Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας
Ακόμη μία εβδομάδα γεμάτη με πολιτιστικά δρώμενα μόλις ξεκίνησε!
Μία ακόμη εβδομάδα με σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, σεμινάρια και δρώμενα που πρέπει να παρακολουθήσεις μόλις ξεκίνησε! Γι’ αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες στην ατζέντα σου, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα:
«Αγέννητες μνήμες / Mnemes unborn»
H εταιρεία πολιτισμού «EPOPSIS» παρουσιάζει το διαμεσικό επιτελεστικό ποιητικό έργο «Αγέννητες Μνήμες / Mnemes Unborn» της Γεωργίας Βεληβασάκη (Geo-V) και της ομάδας «Perfo Poet Art» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη και εικαστική επιμέλεια Γιάννη Μήτρου.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Επτά ποιητές, δεκατέσσερα ποιητεχνήματα, δεκατέσσερις διαφορετικές εικονοποιητικές και επιτελεστικές προσεγγίσεις, ζωντανές και κινηματογραφημένες, δομούν ένα συνολικό δια-καλλιτεχνικό συμμετοχικό poem-art. Πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση «πέρα από τη σελίδα», ένα σχόλιο που διατρέχει την ανθρώπινη υπόσταση στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ανάδυση του ατόμου από το υγρό χώμα στο χωροχρόνο, η αβεβαιότητα, ο έρωτας, η ματαίωση, το «εγώ» και ο «Άλλος»˙ ο κόσμος και η βία, η αποξένωση, η μοναξιά και τελικά η ζωή ως αναπόληση και όνειρο με φόντο την ελπίδα της αθανασίας καθώς ο άνθρωπος μεταβαίνει από τον αναλογικό στον ψηφιακό εαυτό. Οι «αγέννητες μνήμες» εκτυλίσσονται στο εδώ-και-τώρα που συμπυκνώνει το αδιανόητο, την ταυτόχρονη παρουσία και απουσία της ύπαρξης. Κεντρικός άξονας του έργου είναι ποιητικά κείμενα σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών που τους συνδέει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: της Γεωργίας Βεληβασάκη, του Ζαχαρία Κατσακού, του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, του Δημήτρη Π. Νάσκου, του Γιώργου Παναγιωτίδη, της Κικής Σαραντέα και του Αντώνη Σκιαθά.
Στο όλον συμπράττουν εξωλογοτεχνικές καλλιτεχνικές φωνές δημιουργώντας πρόσθετους νοηματικούς κόμβους και εμπλουτίζοντας με νέες διαστάσεις το κάθε ποιητικό κείμενο: ο σκηνοθέτης/συνθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, οι εικαστικοί Χρήστος Αλαβέρας και Ιωάννα Σκαντζέλη, η φωτογράφος Ελένη Κοπασάκη, οι συνθέτες/μουσικοί Ανδρέας Ζιάκας και Κωνσταντίνος Υφαντής, ο χορευτής Βαγγέλης Μπαντής, οι performers Vanessa Barré και Patricia Belonia, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι που γίνονται πρωταγωνιστές στις κινηματογραφημένες εικόνες, όπως ο ενενηντάχρονος Βενιζέλος Αντωνιάδης και ο μικρός Δημήτρης Στεφανίδης.
O ποιητικός λόγος μεταγράφεται σε διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία και κώδικες, εκδιπλώνεται και επανασημασιοδοτείται μέσα από την τέχνη της performance, τη φωνή, το σώμα, μουσικά και ηχητικά τοπία, installations, χορό, video projection και ζωντανή εικαστική δράση, οδηγώντας σε ένα τρισδιάστατο ποιητικό συμβάν που εμπλέκει το κοινό σε μια αναστοχαστική, πολυεπίπεδη και πολυαισθητηριακή εμπειρία.
Συντελεστές: Γεωργία Βεληβασάκη / Concept Κωνσταντίνος Αθυρίδης / Σκηνοθεσία Γιάννης Μήτρου / Εικαστική επιμέλεια
Vanessa Barré / Performer Σεμπάστιαν Τσιφής / Performer Ανδρέας Ζιάκας / Κιθάρα Μαρία Ανισέγκου / Τσέλο Κωνσταντίνος Υφαντής / Instant composition, Μπαγλαμάς, Νταούλι Χρήστος Αλαβέρας / Εικαστική δράση Ιωάννα Σκαντζέλη / Installation
Ιωάννα Τιμοθεάδου / Κοστούμια Γιάννης Μαυρίδης / Επεξεργασία ήχου Βούλα Σιδερίδου / Video mastering Σπύρος Τσιλιγκιρίδης, Grafic Box / Grafic design Χρήστος Αλαβέρας, Ελένη Κοπασάκη / Light painting-Φωτογραφία αφίσας Ελένη Σκάρπου / Επικοινωνία
Το έργο είναι υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (UOWM).
*Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 21:00 στο θέατρο Αυλαία.Είσοδος: 10 ευρώ Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου & viva.gr Πληροφορίες: 2310230013
Οι πόλεις και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα by Rembrandt and the Cat
Μια περιήγηση στο σημερινό πρόσωπο των πόλεων αλλά και στο μέλλον των ταξιδιών με τον καθηγητή Νικόλα Καραχάλη, ειδικό στη σχέση πολιτισμού – τουρισμού και πόλεων. Οι κύριες αλλαγές που βιώνουν οι πόλεις λόγω των πολλαπλών προκλήσεων οδηγούν σε μία νέα πραγματικότητα. Η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικο-κοινωνικές αλλαγές, οι οικιστικές πιέσεις στις μητροπόλεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η γήρανση του πληθυσμού στις δυτικές χώρες κ.ά. έχουν οδηγήσει σε μία εκτεταμένη συζήτηση για το μέλλον των πόλεων. Αν και η πρώιμη πρόβλεψη για το «τέλος των πόλεων» διαψεύδεται, παρατηρεί κανείς αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα σχεδιασμού, μετακινήσεων, ποιότητας ζωής και ταξιδιών. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την επίσκεψη σε μία πόλη αλλάζει και η ταξιδιωτική συμπεριφορά αναπροσαρμόζεται. H αναζήτηση της ευδαιμονικής εμπειρίας, η σύνδεση με την κληρονομιά και ο συγχρωτισμός με το πλήθος σε καταστήματα και χώρους αναψυχής παραμένουν το ζητούμενο για κάθε επισκέπτη. Πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι για τον τουριστικό σχεδιασμό και ποιες είναι οι νέες τάσεις στη διαχείριση αστικών προορισμών; Τι είναι η 15λεπτη πόλη; Γιατί στις φλαμανδικές πόλεις προσεγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού (σχολεία, οίκους ευγηρίας) για το σχεδιασμό του αστικού τουρισμού; Πόσο θα επηρεάσει η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή την ταξιδιωτική μας συμπεριφορά και τι είναι το plogging; Θα αλλάξει η ταξιδιωτική μας συμπεριφορά; Πόσο δελεαστική είναι η «έξυπνη πόλη» για έναν ταξιδιώτη; Μπορεί η εικονική πραγματικότητα και το διαδίκτυο να αντικαταστήσουν μία συναυλία ή μια θεατρική παράσταση; Έχει το AirBnB θετικές επιδράσεις; Τι σημαίνει ηθικός/δίκαιος τουρισμός και πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι αρχές του; Θα γίνει αναφορά σε παραδείγματα πόλεων όπως το Άμστερνταμ, η Γάνδη, η Νέα Υόρκη και η Αθήνα. Ο Νικόλας Καραχάλης ειδικεύεται στη σχέση πολιτισμού, τουρισμού και πόλεων. Διδάσκει στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας.
*Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 19:00 μέσω της πλατφόρμα Zoom, συμμετοχή: 7 €, κρατήσεις: [email protected]
Συναυλία «Ήλιος της Κύπρου, Σεφαραδίτικο Φεγγάρι»
Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τη συναυλία με τίτλο «Ήλιος της Κύπρου, Σεφαραδίτικο Φεγγάρι». Στη συναυλία, ερμηνεύονται κομμάτια από τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή παράδοση της Κύπρου και τη Σεφαραδίτικη παραδοσιακή μουσική από τα μουσικά σχήματα Duo – Vivianna Giannaki & Mariano Gil και Pellegrinaggio. Al Levante Ensemble τα οποία θα παρουσιάσουν το παρακάτω πρόγραμμα:
Duo – Vivianna Giannaki & Mariano Gil 1. Ο Ποιητάρης (Παραδοσιακό Κυπριακό) 2. Αχερόμπασμαν (Παραδοσιακό Κυπριακό) 3. Κόκκινη τριανταφυλλιά μου (Παραδοσιακό Κυπριακό) 4. La roza enflorese (Cancion tradicional Sefardi) 5. Transatlantica – Mariano Gil 6. Νανούρισμα (Παραδοσιακό Κυπριακό) 7. Τέσσερα τζιαί τέσσερα (Παραδοσιακό Κυπριακό) 8. Τ’ Δη Γιωρκού (Παραδοσιακό Κυπριακό)
Pellegrinaggio Al Levante Ensemble 1. Quando il Rey Nimrod 2. Arie de mujer 3. Yo boli de foja en foja 4. Hermanas, Reina y Cautiva 5. Missirlu 6. La galana y el mar 7. Sien drahmas el dia 8. King David [κείμενο: Σαμουήλ (1,18), μουσική: Eliyahu Gamliel, Matityahu Shelem]
Από κοινού: Adio Kerida (Cancion tradicional Sefaradi)
Συνοπτικές πληροφορίες για το Duo – Vivianna Giannaki & Mariano Gil:
Η Vivianna Giannaki και ο Mariano Gil συναντήθηκαν στο Buenos Aires, το 2017, όπου και ξεκίνησαν αμέσως να εργάζονται μαζί. Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο τους κοινό Album “Pasiones Cruzadas”. Έχουν παρουσιάσει, στην περιοδεία των τριών τελευταίων ετών, τη δουλειά τους σε Concert Halls, International Festivals, Auditoriums όπως: The Kennedy Center / Washington DC – US, Auditorio Nacional de Música / Madrid – España, MuseiCapitolini / Roma – Italia, Centro Cultural Nestor Kirchner CCK / Buenos Aires – Argentina, Palacio de Carlos V – Alhambra Monumental Complex – Spain, Festival Astor Piazzolla 2019, Teatro Colón / Mar del Plata – Argentina μεταξύ άλλων.
Συνοπτικές πληροφορίες για PELLEGRINAGGIO AL LEVANTE ENSEMBLE:
Το Pellegrinaggio al levante Ensemble ιδρύθηκε το 2017 από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον λουτενίστα & κιθαρίστα Νίκο Παναγιωτίδη. Η πρώτη συναυλία του σχήματος που έγινε και η αφορμή σύστασής του ήταν με χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και βασίστηκε στη ιδέα του μουσικού ταξιδιού. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει παραδοσιακή και έντεχνη μουσική από περιοχές της νοτίου Ιταλίας, την Ρώμη, την Βενετία, περιοχές της Ελλάδος όπως η Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη και καταλήγει σε ένα μουσικό “προσκύνημα” στις μουσικές παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης.
Το σχήμα συνεργάζεται με μεγάλο εύρος μουσικών από τον παραδοσιακό και κλασσικό χώρο, ανάλογα με το ρεπερτόριο. Ο πρώτος δίσκος που θα περιλαμβάνει άγνωστα τραγούδια και παραλλαγές ήδη γνωστών τραγουδιών από την μουσική παράδοση των Ελλήνων Εβραίων, θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2021 σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
*Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη συναυλία μπορούν να παραλαμβάνουν δελτία εισόδου από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής (Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 18:00) μέχρι και την ημέρα της συναυλίας έως την έναρξή της. Για την είσοδο στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό μαζί με έγκυρο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (Ταυτότητα ή Διαβατήριο).
«Στα σκουπίδια» του Σάιμον Στίβενς
Άνοιξη 1979. Στοκπορτ, μια μικρή εργατούπολη στην Αγγλία. Μια περίοδος οικονομικής κρίσης και συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών. Η απεργία διαρκείας των οδοκαθαριστών έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μέσα στα σκουπίδια ανθίζει ένας έρωτας. Η Κάθυ, μια δεκαεπτάχρονη ανύπαντρη μητέρα, γνωρίζει τον Τζων, έναν σεσημασμένο διαρρήκτη. Τον ερωτεύεται παράφορα. Ονειρεύεται να αλλάξει τη ζωή της στο πλάι του. Φαίνεται πώς έχει δρομολογήσει τη μεγάλη αλλαγή στη μίζερη ζωή της, όμως τα πράγματα δεν αργούν να πάρουν απροσδόκητη τροπή…
Ένα υπέροχο έργο του πολυγραφότατου Σάιμον Στίβενς, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άγγλους συγγραφείς (Olivier Award for Best New Play 2006 και 2013, Tony Award for Best Play 2015) που μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια βίαιη, σκληρά ρομαντική αλλά και αστεία ιστορία, γεμάτη ανατροπές και συναίσθημα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – μετάφραση: Γιάννης Μαυρόπουλος Σκηνογραφία: Άννα Μπαρδοπούλου – Καταλάν Φωτισμός: Σωτήρης Ρουμελιώτης Παίζουν: Χρύσα Γούτου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιάννης Μονοκρούσος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου, Σμαράγδα Περόντση.
*Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 21:15 στο Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη Διάρκεια 95 λεπτά Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65) Προπώληση Goldmall.gr, ticketplus Πληροφορίες, κρατήσεις 2310 842 509 Ώρες λειτουργίας ταμείου 10:30-14:30 & 17:30-21:30
Μουσική συναυλία με την Κωνσταντίνα Πάλλα
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, o Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης και το Τμήμα Πολιτισμού σας καλούν στη μουσική συναυλία με την Κωνσταντίνα Πάλλα τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, ώρα 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Μουσική και τραγούδια από το κλασικό και έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο Η Κωνσταντίνα Πάλλα γεννήθηκε, λέει, με μια κιθάρα στο χέρι. Συνέχισε με μουσικές σπουδές και με μια βαλίτσα καλλιτεχνικά όνειρα. Πιστεύοντας στην σπουδαιότητα των ανθρώπων και της τέχνης, η Κωνσταντίνα προχώρησε σε σημαντικές προσωπικές δουλειές και σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες. Συνεπής στη μουσική, στους συνεργάτες της και στα πιστεύω της, θέλει να μας κάνει συμμέτοχους στα όνειρα της, και να δώσει στην τέχνη το φως που της οφείλουμε. Συμμετέχουν: Κωνσταντίνα Πάλλα – φωνή, Δημήτρης Βλάχος – μπουζούκι, Τραϊανός Αλμπανούδης – μπάσο
*Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, ώρα 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επικοινωνία – Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού Τηλέφωνα: 2313302835 – 938, Email: grpol@ pavlosmelas.gr
«Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη
Το θέατρο του Άλλοτε παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Η Γκόλφω” στο Θέατρο Αυλαία από την Πέμπτη 18 έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου. Η καταραμένη ερωτική ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου. Η πένθιμη, αιμάτινη γραμμή που τους κυνηγά από τη γέννησή τους και η σκούρα πηχτή μοίρα που ξεχειλίζει από το κοινωνικό χάσμα που δημιουργούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Μια τραγωδία, όχι για βασιλιάδες και γέννες βασιλικές, αλλά για δυο παιδιά έρμαια μιας κοινωνικής σύμβασης που τους ρίχνει βίαια στο σκοτεινό πηγάδι μιας λυπημένης ιστορίας.
Απόσπασμα:
Αχ η αγάπη, μάνα μου, πεντάκριβη μανούλα, χόρτο δεν είναι για να βγει με τόση ευκολία. Είναι δεντρί βαθύριζο, π’ αν θες για να το βγάλεις, πριχού μονάχο μαραθεί, σ’ οργώνει την καρδιά σου, βγαίνει μαζί με την καρδιά. Το Θέατρο του Άλλοτε σκάβοντας βαθιά -όπως πάντα- την ανθρώπινη φύση, ψάχνει στο σώμα και στο αίμα των ηρώων, για εκείνη την αποκρυσταλλωμένη ουσία που εκσφενδονίζει την ανθρώπινη ψυχή, όσο μικρή κι αν είναι, στο πέρας της αγάπης.
Ταυτότητα παράστασης Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου Κίνηση: Δημήτρης Βασιλειάδης Πρωτότυπη μουσική – τραγούδι: Νατάσα Κοψαχείλη
Στίχοι τραγουδιών: Μαρία Ράπτη Κοστούμια – Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν Προωθητικό video: Τόμης Βρακάς
Διανομή: Γκόλφω: Βαρβάρα Δουμανίδου Τάσος: Δημήτρης Βασιλειάδης Κίτσος: Αναστάσης Μαυρομιχάλης Ζήσης: Στέργιος Κωνσταντζίκης Σταυρούλα: Μαρία Σεμερτζίδου Αστέρω: Όλγα Καλαμάρα Θανασούλας: Παναγιώτης Καβαλιεράκης Γιάννος: Γιώργος Καλπακίδης Δήμος: Θεοδώρα Κωστάκου Μοίρες: Νατάσα Κοψαχείλη, Βάλια Γκαγκάτση
*Από την Τετάρτη 24 έως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αυλαία Τσιμισκή 136 (Πλατεία ΧΑΝΘ). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό) Φοιτητικό / Άνω των 65 / Ομαδικό / ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 10 ευρώ Προπώληση εισιτηρίων: στο Ταμείο του θεάτρου Αυλαία, https://www.ticketservices.gr/event/golfo-theatro-avlaia/?lang=el https://www.goldmall.gr/theatriki-parastasi-gkolfo-theatro-avlaia-21862 Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
«Ο θάνατος του Μπότσαρη στην τέχνη»
«Ο θάνατος του Μπότσαρη στην τέχνη» είναι ο τίτλος της ομιλίας της Γενικής Διευθύντριας του Τελλογλείου Ιδρύματος Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς «200 χρόνια από την επανάσταση. Αφιέρωμα στο 1821». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.
Ο Μάρκος Μπότσαρης με τον θάνατό του τον Αύγουστο του 1823 έγινε σύμβολο του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και στο εξής εξισώθηκε και ταυτίστηκε με τον Λεωνίδα, τον Σπαρτιάτη στρατηγό που έπεσε στις Θερμοπύλες εναντίον των Περσών. Η σύνδεση αυτή αποτυπώνεται ολοφάνερα στον μεγάλο αριθμό των πινάκων, σχεδίων και τυπωμάτων με θέμα την ιστορία του Μπότσαρη, τα οποία μαρτυρούν το πόσο δημοφιλής ήταν η μορφή του γύρω στα 1824-1826 στην Ευρώπη.
Κορυφαίοι ζωγράφοι που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν ο Delacroix, ο Lipparini, ενώ άλλες εικαστικές εκδοχές για τον θάνατο του Μπότσαρη είναι αυτές των Charles Langlois, απεικονίσεις σε λιθογραφίες έργων των Peter von Hess, Krazeisen, του Alphonse De Neuville κ.ά. Σχετικό με τον θάνατο του Μπότσαρη είναι το μικρό κοριτσάκι, γλυπτό στον τάφο του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, έργο του μαθητή και φίλου του David, του γλύπτη David d’Angers. Πρόκειται για υλικό που μπορεί να δει κανείς σε μεγάλο βαθμό στο πρωτότυπο στην έκθεση του Τελλογλείου «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των Συμβόλων».
*Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος. Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ: 2310247111 (Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά).
Το φημισμένο Kουαρτέτο Εγχόρδων «Skampa String Quartet» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Οι βραδιές Μουσικής Δωματίου συνεχίζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 με το φημισμένο Κουαρτέτο Εγχόρδων «Skampa String Quartet». Έχοντας καταγράψει στο πλούσιο βιογραφικό τους σημαντικές και εξαιρετικές συνεργασίες με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως οι Melvyn Tan, Itamar Golan, Josef Suk, Michael Collins, Kathryn Stott και Janine Jansen, τα μέλη του Κουαρτέτου από την Τσεχία έρχονται στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, στο κτήριο Μ2, στις 21.00, έτοιμοι να ταξιδέψουν το κοινό στη μαγεία της κλασικής μουσικής αποδίδοντας έργα των επιφανέστερων εκπροσώπων της.
Στα δυο μέρη της παράστασης οι Helena Jirikovska (βιολί), Adela Stajnochrova (βιολί), Martin Stupka (βιόλα) και Lukas Polak (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν έργα των: -W.A. Mozart(1756-1791): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 21 σε ρε μείζονα, KV 575, -Leos Janacek (1854-1928): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 «Kreutzer Sonata» και -Antonin Dvorak(1841-1904): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 12 σε φα μείζονα, op. 96 «American Quartet».
Το Κουαρτέτο «Škampa String Quartet» συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων που υπάρχουν στην Ευρώπη, έχοντας δώσει σημαντικές παραστάσεις ανά τον κόσμο. Έχουν κερδίσει βραβεία σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η αναγνώριση κοινού και κριτικών τους άνοιξε το δρόμο της συμμετοχής σε σπουδαία φεστιβάλ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του φεστιβάλ «Prague Spring» της Πράγας, του Σβένιγκεν, του Εδιμβούργου, του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και της Μελβούρνης. Από την αρχή της πορείας τους έχουν δημιουργήσει μια στενή σχέση με το BBC Radio 3, που είχε ως αποτέλεσμα τις τακτικές μεταδόσεις των προγραμμάτων τους από το Wigmore Hall, την St John’s Smith Square, την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου St Luke’s και το Chamber Music Proms.
*Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, στο κτήριο Μ2, στις 21.00 Πληροφορίες για την παράσταση και εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ
«Βαβυλωνία 2021»
Το κορυφαίο θεατρικό έργο του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου, «Βαβυλωνία», επιστρέφει στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου. Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας. Θα το επωμιστούν επί σκηνής υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αστυνόμου Κοσμά Ζαχάρωφ, ως Ανατολίτης ο Τάκης Χρυσικάκος, ως Χιώτης ο Ηλίας Μπερμπέρης, Αρβανίτης ο Αλέξανδρος Μούκανος, Κρητικός ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας και ως Κύπριος ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου που έγραψε ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος βασίστηκε πάνω στις δύο εκδοχές του έργου (1836 και 1840) με στόχο να δημιουργήσει το υλικό εκείνο που θα αναδείξει την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά.
Η Παράσταση Στη λοκάντα ενός Χιώτη, στο Ναύπλιο το 1827, ένας Αρβανίτης τραυματίζει έναν Κρητικό και εξαφανίζεται. Το περιστατικό συμβαίνει μετά την επιτυχημένη έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ώρα που Έλληνες από διαφορετικά μέρη, έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και γιορτάζουν τη νίκη. Ένας αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά οι παράξενες ντοπιολαλιές θολώνουν τα γεγονότα με αποτέλεσμα οι ανακρίσεις να οδηγηθούν σε φιάσκο. Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.
*Την Τετάρτη 24 στις 19:00 και από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 στις 21:00 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια από 5 ευρώ.
«Τετάρτες γέλιου» στο Θέατρο Αμαλία
Το θέατρο Αμαλία αγκαλιάζει την κωμωδία και συγκεκριμένα το stand up comedy το πιο εξελισσόμενο και διασκεδαστικό είδος σύγχρονης κωμωδίας! Σε συνεργασία με τον δημοφιλή κωμικό Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο, που πρόσφατα γιόρτασε τα 30 του χρόνια στην κωμωδία στο θέατρο Αμαλία, θα παρουσιάσουν από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου τις… Τετάρτες γέλιου! Ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος εκτός από τα καλύτερα κείμενα των 30 χρόνων, σε κάθε παράσταση θα έχει και έναν δοκιμασμένο κωμικό της πόλης μας, από την νεώτερη γενιά της stand up comedy σκηνής.
Έτσι στις 24/11 η Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, την 1η Δεκεμβρίου Ο Χρήστος Μακαριάδης, στις 15/12 ο Δημήτρης Κυριαζίδης, στις 22 Δεκεμβρίου ο Πέτρος Τσιτσεκλής και στις 29/12 ο Θωμάς Παπαδάκης! Και στις 8/12 μία παράσταση έκπληξη!
*Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 21:30 στο θέατρο Αμαλία. Διάρκεια παράστασης 90’ Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 στο ταμείο και 8 ευρώ μέσω ticketplus.gr και goldmall.gr Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»
Στο σπίτι όπου πενθούν η Μπερνάρντα και οι πέντε κόρες της, την ίδια τη ζωή και τις χαρές της, θα βρεθούν από το Σάββατο 20 Νοεμβρίου όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η υπόθεση του έργου
Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει τον δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους. Η Ανγκούστιας, η ετεροθαλής πρωτότοκη, κληρονομώντας τον πατέρα της (τον πρώτο άνδρα της Μπερνάρντα), γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι ερωτευμένες κατά κάποιον τρόπο. Η Αδέλα όμως, (το στερνοπαίδι της οικογένειας) είναι εκείνη, που θα βρεθεί στην αγκαλιά του μυστικά και ανυπόταχτα και θα συγκρουστεί με τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες, ώσπου… «Η ποίηση δημιουργείται για να απαγγέλλεται.. Σ’ ένα βιβλίο είναι …νεκρή», Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ο κορυφαίος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico Garcia Lorca), που διάβαζε ως άλλος μεσαιωνικός τροβαδούρος τα θεατρικά του έργα στο κοινό, γεννήθηκε στα 1898 στην κωμόπολη Φουέντε Βακέρος της Ανδαλουσίας, απ’ τον μεγαλοκτηματία Ροδρίγκεθ και τη δασκάλα Ρομέρο, που του εμφύσησαν νωρίς την αγάπη για τις τέχνες και τα γράμματα. Ξεκινώντας μαθήματα σε σχολείο Ιησουιτών στη Γρανάδα, συνεχίζει υπό την πίεση του πατέρα στη Νομική Σχολή που ολοκληρώνει εννέα χρόνια αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, καθώς λογοτεχνία, ζωγραφική και μουσική μονοπωλούν το ενδιαφέρον του. Στη «Φοιτητική κατοικία» της Μαδρίτης έρχεται κοντά με τον Νταλί, τον Μπουνιουέλ και τον Αλμπέρτι και συναντά τον Χιμένεθ. Ακολουθεί η μετοίκησή του στη Νέα Υόρκη την εποχή του οικονομικού κραχ για να επιστρέψει δια μέσου Κούβας στην Ισπανία όπου συνεχίζει να γράφει ποίηση και θέατρο εκφράζοντας παράλληλα ενδιαφέρον και για το κουκλοθέατρο («Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα», «Η μικρή παράσταση του Δον Κριστόμπαλ»). Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία, ιδρύει τον σπουδαστικό θίασο «Η παράγκα» (“La Bracca”), παρουσιάζοντας έργα των Λόπε ντε Βέγα, Καλντερόν ντε λα Μπάρκα και Θερβάντες. «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (La casa de Bernarda Alba), αποτελεί μέρος μιας δραματικής τριλογίας – σταθμό στο παγκόσμιο θεατρικό δραματολόγιο, και ακολουθεί χρονολογικά τον «Ματωμένο Γάμο» (Bodas de sangre) και τη «Γέρμα» (Yerma). Το έργο ολοκληρώνεται συγγραφικά το 1936 και πρωτοπαίζεται στο Μπουένος Άιρες μετά την δολοφονία του συγγραφέα.
*Την Τετάρτη 24 στις 19:00 και από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 στις 21:00 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Φουαγιέ ΕΜΣ, Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια από 5 ευρώ.
«Η Δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις
Σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για πρώτη φορά, ανεβάζει με έναν εξαιρετικό σαρανταμελή θίασο Πέτερ Βάις. Πρόκειται για μια παράσταση «θεάτρου μέσα στο θέατρο», με τους ήρωες που εν έτη 1964 δημιούργησε ο Πέτερ Βάις, να δίδουν ως τρόφιμοι του ψυχιατρικού ασύλου του Charenton το 1808, με την καθοδήγηση του Μαρκησίου Ντε Σαντ, παράσταση με θέμα την δολοφονία ενός εκ των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης, του αρχιεπαναστάτη Ζαν Πωλ Μαρά, από την Σαρλόττα Κορνταί στις 13 Ιουλίου του 1973.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να σπρώξετε στα άκρα τον εαυτό σας. Να φέρετε τα μέσα έξω, ώστε να μπορέσετε να δείτε τον κόσμο με καινούρια μάτια» (Ζαν Πωλ Μαρά) Με τη Δολοφονία του Μαρά, ο Πέτερ Βάις στρέφεται στο πολιτικό θέατρο και βρίσκεται ένα βήμα πριν το πέρασμα στη συγγραφή των καθαρά στρατευμένων έργων. Η παράσταση του Πήτερ Μπρουκ στη δεκαετία του ’60 θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο θεατρικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, το κείμενο αυτό θέτει ανοιχτά τον προβληματισμό της επανάστασης ως δίλημμα μεταξύ κοινωνικής και ατομικής ελευθερίας. Ταυτόχρονα, εισάγει ερωτήματα που προκύπτουν πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ της πάλης για ελευθερία και τον ρόλο της βίας στην κατάκτηση (ή στη διατήρηση) θεμελιωδών δικαιωμάτων:
Μαρά: «Μην τους πιστεύετε όταν σας χτυπάνε φιλικά στην πλάτη και λένε πως δεν υπάρχουν πια διαφορές ανάμεσά σας πως δεν αξίζει να μιλάμε πια γι’ αυτές και να φιλονικούμε […] γιατί ίσα ίσα τότε βρίσκονται στο κορύφωμα της δύναμής τους»
*Την Τετάρτη 24 στις 19:00 και από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 στις 21:00 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια από 5 ευρώ.
Η S/D Gallery παρουσιάζει έργα του Στέλιου Ρόκκου & Σταύρου Δίτσιου στην Art Thessaloniki
Από τις 25-28.11.2021 στην ΔΕΘ-HELEXPO στο περίπτερο 10, booth 15, η Γκαλερί S/D θα παρουσιάσει το ξυλόγλυπτο έργο του Στέλιου Ρόκκου με τίτλο “PLANETS” και τους πίνακες ζωγραφικής του Σταύρου Δίτσιου από την συλλογή “COMMUNICATION”. Αποκαλύπτοντας ακόμα μία δημιουργική πλευρά του, ο Στέλιος Ρόκκος σχεδιάζει και φιλοτεχνεί ξυλόγλυπτα κομμάτια που αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης. Οι Astra Planeta ήταν οι θεοί των πέντε περιπλανώμενων αστεριών. Ονομάστηκαν Φαίνων (πλανήτης Κρόνος), Φαέθων (πλανήτης Δίας), Πυροίς (πλανήτης Άρης), Εωσφόρος (πλανήτης Αφροδίτη) και Στίλβων (πλανήτης Ερμής).
Το 2006 μάζεψε μερικά πεταμένα ξύλα στην παραλία, με τα οποία έφτιαξε έναν μεγάλο καθρέφτη. Σε αυτόν τον καθρέφτη είδε για πρώτη φορά τον άλλο του εαυτό. Όχι αυτόν που κοιτούσε στους καθρέφτες των καμαρίνι. Σαγήνευσε αυτό το έμφυτο συναίσθημα, που απλά δεν είχε βρει ακόμα την πόρτα για να βγει στην επιφάνεια, αγκάλιασε το ξύλο, αγόρασε εργαλεία, ξόδεψε χρήματα, βρήκε δασκάλους, έμαθε, έφτασε μέχρι την Αυστρία να βρει τον καλύτερο τεχνίτη να τον διδάξει. Ο ήχος του ξύλου γινόταν όλο και πιο δυνατός μέρα με τη μέρα. «Επειδή το ξύλο είναι ζωντανό», μου είπε. «Γι’ αυτό λυγίζει, γι’ αυτό μεταμορφώνεται. Γιατί το κούτσουρο δεν πεθαίνει ποτέ. Το ξύλο έχει τεράστια δύναμη. Οι ναυτικοί βάζουν μια ξύλινη σφήνα ανάμεσα σε έναν βράχο για να τον σπάσουν. Το ξύλο νικά τη ροκ». Και έτσι έκανε. Πήρε το ξύλο και το έβαλε σαν σφήνα στην πορεία του και έσπασε τον δικό του βράχο. Οι Έλληνες και οι Ιάπωνες είναι αυτοί που ξέρουν να δουλεύουν με το ξύλο καλύτερα από οποιονδήποτε στον κόσμο. Δρυς. Καθαρό ξύλο, απλό, χωρίς φλυαρία. Όπως όλα τα κομμάτια, δημιουργημένα με αγνή αγάπη, προσαρμοσμένα κάθε φορά, απλά κομμάτια, μοναδικά, σε αντίθεση με κανέναν άλλο, μοναχικό περιπλανώμενο του κόσμου, διαδίδοντας την ιστορία των χεριών που τα έφτιαξαν.
Η συλλογή “Communication” του Σταύρου Δίτσιου, δημιουργήθηκε το 2015 και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Η επικοινωνία μέσα και έξω αφορά συσχετισμούς που βιώνουμε σήμερα, ο τρόπος που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους έξω. Στεγανά και με περιορισμένα όρια, ή αιωρούμενοι και ελεύθεροι. Η επιλογή τελικά ανήκει στον καθένα μας. Ο Σταύρος Δίτσιος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, το 1978. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία (1997-2001). Μεταξύ των καθηγητών του ήταν ο Umberto Borella. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με άλλες πτυχές της. τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικές παραστάσεις μπαλέτου και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει επίσης πτυχές του εαυτού του ενώ γράφει παιδικά παραμύθια. Το 2009, ο Σταύρος Δίτσιος επιλέχθηκε να εκθέσει τα έργα του στη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, επιμέλεια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκης. Το 2019, επιλέχθηκε να εκθέσει ένα έργο τέχνης του, στην Μπιενάλε του Λονδίνου, επιμελημένη από την Gagliardi Gallery σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης Chianciano. Το 2020, επιλέχθηκε στην Μπιενάλε, Osten of Drawing, Σκόπια. Το 2021, Επιλέχθηκε στην Μπιενάλε της Λάρνακας, Κύπρος. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, ιστορικούς χώρους, Art Fair και σε γκαλερί παγκοσμίως, όπως στο Palazzo Della Cancelleria Vaticana στη Ρώμη, όπου έλαβε διεθνές βραβείο. Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Museum of Art and Science, Μιλάνο, στο Palace of Borghese, Φλωρεντία, στο Topic Salon στην Πράγα στο Raum Salmgasse στην Βιέννη και στο Μουσείο Francesco Gongaza στην Μάντοβα. Οι πίνακες του βρίσκονται στην συλλογή του Μουσείου Βορρέ, Αθήνα, στην συλλογή Yukyung Art Μουσείο Ν. Κορέας, στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, στο Μουσείο Osten of drawing, Σκόπια, στην Πινακοθήκη της Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. (Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος).
*Από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Νομεβρίου στην ΔΕΘ-HELEXPO στο περίπτερο 10, booth 15. Μετά την έκθεση τα έργα τέχνης θα εκτίθενται στην Γκαλερί S/D.
«Στο λόφο με τα άλικα Πεύκα» (Le ultime lettere di Jacopo Ortis)
«Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις», είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά έργα του Ιταλού ποιητή του Ούγκο Φόσκολο. Το νεανικό αυτό έργο του χαρακτηρίζεται από δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, προσωποποιεί τις εμπειρίες του, τα πάθη του και τα συναισθήματά του φτιάχνοντας τον Τζιάκοπο με σκοπό να μιλήσει για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η παράσταση ακολουθώντας τα βήματα του νέου Τζιάκοπο που τον οδηγούν ανεπιστρεπτί σε μια λυτρωτική αυτοκτονία, θέλει να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας εποχής και μιας κοινωνίας που δεν απέχει και πολύ από τη δική μας. Μιας κοινωνίας που θέτει τη λογική απέναντι στο συναίσθημα, τη μετριοπάθεια απέναντι στην αρετή και την ανικανότητα απέναντι στο πάθος. Μιας κοινωνίας που κραυγάζει πένθιμα για την αλλοτριωμένη της ύπαρξη, για την ανάσταση των υψηλών ιδεών, για τον χαμένο ανθρωπισμός της και την κατακερματισμένη μεγαλοψυχία της, μα παραμένει σκληρή, ιδιοτελής και απαθής.
Συγγραφέας: Ούγκο Φόσκολο Μετάφραση-Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορτετζάτος Σκηνοθεσία: Νίκος Ορτετζάτος Σκηνικό: Μαρίνα Γκούμλα Κοστούμια: Χριστίνα Θααλασσά Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος Σχεδιασμός φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ράπαντα Προώθηση: Κωνσταντίνος Δελαβερίδης Φωτογραφίες: Δήμητρα Κουσκουβάτα Παίζουν: Δημήτρης Δάγκαλης ,Μαρία Αλεξανδρίδου ,Άγγελος Γουγούσης
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την υποστήριξη και τη συνεργασία του τμήματος ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
*Από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71). Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη με Κυριακή στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος 8€ φοιτητικό 5€ άνεργοι, ατέλειες, ΑμεΑ, πολύτεκνοι Κρατήσεις: 2310 842 509 Ώρες λειτουργίας ταμείου: Καθημερινά 10.30 – 14.30 & 17.30 – 21.30
5η Αrt-Thessaloniki International Contemporary Art Fair
Η 5η Art-Thessaloniki International Contemporary Fair 2021 θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 με φυσική παρουσία στα περίπτερα 10-9-8, μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ για 5η χρονιά, με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιάννη Φωκά. Το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό γεγονός στο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΔΕΘ- HELEXPO και ο Περικλής Τσάτσης είναι ο καλλιτεχνικός της διευθυντής και ιδρυτής της, αφού είναι αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την ιδέα της. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη επενδύοντας και τονίζοντας την σημαντική στρατηγική και γεωγραφική θέση της πόλης, που την κατατάσσει στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Με ένα εκτενές παράλληλο πρόγραμμα αναμένει επισκέπτες, συλλέκτες και αγοραστές από όλο τον κόσμο που θα περιηγηθούν σε αίθουσες τέχνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για 2η φορά φέτος η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), διοργάνωσαν τα MATAROA AWARDS, μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης και την υποβολή portfolio, για νέους καλλιτέχνες έως 33 χρόνων.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έκλεισε με υψηλής ποιότητας προτάσεις από συνολικά 120 συμμετέχοντες, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την πενταμελή επιτροπή και με ιδιαίτερη δυσκολία επιλέχθηκαν οι 10 που θα εκθέσουν σε ατομικά περίπτερα στην 5η Art-Thessaloniki Fair.
Με την φυσική παρουσία των γκαλερί και των εκπροσώπων τους, των έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και παράλληλων projects, θα ξαναδώσουμε την χαρά στους επισκέπτες μας να θαυμάσουν 800-1000 έργα από κοντά και ακόμη να αποκτήσουν το έργο που θα επιλέξουν. Τα δύο τελευταία χρόνια οι γκαλερί και τα μουσεία ήταν κλειστά και το φιλότεχνο κοινό ενημερωνόταν μόνο διαδικτυακά με την αδυναμία μιας παρουσίασης και επεξεργασίας του έργου τέχνης. Η Art Thessaloniki διοργανώνεται σε μια πόλη ανοιχτή στις νεότροπες ιδέες, νεανική, φιλόξενη και ασφαλής, με μοναδικές πολυπολιτισμικές διαδρομές, ιδιαίτερα στοιχεία εντοπιότητας και απολαυστικές γαστρονομικές προτάσεις Στόχος της Art-Thessaloniki International Contemporary Fair είναι να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει εκθέσεις σημαντικών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης και πολλά άλλα project.
Τι θα ζήσουμε στην 5η Art-Thessaloniki Contemporary Art Fair 2021:
- Στην έκθεση συμμετέχουν Γκαλερί από Ελλάδα και εξωτερικό, διάφορα Projects και μουσειακές εκθέσεις.
- Τιμώμενος εικαστικός καλλιτέχνης είναι ο Γιάννης Φωκάς (1951).
- Θα δοθεί ειδικό βραβείο για να τιμηθεί ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός (γ.1945).
- Μουσειακή έκθεση Victor Vasarely (Museum of Drawing Skopje).
- Eγκατάσταση αφιερωμένη στον Καβάφη. ΘΥΜΙΣΟΥ ΣΩΜΑ… τα κρεβάτια όπου πλάγιαζες.
- Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη.
- Για 2η φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Art Thessaloniki, τα βραβεία “MATAROA”.
- Η διοργάνωση διαθέτει VIP Lounge, Press Office, Art Shop, Χώρους Εστίασης, Αίθουσα Διαλέξεων και Προβολών, Δωρεάν Παρκινγκ, Free Wi-Fi και 24ωρη φύλαξη.
*Από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 με φυσική παρουσία στα περίπτερα 10-9-8, μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Η είσοδος στους χώρους της έκθεσης θα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους και θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον Covid-19, με Ιατρικό προσωπικό στην είσοδο του κτιρίου 10 της διοργάνωσης.
«Η Δεύτερη έκπληξη του έρωτα»
Απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα αν ο έρωτας αφαιρεί τη λογική δίνει το έργο του Μαριβώ «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα», με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Παπαβασιλείου. Η κωμωδία του Μαριβώ παρουσιάζεται σε Πανελλήνια Πρώτη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο.
Μια απαρηγόρητη Μαρκησία, που έχασε τον άντρα της έναν μήνα μόλις μετά τον γάμο τους. Η Λιζέτ, η πονηρή της υπηρέτρια. Ο εγκαταλελειμμένος απ’ την ερωμένη του Ιππότης. Ο Λουμπέν, ο αφελής υπηρέτης του. Ένας ερωτευμένος Κόμης που διεκδικεί τη Μαρκησία ενώ ο λογοτεχνικός της σύμβουλος, σταχυολογεί ψυχαγωγικά αναγνώσματα για να απαλύνουν τη μοναξιά της.
Η επιμονή της Λιζέτ να φέρει κοντά την κυρία με τον Ιππότη προκειμένου να μην χάσει η ίδια τον Λουμπέν που αγαπά, θέτει σε κίνηση έναν ολόκληρο μηχανισμό από δηλώσεις, υπεκφυγές, ανατροπές, παρεξηγήσεις, αποπλανήσεις… και τελικά οδηγεί στην έκπληξη του έρωτα.
*Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 28 στις 19:00 στο Βασιλικό Θέατρο. Εισιτήρια από 8 ευρώ.
Ο Δημήτρης Μπάσης ανεβαίνει στη σκηνή του Vergina Theatro!
Ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, ετοιμάζει και φέτος ένα μοναδικό πρόγραμμα, γεμάτο αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και τραγούδια μεγάλων δημιουργών, ερμηνευμένα πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Τραγούδια σύγχρονα και κλασσικά που θα μας ταξιδέψουν, σε όλο το φάσμα της λαϊκής μουσικής μέσα από το πρίσμα της μοναδικής φωνής του αγαπημένου μας καλλιτέχνη. Μια ξεχωριστή αναδρομή από το χτες στο σήμερα, από τα «Χαμοπούλια» μέχρι το «Κάθε Μέρα» που “έντυσε” σκηνές της σειράς «Σασμός» και “μάγεψε” αμέσως το κοινό. Πιο ανανεωμένος από ποτέ αλλά πάντα με το ήθος και την αυθεντικότητα που τον διακρίνουν σε όλη την μουσική του πορεία, ο Δημήτρης Μπάσης έρχεται για να μας διασκεδάσει και για να μας χαρίσει ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές!
Μαζί του οι μουσικοί: Κιθάρα-ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης Μπουζούκι: Γιάννης Σινάνης Ακορντεόν/Πλήκτρα: Τάσος Αθανασιάς Τύμπανα: Γιάννης Τσουμπρής Μπάσο: Μίμης Ντούτσουλης
*Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 στις 22:00 στο Vergina Theatro. Εισιτήρια από 20€ με 1 ποτό Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης Πληροφορίες στο 2310 491 291. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από το καζίνο & διαδικτυακά από www.viva.gr, από τα καταστήματα Public, Media Markt, Wind & τηλεφωνικά από 11876
«Το Καθαρό Σπίτι»
«Το Καθαρό Σπίτι», μία απρόβλεπτη κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από τις 15 Οκτωβρίου. Το έργο, υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005 και ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «πέθανα στα γέλια»;
Καμιά φορά συμβαίνει. Μία οικιακή βοηθός που απεχθάνεται το καθάρισμα και ονειρεύεται να γίνει κωμικός. Μία πετυχημένη γιατρός που θέλει οι άλλοι να κάνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να τους το ζητάει. Μία αδερφή, νοικοκυρά, που λατρεύει τη σκόνη γιατί το ξεσκόνισμα την κάνει να νιώθει ότι προοδεύει. Ένας σύζυγος, επίσης γιατρός, που χωρίζει επειδή βρήκε την αδερφή ψυχή του σε μία μεγαλύτερη ασθενή του. Και μία αντισυμβατική ασθενής που «πεθαίνει στα γέλια». Στο Καθαρό Σπίτι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής μας βρίσκεται στους άλλους. Κι αν ακούσετε ανέκδοτα σε άλλη γλώσσα, δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουμε τα αστεία που μας κάνει η ζωή, η πιο σοφή αντίδραση είναι να γελάσουμε όπως και να’χει.
Συντελεστές: Μετάφραση: Ευαγγελία Κιρκινέ Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου Μουσική: Κώστας Βόμβολος Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη Τεχνική υποστήριξη: Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Μαριέττα Πανίδου Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου Επί σκηνής Άννα Σωτηρούδη Νανά Παπαγαβριήλ Ευγενία Παναγιωτίδου Ειρήνη Σεβαστοπούλου Ανδρική συμμετοχή: Κυριάκος Δανιηλίδης
*Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 21:30 και την Κυριακή 28 στις 19:00 στο Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333. Διάρκεια 100 λεπτά. Η είσοδος στο Θέατρο Τ επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η μάσκα είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής των θεατών μέσα στο θέατρο. Εισιτήρια Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό 12€ φοιτητών & άνω των 65 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & πολυτέκνων Προπώληση :viva.gr
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τις αδελφές Βουγιουκλή για τρεις LIVE βραδιές στη Ζώγια
Οι LIVE βραδιές συνεχίζονται στον φιλόξενο χώρο της Ζώγια και παρουσιάζουν το πρώτο μεγάλο LIVE του φετινού χειμώνα. Τρεις βραδιές γεμάτες λυρισμό, ποίηση, νότες και ιστορίες… Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και οι αδελφές Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή παρουσιάζουν την μουσική παράσταση: “Μόνο αυτός που περπατεί, αφήνει ίχνη πίσω”. Ο συγκινητικός Ανωγειανός τροβαδούρος του πόνου και του έρωτα, και «οι ιέρειες της πολυπολιτισμικότητας» όπως έχουν χαρακτηρισθεί οι αδελφές Βουγιουκλή, συμπράττουν σε τρία μοναδικά LIVE στη Ζώγια (26,27 & 28/11).
Ο Λουδοβίκος με τα δικά του λόγια… «Γεννήθηκα στην Κρήτη, σε ένα χωριό του Ψηλορείτη, τα Ανώγεια! Το χειμώνα τον θυμάμαι λευκό. Θάλασσα είδα πρώτη φορά στα 11 μου χρόνια. Από τότε που θυμούμαι τον εαυτό μου, ήθελα να κάνω ζωγραφική και άρχισε με το πιο κατάλληλο τρόπο: σπουδάζοντας στην ΑΣΣΟΕ, οικονομικά. Εφτασα μεν στο πτυχίο, μα δεν με καταδέχτηκε ποτέ. Το 1979 γνωρίζομαι με το Μάνο Χατζιδάκι στα Ανώγεια, τα οποία είχε επιλέξει για τις Μουσικές Γιορτές, που για σειρά ετών οργάνωνε. Με ακούει να τραγουδώ ένα βράδυ με το μαντολίνο και τους φίλους μου και την άλλη μέρα δίνει το τηλέφωνό του με το “Χατζιδάκις”, γραμμένο με δύο “γιώτα”. Τον ρώτησα γιατί, και μου είπε πως τα “ήτα” τον παχαίνουν! Εκείνος, με έμαθε πώς να κάνω ζωγραφική γράφοντας τραγούδια από τότε μέχρι σήμερα!»
Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, έχοντας στο ενεργητικό τους μια δυνατή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση μοναδικής αισθητικής που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, τον σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερική και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου. Οι δύο μουσικοί-performers με τις αυθεντικές και εκρηκτικές τους ερμηνείες συνεπαίρνουν τα ακροατήρια ανά τον κόσμο, με ένα πλήθος εμφανίσεων σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, η μυσταγωγία και η αμεσότητα των μουσικών τους παραστάσεων αναδεικνύει τον αρχέγονο παγκόσμιο ήχο έχοντας όχημα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο αλλά και τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.
*Την Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 στις 21.30 και Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 20.30 Ώρα προσέλευσης: 21.00 & 20.00 αντίστοιχα στη “Ζώγια” – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη. Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310.243.459 Είσοδος: 14 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19.
SWEENEY TODD στο Θέατρο του Once Upon
Μια ζωή, μοιρασμένη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Μια στιγμή, που θα αλλάξει τα πάντα. Το εφηβικό τμήμα των θεατρικών εργαστηρίων Once Upon παρουσιάζει μια ιστορία… Αλλόκοτη! Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να μείνει αλώβητος από την κακή του μοίρα; Όταν τα θύματα γίνονται θύτες, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο τελικός σκοπός είναι ένας. Η εκδίκηση! Καθίστε αναπαυτικά στο καινούριο, παραμυθένιο θέατρο του Once upon και απολαύστε ένα υπέροχο γεύμα! Και ποιος ξέρει, ίσως να είναι και το τελευταίο σας…
Σκηνοθεσία : Κώστας Μελίδης Κείμενο : Ντέπυ Ασληχανίδου, Έφη Σισμανίδου Μουσική : Βαγγέλης Παρασκευάς Κινησιολογία – Χορογραφίες : Μαρία Στεφάνου Σκηνικά – Κοστούμια : Λορέντζο Μπελλελι Μακιγιάζ – Χτενίσματα : London MakeUp Institute Βοηθός Σκηνοθέτη : Μένη Παπαδοπούλου Διδασκαλία Τραγουδιών : Ευτυχία Ντουμάνη Social Media : Άγγελος Κάλφας Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις : Γιώργος Σταυρακίδης
*Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Once Upon, Βασιλίσσης Όλγας 81. Ημέρες Παραστάσεων : Σάββατο 27 Νοεμβρίου & 04, 11 Δεκεμβρίου Κυριακή 21, 28 Νοεμβρίου & 05, 12 Δεκεμβρίου Την παράσταση μπορούν να δουν, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της Κυβέρνησης, μόνο εμβολιασμένοι ή προσφάτως νοσήσαντες. Τηλ. Κρατήσεων θέσεων : 6973387171 Τιμή Εισιτηρίου : 10 Ευρώ Στην είσοδο θα υπάρχει η επιλογή δωρεάν ποτηριού κρασιού (ευγενική χορηγία : Δαμάσκιος Winery) ή αναψυκτικού για όλους τους θεατές. Ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19
«Ελεύθερο Ζευγάρι»
Το «Ελεύθερο ζευγάρι», μια ξεκαρδιστική και συνάμα δηκτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα απ’ το ΚΘΒΕ το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Γραμμένο από ένα άλλο ζευγάρι, τον Ιταλό νομπελίστα συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ντάριο Φο και τη σύζυγό του -επίσης ηθοποιό- Φράνκα Ράμε, το «Ελεύθερο Ζευγάρι», μπαίνει κυριολεκτικά στα σπίτια μας και μας ρωτά:
«Πόσο ανοιχτή μπορεί να είναι μια σχέση»; «Πόσο υποτάσσεται στις νόρμες μιας κοινωνίας συγκεκριμένων δομών και μέσα στα όρια της ταξικής πολιτικής κατάστασής»;
«Γιατί ένας άνδρας δε μπορεί να έχει και γυναίκα και ερωμένη»; «Τι γίνεται όταν τελικά οι όροι αντιστρέφονται»;
*Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 21.00 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
«Ο Αρχοντοχωριάτης»
Το Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης Ροντίδη, που διανύει το 46ο έτος του, παρουσιάζει την κωμωδία του Μολιέρου ¨Ο Αρχοντοχωριάτης¨, στο Θέατρο ¨ΡΟ¨ Αριστοτέλους 23 2ος. Έργο με πλήθος κωμικών σκηνών και ανατροπών που προκαλούν αβίαστο γέλιο. Ήρωας, ένας πλούσιος έμπορος, που ο αρχοντοξεπεσμός του τον κάνει να θέλει να φανεί καλύτερος από ότι γεννήθηκε, δηλαδή να γίνει αριστοκράτης, με αποτέλεσμα να τον ξαλαφρώνουν οι επιτήδειοι…. δάσκαλοι, ή να τον ¨χειροτονούν¨, ευτελίζοντας τον, με τίτλους και παράσημα.
Σκηνοθεσία – διασκευή Γιώργος Ροντίδης, Σκηνογραφία Βάσος Καδίτης, Κοστούμια και make up artist Ελένη Δημοπούλου, Μουσική επιμέλεια, αφίσα, επιμέλεια προγράμματος ¨Art¨, Παραγωγή εταιρία ¨Προσκήνιο¨. Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Νίκος Ζώκας, Γιώργος Χαντζαρίδης, Στέλλιος Σταυρίδης, Φένια Σαλούκα, Χριστίνα Νασιάδου, Στέλλα Αθανασιάδου, Πρόδρομος Ροντήρης, Κωνσταντίνος Κουτσοκώστας και ο Γιώργος Ροντίδης.
*Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 9:00μ.μ. και την Κυριακή 28 στις 8:30μ.μ. στο θέατρο ΡΟ Γενική είσοδος 12€ / Φοιτητικό – Ανέργων 8€ Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 2310 261584
Μαρίνα Σπανού «Ας Μην Το Πούμε Πουθενά»
Μαρίνα Σπανού «Ας Μην Το Πούμε Πουθενά» στο Block33 στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021. Η Μαρίνα Σπανού ξεκινά τις χειμερινές της εμφανίσεις από τη Θεσσαλονίκη, στο Block33 στις 27 Νοεμβρίου, και την Πάτρα, στο Lunar Space στις 4 Δεκεμβρίου. Ας μην το πούμε πουθενά πως τα Σάββατα αυτά αγαπιόμαστε πάλι. Με κάτι λιγότερο από κρύες μπύρες και κάτι περισσότερο από πλεκτά μπλουζάκια, θα χωράμε ακόμα όσα μπορούμε να τραγουδήσουμε. Ίσως είναι πιο ζεστά τα Σάββατα αυτά, αλλά ας μην το πούμε πουθενά.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Σπανός
*Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 στο Block33 στη Θεσσαλονίκη στις 21:00.
Πρεμιέρα της όπερας Don Giovanni στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Στις 27 Νοεμβρίου 2021 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «ανεβάζει» για πρώτη φορά στους χώρους του την αριστουργηματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ με τίτλο «Don Giovanni», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Local Assets exploitation for the development of peripheral intercultural crossborder capacity» (RENOVATION) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020». Επίσης, η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγκαδά και Hadjidimovo, την State Opera Plovdiv και τη Όπερα Δωματίου Blagoevgrad.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό και την πρεμιέρα να είναι προγραμματισμένη το Σάββατο 27 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Κτήριο Μ2, ώρα: 20.00)
Η όπερα «Don Giovanni» αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον θρύλο του γνωστού καρδιοκατακτητή «Don Juan». Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου σκηνοθέτη Michal Znaniecki και συμμετέχουν διάσημοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές και συντελεστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία.
Σε μήνυμά του ο σκηνοθέτης Michal Znaniecki σημειώνει πως «η όπερα των Mozart/Da Ponte είναι άκρως αντιφατική. Ο Don Giovanni δεν κατακτά καμία γυναίκα. Αν και προσπαθεί, αποπλανεί, κακομεταχειρίζεται, σε γενικές γραμμές… αποτυγχάνει. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο ενός ερωτομανή. Τίποτα δεν συμβαίνει όπως θα ήθελε. Καμία γυναίκα δεν πέφτει στην αγκαλιά του. Η Elvira, η Zerlina, η Anna, όλες τον ακολουθούν από εκδίκηση, όπως οι Ερινύες στις ελληνικές τραγωδίες». Την ίδια στιγμή παρατηρεί ότι «ο Μότσαρτ προέβλεψε την ισορροπία της σύγχρονης κοινωνίας, όπου οι γυναίκες θα έχουν ηγετικό ρόλο. Είναι τόσο οικουμενικός που δεν χρειάζεται σύγχρονη σκηνοθεσία. Είναι ταυτόχρονα αφηρημένος και σουρεαλιστικός, όπως ακριβώς είναι και ο κόσμος μας».
Συντελεστές: Διεύθυνση Ορχήστρας: Παναγιώτης Διαμαντής Σκηνοθεσία: Michal Znaniecki Σκηνογραφία: Luigi Scoglio Κοστούμια: Michal Znaniecki Χορογραφία: Diana Theocharidis Φωτισμοί: Dariusz Albrycht Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Karolina Jacewicz Βοηθός σκηνοθέτη και σκηνογράφου: Μαρία Καβαλιώτη Μουσική προετοιμασία: Ευτυχία Βενιωτά Μουσική προετοιμασία: Κατερίνα Σακέττα
Διανομή: Ντον Τζιοβάννι: Διονύσης Σούρμπης Ντόνα Άννα: Σιρανούς Τσαλικιάν Ντον Οττάβιος: Χρήστος Κεχρής Διοικητής (Ντον Πέντρο): Κωνσταντίνος Κατσάρας Ντόνα Ελβίρα: Σοφία Μητροπούλου Λεπορέλλο:Plamen Kumpikov Μαζέττο: Armando Puklavec Τσερλίνα: Χρύσα Μαλιαμάνη
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
*Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Κτήριο Μ2, ώρα: 20.00), η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ευριπίδη Ελένη
ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία; ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη. Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη του Ευριπίδη, μια ιδιαίτερα προσωπική ματιά, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, που δεν είναι άλλη από το να σώσει τη ζωή αλλά και την τιμή της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού.
Συντελεστές: Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνικό – Εμψύχωση μάσκας: Τάσος Ράτζος Επιμέλεια κίνησης: Μίκα Στεφανάκη Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου Μάσκες: Μάρθα Φωκά Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη Δραματουργία: Δήμητρα Μήττα Φωτογραφία: Άρης Ράμμος Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Η Νεανική Σκηνή του Μικρού Βορρά:
Η νεανική-εφηβική σκηνή του Μικρού Βορρά δημιουργήθηκε το 2016 με την «Ελένη» του Ευριπίδη και στη συνέχεια την «Οδύσσεια» του Ομήρου που αγαπήθηκαν πολύ και συνεχίζουν να παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα σε Γυμνάσια όλης της χώρας. Η «Ιλιάδα» του Ομήρου είναι η καινούρια και πιο πρόσφατη παραγωγή της ομάδας· μια παράσταση που εγκρίθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Τα τρία μεγάλα έργα παρουσιάζονται με μια πρωτοποριακή προσέγγιση αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους «γλώσσα».
*Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 στις 17:00 στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ώρες λειτουργίας ταμείου: 10:30-14:30 & 17:30-21:30 Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 842509 Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς Οι παραστάσεις διαρκούν 1 ώρα και 10 λεπτά και απευθύνονται σε νέους και εφήβους από 8 ετών.
«Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ
Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…
Λίγα λόγια για το έργο
Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου
Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου
*Το Σάββατο 27 στις 17:00 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136) Τηλέφωνο: 2310 230013 Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr
«Μια Μπάλα για Όλους»
Ο Μαστρο – Ηλίας ένας ιδιαίτερος ανήσυχος παππούς, κατασκευάζει την πρώτη παιδική μπάλα και για τυφλά παιδιά όταν η εγγονή του Βέρα, του εκμυστηρεύεται πως ο αγαπημένος της φίλος Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, δεν μπορεί να παίξει στο σχολικό τουρνουά. Μαζί κερδίζουν τον αγώνα και αποφασίζουν να στείλουν την ξεχωριστή αυτή μπάλα και σε όλα τα παιδιά στον κόσμο που την έχουν ανάγκη! Ξεκινά λοιπόν μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ηπείρους με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα! Μαζί ταξιδεύουν και συναντούν παιδιά με οπτική αναπηρία, στην Αφρική, στην Ινδία και στο Θιβέτ, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στον Βόρειο και Νότιο πόλο! Ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό ταξίδι, γεμάτο με μουσική, χορούς και έξυπνο χιούμορ, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη ένταξη των παιδιών με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι!
Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου Χορογραφίες: Δημήτρης Βασιλειάδης Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου
Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Μίχος Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Παίζουν οι: Παππούς Ηλίας: Δημήτρης Βασιλειάδης Μπάλα: Δημήτρης Ελιάς Βέρα: Έλενα Μουρατίδου Λουκάς: Θεόδωρος Θεμελιώτης Παιδιά χωρών: Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργος Καλπακίδης, ‘Ελενα Μουρατίδου, Μαρίνα Χατζηαθανασίου
*Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 15:00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή). Τηλέφωνο για σχολεία: 6971850070 Τηλέφωνο: 2310 230013 Διάρκεια: 70 λεπτά Τιμή προπώλησης: Ενηλίκων 10€, Παιδικό 8€ Τιμή στο θέατρο: Ενηλίκων 12€, Παιδικό 10€ Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public
«Εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου Ενηλίκων»
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον φθινοπωρινό κύκλο του εργαστηρίου ελεύθερου σχεδίου για ενήλικες στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Τα μαθήματα, απευθύνονται σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις ικανότητες τους στο ελεύθερο σχέδιο και να εισαχθούν στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας, πάντα με στοχευμένη καθοδήγηση, εστιασμένη στις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα. Στο εργαστήριο, θα αναλυθούν με απλό τρόπο οι βασικές αρχές του ελεύθερου σχεδίου, με στόχο την εξοικείωση με τα υλικά, τις σκιές και τους τρόπους μετρήσεων, αναλογιών και ογκοπλασίας. Σκοπός είναι να απελευθερωθεί το «μάτι» και το «χέρι» ώστε να παραμείνει μόνο η αγάπη για τη δημιουργία και τη ζωγραφική. Η σχεδίαση γίνεται σε χαμηλά καβαλέτα εντός του εκθεσιακού χώρου και στο εργαστήριο της αυλής.
Παρέχονται οι κόλλες σχεδίασης και τα χρώματα. Οι συμμετέχοντες, θα πρέπει να έχουν τα δικά τους προσωπικά είδη σχεδίου όπως μολύβια/κάρβουνα, τάβλες σχεδίασης, σβηστήρα.
Οι συναντήσεις γίνονται σε κλειστά τμήματα έως 12 άτομα. Για την κράτηση της θέσης, είναι απαραίτητη η εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετοχών θα υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερου τμήματος, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί. Δυνατότητα απεγγραφής, με πλήρη επιστροφή διδάκτρων ως και τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.
*Έναρξη: 28 Νοεμβρίου 2021 – Λήξη 27 Φεβρουαρίου 2022 Μέρα & Ώρα: Κυριακή 16.00-18.00 | Κόστος: 100€ για 11 δίωρες συναντήσεις Δηλώσεις συμμετοχής: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 και στο [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00) ή στην Υποδοχή: 2310-247111 και στο [email protected] (Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά).
«Τρελαντώνης»
Με τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα σε παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου τις πύλες του ένα νέο θέατρο στην πόλη μας, το Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Στον ανακαινισμένο του χώρο, που θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το κοινό, οι θεατές θα απολαύσουν ένα έργο βγαλμένο από την κλασική αγαπημένη λογοτεχνία της νιότης μας. Το έργο της Π. Δέλτα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1930). Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη, έρχεται να διασκεδάσει, να θυμίσει αλλά και να διδάξει μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές μιας παρέας παιδιών. Με μουσική, τραγούδια και χορό, ο Τρελαντώνης, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό Αντώνη Μπενάκη, παρέα με τις αδερφές του Αλεξάνδρα και Πουλουδιά -χαϊδευτικό της Πηνελόπης Δέλτα- και τον μικρό αδερφό του Αλέξανδρο, αναστατώνει την όμορφη γειτονιά της Καστέλας όπου τα περίτεχνα σπίτια του αρχιτέκτονα Τσίλερ ενώνουν τη μεγαλοπρέπεια τους με την ταπεινή ομορφιά του γιασεμιού και της γαζίας. Σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνήθειες μα με την ίδια πάντα ζωντάνια στο παιχνίδι των παιδιών.
*Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Διάρκεια: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€ , Προπώληση: 8€ , Άνεργοι / Πολύτεκνοι : 7€ Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/trelantonis/ Τηλ. Επικοινωνίας: 2311 284773 & 6944 638637
“Unleashing Innovation in Thessaloniki”
Ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης ως περιοχές ενδιαφέροντος και προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων είναι το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης «Unleashing Innovation in Thessaloniki» που διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Dukakis Center του ACT– American College of Thessaloniki την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, 16:00-17:00. Η συζήτηση εντάσσεται στην ενότητα «Ελληνοαμερικανικές Οικονομικές Σχέσεις και το Μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας» που οργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και από τις επίσημες σελίδες του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Facebook και στο YouTube.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Elizabeth K. Lee, Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Οι κεντρικοί ομιλητές είναι:
- Νίκος Λαμπρογεώργος, Client Executive, Public Sector, Greece, Cisco Hellas S.A and Director of Digital Transformation and Skills Center
- Μαρία Ράμμου, Διευθύντρια Human Resources, Veltio Greece
- Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια
- Χάρης Γερεμτζές, CEO & Co-Founder, AidPlex
Τη συζήτηση συντονίζει η Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων (ANA–MPA).
Το κοινό μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο [email protected]
*Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Dukakis Center του ACT, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, 16:00 – 17:00