Κάθε πρωί στις 10, η Αγγελική ξεκλειδώνει την πόρτα του μικρού βιβλιοπωλείου της στον Εύοσμο
Δεν περιμένει τους βιβλιόφιλους να περάσουν το κατώφλι στην εποχή του lockdown. Κατά κάποιο τρόπο «πηγαίνει» εκείνη σε αυτούς...
Κάθε πρωί στις 10, η Αγγελική Χατζηβασιλειάδου ξεκλειδώνει την πόρτα του μικρού βιβλιοπωλείου της στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Λίγο πιο αργά από ό,τι το άνοιγε συνήθως, πριν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19.
Δεν περιμένει τους βιβλιόφιλους να περάσουν το κατώφλι στην εποχή του lockdown. Κατά κάποιο τρόπο «πηγαίνει» εκείνη σε αυτούς: καθισμένη ανάμεσα στα ράφια με τα βιβλία, ανασαίνοντας τη γνώριμη μυρωδιά τους, που κάθε «βιβλιοφάγος» αγαπά, βλέπει τις παραγγελίες τους, ετοιμάζει τα δέματα με τα βιβλία και τους τα στέλνει στο σπίτι στις γειτονιές του Ευόσμου -κι αυτό, σε μια χρονική περίοδο που τα ταξίδια είναι κατ’ ανάγκη μόνο «του μυαλού» κι ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο «όχημα».
Το ίδιο κάνουν κι άλλες βιβλιοπώλισσες και βιβλιοπώλες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στον χάρτη της Ελλάδας. Μένουν παρούσες και παρόντες στα μικρά βιβλιοπωλεία τους, ακόμη κι αυτές τις μέρες, που είναι κλειστά: η Χρυσούλα στο Καλαμπάκι στη Δράμα, η Δήμητρα στην Ξάνθη, η Ιωάννα στην Κομοτηνή και ο Γιάννης στην Αλεξανδρούπολη, η Βάλια και η Ράνια στη Λέσβο, η Μαίρη στη Σάμο, η Ξένια στην Κρήτη, η Αθηνά στην Καβάλα, η Έρη στη Λάρισα και η Φωτεινή στον Βόλο, ο Νίκος και η Ελένη στο Περιστέρι και το Ψυχικό στην Αθήνα… Όλες κι όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να υπενθυμίσουν ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία, με τα πεπερασμένα μέσα τους έναντι των πολυκαταστημάτων, βρίσκονται στο πλευρό του αναγνωστικού κοινού, που αυτές τις μέρες αναζητά νοερές διεξόδους από τον εγκλεισμό.
Να μην ξεχαστεί το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 50 βιβλιοπωλεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε μια κοινή σελίδα στο Facebook (https://bit.ly/3avJyzJ), με στόχο την ενίσχυση της σχέσης αναγνώστη- βιβλιοπωλείου. «Στόχος μας είναι να μην ξεχαστεί το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση για όλους τους κλάδους της οικονομίας και μέσα από την κοινή μας αγάπη για τον αναγνώστη και για τα βιβλία, αλλά και με το ένστικτο της επιβίωσης πιο έντονο από ποτέ, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια κοινή ομάδα, ανοιχτή για όλους τους συναδέλφους», αναφέρουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.
Τα βιβλιοπωλεία που λαμβάνουν μέρος εξυπηρετούν τους πελάτες τους ακολουθώντας τις οδηγίες ασφαλείας εν μέσω καραντίνας, με τηλεφωνικές παραγγελίες, μέσω social media ή μέσω e-shop. Κάποια άλλα όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό -και απλώς περιμένουν να ανοίξουν ξανά, ευελπιστώντας ότι δεν θα ξεχαστούν…
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιβλιοπώλισσα Αγγελική Χατζηβασιλειάδου επισημαίνει πως ανταπόκριση των ανθρώπων στην περιοχή του Ευόσμου είναι μεγάλη. «Μας ξάφνιασε το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ξεχνούν το μικρό βιβλιοπωλείο και έρχονται σε επαφή μαζί μας, για να προμηθευτούν βιβλία στο σπίτι. Αυξημένη ζήτηση έχουν αυτές τις μέρες τα παιδικά βιβλία, αλλά και εκείνα που έχουν ως αντικείμενο την προσωπική βελτίωση», εξηγεί.
Μονόδρομος η ανάπτυξη e-shop
Επισημαίνει ότι το βιβλιοπωλείο δημιούργησε site πριν από δύο χρόνια, αλλά επειδή οι κωδικοί, τα βιβλία κι άλλα είδη, είναι πολλοί, υπήρχαν δυσκολίες στο να το λειτουργήσει ως e-shop.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) και από τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι αναγκαία. «Αν θέλουμε να μείνουμε στο παιχνίδι, είναι μονόδρομος, έστω για να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους μας, τον κόσμο που προτιμά το βιβλιοπωλείο μας», παρατηρεί και προσθέτει πως, όταν αρθούν τα μέτρα, το μικρό βιβλιοπωλείο θα είναι πάντα εκείνο που θα σε γνωρίζει με το μικρό σου όνομα και θα στέκεται με ενσυναίσθηση δίπλα σου.
«Αυτό είναι που θέλω κι εγώ, η επαφή με τους ανθρώπους, να τους γνωρίζω με το μικρό τους όνομα, χαίρομαι να έχουμε κόσμο στο βιβλιοπωλείο, να συμμετέχει σε δράσεις, να μυρίζει τα βιβλία… Το επάγγελμά μου ήταν λογίστρια και πριν από δέκα χρόνια έκανα τη στροφή, ακριβώς επειδή μου αρέσει να βρίσκομαι μέσα στο βιβλιοπωλείο, να μυρίζω τη μυρωδιά των βιβλίων και να συζητώ με τους ανθρώπους που έρχονται εδώ», λέει η Αγγελική.
Στην κοινή σελίδα των 50 βιβλιοπωλείων -ο αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά- θα ανεβαίνουν διαγωνισμοί, αφηγήσεις, παρουσιάσεις των όμορφων σημείων των βιβλιοπωλείων της γειτονιάς, αλλά και όλα τα νέα για τον χώρο του βιβλίου. Ήδη, αυτές τις μέρες (και μέχρι τις 20.00 του Σαββάτου 25 Απριλίου) τρέχει διαγωνισμός, που καλεί τους βιβλιόφιλους να δημιουργήσουν και να ανεβάσουν βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού, με το αγαπημένο τους βιβλίο. Όποια ανάρτηση λάβει τα περισσότερα «likes», θα κερδίσει «βιβλία για να διαβάζει για …έναν ολόκληρο χρόνο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ