Μέσα από τα μάτια του άλλου

Με την παρουσία πολλών εφήβων και φοιτητών έγιναν το πρωί τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
μέσα-από-τα-μάτια-του-άλλου-291586
Γιώργος Τσιτιρίδης

Με την παρουσία πολλών εφήβων και φοιτητών έγιναν το πρωί τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν για 3 μήνες ένα εργαστήριο με τίτλο «Η Ζωή μέρα από τα μάτια του άλλου» στο οποίο συμμετείχαν μαθητές Λυκείου και νεαροί πρόσφυγες. Με αφορμή το εργαστήριο αυτό και με την τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητών του τμήματος κινηματογράφου τα παιδιά ετοίμασαν 8 ταινίες μικρού μήκους που αποτυπώνουν τις συναντήσεις τους. Κάθε ταινία παρουσιάζει την συνεύρεση ενός μαθητή Λυκείου με έναν πρόσφυγα. Οι ταινίες αυτές παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα μέχρι 4 Μαρτίου στο ΚΣΤΘ στο Λιμάνι.

Στόχος του προγράμματος ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες μία πρώτη επαφή με τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά κυρίως να φέρει σε επαφή νέους και νέες από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες οι οποίοι κάθισαν απέναντι ο ένας στον άλλον αλλά και ο ένας την θέση του άλλου κατανοώντας τη ζωή, τα θέλω και τα προβλήματα τους, βλέποντας στην ουσία πως οι καθημερινές τους ανάγκες, τα όνειρα οι προσδοκίες είναι κοινές για όλους. Στόχος όπως αναφέρθηκε και κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας είναι τα σχολεία τα πανεπιστήμια, οι σχολές, να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να δεχτούν την συνεργασία και συνύπαρξη με τους πρόσφυγες, με την βοήθεια φυσικά και των γονέων και καθηγητών.

Οι μαθητές ανέφεραν πως η αρχική τους διστακτικότητα μετατράπηκε σε ενθουσιασμού  και ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Επιθυμία τους είναι να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες που τους έδωσαν την ευκαιρία να δουν τον κόσμο με διαφορετικά μάτια και να βάλουν τον εαυτό τους στην θέση του άλλου. Οι μαθητές εκμυστηρεύτηκαν πως θεωρούν τους πρόσφυγες ήρωες και μέσα από τα βιώματα που τους μετέφεραν κατάλαβαν πολλά πράγματα και για τον εαυτό τους και συνειδητοποίησαν πως στην ζωή τίποτα δεν είναι μόνιμο και δεδομένο. Σε μια στιγμή όλα μπορούν να αλλάξουν ριζικά. Τέλος και οι ίδιοι οι πρόσφυγες είπαν πως βρήκαν αποδοχή και στήριξη παρά τις αρχικές δυσκολίες το άγχος το πρόβλημα της γλώσσας και τις επικοινωνίας.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του προγράμματος ανήκει στην πρόεδρο του Τμ. Κινηματογράφου, αναπλ.καθηγητρια Δέσποινα Μουζάκη, ενώ την επίβλεψη του εργαστηρίου και της έκθεσης ανέλαβε ο επ.καθηγητής Απόστολος Καρακάσης.

Ωρες λειτουργίας έκθεσης:

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00πμ-18:00μ.μ

Πέμπτη: 10:00πμ-22:00μ.μ

Εώς 4 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

poster_life_gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα