Μεγά-πολις: στα όρια (6/3-4/4)

Μεγά-πολις: στα όρια Γιώργης Γερόλυμπος / Νίκος Μάρκου Nitra Gallery Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, 20.00 Διάρκεια έως 4 Απριλίου 2015 Η Αίθουσα Τέχνης Nitra με χαρά παρουσιάζει δύο σπουδαίους Έλληνες φωτογράφους, το Γιώργη Γερόλυμπο και το Νίκο Μάρκου. Η κοινή αυτή έκθεση βρίσκει τους δημιουργούς σε εξαιρετικές φωτογραφικές στιγμές εντός και εκτός Ελλάδας. Ο […]

Parallaxi
μεγά-πολις-στα-όρια-6-3-4-4-36918
Parallaxi
nikosmarkou_01.jpg

Μεγά-πολις: στα όρια

Γιώργης Γερόλυμπος / Νίκος Μάρκου

Nitra Gallery

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, 20.00 Διάρκεια έως 4 Απριλίου 2015

Η Αίθουσα Τέχνης Nitra με χαρά παρουσιάζει δύο σπουδαίους Έλληνες φωτογράφους, το Γιώργη Γερόλυμπο και το Νίκο Μάρκου. Η κοινή αυτή έκθεση βρίσκει τους δημιουργούς σε εξαιρετικές φωτογραφικές στιγμές εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Γιώργης Γερόλυμπος από τη μία, που σήμερα εργάζεται πάνω στη φωτογραφική τεκμηρίωση της ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, και ο Νίκος Μάρκου από την άλλη, με την εξαιρετικά τιμητική συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση ‘Faces’ στις Βρυξέλλες, σε συνδιοργάνωση της BOZAR – Palais des Beaux-Arts, του Fotomuseum Ολλανδίας και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε μία έκθεση που παρουσιάζει 31 Ευρωπαίους Φωτογράφους Πορτρέτου.

Η Mεγά-πολις  είναι μία θεματική που δουλέψανε από κοινού, ο καθένας μέσα από το δικό του φακό. Οι δύο φωτογράφοι επιχειρούν να απεικονίσουν το φαινόμενο της ελληνικής πόλης που συνεχώς αυξάνεται, απλώνοντας τον ιστό της, υπερβαίνοντας φυσικά και τεχνητά όρια και κρύβοντας την κακοπαθημένη κεντρική της περιοχή μέσα σε μια θάλασσα από αέναες επεκτάσεις κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος. Tόσο η φύση όσο και ο άνθρωπος βγαίνουν πληγωμένοι από αυτή τη συνθήκη.

Η καθηγήτρια πολεοδομίας του ΑΠΘ Κ. Καυκούλα σημειώνει:

Όπως έχουν τα πράγματα, οι ελληνικές πόλεις δεν γαλουχούν ανθρώπινες κοινότητες και δεν προστατεύουν ούτε την ιστορική παράδοση, ούτε βέβαια την φύση. Για να επιζήσουν, χρειάζεται να ενηλικιωθούν, αφήνοντας πίσω ως παιδική αρρώστια τον αυτόματο πιλότο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, η οποία τις αποσταθεροποιεί και υπονομεύει τις παραγωγικές τους προοπτικές.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης κοιτάζουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας, αυτής της αρχαίας και σύγχρονης, ταυτόχρονα, μεγαλούπολης, σε μια προσπάθεια να αφηγηθούν την ιστορία της όπως αυτή εξελίσσεται, αποφεύγοντας να ωραιοποιήσουν ή να καλύψουν τις ατέλειές της. Αντιθέτως, παρατηρώντας την από διακριτική απόσταση καταθέτουν το βλέμμα τους πάνω στην όψη της όπως αυτή παρουσιάζεται στον παρατηρητή της: η εξάπλωση της οικιστικής ανάπτυξης της πόλης και τα αποτελέσματά της.

Στα όρια.

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 Διάρκεια 6.3.15-4.4.15 Nitra Gallery: Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη

Σύντομα βιογραφικά:

Γιώργης Γερόλυμπος

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και το Παρίσι, και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο Γκολσμίθς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1998) και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στις Τέχνες και το Ντιζάϊν από το Πανεπιστήμιο του Ντέρμπυ (2007) στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις και αρκετές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στα σημαντικότερα project που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται η φωτογράφιση των πόλεων και των τοπίων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008 με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright, η φωτογράφιση της Εγνατίας Οδού, στο πλήρες σύνολο του άξονά της, κατά το χρονικό διάστημα 2000-2004, ενώ έχει αναλάβει την φωτογραφική τεκμηρίωση της ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.    Έχει επιμεληθεί φωτογραφικά αριθμό βιβλίων αρχιτεκτονικής και τέχνης, ανάμεσα στα οποία: Θεσσαλονίκη 1912-2012 Το μέλλον του παρελθόντος, συγ. Λέων Α. Ναρ (Αθήνα 2011), Τράπεζα της Ελλάδος Τα Κτίρια, Καθ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, (Αθήνα 2011), Στα Άκρα, Νέες Αρχιτεκτονικές στην Κύπρο, Καθ. Γιώργος Τζιρτζιλάκης, (Αθήνα 2010), Τα Ανάκτορα στην Ελλάδα, Καθ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, (Αθήνα 2009), Έρνστ Τσίλλερ, Η τέχνη του Κλασικού, Καθ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, (Αθήνα 2006), Προάστεια & Εξοχές της Αθήνας του ’30, Καθ. Δημήτρης Φιλιππίδης (Αθήνα 2006), Ιταλική Αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα, Καθ. Βασίλης Κολώνας (Αθήνα 2002).

Από το 2008 έως το 2011 δίδαξε Φωτογραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Νίκος Μάρκου

Σπούδασε Μαθηματικά. Η φωτογραφική του δουλειά έχει αποσπάσει μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις (1ο βραβείο, Fuji Hellas Competition (1993), 3ο βραβείο, Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Fuji, 1ο βραβείο, Διαγωνισμός Kodak (1990), Διάκριση στο διαγωνισμό για Νέους Ευρωπαίους Φωτογράφους  (1987). Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεσή του Nuances of Space, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2010) και στην PHotoEspaña, Cuenca (2009).

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία). Το 2012 συμμετείχε στην έκθεση  Αίσθηση Χώρου: Ευρωπαϊκή Φωτογραφία Τοπίου, Liz Wells στη BOZAR- Κέντρο Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες. Η δουλειά τους έχει εκδοθεί δύο φορές στο “COSMOS”, εκδόσεις Τέταρτο (2004)  Και “Γεωμετρίες”, Εκδόσεις Αδάμ (2000).

*6/3-4/4, Nitra Gallery, Ώρα: Tρίτη-Τετάρτη-Σάββατο 11.00-15.00, Πέμπτη-Παρασκευή 11.00-20.00, Τιμή Εισόδου: Δωρεάν

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα