κατέβα-στο-λιμάνι-και-άκου-μια-ιστορία-1179818

Εκθέσεις

Κατέβα στο λιμάνι και άκου μια ιστορία της πόλης

Στον βρεφονηπιακό σταθμό την πρώτη προβλήτα του Λιμανιού, μια ιστορική έκθεση με νόημα και σημασία.

Parallaxi
Parallaxi

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της και θα τις κρατήσει ανοιχτές μέχρι το βράδυ της Κυριακής, από τις 5 μέχρι τις 10 κάθε βράδυ, στον βρεφονηπιακό σταθμό την πρώτη προβλήτα του Λιμανιού, μια ιστορική έκθεση με νόημα και σημασία.

Η parallaxi τιμώντας τη ευρωπαϊκή διοργάνωση του EuroPride έστησε μια αφήγηση της ιστορίας, της ζωής, της καθημερινότητας και των αγώνων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Βασισμένη πάνω σε μια ιδέα και το πολύτιμο αρχείο του επί τριών δεκαετιών συνεργάτη μας και ακτιβιστή Γιώργου Τσιτιρίδη η έκθεση αφηγείται μέσα από εικόνες, ντοκουμέντα και κείμενα μια πορεία που ποτέ δεν ήταν εύκολη.

Με την πολύτιμη συνδρομή της Θούλης Μισιρλόγλου, του ΜΟΜus, τα πορτρέτα της Όλγας Δέικου, τραβηγμένα αποκλειστικά για την έκθεση, τιμούμε την μνήμη και την ιστορία πολλών ανθρώπων, ζώντων και απόντων.

Παράλληλα οργανώνουμε ξεναγήσεις κάθε βράδυ με ιστορίες από την ιστορία του κινήματος, ενώ εκπλήξεις περιμένουν τον επισκέπτη.

Από την Τρίτη 25/6 μέχρι και την Κυριακή 30/6 (5-10 μ.μ. πραγματοποιείται έκθεση με την ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στη Θεσσαλονίκη, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Λιμάνι, στην Προβλήτα 1, σε συνεργασία με το ΜΟmus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο τίτλος της είναι “Ο δρόμος προς την ορατότητα – Η ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος της Θεσσαλονίκης”. Πρόκειται για ένα “ταξίδι” στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της Θεσσαλονίκης μέσα από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Τσιτιρίδη (ο οποίος μάς ξεναγεί στις 25, 26, 27 και 28 Ιουνίου, από τις 5-9 μ.μ.) καθώς και των θεμάτων που ανέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η Parallaxi.

Η Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, ανέδειξε και πολλές φορές πρωταγωνίστησε, (σ)τα σύγχρονα κινήματα αμφισβήτησης που γεννήθηκαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος, η πτώση της χούντας, καταγράφουν την ανάγκη για αλλαγή. Η ελληνική κοινωνία ζει έναν αναβρασμό: Απεργίες, πορείες, αναθεωρήσεις και κατάργηση νόμων, περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτή είναι η στιγμή που το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα κάνει την εμφάνισή του, δίπλα στις φεμινίστριες και διεκδικεί έμφυλη ισότητα και ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού – ερωτικού προσανατολισμού. Στην Αθήνα την αρχή κάνει το Α.Κ.Ο.Ε, στην Θεσσαλονίκη το Α.Μ.Ο.Θ.

Θα ακολουθήσουν παραπάνω από 40 χρόνια αγώνων στην πόλη στα οποία πραγματοποιούνται ημερίδες και συνέδρια, το πρώτο LGBT film festival στην Ελλάδα, η καθιέρωση του Mermaid award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, έκδοση περιοδικών, μαθήματα φύλου στο Α.Π.Θ., ανάδειξη ποιητών και συγγραφέων, πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων, γέννηση σωματείων και συλλόγων, μερικά από τα πιο εμβληματικά στέκια νυχτερινής διασκέδασης και το ThessalonikiPride. Από το Banal στο En ola, από το περιοδικό “Μπανάνες” στο Screw, από την αμφισβήτηση στο Europride, αυτοί είναι μερικοί σταθμοί στην συχνά λησμονημένη ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος της Θεσσαλονίκης. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen H Parallaxi, μέσα από τη δράσης της “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” παρουσιάζει σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μια έκθεση αφιερωμένη σε αυτό το ταξίδι. Επιμέλεια: Γιώργος Τσιτιρίδης-Θούλη Μισιρλόγλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα