Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε αυτή την εβδομάδα

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-880450
Parallaxi

Μία καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις! Γι’ αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, είναι εδώ:

“Βία σε βάρος των γυναικών: μια διαθεματική συζήτηση” | Διαδικτυακή εκδήλωση

Με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά έμφυλης βίας, η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης τη διαδικτυακή εκδήλωση «Βία σε βάρος των γυναικών: μια διαθεματική συζήτηση», τη Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:00.

“Συνεχείς καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης βίας έκλεισαν με τον χειρότερο τρόπο μια χρονιά κατά την οποία το κίνημα #metoo ξέσπασε και στη χώρα μας, μια χρονιά που σφραγίστηκε από 19 γυναικοκτονίες. Η έμφυλη βία σε κάθε μορφή της παρατηρείται καθημερινά και στρέφεται ενάντια στα πιο αδύναμα και ευάλωτα άτομα. Κι επειδή ο μόνος τρόπος είναι η συνειδητοποίηση και η ευαισθητοποίηση, οφείλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τη νέα γενιά στην οποία εναποθέτουμε το μέλλον και τις ελπίδες μας”, ανέφερε σχετικά η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, τονίζοντας: “Γονείς, σχολεία και πολιτεία πρέπει να δουλέψουμε από κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια να φέρουμε το μήνυμα στις νέες και νέους της πόλης μας αλλά και μέσα στα σχολεία, η Αντιδημαρχία Παιδείας σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη διαδικτυακή δράση ‘Βία σε βάρος των γυναικών: μια διαθεματική συζήτηση’. Ας κάνουμε ένα μικρό βήμα για την εξάλειψη της βίας σε κάθε μορφή της. Όλοι μαζί μπορούμε!”.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης: 19:00 – 19:15 Χαιρετισμός – Τοποθέτηση Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννας Κοσμοπούλου 19:15 – 19:30 Δήμητρα Κογκίδου – Καθηγήτρια, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ, Συντονίστρια των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ “Η εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας είναι ευθύνη όλων μας” 19:30 – 19:45 Κυριακή Κωφού – Ψυχολόγος ΑΠΘ, ΚΔΑΠ ΚΕΔΗΘ, Msc Επιστήμες Αγωγής, Ειδική Αγωγή “Η ψυχολογική διάσταση της έμφυλης βίας και πώς οι περίοδοι κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία, έχουν εντείνει το φαινόμενο” 19:45 – 20:00 Δήμητρα Λάτσιου – Δικηγόρος, ΔΙΟΤΙΜΑ “Ελλείψεις στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την έμφυλη βία και τι διεκδικούν οι γυναικείες οργανώσεις αναφορικά με αυτό” 20:00 – 20:15 Γιαννούλα Μάγγα – Διαμεσολαβήτρια Προγράμματος JUSTROM3 και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου Μαριάννα Δήμου – Διαμεσολαβήτρια Προγράμματος JUST ROM, Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου “Έμφυλη βία και γυναίκες Ρομά: πώς οι ρατσιστικοί θεσμικοί αποκλεισμοί καθιστούν τις Ρομά γυναίκες πιο ευάλωτες” 20:15 – 20:30 Ερωτήσεις κοινού

*Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:00 | Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom (Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/88209132143 Meeting ID: 882 0913 2143) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Youtube https://www.youtube.com/c/cityofthessaloniki. | Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: 2313 318.661 και 2313 318.663.

Η Βάσια Μαυράκη υπογράφει το νέο της βιβλίο «Χίλια χρόνια μετά… κι άλλα χίλια» στον ΙΑΝΟ

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00 στον IANO της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7, η Βαλέρια Κάλφα θα υπογράφει το νέο της βιβλίο «ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ …και άλλα χίλια!» από τις εκδόσεις Ιβίσκος, και συνομιλεί με τους αναγνώστες της, και θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μια Μεταφυσική καρμική ιστορία αγάπης O Άρχης και η Δαμεία, δύο σύγχρονοι άνθρωποι, συναντιούνται τυχαία (;) στην αυλή της Μονής του Ταξιάρχη στην Μυτιλήνη, θέλοντας να ευχαριστήσουν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- τον Άγιο για το θαύμα που τους άλλαξε τη ζωή. Και όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διασταυρώνονται οι δρόμοι τους. Το παρελθόν τους είναι κοινό και χάνεται στο βάθος των αιώνων. Οι ήρωες έχουν συναντηθεί και αγαπηθεί άλλες δύο φορές, σε διαφορετικές εποχές. Τον 11ο αιώνα, στο ίδιο πάλι μοναστήρι, κατά την άλωσή του από τον αρχηγό των Σαρακηνών πειρατών Σιχράν, ήταν και οι δύο εκεί. Άρχοντας του Στένακα αυτός, αιχμάλωτη στα χέρια του κουρσάρου αυτή. Αλλά και στο Πήλιο, στο πεδίο της μάχης μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Αρχηγός των πρώτων αυτός, πριγκίπισσα της Μεσσηνίας αυτή. Το παρόν τους ζητάει να κλείσουν τους κύκλους που άφηναν διαρκώς ανοιχτούς και να βιώσουν στο έπακρο αυτή τη φορά τη σχέση τους. Θα τα καταφέρουν; Τρεις διαφορετικές ιστορίες. Ή μήπως μία;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Βάσια Μαυράκη, Αστρολόγος-Συγγραφέας, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Η μεγαλύτερη αγάπη της μετά την οικογένεια της, όπως λέει και η ίδια, είναι η Αστρολογία και το ατέλειωτο ταξίδι εξερεύνησης του Σύμπαντος μέσα από αυτήν. Ειδικεύεται στο Human Design, αρθρογραφεί σε γνωστά αστρολογικά περιοδικά και site και έχει έντονη συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Πηγές για την έμπνευσή της αποτελεί κάθε τι που αγαπάει και την περιστοιχίζει, καθώς και τα ταξίδια της σε μέρη που συνδέονται άμεσα με τις συγγραφικές αναφορές της. Τεράστια είναι επίσης και η αγάπη της για τα ζώα, καθώς και η ενεργή της συμμετοχή σε φιλοζωικές οργανώσεις. Το μότο της για τη ζωή, είναι το εξής: «Το σχέδιο του Θεού για εμάς, το γενέθλιο κοσμόγραμμά μας, το μοναδικό αυτό αποτύπωμά μας στο Σύμπαν και η ελεύθερη βούληση διαχείρισης του, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να εξελίσσει και να προάγει τη ζωή του.»

*Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου | 18:00-20:00 | IANOS (Αριστοτέλους 7)

«Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου στο Θέατρο Τ

Από τις 4 Φεβρουαρίου, το βραβευμένο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, «Η Απειλή» (Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου 2012), ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από την ομάδα Γκραν Γκινιόλ, σε σκηνοθεσία Στάθη Μαυρόπουλου. Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία για την απομόνωση, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ενδοοικογενειακή βία, την  έλλειψη κοινωνικών ενδιαφερόντων και αλληλεγγύης, που αναπαράγουν και συντηρούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ένα ζευγάρι ζει κλεισμένο στο διαμέρισμά του για άγνωστο λόγο (μπα! πώς έτσι;). Η γυναίκα δεν βγαίνει ποτέ έξω από το διαμέρισμα, ενώ ο άντρας βγαίνει μόνο για τη δουλειά του και τα απολύτως απαραίτητα (μα γιατί να κλειστεί κάποιος στο σπίτι του;). Κέντρο του κόσμου τους είναι η τηλεόραση. Ζουν μέσα από αυτή, αποτελεί τη δική τους ασφαλή διέξοδο στον έξω κόσμο (έλα τώρα, κι εμείς βλέπουμε σειρές…). Όταν δίπλα τους μετακομίζει μια αλλοδαπή οικογένεια, πανικοβάλλονται (μα κι αυτοί οι ξένοι, γιατί δεν κάθονται στη χώρα τους, στα σπιτάκια τους…). Κλείνονται στο σπίτι και ακούν τρομοκρατημένοι τους θορύβους από το διπλανό διαμέρισμα. Αρχίζουν να οπλοφορούν σχεδιάζοντας τη φυσική εξόντωσή τους (έλα ρε! δεν υπάρχουν τέτοιοι…). Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε θλιβερούς υπερασπιστές ενός πλασματικού οχυρού (σιγά το πράμα, αυτό ήταν όλο…;).

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη | Σχεδιασμός φωτισμών – οπτικών & ηχητικών εγκαταστάσεων: Γιώργος Κόγιας | Κίνηση: Μαριάνθη Ψωματάκη | Σχεδιασμός φωτισμών – Βοηθός σκηνοθέτη: Διονύσης Καραθανάσης | Τεχνικός σκηνής: Γιώργος Μαυρόπουλος | Γραφιστικός σχεδιασμός: Ηλίας Καλπάκας | Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ

Επί σκηνής : Ιωάννα Λαμνή, Γιάννης Μόχλας

*Παραστάσεις: Δευτέρα & Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 | Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια: 75’ | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65) | Ατέλειες κάθε μέρα με σειρά προτεραιότητας, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333 | Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/i-apeili-tis-artemis-moustaklidou/)

“Οι κάτω απ’τ’ αστέρια” στο Θέατρο Αυλαία

Μετά τη διεθνή τους περιοδεία σε Λονδίνο και Άμστερνταμ, τα δεκάδες sold out σε παραστάσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, τις διθυραμβικές κριτικές και την μεγάλη αγάπη του κοινού, «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, επιστρέφουν για 4η χρονιά, για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό, τον μεγάλο, αγνό και εφηβικό τους έρωτα.

«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο»

Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα».

Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια.

Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, γεμάτη τρυφερότητα και απόρριψη, γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία.

Αυτή είναι η γλυκόπικρη ιστορία των «κάτω απ’ τ’ αστέρια».

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

Συντελεστές: Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας | Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής | Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής | Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς | Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

*Δευτέρα και Τρίτη (07/02 και 08/02) | Ώρα έναρξης: 21.15 | Διάρκεια: 70’ | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Εισιτήρια: 15 € και 12 € (φοιτητικό, άνεργοι ΑΜΕΑ) | Προπώληση: viva.gr & ταμείο θεάτρου

Διατομική Έκθεση : Βασίλης Γεωργούλας & Μίλτος Δίγκας / The Eye Altering art gallery

Η γενιά των καλλιτεχνών που άρχισε να δραστηριοποιείται μετά την κρίση είχε μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει τη μη αναστρέψιμη αποσταθεροποίηση των υφιστάμενων εθνικών και συλλογικών αφηγημάτων που αποτελούσαν εδώ και καιρό τον κεντρικό πυρήνα της καλλιτεχνικής παραγωγής είτε ως σημείο αναφοράς, είτε ως σημείο αντίθεσης. Ενώπιον της κοινωνικής ταπείνωσης και της απόλυτης αδυναμίας που ήρθαν ως επακόλουθο της κατάρρευσης, οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών έπαιξαν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής τους παραγωγής αλλά κυρίως στην επιβίωση τους και τους παρείχαν ένα καταφύγιο από το οποίο να μπορούν να συνεχίζουν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις.

Η συνεργασία του Μίλτου Δίγκα με το Βασίλη Γεωργούλα δεν είναι παρά μια αναπόφευκτη συνέπεια αφού μοιράζονται όχι μόνο το στούντιο τους αλλά και βιώματα, καλλιτεχνικές επιρροές και κοινωνικές αντιλήψεις. Καθώς η καλλιτεχνική σύνδεσή τους σφυρηλατήθηκε μέσα από τις δυσκολίες και τις παθογένειες του περιβάλλοντός τους, διάλεξαν από κοινού να αφηγηθούν μια αλληγορική ιστορία, η οποία εστιάζει στο χάσμα μεταξύ πνευματικότητας, ματαιότητας και έλλειψης νοήματος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μια διήγηση που θέτει μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τις κοινωνικές, πολιτισμικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις της νεότητας στην περίοδο μετά την κρίση.

Μια μη-γραμμική αφήγηση που αμφισβητεί την ίδια την έννοια της αφήγησης αφού αυτό που εκφράζεται μέσα από αυτή δεν μπορεί να διαχωριστεί από τα αισθητικά μέσα με τα οποία εκφράζεται. Στο λυκόφως της αισθητικής και της υφολογίας του παρελθόντος, η κοινή δουλειά του Γεωργούλα και του Δίγκα πυροδοτείται από την παρορμητική αναζήτηση νέων ριζοσπαστικών τρόπων εικαστικής έκφρασης επηρεασμένους όχι μόνο από τη μεταμοντέρνα αισθητική αλλά και από την μεταναγεννησιακή Ευρωπαϊκή τέχνη και τις πολιτισμικές εκφάνσεις της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Ο Βασίλης Γεωργούλας (γεν. 1996, Γρεβενά) ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 2020 από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Το κύριο σώμα της δουλειά του αποτελείται από ζωγραφικά έργα τα οποία εμπεριέχουν και κείμενο. Ο Μίλτος Δίγκας (γεν. 1993, Θεσσαλονίκη) ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης από το 2018. Μέσα από τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, η καλλιτεχνική του έρευνα εστιάζει στην πρωτογενή φύση των ανθρώπων.

*Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 03 Μαρτίου | The Eye Altering, Πάικου 2, εντός Στοάς, 54625 Θεσσαλονίκη

Έκθεση: Ο αυθεντικός Πινόκιο στο Mediterranean Cosmos

Μία παραμυθένια έκθεση με πρωταγωνιστές τον Πινόκιο, τον Τζεπέτο και το γρύλο ζωντανεύει στο Mediterranean Cosmos από τις 3 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου 2022.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του επίσημου ιδρύματος “Fondazione Nazionale Carlo Collodi” στην Ιταλία, και του συγγραφέα του Πινόκιο, Carlo Collodi, και παρουσιάζει τον αυθεντικό Πινόκιο και την ιστορία του, όπως αυτή εκτυλίσσεται μέσα από το διάσημο βιβλίο.

Το ξεχωριστό ξύλινο αγόρι με το οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές, μας ξεναγεί στις ενότητες που συνθέτουν την υπέροχη ιστορία του και μέσα από τα μοναδικά εκθέματα μας ξυπνά αγνές παιδικές αναμνήσεις.

Απολαύστε μεταξύ άλλων  το Ξυλουργείο του Τζεπέτο, το Σπίτι της Νεράιδας, την Τρομερή Φάλαινα και ανακαλύψτε τις απίθανες ιστορίες πίσω από την έκδοση του πιο πολυδιαβασμένου βιβλίου στον κόσμο μέσα από αυθεντικό φωτογραφικό υλικό.

*Η παραμυθένια έκθεση του αυθεντικού Πινόκιο είναι διαθέσιμη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του εμπορικού κέντρου: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-21:00 και Σάββατο 10:00-20:00 | Διάρκεια: 5 Μαρτίου 2022 | Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση «Μαρτυρίες – Βλέμματα» 1971 – 2021 | Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum Photos

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε όλον τον κόσμο και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο, η οποία ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενείται στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2021.
Η 50ή επέτειος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελεί την ευκαιρία για μια αναδρομική έκθεση που αποτυπώνει τη συνεργασία των δύο οργανισμών μέσα στις δεκαετίες. Η έκθεση με τίτλο «Μαρτυρίες – Βλέμματα» περιλαμβάνει μια επιλογή φωτογραφιών από τα αρχεία του πρακτορείου Magnum Photos, οι οποίες τεκμηριώνουν τις κύριες ανθρωπιστικές κρίσεις και τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από το 1971 έως σήμερα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξίσου αφηγηματικό όσο και οπτικό.
Η έκθεση περιλαμβάνει ενδεικτικά φωτογραφίες από τις πρώτες δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εμπόλεμη ζώνη στον Λίβανο το 1976, μέχρι την κρίση στη Ρουάντα το 1994, τον πόλεμο στη Συρία το 2011, τον μεγάλο σεισμό στην Αϊτή το 2010, τη μάχη κατά του Έμπολα στην Αφρική και την πανδημία COVID-19 σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki Photobiennale 2021 του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Φωτογράφοι: Abbas (IR), Enri Canaj (AL), Raymond Depardon (FR), Thomas Dworzak (DE), Stuart Franklin (UK), Hiroji Kubota (JP), Yael Martinez (MX), Lorenzo Meloni (IT), Paolo Pellegrin (IT), Gilles Peress (FR), Chris Steele-Perkins (UK), Cristina Garcia Rodero (ES), Moises Saman (ES/US), Jerome Sessini (FR), Newsha Tavakolian (IR)
Επιμέλεια προσαρμογής για τη Thessaloniki Photobiennale 2021: Ηρακλής Παπαϊωάννου
 
*Στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης | Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 20 Μαρτίου 2022

4 δημοσιογράφοι – «Αυτόπτες Μάρτυρες» εκθέτουν 84 φωτογραφίες για καλό σκοπό

Καθημερινές στιγμές των τελευταίων χρόνων της Θεσσαλονίκης «εγκλωβίστηκαν» από τη φωτογραφική ματιά τεσσάρων δημοσιογράφων και παρουσιάζονται σε μια κοινή έκθεση για καλό σκοπό.

Οι 80 έγχρωμες και οι τέσσερις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξαν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Χρήστος Καραγιαννόπουλος και Γιάννης Κεσσόπουλος θα φιλοξενούνται από τις 29 Ιανουαρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2022, στην έκθεση «Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης (Ιουστινιανού 21). Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης.

Οι φωτογραφίες «περιγράφουν» στιγμές από τη ζωή, τον παλμό, τον ρυθμό της Θεσσαλονίκης, που οι τέσσερις συμμετέχοντες αποτύπωσαν μέσα (και) από τη δημοσιογραφική ματιά που κουβαλούν στη φαρέτρα τους. Οι φωτογραφίες τους ως «Αυτόπτες Μάρτυρες» εστιάζουν κυρίως στο γεγονός και στην τυχαία στιγμή.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο σημείωμα του στον κατάλογο της έκθεσης ο Επιμελητής στο MOMus-Μουσείο    Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου αναφέρει πως οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημοσιογράφων «επιχειρούν να ακτινογραφήσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές και στιγμές της πόλης, με ευαισθησία και ακονισμένο βλέμμα, χωρίς διακριτή ή ενιαία θεματογραφική βάση: απρόοπτες σκηνές από τη ζωή του δρόμου, θραύσματα της οικείας ή ανοίκειας καθημερινότητας, ιδιαίτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες, πολιτιστικά δρώμενα, μνημεία και αρχιτεκτονικές αντιστίξεις, βρίσκουν φιλόξενη θέση σ’ αυτή τη συλλογική ενότητα εικόνων, στην οποία η ατομική υπογραφή μοιάζει να έχει μικρότερη σημασία».

 Παράλληλα, οι φωτογραφίες συνοδεύονται από 84 μικρά κείμενα που έγραψαν αποκλειστικά για κάθε ένα καρέ ξεχωριστά  πρόσωπα της δημόσιας ζωής.

*«Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης (Ιουστινιανού 21, τηλ.: 6932202045 ) | Διάρκεια έκθεσης έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2022 | Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης. 

Έκθεση: «Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό τύπο του 1821»

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας ενημερώνει ότι στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) φιλοξενεί περιοδική έκθεση η οποία αφορά την παρουσίαση από τον ρωσικό τύπο της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το 2021, η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821.

Η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό τύπο του 1821» παρουσιάζει σελίδες από την ενότητα «Πολιτική» τριών πολύ διάσημων και δημοφιλών περιοδικών της Αγίας Πετρούπολης από τη συλλογή της Εθνικής Ρωσικής Βιβλιοθήκης: του «Θεατή της Λεωφόρου Νιέβσκι» του «Αγγελιοφόρου της Ευρώπης» και του «Υιού της Πατρίδος».

Το περιοδικό «Ο θεατής της λεωφόρου Νιέβσκι» εκδιδόταν στην Αγία Πετρούπολη σε μηνιαία βάση, από τον Ιανουάριο του 1820 έως τον Ιούνιο του 1821. Συνολικά κυκλοφόρησαν 18 τεύχη, που αποτελούνταν από 6 μέρη. Ο επίσημος εκδότης του περιοδικού ήταν ο Ιβάν Ματβέεβιτς Σνίτκιν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1820, συνεκδότης του περιοδικού ήταν ο γνωστός Ρώσος ρομαντικός ποιητής Κιουχελμπέκερ, που μας κληροδότησε ένα αριστούργημα ηρωικών στίχων – το «Ελληνικό τραγούδι» (1821), αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο «Αγγελιοφόρος της Ευρώπης» είναι ένα περιοδικό αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, πολιτική, φιλοσοφία και πολιτισμό – το παλαιότερο ρωσικό περιοδικό που ιδρύθηκε το 1802 από τον μεγάλο Ρώσο ιστορικό και ποιητή Καραμζίν. Ήδη στα πρώτα τεύχη του «Αγγελιοφόρου της Ευρώπης» του Καραμζίν, ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένα η πολιτική ενότητα ήταν η βάση και η ουσία του περιοδικού.

Ο «Υιός της Πατρίδας» υπήρξε ένα ρωσικό ιστορικό, λογοτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό περιοδικό του 19ου αιώνα, που δημοσιευόταν στην Πετρούπολη από το 1812 έως το 1852 (με διακοπές) και επηρέασε την ανάπτυξη της κοινωνικής σκέψης και της λογοτεχνικής ζωής στη Ρωσία.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Ρωσική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και της Παγκόσμιας Λέσχης Φίλων της Αγίας Πετρούπολης.

*Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη | 2313306400 | Διάρκεια έκθεσης: Έως 28 Φεβρουαρίου 2022 | Είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: 08:30-15:30

«Women of Passion, Women of Greece», Μ. Κάλλας, Μ. Μερκούρη, Μήδεια σε on demand streaming στο viva.gr

Η επιτυχημένη αγγλόφωνη θεατρική παράσταση για τρεις μυθικές γυναικείες μορφές, της Μαρίας Κάλλας, της Μελίνας Μερκούρη και της Μήδειας, μετά από σειρά παραστάσεων από το 2016 στην Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και μεγάλη περιοδεία σε Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Ντάργουιν, Βρυξέλλες, Νέο Δελχί, Μπανγκαλόρ μεταφέρεται τώρα σε on demand streaming στο viva.gr, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Τρεις μυθικές γυναικείες μορφές, η Μήδεια, η Μαρία Κάλλας και η Μελίνα Μερκούρη, ταξιδεύουν με ένα τρένο του 1950 με αφετηρία του ταξιδιού την Αρχαία Ελλάδα και τερματικό σταθμό την Ελλάδα του σήμερα. Η τραγική ηρωίδα της αρχαίου δράματος Μήδεια συναντά τις δύο μεγάλες ιέρειες της νεότερης Ελλάδας Μαρία και Μελίνα. Ένα κοινό χαρακτηριστικό ενώνει τις διαφορετικές διαδρομές τους, το πάθος. Πάθος για ζωή, πάθος για έρωτα, πάθος για δημιουργία, πάθος για ελευθερία. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η τέχνη, η δύναμη της ελληνικής ψυχής, οι αγώνες για δημοκρατία ζωντανεύουν από μία ηθοποιό κι έναν μουσικό και μας συντροφεύουν σε ένα ταξίδι δημιουργικής μνήμης, χιούμορ και συγκίνησης, όπου η Ελλάδα την ίδια στιγμή είναι αφετηρία και τελικός προορισμός, με ενδιάμεσους σταθμούς τα αισθήματα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το δυνατό και συγκινητικό κείμενο της Ευγενίας Αρσένη, η ευαίσθητη και ευρηματική σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη και η εξαιρετική ερμηνεία της Εβελίνας Αραπίδη στους εμβληματικούς ρόλους της Μήδειας, της Μαρίας Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη αγγίζουν βαθιά τις καρδιές, ενθουσιάζουν και συγκινούν Έλληνες και ξένους θεατές κάθε ηλικίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συντελεστές: Ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη | Συμμετέχει ο μουσικός Φώτης Μυλωνάς (φωνή, κιθάρα, μαντολίνο, μπανσούρι, κρουστά) | Φωνή off Πάνος Παπαγεωργόπουλος | Συγγραφή/Δραματουργία : Ευγενία (Τζένη) Αρσένη | Σκηνοθεσία/Σκηνικά : Τατιάνα Λύγαρη | Σκηνοθεσία Βίντεο : Παναγιώτης Κράββαρης Διεύθυνση Φωτογραφίας/Μοντάζ : Γιώργος Χαρίσης | Κοστούμια : Ντόρα Λελούδα | Μουσική σύνθεση : Φώτης Μυλωνάς

Η μαγνητοσκόπηση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

*«Women of Passion, Women of Greece» | Διάρκεια 60΄| Εισιτήριο 7€ | Η προβολή της παράστασης διαθέτει δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή αγγλικών υποτίτλων | Μπορούν να την παρακολουθήσουν επίσης έφηβοι και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω που επιθυμούν να εξασκηθούν στην κατανόηση της αγγλικής γλώσσας.

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου και προβολή της παράστασης στο : 

https://www.viva.gr/tickets/streaming/theater/women-of-passion-women-of-greece/

Εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα : Εδουάρδος Σακαγιάν και Άννα Μαρία Τσακάλη

Μετά την από κοινού παρουσίαση του έργου των Πάρι Πρέκα και Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα και λίγο αργότερα των Άγγελου Βλάσση και Μαρίας Ζιάκα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεχίζει την παράδοση παρουσίασης ζευγαριών καλλιτεχνών με δύο σπουδαίους δημιουργούς της γενιάς του ’80: τον Εδουάρδο Σακαγιάν και την Άννα-Μαρία Τσακάλη.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 ανοίγουν οι δύο εκθέσεις περιμένοντας το κοινό να θαυμάσει δύο καλλιτέχνες με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, οι οποίοι στην πρώτη ματιά μοιάζει να δημιουργούν με ένα εκ διαμέτρου αντίθετο εικαστικό ιδίωμα στον χώρο της ζωγραφικής, να συναντώνται υποδόρια. Να συμπορεύονται, άλλοτε οδηγούμενοι από εξωτερικές συγκυρίες κι άλλοτε από την εσωτερική επαφή που συνεπάγεται η κοινή ζωή, τα κοινά βιώματα, συναισθήματα, φόβοι και σκέψεις που διαβάζονται στο έργο τους.

«Θεατές, κοινό, άσπρος καβαλάρης, όχλος και κοπάδι»

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής. Με σπουδές στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και την École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού επέλεξε συνειδητά να μοιράζει τη ζωή και την καριέρα του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

«Μυστικοί κήποι»

Η Άννα Μαρία Τσακάλη, μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς του ’80, μοιράζει τη ζωή και το ταλέντο της ανάμεσα στην Ελλάδα και το Παρίσι, όπου σπούδασε  Ζωγραφική στην École nationale supérieure des Beaux-Arts με καθηγητή τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Οι δύο χώρες συνέβαλαν από κοινού στη διαμόρφωση του εικαστικού της ύφους: «Στο Παρίσι, έβαλα σε φόρμα την Ελληνική μου ευαισθησία, ξαναβλέποντας και αγαπώντας την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά» τονίζει η καλλιτέχνιδα.

Στο Τελλόγλειο η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, θεματικά φαινομενικά διαφορετικού, τα πρόσωπα του Εδουάρδου και τα φυτά-προσωπογραφίες, κρυφές διαδρομές ψυχής της Άννας Μαρίας, οδηγούν τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφορές μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που το ανείπωτο με λόγια μετατρέπεται από τους δύο σε εικαστική δημιουργία.

*Διάρκεια έκθεσης: έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά | Τηλ. κρατήσεων: 2310247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού).

Έκθεση: H σκέψη μου είναι ψευδαίσθηση στη Γκαλερί Λόλας Νικολάου

Μια έκθεση για την παρέκκλιση των αισθήσεων από την σκέψη

Ο ωκεανός των ψευδαισθήσεων

Η συνέκθεση των καλλιτεχνών στον διάσπαρτο χώρο δωματίων της Γκαλερί Λόλας Νικολάου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια συλλογή εικαστικών έργων και εμπειριών, που σκιαγραφούν την περιορισμένη ικανότητα αντίληψης της πραγματικότητας, εκθέτοντας τρόπους με τους οποίους η τέχνη αντανακλά ψευδαισθησιακά τον κόσμο στον ίδιο της τον εαυτό αλλά και στους θεατές της.

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου, με το εικαστικό αντιληπτικό του βλέμμα, συνυφαίνει διαφορετικές πραγματικότητες και ολοκληρώνει αποϋλοποιήσεις πολλών αισθήσεων, που έχουν καταγραφεί από την αναγέννηση και το υπερτοπικό του ρομαντισμού για εκείνη την πραγματικότητα ανοιχτού πλέγματος. Ο Χρήστος Κάλφας επαναπροσδιορίζει κάθε σχήμα και μορφή που υλοποιείται μέσα σε έναν τέτοιο χώρο ανοιχτού πλέγματος, οσονδήποτε διαστάσεων, και ο οποίος δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Στην ζωγραφική του Βασίλη Ζωγράφου το συνονθύλευμα στροβιλισμένων σωματιδίων κβαντικής συμπεριφοράς υποδηλώνει το ακατόρθωτο του βλέμματος που επιτελεί η τέχνη, με την αναπαράσταση ψευδαισθήσεων και ασαφών παραστάσεων. Αντικείμενα και σχήματα σε δοχεία διαστελλόντων συμπάντων μετουσιώνονται από την Κυριακή Μαυρογεώργη σε ένα πύκνωμα ενεργειακού ρεύματος μέσα σε ιδιομορφίες πεδίων.

Η όλη πλάνη «χωρο-γραφείται» από τον Χάρη Κοντοσφύρη, με τη διαχείριση της αστοχίας του αισθητού με το νοητό. Ως αλληλεπιδραστής επιχειρεί την καταγραφή της διάδρασης ανάμεσα στην παρουσία και στην απουσία, ως ολικής ψευδαίσθησης, βιωματικής ή/και επινοημένης, ώστε να καταστεί σαφές ότι η ανθρώπινη κοινή λογική αποπροσανατολίζει την απόλαυσή της.

Συμμετέχουν: Βασίλης Αλεξάνδρου, Βασίλης Ζωγράφος, Χρήστος Κάλφας, Χάρης Κοντοσφύρης, Κυριακή Μαυρογεώργη

*Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00 | Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2022 | Γκαλερί Λόλας Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) | t. +30 2310 240416

Ο Μανώλης Πάππος live στην “Πριγκηπέσσα”

Ο σπουδαίος μουσικός έρχεται στην “Πριγκηπέσσα” για μία βραδιά γεμάτη με επιλογές από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και με επιλογές από σπουδαίες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Τα προγράμματα συμπληρώνει η κουζίνα με τα εκλεκτά εδέσματα και τα πιάτα ημέρας, που είναι ήδη καθημερινά σε λειτουργία από τη μια μεσημέρι ως τις έντεκα το βράδυ…! Ένα προσεγμένο μενού με φρεσκότατα υλικά και με την ανάλογη επιλογή κρασιών από την Βόρεια Ελλάδα που επιμελήθηκε ο Μανώλης Παπουτσάκης. Την μαγειρική εκτέλεση και τα πιάτα ημέρας έχει αναλάβει ο εξαιρετικός μάγειράς Θανάσης Λιναράς.

Μανώλης Πάππος μπουζούκι φωνή | Χρήστος Μαστέλλος φωνή | Μαρία Φραγκούλη φωνή | Δημήτρης Σφίγγος κιθάρα φωνή

*Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου | Ώρα έναρξης 22:00 | Ελάχιστη κατανάλωση 20€ | Πριγκηπέσσα (Φιλικής Εταιρείας 5, περιοχή Λευκού Πύργου) | Τηλ. 2310273542

Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία | Διαδικτυακή ομιλία – Ξενάγηση

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργανώνει σειρά διαδικτυακών ομιλιών-ξεναγήσεων για την Μικρά Ασία από την αρχαιότητα έως το 1922. Τόποι με ιστορία αιώνων, πολιτισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόποι ώσμωσης, συγκερασμού αλλά και επικών συγκρούσεων, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές και που θησαυρίζονται στην ιστοσελίδα Travelogues.

Οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο θα είναι οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης. Η σειρά των ομιλιών θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και κάθε μήνα «επισκεπτόμαστε» και εξετάζουμε μια περιοχή της Μικράς Ασίας σε δύο συναντήσεις. Στην πρώτη παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη το «ταξίδι» ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

*Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία | Η συμμετοχή και παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Zoom. | Εγγραφή: https://bit.ly/3GdbLfs

«Οι Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών

Μια σάτιρα, εμπλουτισμένη με 35 τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το ’21, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, έρχεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

Το έργο «Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη φωτίζει, με έξυπνο χιούμορ και συμβολισμούς, τα ελαττώματα και τα προτερήματα του έθνους μας τα οποία παραμένουν διαχρονικά και τα συναντάμε και στη σύγχρονη κοινωνία.

Το έργο παρουσιάζει στη σκηνή κλασικά γεγονότα, φωτισμένα από μια άλλη πλευρά χωρίς όμως να αμαυρώνονται το αποτέλεσμα και η σημασία της Ελληνικής Επανάστασης καθώς και η γέννηση του Ελληνικού κράτους. Το κοινό θα συναντήσει όχι πρόσωπα αλλά χαρακτήρες/ σύμβολα που φτάνουν μέχρι το σήμερα και θα ανακαλύψει τους σκοπούς και τα συμφέροντα όσων ανακήρυξαν τους εαυτούς τους «προστάτες». Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι: «Τελικά οι «Προστάτες» προστάτεψαν την Ελλάδα;»

«Οι Προστάτες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης, το 1976. Σαράντα έξι χρόνια μετά από την πρώτη παράσταση, επιστρέφουν στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, αποκαλύπτοντας με χιούμορ τις εθνικές πληγές, που διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, φαίνεται πως ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να επουλώσουμε.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης | Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα-Μαρία Αγγελίδου | Μουσική: Χρήστος Λεοντής | Κίνηση-Χορογραφία: Τάσος Παπαδόπουλος | Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας | Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας | Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής | Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά |

Παίζουν: Ηλέκτρα Γωνιάδου, Θανάσης Δισλής, Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Άννα Ευθυμίου, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Χρύσανθος Καγιάς, Παντελής Καλπάκογλου, Άγγελος Καρανικόλας, Δημήτρης Καρτόκης, Θανάσης Κεραμίδας, Δημήτρης Κολοβός, Λευτέρης Λιθαρής, Νίκος Μήλιας, Ηλίας Μπερμπέρης, Ρούλα Παντελίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Σπύρος Σαραφιανός, Χρίστος Στυλιανού, Γιώργος Σφυρίδης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Χαλκιάς: Πονηρόπουλος

Συμμετέχουν επίσης: Χρήστος Γκρόζος, Αργύριος Λάμπρου, Αθανάσιος Λανάρης, Νικόλαος Μανωλάς, Λεωνίδας Στάμου

*Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00) | Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα | Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND| PUBLIC| MEDIAMARKT | Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου

Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία 2022

Η Γαλλία αποτελεί μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που συνέχισε να υποδέχεται φοιτητές από το εξωτερικό και να τους παρέχει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων δια ζώσης.

Στο περίπλοκο υγειονομικό τοπίο που σχετίζεται με την πανδημία Covid 19, η Γαλλία αποτελεί μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που συνέχισε να υποδέχεται φοιτητές από το εξωτερικό και να τους παρέχει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων δια ζώσης. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Γαλλία δε μειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, αντίθετα σημείωσε σημαντική αύξηση. Οι νέοι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τη Γαλλία και εκτίμησαν τόσο την ευελιξία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όσο και τη στήριξη που έλαβαν από το εκπαιδευτικό και από το διοικητικό προσωπικό.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», την οποία, ανέπτυξαν από το 2019 και, ύστερα από την προκήρυξη δύο προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κοινού, Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα. Πρόκειται για διακρατικές συμμαχίες που θα αποτελέσουν τα πανεπιστήμια του μέλλοντος προωθώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα και φέρνοντας καινοτομία στην έρευνα, ποιότητα, εξωστρέφεια  και ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή είναι μία από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε., η Ελλάδα και η Γαλλία συμμετέχουν σε πολλά εξ ‘αυτών και στοχεύουν στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, πέντε ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας (ATHENA, CIVIS, CONEX US, EPICUR, ERUA).

Λαμβάνοντας υπόψη το ευνοϊκό αυτό πλαίσιο ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων φοιτητών-τριών για τις σπουδές στη Γαλλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την ετήσια Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία 2022, που θα διεξαχθεί υβριδικά:

  • Την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 διαδικτυακά: www.ifg.gr
  • το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα με φυσική παρουσία
  • την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 με φυσική παρουσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

► Πρόγραμμα θεματικών παρουσιάσεων στην Αθήνα (δια ζώσης και διαδικτυακά):

11h00-12h00 : Οι προπτυχιακές σπουδές

14h00-15h00 : Οι σπουδές μηχανικών

16h00-17h00 : Οι μεταπτυχιακές σπουδές

Ανεξάρτητα από την μορφή που θα επιλέξει, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί δωρεάν για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, να συναντήσει τους εκπροσώπους τους κατόπιν ραντεβού, και να παρακολουθήσει θεματικές διαλέξεις για τις σπουδές στη Γαλλία.

Όπως κάθε χρόνο, σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι το διεθνές κύρος, ο διεθνής προσανατολισμός και η ποιότητα των φορέων υποδοχής διεθνών φοιτητών.

► Πρόγραμμα θεματικών παρουσιάσεων στη Θεσσαλονίκη (δια ζώσης):

15h00-16h30 : Οι προπτυχιακές σπουδές

17h00-18h00 : Οι μεταπτυχιακές σπουδές

*Πλοήγηση στην πλατφόρμα και δωρεάν εγγραφή για τον προγραμματισμό ραντεβού από την 1η Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου | Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών | Για την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

“Η δολοφονία του Μαρά” στο θέατρο της ΕΜΣ

Σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει με έναν εξαιρετικό σαρανταμελή θίασο, το έργο «Η Δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για μια παράσταση «θεάτρου μέσα στο θέατρο», με τους ήρωες που εν έτη 1964 δημιούργησε ο Πέτερ Βάις, να δίδουν ως τρόφιμοι του ψυχιατρικού ασύλου του Charenton το 1808, με την καθοδήγηση του Μαρκησίου Ντε Σαντ, παράσταση με θέμα την δολοφονία ενός εκ των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης, του αρχιεπαναστάτη Ζαν Πωλ Μαρά, από την Σαρλόττα Κορνταί στις 13 Ιουλίου του 1973.

Με τη Δολοφονία του Μαρά, ο Πέτερ Βάις στρέφεται στο πολιτικό θέατρο και βρίσκεται ένα βήμα πριν το πέρασμα στη συγγραφή των καθαρά στρατευμένων έργων. Η παράσταση του Πήτερ Μπρουκ στη δεκαετία του ’60 θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο θεατρικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, το κείμενο αυτό θέτει ανοιχτά τον προβληματισμό της επανάστασης ως δίλημμα μεταξύ κοινωνικής και ατομικής ελευθερίας. Ταυτόχρονα, εισάγει ερωτήματα που προκύπτουν πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ της πάλης για ελευθερία και τον ρόλο της βίας στην κατάκτηση (ή στη διατήρηση) θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης | Σκηνοθεσία- Κίνηση: Κοραής Δαμάτης | Σκηνικά: Ανδρέας Βαρώτσος | Κοστούμια-Γλυπτικές μάσκες: Άννα Μαχαιριανάκη | Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου | Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης | Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης

Παίζουν: Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Άννη Τσολακίδου, Μαριάννα Πουρέγκα, Ορέστης Παλιαδέλης, Δημήτρης Μορφακίδης, Θάνος Φερετζέλης, Δημήτρης Τσιλινίκος, Γιολάντα Μπαλαούρα

Τραγουδιστές: Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Νίκος Κουσούλης.

Ασθενείς: Λευτέρης Αγγελάκης, Λουκία Βασιλείου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Γιάννης Γκρέζιος, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Στέλιος Καλαϊτζής, Γιάννης Καραμφίλης, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μαρία Μπενάκη, Χρίστος Νταρακτσής, Σταυριάνα Παπαδάκη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Κατερίνα Σισίννι, Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτεινή Τιμοθέου, Νίκος Τσολερίδης.

Συμμετέχουν επίσης: Τίμος Αρχοντίδης, Δημήτρης Δανάμπασης, Ευάγγελος Δρούγκας, Κατερίνα Ζησκάτα, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Χρυσοβαλάντης Νέστωρας, Θεοχάρης Παπαδόπουλος.

*Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00) | Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND

«Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Μια ιστορία βίας με αρχή, μέση αλλά… χωρίς τέλος αποτελεί τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση «Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» που έχει τη συγγραφική και σκηνοθετική υπογραφή του Γρηγόρη Μήτα αποτελεί μια δυνατή φωνή που θίγει το θέμα της έμφυλης βίας, την προσπάθεια αποσιώπησης και αντιμετώπισής της. Ένα έργο γροθιά που «φωτίζει» την αθέατη πλευρά ενός κοινωνικού φαινομένου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζεται από νοοτροπίες, συμπεριφορές, πρακτικές. Ένας φαύλος κύκλος βίας που δεν κλείνει ποτέ: «Μια μέρα ο Βίος/ βίαιος έγινε/ και βίασε τη Βία/ Κι η Βία γέννησε κι αυτή/ πάλι μιαν άλλη Βία/ που, όμως, έγιν’ εφιάλτης».

Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας οντισιόν του Μάκι Κάκου, ενός επηρμένου, σνομπ, διαστροφικού δυνάστη που εξαπατά και κακοποιεί με πρόσχημα την Τέχνη. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε έξι σκηνές, στο «στρατηγείο- στούντιο» του σκηνοθέτη κυρίου Κάκου- μια ιδιότυπη «φυλακή» δημιούργημα του αρρωστημένου ψυχισμού του-. Εκεί παρακολουθούμε την αγωνία, το άγχος, το φόβο των κοριτσιών που προσέρχονται για μία οντισιόν αλλά, τελικά, υφίστανται την κακοποιητική συμπεριφορά του. Όλα αυτά μέχρις ότου αλλάξουν οι ρόλοι και από θύτης γίνεται θύμα ο ίδιος. Τότε καλείται να βιώσει την υπέρτατη τιμωρία μέσα από έναν τρομερό και ανίκητο εφιάλτη…

Συντελεστές : Σκηνοθεσία- Σκηνικά- Κοστούμια- Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Μήτας | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη | Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Δανάη Πανά | Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου | Σχεδιασμός δημιουργικού: Σιμώνη Γρηγορούδη | Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Γιώτα Ορφανίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Χαρίσης: Μάκι Κάκος (Σκηνοθέτης) | Κορίνα Αθανασούλα: Ηθοποιός (Lecoq) | Ελευθερία Τέτουλα: Μαρία (Φοιτήτρια Ιατρικής) | Χριστίνα Μαγκάκη: Βάλια (Τραγουδίστρια, αδελφή της Μαρίας)

Στην αρχή της παράστασης ακούγονται με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Νατάσσα Δαλιάκα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Μαριάννα Αβραμάκη, Μαριάννα Πουρέγκα.

*Κατάλληλο για άνω των 16 ετών | Τετάρτη και Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00) | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα 

“Χαλεπάς” | Θέατρο στη Στέγη

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy. Μια βουτιά στα άδυτα μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας μέσα από μια παράσταση

«Ίσως τελικά να είχες δίκιο και να ήταν καλύτερο να μην είχα ονειρευτεί το άγαλμα που θα έσωζε τον κόσμο».

Η ζωή και το έργο του γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά γίνονται σύγχρονη μουσική τραγωδία, ένα ονειρικό αφήγημα για τον άνθρωπο που συντρίφτηκε στη νιότη του και αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του. Η Στέγη μεταμορφωμένη για τις ανάγκες τις παράστασης ΧΑΛΕΠΑΣ: αληθινά δέντρα ξεφυτρώνουν πάνω στη σκηνή, ανάμεσα στα καθίσματα και σε όλα τα επίπεδα της Κεντρικής Σκηνής, όπου γιορτάζεται η άγρια φύση ενός μοναδικού δημιουργού, από τις 10 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Από τη γέννησή του στον Πύργο της Τήνου μέσα στα μάρμαρα και στις σκόνες του πατρογονικού εργαστηρίου έως τη θρυλική Κοιμωμένη στο Α΄ Νεκροταφείο. Κι από την κατάρρευση, τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την πολύχρονη απομόνωση στα βουνά του νησιού έως την πνευματική αφύπνιση και την ορμητική αναγέννηση που τον καθιέρωσε στα γεράματα. «Ο νέος (γέρος) Χαλεπάς ξεπέρασε τον παλιό (νεαρό)» έλεγε ο ίδιος.

Μέσα από τις αισθήσεις του ονείρου, η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία σε λιμπρέτο του The Boy, μουσική του Jan Van, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και με μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών. Ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός στους ρόλους του καλλιτέχνη και της σκιάς, του σάτυρου και του δαιμόνιού του, και οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη σε ρόλους κομβικών προσώπων της ζωής του.

Ο βιότοπος του ΧΑΛΕΠΑ, ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο με διάσπαρτα δέντρα που εκτείνεται εντός και εκτός σκηνής, διασαλεύει την αίθουσα, δημιουργώντας έναν φυσικό κυπαρισσώνα – που θα μεταφυτευτεί μετά το τέλος των παραστάσεων σε διάφορα πάρκα της Αθήνας. Και όλα μέσα σε ένα ηχητικό τοπίο που διαφεντεύουν ο άνεμος της Τήνου, η βοή και ο ήχος του λαξεύματος των μαρμάρων, καρφιτσωμένα στον νου του Χαλεπά, να ξυπνούν τους εφιάλτες και τα όνειρά μας.

«Τι είναι μια ψυχική κατάρρευση σήμερα; Πόσοι άνθρωποι γύρω μας –δες και μέσα στην πανδημία του Covid– δεν μπορούν να διαχειριστούν την “κανονικότητα”;», αναρωτιέται η Χιώτη. «Βλέπεις τη ζωή του Χαλεπά: τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή. Και το βλέπεις κι εσύ στη ζωή σου, τι σημαίνει να βρεθείς σε μια αδύναμη στιγμή και τι σημαίνει να σου πει κάποιος: “Έλα, μπορείς”.»

Συντελεστές: Λιμπρέτο: The Boy | Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη | Μουσική Σύνθεση & Ηχητικός Σχεδιασμός: Jan Van Angelopoulos | Σκηνική εγκατάσταση & Σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα | Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας | Σωματική προετοιμασία: Χαρά Κότσαλη | Σύμβουλος δραματουργίας: Ευθύμης Θέου | Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Νεφέλη Γιώτη

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

*Παραστάσεις: 10 – 27 Φεβρουαρίου 2022 | Τετάρτη έως Κυριακή 20:30 | Κεντρική Σκηνή | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107) | Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά | Εισιτήρια: Κανονικό: 7 €, 15 €, 18 €, 22 €

“1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά” – Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο Block 33

Ο «όρθιος κωμικός»  Χριστόφορος Ζαραλίκος συναντά για δεύτερη φορά την «καυστική» πένα του Πιτσιρίκου και μας παρουσιάζουν την νέα Stand UpComedy παράσταση «200 Χρόνια Δανεικά»

Ο Πιτσιρίκος και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος δεν θα μπορούσαν να μην δώσουν πατριωτικό παρών στους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και αποφάσισαν να γράψουν την παράσταση με τίτλο «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά». Βάζοντας τον πήχη ψηλά φιλοδοξούν να προσφέρουν περισσότερο γέλιο απ’ ότι οι  επίσημες εκδηλώσεις του κράτους, σχεδόν αδύνατο σύμφωνα με ειδικούς εορτοσιολόγους. Στην απρόβλεπτη και προκλητική Stand UpComedy παράσταση θα υπάρχει – όπως πάντα – κοινωνική και πολιτική σάτιρα, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ χωρίς επίσης να λείπουν οι αυτοσαρκασμοί και οι εύστοχοι σχολιασμοί για όλους και για όλα!

Στην παράσταση συμμετέχουν: μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Συντελεστές: Κείμενο : Πιτσιρίκος – Χριστόφορος Ζαραλίκος | Ηχοληψία – video – προβολές: Άρης Πρόδρομος

*Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου | Ώρα προσέλευσης: 19.00 Ώρα Έναρξης: 20:00 | Block 33 Garden (26ης Οκτωβριου 33) | Τηλ.:6949950530 | Διάρκεια: 90’ | Είσοδος: 12€

“Δύο και να καίνε” με Σοφία Μουτίδου και Μελίνα Ασλανίδου στο Vergina Theatro

Δύο εκρηκτικές παρουσίες που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές αστείρευτου γέλιου & μεγάλων επιτυχιών!

Η Μελίνα Ασλανίδου & η Σοφία Μουτίδου επιστρέφουν και πάλι στο Vergina Theatro, για να ολοκληρώσουν ότι άφησαν στη μέση. Και τι είναι αυτό;

Μία ανατρεπτική συνύπαρξη, σε ένα φαντασμαγορικό show, που παντρεύει τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας Ασλανίδου με το καυστικό χιούμορ της Σοφίας Μουτίδου

με αποτέλεσμα… να είναι «Δύο και να καίνε»!

Δεν τις χορτάσαμε, θέλουμε να τις απολαύσουμε ξανά, έχουμε ανάγκη να γελάσουμε με την ψυχή μας & να τραγουδήσουμε, παρέα με τη Μελίνα Ασλανίδου & τη Σοφία Μουτίδου.

Μαζί τους 5μελής ορχήστρα & 7μελής ομάδα χορευτών

*Παρασκευή & Σάββατο 11, 12, 18, 19 Φεβρουαρίου | Regency Casino Thessaloniki (12 Χλμ. Εθ.Οδού, ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης) | Εισιτήρια από 20€ με 1 ποτό | Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης | Πληροφορίες στο 2310 491 291.

“Οι Εκτελεστές” στο Θέατρο Αμαλία

«Τρία αδέλφια, εγκλωβισμένα σε πρότυπα και ιδέες… σε μια κοινωνία που όλο φθίνει, σε ένα σύστημα φτιαγμένο για τους λίγους. Μια ληστεία το σωσίβιο προς την απελευθέρωση τους. Τρεις άνθρωποι μπερδεμένοι, κουρασμένοι από το συνεχές κυνηγητό για επιβίωση. Άλλος «μαχητής», άλλος σε παραίτηση και άλλος παρατηρητής. Τρεις ζωές που διαπραγματεύονται το δικό τους τέλος… καθώς δεν έχει απομείνει αρκετός χρόνος. Δικαίωση ή ένα μεγάλο λάθος; Οι εκτελεστές… ήρθαν για να «μείνουν».

Συντελεστές: Συγγραφέας: Γιώργος Σκούρτης | Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλίδης | Φωτιστής: Δημήτρης Κοκολινάκης | Κινησιολογία: Πασχαλιά Ακριτίδου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη | Δημ. Σχέσεις: Άντζυ Νομικού – angienomikou@gmail.com | Στίχοι-Μουσική : Στέλιος Σαλβαδόρ | Ραδιοφωνικές φωνές : Ιωάννης Απέργης, Λυδία Σγουράκη | Ηθοποιοί: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου

*Παρασκευή 11,Σάββατο 12, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00 | Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 13 €, Μειωμένο 10€ | Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 (Θεσσαλονίκη) | Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2310 842 509

“Οδύσσεια” από το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής στο Θέατρο Αμαλία

Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.

Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο του Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο, οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου.

Συντελεστές: Κείμενο: Μικρός Βορράς | Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος | Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη | Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης | Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός | Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου | Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη | Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης | Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου. | Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά | Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη

*Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ώρες λειτουργίας ταμείου: 10:30-14:30 & 17:30-21:30 Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 842509 Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς Οι παραστάσεις διαρκούν 1 ώρα και 10 λεπτά και απευθύνονται σε νέους και εφήβους από 8 ετών.

“Η γυναίκα της Πάτρας” στο Θέατρο Αυλαία

Η Ελένη Κοκκίδου σ΄ένα ρεσιτάλ ερμηνείας «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας μοναδικά τον σπαρακτικό μονόλογο της «Γυναίκας της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και εσωτερικές δονήσεις. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά δημιουργώντας μια εκρηκτική παράσταση.

Για τον ρόλο αυτό η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».

Πρόκειται για ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80.Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί…

Ένας καταρράκτης λέξεων, ήχων, εκφράσεων και πόνου. Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.

Συντελεστές: Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου | Σκηνοθετική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου | Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

*Παραστάσεις: Σάββατο 12/02 στις 21.00 & Κυριακή 13/02 στις 18.30 | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Εισιτήρια: γενική είσοδος 15€ | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & viva.gr

«Ο Γαργαληστής» στο Θέατρο Αυλαία

Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ | Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου | Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου | Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα | Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου | Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου

*Σάββατο στις 17.00 και Κυριακή 11.30 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136) Τηλέφωνο: 2310 230013 Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr

“Στρουμφάκια: Επιχείρηση Στρουμφίτα” στο Θέατρο Κολοσσαίον

Οι πιο αγαπημένοι ήρωες σε όλο τον κόσμο, οι μικροί μπλε ήρωες των παιδιών ζωντανεύουν και μας μαγεύουν.

Μια εκπληκτική μεταφορά του κινουμένου σχεδίου, που όλοι λατρέψαμε μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές και τις κινηματογραφικές ταινίες, σε μια θεατρική παραγωγή που μας φέρνει τόσο ρεαλιστικά την μαγεία του Στρουμφοχωριού για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από την παρουσίαση της σε πάνω από 30 χώρες.

Μια ήσυχη μέρα ξημερώνει στο Στρουμφοχωριό. Ήσυχη; Όοοοχι και τόσο. Ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης, ο Προκόπης, ο Ντορεμί και ο Σπιρτούληςαφού έχουν κάνει την πρωινή τους γυμναστική με τις οδηγίες του Μπαμπαστρούμφ, πιάνουν τα στρουμφοσκουπάκια τους και αρχίζουν το καθάρισμα του Στρουμφοχωριού. Σε ένα σκοτεινό κάστρο εκεί κοντά ο φοβερός Δρακουμέλ και η αγαπημένη του Ψιψινέλ έχουν ετοιμάσει ένα τρομερό σχέδιο για να πιάσουν επιτέλους τα «μικρά απαίσια Στρουμφάκια». Ποιος θα τους βοηθήσει να το πραγματοποιήσουν και ποιά είναι στην πραγματικότητα η Στρουμφίτα;

Θα καταφέρουν άραγε τα Στρουμφάκια να ξεφύγουν;

Μια παράσταση για την φιλία, το περιβάλλον, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Μια διαδραστική εμπειρία για τα παιδιά που θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Νίκος Λημνιός | Κείμενο: Νίκος Λημνιός , Αντώνης Ζιώγας | Μουσική: Νίκη Γρανά | Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη | Υπεύθυνος Σκηνικών : Αλέξανδρος Παπαϊωακείμ | Εικαστική επιμέλεια : Δόμνα Σαριτσόγλου | Κατασκευή Σκηνικών : PAP THEATER CONSTRUCTION | Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Τζιλίνης | Επιμέλεια μαγικών: Costa Funtastico (Παντελιάς Κώστας)

Πρωταγωνιστούν: Αναστασία Διατσίδου, Ιορδάνης Ιωαννίδης, Βασίλειος Καραγκούνης, Θεόδωρος Λουφόπουλος, Μαρίνα Ντζιλοβιάν, Φανή Ξενογιαννοπούλου, Γιάννης Πανταγιάς, Βίκυ Χουδαλάκη

*Παραστάσεις : Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 18.00 και Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 11:30 | θεάτρου ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Βασ. Όλγας 150) | Τηλ.: 2310 834 996 | Τιμή εισιτηρίου: από 10€

“Η Μάσα και ο Αρκούδος” στο θέατρο Metropolitan

Η νέα παραγωγή από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η Μάσα και ο Αρκούδος 3 “Στη μέση του πουθενά”», βασισμένη στο γνωστό λαϊκό Ρώσικο παραμύθι θα ανεβεί για λίγα Σαββατοκύριακα στο Metropolitan the Urban Theater (Αλ. Φλέμινγκ 2)

Το αχτύπητο, αγαπημένο δίδυμο μικρών και μεγάλων, η Μάσα και ο Αρκούδος, επιστρέφει σε νέες περιπέτειες… Η μικρή Μάσα, το σκανταλιάρικο ζιζάνιο με την αστείρευτη ενέργεια,αποφασίζει να κάνει έκπληξη στον καλύτερό της φίλο, τον «φοβερό» Αρκούδο και να τον επισκεφθεί στο σπίτι του, που βρίσκεται στο τέρμα του δάσους.

Συνταξιδιώτες της σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή, είναι ο καλός της φίλος Ζαχαρίας, που όνειρό του είναι να γνωρίσει και αυτός από κοντά τον περίφημο Αρκούδο! Τα δυο παιδιά λοιπόν, ξεκινούν γεμάτα ανυπομονησία για το υπέροχο ταξίδι τους!

Θα πάνε όμως τα πράγματα όπως τα οργάνωσε η Μάσα;

Η ξεκαρδιστική περιπέτεια της μικρής εξερευνήτριας και της θεότρελης παρέας της, διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους πως όσο δύσκολη, όσο τρομακτική κι αν μας φαίνεται μια κατάσταση, με χαμόγελο, καλούς φίλους και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, βγαίνουμε πάντα νικητές!

Συντελεστές: Διασκευή – Στίχοι: Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα | Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη | Μουσική: Κώστας Εκλεκτός | Χορογραφίες: Χρήστος Μυλωνάς | Μάσκες: Anna Wasiac | Σκηνικά-Κοστούμια: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης | Ήχος-Φώτα: Βλάσης Αράπογλου.

Ηθοποιοί: Δήμητρα Θεοδουλίδου, Ευθύμης Ιωαννίδης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γεωργία Ποντσουκτσή, Τάσος Ταλιανίδης

*Παραστάσεις: Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 11.30 | Metropolitan the Urban Theater (Αλ. Φλέμινγκ 2. Θεσσαλονίκη) | Είσοδος από 8 ευρώ. Προπώληση μέσω viva.gr

Θέατρο Κούκλας: “Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι” στο Θέατρο Αμαλία

Οι REDICOLO με τις μεγααάλες κούκλες τους, επιστρέφουν για λίγες ακόμα παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ, για να μοιραστούν με μικρούς και μεγάλους την ιστορία ενός διαφορετικού αγοριού: της αγαπημένης ξύλινης μαριονέτας ΠΙΝΟΚΙΟ που κινείται χωρίς σπάγγους και ονειρεύεται να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ. «Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»
Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, για τη δύναμη της συγχώρεσης και για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»
«ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ». Μια παράσταση σύγχρονου θεάτρου κούκλας για μικρά και μεγάλα παιδιά, που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως για τις χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, την καλλιτεχνική πρωτοτυπία και την ευρηματική διασκευή στο κλασικό κείμενο του Κάρλο Κολόντι. Είναι η τρίτη παραγωγή της ομάδας Redicolo, γνωστής για την ποιοτική δουλειά της στο χώρο του θεάτρου κούκλας για παιδιά, και έχει κάνει από το 2016 περισσότερες από 200 παραστάσεις σε σχολικούς και θεατρικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Την έχουν παρακολουθήσει ήδη χιλιάδες παιδιά και έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από γονείς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.
Στην παράσταση «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι», συνδυάζοντας το θέατρο κούκλας με το θέατρο ηθοποιών, οι κουκλοπαίκτες του Redicolo είναι ορατοί στο κοινό όταν εμψυχώνουν τις κούκλες, συμμετέχουν στην δράση ως ηθοποιοί και αφηγητές, αλληλεπιδρούν με τα παιδιά και τα καλούν να συμμετέχουν στη θεατρική διαδικασία που γεννιέται μπροστά τους και χτίζεται μαζί τους. Οι κούκλες είναι μεγάλες, σε ανθρώπινο μέγεθος και οι κουκλοπαίκτες χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για την εμψύχωσή τους. Ο κάθε ηθοποιός εναλλάσσεται φανερά ανάμεσα στους ρόλους του κουκλοπαίκτη και του αφηγητή, με τρόπο που υπενθυμίζει πως αυτό που παρακολουθούν οι θεατές είναι ένα παιχνίδι θεάτρου, το οποίο στήνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια τους.
Συντελεστές: Κείμενο: Κάρλο Κολόντι | Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος | Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος | Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου | Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος | Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης | Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Καλπενίδου | Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης | Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Παίζουν: Μαρίνα Καζόλη, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος
*Παραστάσεις: Κυριακές 13, 20, 27 Φεβρουαρίου 2022 στις 17:00 | Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά | Ηλικίες: για μικρά και μεγάλα παιδιά και μεγάλους που νιώθουν παιδιά | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 842 509 (Θέατρο Αμαλία) | Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος στο ταμείο | 8€ προπώληση στο Goldmall και στο θέατρο Αμαλία καθημερινά 10:30-14:30 και 17:30-21:30 | Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη | Τηλ.: 2310 842 509

Ο Ραφτάκος των λέξεων από το Μικρό Βορρά στο Θέατρο Αμαλία

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας, η sold out παράσταση του Μικρού Βορρά, βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ανεβαίνει ξανά στην σκηνή για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Από 2 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 11.30, ο αγαπημένος μας Ράφτης στήνει το ραφείο του στο Θέατρο Αμαλία και περιμένει μικρούς και μεγάλους για να φτιάξει τα πιο όμορφα και μοναδικά ρούχα με… λέξεις!

Οι ηθοποιοί γίνονται ένα με τα παιδιά. Συστήνουν μουσικά όργανα, μαγεύουν με την αφήγησή τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χαρίζουν στους μικρούς θεατές μια παράσταση εμπειρία.

Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για την φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για την βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με μεράκι και αγάπη.

Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο!

Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή, αλλά χρησιμοποιεί το μυστικό του, που κανένας από τους κατοίκους της πόλης δεν έχει προσέξει… τις λέξεις!

Περνάει όμως ο καιρός, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά, αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις. Κάποτε στην πόλη, όμως, πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν. Όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον ραφτάκο τους…. Και τον αναζητούν!

Ένας ράφτης διαφορετικός. Που υφαίνει με λέξεις, που ζεσταίνει και δροσίζει τους ανθρώπους της πόλης με ρούχα πλεγμένα με αγάπη και φροντίδα. Ο Ραφτάκος των Λέξεων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα «διαμάντι» των καιρών μας.

Συντελεστές: Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου | Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς | Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος | Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Ιωαννίδου | Μουσική:  Θοδωρής Παπαδημητρίου | Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου | Σχεδιασμός αφίσας: Ντόρη Λούκρη | Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη | Διδασκαλία Τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου | Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου | Παίζουν: Ανθή Ιωαννίδου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιώργος Τερζής

*Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 | Ώρα: 11.30 | Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) | Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά. | Για παιδιά ηλικίας 4+.

Δωρεάν online προβολή : To “NOWHERE”¨του Δημήτρη Παπαϊωάννου

photo: Μαριλένα Σταφυλίδου

Η εμβληματική παραγωγή του Δημήτρη Παπαϊωάννου “NOWHERE” (Πουθενά), που ανατέθηκε από το Ελληνικό Εθνικό Θέατρο, έρχεται για μία διαδικτυακή προβολή από την διεθνή πλατφόρμα του Cap Ucla.

Το NOWHERE δημιουργήθηκε από τον Παπαϊωάννου το 2009 για να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Ελληνικού Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Αυτή η κεντρική σκηνή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της PINA BAUSCH. Το NOWHERE εξερευνά τη φύση της ίδιας της θεατρικής σκηνής, ενός χωρικού μηχανισμού που συνεχώς μεταμορφώνεται και επαναπροσδιορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία για να δηλώνει οποιοδήποτε μέρος, και ωστόσο έχει σχεδιαστεί να είναι ένας μη τόπος, ένα… πουθενά.

26 καλλιτέχνες μετρούν και σημαδεύουν το χώρο χρησιμοποιώντας το σώμα τους, αντιπαραθέτοντας τις διαστάσεις και τις τεχνικές του δυνατότητες σε μια παράσταση που δεν μπορεί να παρουσιαστεί πουθενά αλλού. Μια ομάδα ανθρώπων αντιμετώπισε τις χωρικές προκλήσεις που δημιουργήθηκαν, μετρώντας το διάστημα με το σώμα τους. Ένας διαλογισμός πάνω στην ίδια τη φύση του θεάτρου, το NOWHERE διερευνά την έννοια της παράστασης ως μηχανής που καθρεφτίζει την ανθρώπινη ζωή.

Συντελεστές: Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου | Μουσική Σύνθεση – Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K. | Εικαστικός Συνεργάτης: Ζάφος Ξαγοράρης | Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος | Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου | Βοηθός Σκηνοθέτη – Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου

Ερμηνευτές: Προκόπης Αγαθοκλέους, Πάνος Αθανασόπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Αντώνης Βαής, Νίκος Δραγώνας, Μανόλης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Tadeu Liesenfeld, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Γιάννης Μίχος, Μαρία Μπρέγιαννη, Ίλια Ντετσάβες – Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Άρης Πλασκασοβίτης, Ευαγγελία Ράντου, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Αltin Huta

*Κυριακή 13 Φεβρουαρίου | Δωρεάν με εγγραφή στο CAP UCLA Online :

“Ο Καραγκιόζης μάγειρας” από το σκιοθέατρο Αγάπιου Αγαπίου στο Θέατρο Αυλαία

Ο πάντα πεινασμένος ήρωας μας με τη βοήθεια του θείου του Μπάρμπα-Γιώργου μετατρέπουν την παράγκα του σε μαγειρείο και δημιουργούν μία απολαυστική παράσταση για μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές.

Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει το ρόλο του ΣΕΦ κι αρχίζει η περιπέτεια…

Το έργο διανθίζεται με παραδοσιακά και νεότερα τραγούδια.

*Παραστάσεις: 13, 20 και 27 Φεβρουαρίου | Κάθε Κυριακή στις 13.30 | Εισιτήρια: 8€ γενική είσοδος | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, 546 21 / Πλατεία ΧΑΝΘ | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & ticketservices.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα