viva.gr και στο Ταμείο του θεάτρου

#10 Indigo Mood

Όταν ο Βαγγέλης Τσοτρίδης σιγοσφύριζε μελωδίες, ετοίμαζε σιγά σιγά το άλμπουμ των Indigo Mood. Κι αυτό γιατί μαζί με τον μαθητή του Κωστή Αντωνόπουλο άρχισαν να παίζουν ντουέτο με ηλεκτρικές κιθάρες το υλικό που είχε έτοιμο και σύντομα τα τραγούδια πήρα το δρόμο τους.

Τα τραγούδια ωρίμασαν μέσα από συναυλίες και ηχογραφήσεις, ώσπου προέκυψε η ανάγκη να τα ακούσουν με διαφορετικό τρόπο. Ο Αλέξης Μακατσέλος και ο Νίκος Πανταζόγλου ήταν η φυσική συνέχεια μιας και έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με τον Κωστή, και, κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Ιndigo Mood, με τις μουσικές ιδέες του καθενός να παίρνουν σχήμα και μορφή.

Κι είναι πολύ ιδιαίτερο το συναίσθημα να παίζεις την μουσική σου με ανθρώπους που έχεις αναπτύξει μαζί τους βαθιά σχέση…

Θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων με επιρροές από την τζαζ αλλά και τη μουσική δωματίου, ηχοχρώματα που τους ταιριάζουν και αγαπούν.

Συντελεστές:

Βαγγέλης Τσοτρίδης Κωστής Αντωνόπουλος Αλέξης Μακατσέλος Νίκος Πανταζόγλου

*Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 21.00. Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι. Παραστάσεις Covid Free. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις μπορείτε να δείτε στο www.e-dimitria.gr

#11 «VIRAL THESS» του Σάκη Σερέφα

Το Viral Thess, μια παράσταση βασισμένη στο συγγραφικό κι ερευνητικό υλικό του Σάκη Σερέφα, υπό την σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην σκηνή, μετά την διαδικτυακή προβολή, για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα είναι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στις 21:00 και θα παρουσιάζεται για ολόκληρο τον Οκτώβριο κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» υπόσχεται να κάνει ένα γρήγορο αλλά και πλούσιο ζάπινγκ γεγονότων και προσώπων της Θεσσαλονίκης από το πρόσφατο παρελθόν της μέχρι και σήμερα. Ένα έργο εξαιρετικά σύγχρονο με στόχο να μεταδώσει τον παλμό της πόλης μέσα από τους ανθρώπους της. Να παρουσιάσει την αθέατη πλευρά της Θεσσαλονίκης· αυτήν που συναντάμε καθημερινά στον δρόμο, αλλά δεν τη βλέπουμε.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ιστορίες των ανθρώπων της πόλης, μαρτυρίες και ποιήματα μπερδεύονται με τα γεγονότα που σημάδεψαν την Θεσσαλονίκη. Ο Λευκός Πύργος, η δολοφονία του Λαμπράκη, το Γεντί Κουλέ, η πυρκαγιά του 1917, οι Εβραίοι, οι διάσημοι κινηματογράφοι της εποχής, οι τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης. Μέσα από σκοτεινές αφηγήσεις, ανατροπές, χιούμορ αλλά και με άφθονες δόσεις σουρεαλισμού, δημιουργείται ένας καμβάς προσώπων, τόπων και γεγονότων που συνθέτουν την σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης.

Ταυτότητα παράστασης:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος Πρωτότυπα κείμενα παράστασης: Σάκης Σερέφας -σε δημιουργική συνεργασία με τις/τους ηθοποιούς της παράστασης Δραματουργική επιμέλεια: Αναστασία Μπάρκα Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου

Πρωτότυποι Στίχοι: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Θοδωρής Παπαδημητρίου Επιμέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος Σκηνογραφία & video mapping: Φώτης Σαγώνας Ενδυματολογική επιμέλεια/ Επιμέλεια χτενισμάτων & μακιγιάζ : Στέφανος Μπαμπούλης Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης Βοηθοί σκηνοθέτη: Μερόπη Κακουδάκη, Αναστασία Μπάρκα Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά Επιμέλεια ψηφιακού υλικού: Κατερίνα Κιαριακλίεβα, Φώτης Σαγώνας, Γιάννης Τόμτσης Βιντεοσκόπηση : Γιάννης Τόμτσης Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής, Tanya Jones Οπερατέρ: Άννα Θεοδωρίδου, Νίκος Λαζαρίδης, Στάθης Μάρκου Γραφιστική Επιμέλεια: Ντόρη Λούκρη Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Καμπούρης, Λένα Μοσχά, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Αργιέττα Οκαλίδου, Κορνηλία Προκοπίου και Χρήστος Τσάβος Μουσικοί: Θοδωρής Παπαδημητρίου – Πιάνο, Ηλεκτρική Κιθάρα, Live Looping, Κλασική Κιθάρα, Μπαγλαμάς κ.ά. Νάσια Σιαμέτη – Βιολί

Τραγούδι: Αφροδίτη Νικολιουδάκη Διεύθυνση Παραγωγής*: ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ

*Η πρεμιέρα είναι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στις 21:00 και η παράσταση θα παρουσιάζεται για ολόκληρο τον Οκτώβριο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00 και Κυριακή 20.00. Προπώληση: 10€ γενική είσοδος / 8€ μειωμένο (φοιτητικά, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65). Τις ημέρες των παραστάσεων: 12€ γενική είσοδος / 10€ μειωμένο (φοιτητικά, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65). Πληροφορίες: 6985 858932 στο https://www.ticketservices.gr/event/viral-thess-mikros-voras/?lang=el και καταστήματα PUBLIC (+1€ ανά εισιτήριο).

#12 Εμφύλιος Εμφήλιος 

Ένα έργο για τον εμφύλιο και τις πληγές που κληρονομήσαμε μέσα από τα μάτια τεσσάρων νέων ανθρώπων της εποχής μας με την ταυτόχρονη παράλληλη και ιδιότυπη ανάγνωση της τραγωδίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί :

Πολυξένη Αϊμαλιώτη Π — ( Αντιγόνη ) Βασίλης Βασιλείου Β — ( Ετεοκλής ) Έφη Κυροπούλου Ε — ( Αντιγόνη) Σάββας Τραπεζάνογλου Σ — ( Πολυνείκης)

Συνεργάτες:

Σοφία Νίνου – α’ βοηθός Κωνσταντίνος Ρωμούδης – ΄β βοηθός Θάλεια Καραγιάννη – γ’ βοηθός Κωνσταντίνος Παμπούκης – Συγκριτική μελέτη για τον εμφύλιο Πολυξένη Αϊμαλιώτη Μάσκες – Κατασκευές Κωνσταντίνος Ρωμούδης – Photography by Konstantinos Φωτογραφίες Παράστασης και βιντεολήψεις Γιάννης Ασμάνης // skg_edi – Φωτογράφιση τελικών προβών Σοφία Νίνου – Ψηφιακή υποστήριξη Μάνος Καρανικόλας – Κινηματογράφηση / Επεξεργασία βίντεο Δημήτρης Κολοβός – κείμενα για την παράταση Τηλέμαχος Κοσμέτσας – κείμενα και σκίτσο για την παράσταση Νίκος Βουδούρης – ελεύθερη απόδοση αποσπασμάτων από την Αντιγόνη του Σοφοκλή Μουσική για ένα ξεκούρδιστο πιάνο:: Νίκος Βουδούρης

*Παρασκευή 8, Σάββατο 9, Κυριακή 10, Σάββατο 30, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, Ώρα 21.00. Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση 10€ Ταμείο 12€. Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου, ticketplus.gr. Ωράριο Λειτουργίας Ταμείου: 10.30 – 14.30 & 17.30-21.30. Πληροφορίες –Κρατήσεις: 2310842509

#13 TiSFF – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

Το TiSFF της Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός πού κατέχει ξεχωριστή θέση στο ευρωπαϊκό στερέωμα και έχει κατακτήσει το πανευρωπαϊκό κοινό με το εντυπωσιακό του πρόγραμμα. Το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει, υπό την αιγίδα των 56ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, στην πόλη πού δημιουργήθηκε. Είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αποτυπώνονται από νέους δημιουργούς, καταγράφοντας την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων, με βαθιά αγάπη και σεβασμό στις ανθρώπινες και κινηματογραφικές αξίες.

Το 2021 θα είναι η 15η χρονιά του και η δεύτερη διαδικτυακή του προβολή. Το 2020 είχε παγκοσμίως 23.084 διακριτές θεάσεις στην πλατφόρμα των 55ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, απόδειξη της κινηματογραφικής του ποιότητας και εκτίμησης του σινεφίλ κοινού.

36 ώρες με το καλύτερο σινεμά όλου τού πλανήτη σε 128 έργα πού θα μπορέσετε να απολαύσετε από τις 09 έως τις 20 Οκτωβρίου, στις διαδικτυακές προβολές της πλατφόρμας των 56ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Κάθε ημερήσιο πρόγραμμα θα παραμένει στην πλατφόρμα των 56ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ για 7 μέρες

*Από το Σάββατο 09 έως τις 20 Οκτωβρίου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα