Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας!
Ακόμη μία εβδομάδα με γεμάτη πολιτιστική ατζέντα ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη!
Ακόμη μία εβδομάδα με γεμάτη πολιτιστική ατζέντα ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη! Εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις, αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις και πολλά ακόμα έρχονται για να σου γεμίσουν το πρόγραμμα. Εμείς συγκεντρώσαμε όλα τα must events της πόλης τις επόμενες ημέρες, γι΄αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες και απόλαυσε τα:
#1 Ένα θαλάσσιο ταξίδι στη χρονοκάψουλα της Μεσογείου παρουσιάζεται στη ΔΕΘ
Πώς η θάλασσα συνθέτει ένα διαχρονικό ιστορικό αρχείο; Πώς ο θαλάσσιος χώρος δημιουργεί αναμνήσεις στο χρόνο; Πώς εξελίσσονται οι πολιτισμοί σε διάφορες ηπείρους και εποχές λόγω της θάλασσας; Μπορούν οι εικόνες της θάλασσας να δημιουργήσουν όχι μόνο γεωγραφική αλλά και συναισθηματική απόσταση; Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη διασπορά των ανθρώπων στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας; Μπορούμε να διατυπώσουμε νέες προοπτικές για τη θαλάσσια οικολογία και τις απτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανθρωπογενούς παρέμβασης στη θάλασσα;
Τα καίρια αυτά διαχρονικά ερωτήματα αποτελούν πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης για 22 δημιουργούς που συνθέτουν με τα έργα τους τη Διαδραστική πανευρωπαική έκθεση με τίτλο «Water Weighs – Οι Στοχασμοί της Θάλασσας». Η έκθεση παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο κτίριο Αιμίλιος Ριάδης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε εκθεσιακούς χώρους στην Γερμανία και στην Ιταλία.
Το «Water Weighs – Οι Στοχασμοί της Θάλασσας» αποτελεί μια πρωτοβουλία στοχασμού, γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς φέρνει στο φως ιστορίες που αφηγείται η θάλασσα μέσα από την διάσταση της πολιτιστικής έκφρασης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και της τέχνης. H θάλασσα και το ανεξερεύνητο ενάλιο περιβάλλον πρωταγωνιστούν ως αέναες χρονοκάψουλες που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Θα παρουσιαστούν 10 συνθέσεις έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ανθρώπων της τεχνολογίας, της τέχνης και της επιστήμης από όλο τον κόσμο, με κεντρικό θέμα την ανάδειξη διαχρονικών στοιχείων που συνιστούν τη θαλάσσια υπόσταση της Μεσογείου. Τα έργα αφηγούνται με ξεχωριστό τρόπο μοναδικές ιστορίες εμπορίου, πολέμου, μετανάστευσης, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μύθους του παρελθόντος.
Η έκθεση στην Ελλάδα διοργανώνεται από την εταιρεία Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. και έχει φιλοτεχνηθεί από τη SAVVY Contemporary. Η έκθεση Water Weighs – Οι Στοχασμοί της Θάλασσας διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου MAREBOX συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CALL ID: Bridging culture and audiovisual content through digital – EACEA 06/2019). Εταίροι του έργου: Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. (Ελλάδα), 3D Research (Ιταλία), SAVVY Contemporary (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο του Όσλο (Νορβηγία).
Περιγραφή των Εκθεμάτων
THE SUNKEN LIGHTHOUSE (Marco Montiel-Soto, Misael Morales Vargas)
Το έργο είναι μια μουσική σύνθεση που διερευνά τις υδροποιητικές και βίαιες σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, την εξάλειψη και τη βιοποικιλότητα, το οικοσύστημα και τη διατροφική αλυσίδα, την τέχνη και τη θαλάσσια βιολογία, την ελευθερία και την αιχμαλωσία, την μετανάστευση και την εκστρατεία, την Αφρική και την Ευρώπη.
CORRESPONDENT SPECIES (Lara Tabet)
Η Μεσόγειος είναι ένα σώμα νερού που αποτελείται από συγκοινωνούντα δοχεία, που η χημική και βιολογική τους σύνθεση επηρεάζεται από τις υδροπολιτικές δυνάμεις των εκτάσεων που την περιβάλλουν. Το έργο της Lara Tabet είναι μια σύνθεση που εξετάζει τα ενδημικά και εισβάλλοντα θαλάσσια είδη και τις ροές κατά τις οποίες μετακινούνται.
NECRO-HYDROLOGY: CALABRIA (Ifor Duncan)
Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί υποβρύχια πλάνα, ηχογραφήσεις πεδίου και υδροφώνου και παρουσιάζει το σύστημα υποδοχής της Ιταλίας για όσους αναζητούν άσυλο, όπως και την επιβίβαση πάνω στις βάρκες καραντίνας όσων προσβλήθηκαν με Covid.
SONGS OF BAHARA (Myriam Amri, Margaux Fitoussi)
Το έργο αντιπαραβάλλει εικόνες από τη ζωή στη θάλασσα μέσα από μια μουσική σύνθεση, που συνδυάζει την ιστορία ενός ψαρά σε τραχιά νερά με τους ρυθμούς και τους ήχους από τη ζωή πάνω στη βάρκα: άνεμος, σχοινιά, κουβάδες, κουπιά και δίχτυα.
FROM THE BELLY OF THE WORMS (Miriam Gatt, Judith Gatt)
Το έργο έχει σκοπό να αποδομήσει την αρχαιολογική θεώρηση και να αναλογιστεί πώς η θάλασσα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους που μαθαίνουμε και θυμόμαστε τις ιστορίες μας. Η σύνθεση αφηγείται την ιστορία ενός ενάλιου αρχαιολόγου που τον καταπίνει ένα πλάσμα της θάλασσας, το Teredo Navalis, που αντιπροσωπεύει έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι αρχαιολογικές ενδείξεις δεν διασώζονται στη θάλασσα.
EXPANSIVE SHORELINES: ON FALLING AND LANDING IN PLACE (Susan Blight, Jade Nixon, Moira Hille)
Η προσέγγισή μας είναι να αντιληφθούμε αρχικά την ακτή σαν έναν ενδιάμεσο και μεταβατικό χώρο, ένα σύνορο που είναι ρευστό και ήδη αλλάζει, μια συνάντηση της στεριάς με τη θάλασσα. Ως χώρος είναι πάντα σε κίνηση και ταυτόχρονα εμπνέει την μετακίνηση. Ενώ ο ωκεανός συνεχώς πλησιάζει στην ακτή, η ακτή, η στεριά και ο ωκεανός μας ελκύουν από κάθε κατεύθυνση.
INTERSECTING MEDITERRANEAN(S) FROM THE PERSPECTIVE OF ITS REGIONAL RIVERS (Elizabeth Gallón Droste, Daniela Medina Poch)
Για να αφουγκραστούμε την ηχώ ιστοριών που παραμένουν στην αφάνεια, προσεγγίζουμε την θάλασσα (ες) της Μεσογείου στον πληθυντικό αριθμό, σαν έναν όγκο αλμυρού νερού που συνδέεται με ένα δίκτυο από όγκους γλυκού νερού, και ρέουν ο ένας μέσα στον άλλο και ταξιδεύουν στα σύνορα και τις ακτές, φτάνουν σε βάθη και ανυψώνονται στις επιφάνειες. Σαν ένα σώμα που συνδέεται με πολλαπλά μέρη –που δεν είναι μόνο ανθρώπινα–και συνδιαμορφώνουν το θαλάσσιο χώρο.
THESE FLOWS SHALL NOT BE CONTAINED (Louise Carver, Abbéy Odunlami, Jamie Allen)
Το έργο αποδίδει τις ατέρμονες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους, τις περιοχές, τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από πολιτιστικές πρακτικές όπως η μετανάστευση, η διακυβέρνηση και το φαγητό. Η σύνθεση είναι προβολή ταινίας σε τρία ξεχωριστά κανάλια, όπου τα θέματα αυτά προσεγγίζονται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές.
LIQUID STONE LIBATIONS (Marque Gilmore, Kayo Mpoyl, Senalt Imbaye, Roberto Noel)
Το έργο είναι μια Ανάσα-Προσευχή-Τελετουργία μέσα σε Ήχο, Εικόνα, Κείμενο, Αντικείμενο και Φως. Είναι μια ημι-διαδραστική σύνθεση την οποία αποτελούν η προβολή ταινίας, μουσική, εκτυπωμμένα υφάσματα, τεχνουργήματα που έχουν βρεθεί και στοιχεία εικονικής πραγματικότητας (VR). Μια «Ιστορία του Ταξιδευτή», που διασχίζει τη θάλασσα και διαφορετικές διαστάσεις και εμπνέεται από την φυσική, πολιτισμική και πνευματική διασπορά των ανθρώπων (και τους «Μετανάστες») αλλά και σχετίζεται με Αρχαίους Ταξιδιώτες που έχουν χαθεί στη Θάλασσα.
SOMETHING FALLS APART – 1MM A DECADE (Simone Kessler, Johanna Blees, Tim Huys)
Η ταινία οπτικοποιεί τα ίχνη βίας του παρελθόντος και πώς αντηχούν μέχρι σήμερα. Η καλλιτεχνική προσομοίωση του Simon Kessler της πραγματικής επίδρασης που έχουν τα πυρομαχικά σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον ωκεανό, ανυψώνει το πρόβλημα από τον πυθμένα της θάλασσας σε ένα επίπεδο που μπορεί το σύνολο να το αντιληφθεί, να το συζητήσει και να σχετιστεί με αυτό.
*Την Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 09:00 – 20:00 και την τελευταία ημέρα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 10:00 – 14:00 στη ΔΕΘ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. H έκθεση είναι Covid Free. Η είσοδος στην έκθεση θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), καθώς και σε όσους έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου για COVID-19 έως 48 ώρες πριν. Εξαιρούνται τα άτομα ηλικίας κάτω των 12 ετών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο. Η έκθεση είναι διαθέσιμη για ξεναγήσεις σε σχολεία.
#2 Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις επετείους της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει τελετή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του ΟΧΙ στις 28 Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος, ενώ θα μεταδοθεί και ηλεκτρονικά από τον σύνδεσμο.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ενώ τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο επίκουρος καθηγητής Ευστράτιος Δορδανάς, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, με θέμα: «Η ήττα μιας νίκης και το άγος της Κατοχής (1940-1944)».
Θα ακολουθήσει η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία αφυπηρέτησαν το 2020 και το 2021. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα «Βιολιώνε», των φοιτητών/τριών του Βιολιού της Κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Ιωάννη Ζαρία.
*Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και το πέρας προσέλευσης θα είναι 11.30 π.μ.
#3 «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ» Του Γιάννη Σκαραγκά
Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.
Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η «Κυρά της Ρω» είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.
Ερμηνεία : Φωτεινή Μπαξεβάνη Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη Σχεδιασμός Αφίσας: Δημοσθένης Γαλλής Φωτογραφίες, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη
Το έργο παρουσιάστηκε σε διαφορετικές παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία..Ο θεατρικός μονόλογος Η Κυρά της Ρω του Γιάννη Σκαραγκά, τελεί υπό την αιγίδα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
*Τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αμαλία Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 13 ευρώ
#4 «Ήταν μια λέξη μοναχά… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Επετειακή συναυλία Θοδωρή Βουτσικάκη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Ήταν μια λέξη μοναχά…ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αυτή που έφερε στα χείλη των Ελλήνων εκείνο το ΟΧΙ. Στην επετειακή συναυλία που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου θα θυμηθούμε ξανά την κοντινή ιστορικά στιγμή μέσα από τραγούδια και μικρές αφηγήσεις, που θα μας επιτρέψουν να αναμετρηθούμε με μνήμες, ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με την τωρινή πραγματικότητα.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη Μουσική Διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη συμπράττει με τον Θοδωρή Βουτσικάκη, ενώ στη συναυλία συμμετέχει η Ελένη Δημοπούλου.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1). Θα διαβαστούν μικρά κείμενα Ελλήνων συγγραφέων που περιγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα αλλά και τη γενναία στάση των ανθρώπων της εποχής. Τα κείμενα των συγγραφέων προέρχονται από την ευγενική παραχώρηση των Εκδοτικών Οίκων Εστία, Κέδρος, Ποταμός και Μετρονόμος. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι ένας στίχος της Κωστούλας Μητροπούλου για το τραγούδι με τίτλο «Ο δρόμος» σε μουσική του Μάνου Λοΐζου.
Συντελεστές: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης / Μουσική Διεύθυνση Χάρης Ηλιάδης Τραγούδι Θοδωρής Βουτσικάκης Συμμετέχει η Ελένη Δημοπούλου Ανθολόγηση κειμένων – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου Αναγνώσεις κειμένων: Νίκος Νικολάου Ενορχηστρώσεις: Αντώνης Σουσάμογλου & Λάζαρος Τσαβδαρίδης Ηχοληψία: Αλέξανδρος Ραίδης Σχεδιασμός & Χειρισμός φώτων: Μαρία Βενετάκη Φωτογραφίες συντελεστών: Ευαγγελία Θωμάκου Επιμέλεια: Αναστασία Ταμουρίδου – ARTos & Θέαμα
*Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1). Τιμές εισιτηρίων 20€, 10€(μειωμένο) ώρα προσέλευσης έως 20.30. ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΜΘ: Στο Μέγαρο Μουσικής: 25ης Μαρτίου & Παραλία. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 10:00πμ-6:00μμ / Τηλέφωνο: 2310 895938-9. Στην Πλατεία Αριστοτέλους. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00πμ-3:30μμ Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00πμ-2:00μμ και 5:30μμ-8:00μμ. Ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.
#5 «Μυθοσκορπίσματα» με Θρύλους και Δοξασίες
Η ομάδα Μυθοσκορπίσματα παρουσιάζει την ομότιτλη παράσταση στο Θέατρο Σοφούλη από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, βασισμένη σε μύθους, ιστορίες, δοξασίες, θρύλους και έθιμα του τόπου.
Αληθινές ιστορίες που όμως….δεν έγιναν ποτέ!
Το θέατρο Σοφούλη πρωτοτυπεί για άλλη μια χρονιά και σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής tic tac toe, παρουσιάζουν τα Μυθοσκορπίσματα… Μια παράσταση ύμνος στα ήθη, τα έθιμα και τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας διατηρώντας τη μυσταγωγία και το μυστήριο από την ομότιτλη ομάδα «Μυθοσκορπίσματα». Στοιχειά, μάγισσες, χαμόδρακες, παράξενες γριές, ζωντανεύουν με τη μαγεία της αφήγησης και της ζωντανής μουσικής των παραδοσιακών οργάνων.
Και οι 7 ιστορίες είναι βασισμένες σε μύθους θρύλους και δοξασίες οι οποίες βρίσκουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Ιστορίες ανθρώπων που έζησαν το άλογο, το παράλογο, το αλλόκοτο το παράξενο και το φανταστικό.
Ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης μάς λέει ότι «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνουμε και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Μελετώντας και γνωρίζοντας την ιστορία και την αξία της παράδοσης, φορτιζόμαστε με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξής της, με το μοναδικό δικό μας τρόπο της αφήγησης, ο οποίος στη συγκεκριμένη παράσταση δρα εξαγνιστικά στις ψυχές μας.
Συντελεστές: Παράσταση Μυθοσκορπίσματα Κείμενα, αφήγηση μύθων: Σωτηρία Ιωαννίδου Σκηνοθεσία: Μυθοσκορπίσματα
Παραδοσιακά Μουσικά όργανα Νέι: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Λαούτο και Λάφτα: Ιάκωβος Μωυσιάδης Σχεδιασμός Φώτων: Ανέστης Ατακτίδης Φωτογραφίες: Άκης Παπαγεωργίου Επικοινωνία: Κρίτωνας Ζαχαριάδης Παραγωγή: TIC TAC TOE
*Από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, 3 & 10 Νοεμβρίου 2021 στις 21:00 στο θέατρο Σοφούλη. Η είσοδος στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Εισιτήρια: Τιμή Εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 10 ευρώ Μειωμένο ( φοιτητικό και ανέργων ): 8 ευρώ Προπώληση: www.goldmall.gr Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2310423925
#6 «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη
Ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, εμπνέεται από τον αρχαίο μύθο της Κασσάνδρας γράφοντας ένα σύγχρονο «μανιφέστο» για τον ανθρώπινο πόθο, παροτρύνοντας μας να μεταβούμε σε μια άλλη διάσταση ξεχνώντας ό,τι κάναμε και ήμασταν μέχρι στιγμής.
Ο μύθος θέλει τον θεό Απόλλωνα όντας ερωτευμένος, να αγωνίζεται να αποκτήσει την Ασιάτισσα Κασσάνδρα και να ζητά να του δοθεί, δίνοντας της ως αντάλλαγμα, την τέχνη της μαντικής. Η Κασσάνδρα στην αρχή δέχεται έπειτα όμως, αθετεί την συμφωνία της με τον θεό. Τότε ο Απόλλων φτύνει στο στόμα της – ένα τελευταίο φιλί – για να μην πιστεύει κανένας στις προφητείες της. Το χάρισμα της μαντικής παραμένει, όχι όμως της πειθούς. « Χάθηκε η ζωή για όλους. Πονάει πολύ αλλά ακούστε το. Τόσο πόνος, τόσος διωγμός, τόσος πόλεμος, τόση απαξίωση… »
Η Κασσάνδρα αλλάζει τον προσωπικό της μύθο πατώντας στα ερείπια της εποχής του «Όχι», μιας εποχής γεμάτης από δεσμεύσεις, απαγορεύσεις και φοβίες. Η ένωση της με τον θεό Απόλλωνα εγκαινιάζει τη νέα εποχή του «Ναι». Το σώμα της γυναίκας που διανύει τη διαδρομή από τις αγκυλώσεις του Δυτικού Πολιτισμού, την περίκλειστη ηθική, την εγκράτεια και την ενοχή προς την απόλυτη αποδέσμευση και ελευθερία.
Σκηνοθεσία – Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής Ηχητική εγκατάσταση / Μουσική: Πάνος Μητσόπουλος Φωτισμοί: Στέλιος Βραχνής Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος Αφίσα: Δέσποινα Κανελάκη Παραγωγή: ΠΟΛΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ Ερμηνεύουν : Μαίρη Λιόλιου ,Πάνος Μητσόπουλος (μουσική επί σκηνής)
*Την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου στις 21:30 στο Θέατρο Αμαλία Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο12 ευρώ
#7 Facebook Down: Οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συζητούν για την επίδραση του Facebook στην κοινωνία και τη δημοκρατία
Ολόκληρος ο πλανήτης αποσυνδέθηκε για σχεδόν 7 ώρες και το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύτηκε από τις αποκαλύψεις μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα παγκοσμίως που «πρόδωσε τη δημοκρατία». Οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιούν ένα live webcast την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις 18:30 στο snfdialogues.org και συζητούν για τις πολυεπίπεδες επιδράσεις του Facebook και των άλλων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη δημοκρατία, την κοινωνία και το άτομο και θέτουν ερωτήματα για την προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας και την ανάγκη για ρυθμίσεις και την κοινωνική συνοχή.
Με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να κάμπτουν τους κανόνες στο όνομα του κέρδους, και τους ανθρώπους να αντιμετωπίζονται ως προϊόντα ενός σκιώδους οικονομικού συστήματος, κανείς αναρωτιέται εάν τελικά οι θεσμοί είναι ικανοί να χαλιναγωγήσουν τις φιλοδοξίες της Silicon Valley. Η αδράνεια στην αντιμετώπιση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και τον συντονισμένο κακοποιητικό λόγο, η συστηματική παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και οι κοινωνικο-πολιτικές και ψυχολογικές συνέπειες από τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στη Διαδικτυακή συζήτηση των Διαλόγων.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Carole Jane Cadwalladr, Ερευνήτρια Δημοσιογράφος, Συγγραφέας Nicolas Kayser-Bril, Δημοσιογράφος Δεδομένων, Ρεπόρτερ, Algorithm Watch
*Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις 18:30, διαδικτυακά στο snfdialogues.org. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής για να συνδεθείς ζωντανά, με εικόνα και ήχο, και να θέσεις απευθείας τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς στους ομιλητές της συζήτησης, Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά. Για να παρακολουθήσετε το επόμενο webcast των Διαλόγων με τίτλο “Facebook Down” πραγματοποιήστε online εγγραφή ΕΔΩ. Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ΕΔΩ.
#8 «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου
Μετά τα εξαιρετικά σχόλια και τις κριτικές που συγκέντρωσε, στη διαδικτυακή του προβολή, «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου, έρχεται να συναντήσει το θεατρόφιλο κοινό στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αγοράκι που η μητέρα του και ο πατέρας του δεν του έδιναν παρά αγάπη…. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του, όταν ένα σημείωμα γλίστρησε κάτω από την πόρτα του κλειδωμένου δωματίου, ένα σημείωμα που έγραφε «Εσένα σε αγαπούν κι εμένα με βασανίζουν για επτά ολόκληρα χρόνια και ο μόνος λόγος ένα καλλιτεχνικό πείραμα που πέτυχε…». Το σημείωμα είχε υπογραφή «Ο αδερφός σου» και ήταν γραμμένο με αίμα…»
Το έργο
Γραμμένος το 2003 απ’ το «ατίθασο παιδί» του βρετανικού θεάτρου, «ο Πουπουλένιος», είναι μια καθηλωτική μαύρη κωμωδία. Σε ένα απροσδιόριστο ολοκληρωτικό κράτος, ένας συγγραφέας κι ο νοητικά στερημένος αδερφός του, ανακρίνονται από δύο αστυνομικούς, καθώς οι σκοτεινές ιστορίες που γράφει ο πρώτος, παρουσιάζουν ομοιότητες με μια σειρά φόνων παιδιών. Ένας λαβύρινθος αφηγήσεων, όπου πραγματικότητα και ψευδαίσθηση, παρόν και παρελθόν συγχέονται σ΄ ένα περίπλοκο, συναρπαστικό και τρομακτικό παραμύθι για τη ζωή, την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, τη βία και τη δημιουργικότητα. Το έργο που έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες, κέρδισε το βραβείο Olivier το 2004, ως το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς, το βραβείο Drama Desk Award, απέσπασε το βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Νέας Υόρκης και βραβεία Tony.
*Από την Τετάρτη 27 έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2315 200 200 Τιμές εισιτήριων από 5 ευρώ.
#9 «Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια» Μία βραδιά αφιερωμένη στο Γιάννη Σπανό με την Ελένη Δήμου
Μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Σπανό και τις μελωδίες του, αυτές τις μελωδίες που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή παρουσιάζει η Ελένη Δήμου στη σκηνή του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ σε μια μοναδική συναυλία στις 29 Οκτωβρίου. Μια βραδιά όπου η μαγευτική, αισθαντική φωνή της Δήμου θα μας μεταφέρει μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο σε κάποιες άλλες εποχές, όπου η αγάπη, η αυθεντικότητα, οι έρωτες είχανε κάποιες πιο διαφορετικές διαστάσεις.
Έτσι και έτσι «Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια» και αυτή η βραδιά θα είναι μία ευκαιρία να ενωθούν οι φωνές μας στο ξεχωριστό χώρο του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ και να «ντύσουμε» τη φθινοπωρινή αυτή νύχτα με κοινές αναμνήσεις.
Με την συμβολή ενός από τους πλέον σημαντικούς συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως ο Γιάννης Σπανός, αλλά και μιας ερμηνεύτριας όπως η Ελένη Δήμου, η μουσική αυτή βραδιά θα μείνει σίγουρα αξέχαστη. Μαζί της η Μαρία Τσοκάκη και ο Γιώργος Ντινάκος
*Τη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αμαλία. Εισιτήρια: Προπώληση 13 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ. Πληροφορίες, κρατήσεις 2310842509 Ώρες λειτουργίας ταμείου 10:30-14:30 & 17:30-21:30
#10 Δωρεάν εργαστήριο ρομποτικής
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό φορέα MindLab Education θα παρουσιάσουν ένα:¨ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ¨ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 ώρα 6:00 μ.μ.
Μέσω του εργαστηρίου θα γνωρίσουμε τις βασικές λειτουργίες των ρομπότ (κίνηση, αισθητήρες κ.α.), θα έχουμε μια πρώτη εικόνα του κόσμου του προγραμματισμού και θα συνεργαστούμε για να λύσουμε προβλήματα με την χρήση ρομπότ!
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Βαφοπούλειο σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του COVID 19 για την ασφαλή προσέλευση των παιδιών και διεξαγωγή του εργαστηρίου
*Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Βαφοπούλειο. Διάρκεια προγράμματος 70΄/Δωρεάν συμμετοχή /Δυνατότητα συμμετοχής έως 12 παιδιά. Δήλωση συμμετοχής – Πληροφορίες Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο: 2313 318689 (Ζωή Πρόζου).
#11 «Το Καθαρό Σπίτι» της Sarah Ruhl
«Το Καθαρό Σπίτι», μία απρόβλεπτη κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από τις 15 Οκτωβρίου. Το έργο, υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005 και ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «πέθανα στα γέλια»; Καμιά φορά συμβαίνει. Μία οικιακή βοηθός που απεχθάνεται το καθάρισμα και ονειρεύεται να γίνει κωμικός. Μία πετυχημένη γιατρός που θέλει οι άλλοι να κάνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να τους το ζητάει. Μία αδερφή, νοικοκυρά, που λατρεύει τη σκόνη γιατί το ξεσκόνισμα την κάνει να νιώθει ότι προοδεύει. Ένας σύζυγος, επίσης γιατρός, που χωρίζει επειδή βρήκε την αδερφή ψυχή του σε μία μεγαλύτερη ασθενή του. Και μία αντισυμβατική ασθενής που «πεθαίνει στα γέλια».
Στο Καθαρό Σπίτι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής μας βρίσκεται στους άλλους. Κι αν ακούσετε ανέκδοτα σε άλλη γλώσσα, δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουμε τα αστεία που μας κάνει η ζωή, η πιο σοφή αντίδραση είναι να γελάσουμε όπως και να’χει.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Ευαγγελία Κιρκινέ
Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαυρόπουλος
Τεχνική υποστήριξη: Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Μαριέττα Πανίδου
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Επί σκηνής
Άννα Σωτηρούδη
Νανά Παπαγαβριήλ
Ευγενία Παναγιωτίδου
Ειρήνη Σεβαστοπούλου
Ανδρική συμμετοχή: Κυριάκος Δανιηλίδης
*Από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη. Διάρκεια: 100’. Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & πολυτέκνων | Ατέλειες κάθε Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας. Προπώληση εισιτηρίων: Viva. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333
#12 «Ο Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη
O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρηςκαι έσπασε κάθε ρεκόρ θέασης των διαδικτυακών μεταδόσεων (Live streaming- 8.000 θεατές) του Εθνικού Θεάτρου, πριν ανέβει στην Αθήνα, στην σκηνή του Θεάτρου Αλκυονίς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για λίγες μόνο παραστάσεις.
Η παράσταση θα επαναληφθεί όπως ακριβώς φτιάχτηκε, με τους περιορισμούς του COVID_19, όπου οι ηθοποιοί δεν μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο. Οι εξαιρετικοί Λένα Παπαληγούρα, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Αναστάσης Ροϊλός ζωντανεύουν τους ήρωες ενός από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Ο Γυάλινος Κόσμος – ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική –, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση.
Ο Τομ θυμάται στιγμές της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του. Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια. Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ. Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει.
Tαυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Deux Hommes
Βοηθός ενδυματολόγων: Δέσποινα Ιγνάτογλου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδου
Διανομή (αλφαβητικά)
Άννα Μάσχα: η μητέρα Αμάντα Ουίνγκφιλντ
Κωνσταντίνος Μπιμπής: ο γιος Τομ Ουίνγκφιλντ
Λένα Παπαληγούρα: η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ
Αναστάσης Ροϊλός: ο επισκέπτης, Τζιμ Οκόνορ
*Από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον. Διάρκεια παράστασης : 120’ Παραστάσεις : Παρασκευή 29/10 : 9.00 μμ Σάββατο 30/10 : 6.00 μμ & 9.00 μμ Κυριακή 31/10 : 6.00 μμ. Το Θέατρο θα λειτουργήσει ως Αμιγής Χώρος. Τιμή εισιτήριών από 15 ευρώ.
#13 «Ανθισμένες Μανόλιες»
Το γνωστό και αγαπημένο σε όλους θεατρικό έργο «Ανθισμένες Μανόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ θα ανθίσει και στη Θεσσαλονίκη μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Αθήνα, για τρεις παραστάσεις στις 15,16 και 17 Οκτωβρίου στο θέατρο Αμαλία. σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού, με τις Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Εύη Δαέλη, Κατερίνα Μπιλάλη και Κρίστη Παπαδοπούλου.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Off Broadway παράσταση και από τότε γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν περιοδείες πολλών θιάσων σε όλη την Αμερική και στην Ευρώπη και αργότερα το θεατρικό έργο έγινε ταινία που έκανε μεγάλη αίσθηση στο κοινό. Η ομότιτλη ταινία (Steel Magnolias) σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος και σενάριο του ίδιου του θεατρικού συγγραφέα (Ρόμπερτ Χάρλινγκ) με πρωταγωνίστριες τις: Σάλι Φιλντ, Ντόλι Πάρτον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Ντάριλ Χάνα, Ολυμπία Δουκάκη και Τζούλια Ρόμπερτς. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 15 Νοεμβρίου 1989. Είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικές εισπράξεις 95,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η Τζούλια Ρόμπερτς τότε είχε πάρει υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.
Μια κωμική τραγωδία για την φιλία, την μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα, όλες οι γυναίκες θα βρούν κάτι από την δική τους ζωή. Οι χαρακτήρες και οι διάλογοι μεταφέρουν μηνύματα, πέρα από οποιαδήποτε στενά κοινωνικά στερεότυπα.
Οι «Ανθισμένες μανόλιες» είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας. ένα στέρεο έργο, καλογραμμένο, με εξαιρετικούς χαρακτήρες. Όλοι οι ρόλοι στο έργο είναι πρωταγωνιστικοί και κινούνται μέσα σε χρόνο οικειότητας και κλίμα καθημερινότητας, έτσι που το κομμωτήριο γίνεται μια μικρή και κλειστή κοινωνία.
Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Το πρόβλημα της μιας γίνεται πρόβλημα και της άλλης και έτσι γίνεται η ένωση. Αναγνωρίζουν η μια το πρόβλημα της άλλης. Αυτές οι έξι ανθισμένες μανόλιες θα συζητηθούν..
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού Σκηνικά : Μαρία Φιλίππου Κοστούμια: Αθηνά Τρανούλη Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης Φωτογραφίες : Γιώργος Στεργιόπουλος Δημόσιες σχέσεις : Νταίζη Λεμπέση, τηλέφωνο επικοινωνίας 6908 502631, e-mail [email protected] Παραγωγή : Βάσια Παναγοπούλου
*Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ώρα 21.00 και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, Ώρα 18.00 & 21.00. Tιμές εισιτηρίων: 15 και 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο του Θεάτρου Αμαλία (Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30) ticketplus.gr, goldmall.gr. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509
#14 «Η λίμνη των κύκνων» Imperial Russian Ballet
H «Λίμνη των Κύκνων», η διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης με την αξεπέραστη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι στις 4 Μαρτίου του 1877 . Ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του μεγάλου συνθέτη. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Παρόλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, η συνέχεια ήταν αποθεωτική. Η «Λίμνη των Κύκνων» εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του που κερδίζει σταθερά χρόνο με το χρόνο μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως. Όχι μόνο θεωρείται σε κάθε εποχή μια σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, αλλά η τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ είναι σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κεφάλαιο της ερωτικής θεματολογίας.
Η ιστορία της παράστασης αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Έτσι η πριγκίπισσα Οντέτ περνά τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος προσπαθεί να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ όμως, ξεφεύγει από την παγίδα του μάγου, τα μάγια λύνονται, παίρνει στην αγκαλιά την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό. Η ιστορία βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε ένα αρχαίο γερμανικό μύθο που ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι έντυσε μεταξύ 1975 και 1876 με τη μοναδική μουσική του και το μεταμόρφωσε σε ένα διαχρονικό μπαλέτο.
Η «Λίμνη των Κύκνων» παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο χώρο του μπαλέτου και δεν είναι τυχαίο πως τα γνωστότερα ονόματα της διεθνούς χορογραφίας και οι σημαντικότεροι χορευτές παγκοσμίως δοκιμάζουν το ταλέντο και την έμπνευσή τους σε αυτό το έργο. Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Φρέντερικ Άστον.
Σήμερα η «Λίμνη των Κύκνων» θεωρείται ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.
Η “Λίμνη των Κύκνων” που θα παρουσιαστεί με την κλασική χορογραφία των Πετιπά-Ιβάνοφ με την αναθεωρητική ματιά του Αλεξάντρ Γκόρσκι στην αναβίωση που υπογράφει ο Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, αποτελεί μια παράσταση-σήμα κατατεθέν των Κρατικών Μπαλέτων Μόσχας.
Τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 1994 για τους εορτασμούς των 50 χρόνων επιτυχημένης σκηνικής παρουσίας της μεγάλης πρίμα μπαλαρίνας των Μπολσόι Μάγια Πλισέσκαγια. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γκεντιμίνας Ταραντά, εξέχων χορευτή των Μπολσόι, συνεχίζουν τη ρωσική κληρονομιά επιλέγοντας αυθεντικά έργα μπαλέτου, δίνοντας κλασικές παραστάσεις. Και δικαίως, από την ίδρυσή τους έχουν εξέχουσα θέση στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ρωσίας, συνεργαζόμενα πολύ τακτικά με σολίστες των μπαλέτων Μπολσόι και Κίροφ, ενώ συχνές είναι και οι περιοδείες του στην Ευρώπη και στην Αμερική. Δίνοντας βάρος στην κλασική έννοια του χορευτή, που συνδυάζει την πλαστικότητα της κίνησης με την εκφραστικότητα και τη δραματικότητα, τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας κατάφεραν πολύ γρήγορα να κερδίσουν την προτίμηση του κοινού ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μπαλέτα της Ρωσίας.
*Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διάρκεια : 2 ώρες. Τιμές Εισιτηρίων: 20 € (παιδικό), 25 €, 35 €, 40 €, 45 €. Η είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Ηλεκτρονικά: www.tch.gr
#15 Vlospa ζωντανά από τη Θεσσαλονίκη
Ο Vlospa, καταλαμβάνει το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, για μία αξέχαστη εμφάνιση στην έδρα του. Ο Γάλλος της Θεσσαλονίκης έφερε fresh θερμαϊκό αέρα, στην ελληνική σκηνή, ηγείται της new rap era στην Ελλάδα και υπόσχεται ένα άκρως δυνατό live, με τη συμμετοχή του Beats Pliz, αλλά και καλλιτεχνών έκπληξη.
*Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών. Ώρα προσέλευσης: 20:00 Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ
#16 «Ο Γαργαληστής»
Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητοι επιθεωρητές, οι οποίοι αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τους ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…
Λίγα λόγια για το έργο
Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν.
Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου
Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου
*Από την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 11:30 π.μ. στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή) Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 17:00 & Κυριακή στις 11:30 π.μ. Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr. Τηλέφωνο: 2310 230013
#17 «Μια Μπάλα για Όλους»
Ο Μαστρο – Ηλίας ένας ιδιαίτερος ανήσυχος παππούς, κατασκευάζει την πρώτη παιδική μπάλα και για τυφλά παιδιά όταν η εγγονή του Βέρα, του εκμυστηρεύεται πως ο αγαπημένος της φίλος Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, δεν μπορεί να παίξει στο σχολικό τουρνουά. Μαζί κερδίζουν τον αγώνα και αποφασίζουν να στείλουν την ξεχωριστή αυτή μπάλα και σε όλα τα παιδιά στον κόσμο που την έχουν ανάγκη! Ξεκινά λοιπόν μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ηπείρους με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα! Μαζί ταξιδεύουν και συναντούν παιδιά με οπτική αναπηρία, στην Αφρική, στην Ινδία και στο Θιβέτ, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στον Βόρειο και Νότιο πόλο!
Ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό ταξίδι, γεμάτο με μουσική, χορούς και έξυπνο χιούμορ, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη ένταξη των παιδιών με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι!
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου
Χορογραφίες: Δημήτρης Βασιλειάδης
Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου
Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε
Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Μίχος
Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης
Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν
Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Παίζουν οι:
Παππούς Ηλίας: Δημήτρης Βασιλειάδης Μπάλα: Δημήτρης Ελιάς Βέρα: Έλενα Μουρατίδου Λουκάς: Θεόδωρος Θεμελιώτης Παιδιά χωρών: Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργος Καλπακίδης, ‘Ελενα Μουρατίδου, Μαρίνα Χατζηαθανασίου
*Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 15:00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή) Διάρκεια: 70 λεπτά. Τηλέφωνο για σχολεία: 6971850070 Τηλέφωνο: 2310 230013. Τιμή προπώλησης: Ενηλίκων 10€, Παιδικό 8€ Τιμή στο θέατρο: Ενηλίκων 12€, Παιδικό 10€ Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public
#18 Ο «Τρελαντώνης» ανεβαίνει στη σκηνή του Metropolitan: The Urban Theater
Με τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα σε παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου τις πύλες του ένα νέο θέατρο στην πόλη μας, το Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Στον ανακαινισμένο του χώρο, που θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το κοινό, οι θεατές θα απολαύσουν ένα έργο βγαλμένο από την κλασική αγαπημένη λογοτεχνία της νιότης μας.
Το έργο της Π. Δέλτα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1930). Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη, έρχεται να διασκεδάσει, να θυμίσει αλλά και να διδάξει μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές μιας παρέας παιδιών.
Με μουσική, τραγούδια και χορό, ο Τρελαντώνης, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό Αντώνη Μπενάκη, παρέα με τις αδερφές του Αλεξάνδρα και Πουλουδιά -χαϊδευτικό της Πηνελόπης Δέλτα- και τον μικρό αδερφό του Αλέξανδρο, αναστατώνει την όμορφη γειτονιά της Καστέλας όπου τα περίτεχνα σπίτια του αρχιτέκτονα Τσίλερ ενώνουν τη μεγαλοπρέπεια τους με την ταπεινή ομορφιά του γιασεμιού και της γαζίας. Σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνήθειες μα με την ίδια πάντα ζωντάνια στο παιχνίδι των παιδιών.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη Διασκευή – Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας Χορογραφίες: Χρήστος Μυλωνάς Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης Σκηνικά – Κοστούμια: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης Διεύθυνση παραγωγής: Ιφιγένεια Δ. Μανώλα
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δέσποινα Βλάχου Ελβίρα Θεμελή Δήμητρα Θεοδουλίδου Γιώργος Κωνσταντίνου Χρήστος Μυλωνάς Βλάσσης Παπακωνσταντίνου Μελίνα Ταχτσίδου
*Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί στο Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Διάρκεια: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€ , Προπώληση: 8€ , Άνεργοι / Πολύτεκνοι : 7€ Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/trelantonis/ Τηλ. Επικοινωνίας: 2311 284773 & 6944 638637
#19 Αφηγηματικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη – «Φύσηξε Βαρδάρης: ιστορίες γύρω από το σημείο μηδέν της πόλης»
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων (31/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα dot2dot, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και τη συνδρομή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οργανώνει αφηγηματικό περίπατο στην περιοχή του Βαρδάρη, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 (ώρες 10:00-13:00), για ενήλικες.
Ο Βαρδάρης, μια έννοια ταυτόσημη με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τη μια αέρας παγωμένος που φυσά το χειμώνα, από την άλλη μια ολόκληρη περιοχή με τη δική της διαδρομή στην ιστορία της πόλης. Από τα Βυζαντινά χρόνια, είναι πύλη και είσοδος στην πόλη, ενώ πολύ αργότερα διαμορφώνεται σε «πλατεία». Γύρω του μοναστήρια και οθωμανικά χαμάμ, καφενεία και χάνια θυμίζουν την εικόνα μιας άλλης εποχής. Αργότερα η περιοχή του Βαρδάρη αλλάζει όψη και περνάει σε μια φάση εγκατάλειψης. Εκεί όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αρχιτεκτονικά στολίδια που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ο «άγιος Βαρδάρης» που υμνήθηκε από συγγραφείς και ποιητές, αφήνει έως σήμερα ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία της πόλης και «φυσά» δυνατά τις ιστορίες του…
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και ημέρα διαδρομής. Θα ειδοποιηθούν οι 20 πρώτοι κάθε ημέρας.
*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.
Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
Κατούνη 12-14, 546 25, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 385662 | www.piop.gr