Μια διεθνής ανταλλαγή ιδεών και τάσεων στη Θεσσαλονίκη

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία και τους Οργανισμούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Parallaxi
μια-διεθνής-ανταλλαγή-ιδεών-και-τάσεω-213962
Parallaxi

Ένα μοναδικό καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία και τους Οργανισμούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς φτάνει στην πόλη μας.

Το British Council, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και την Βρετανία, διοργανώνει το διετές πρόγραμμα Transforming Future MuseumsInternational Museum Academy, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, για τους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τα εντατικά, πενθήμερα μαθήματα της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσείων (International Museum Academy) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του δήμου Αθηναίων και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη International Museum Academy θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017. Θα περιλαμβάνει μία σειρά εντατικών σεμιναρίων/εργαστηρίων σε τέσσερις καίριους για τον κλάδο των μουσείων θεματικούς τομείς: Τα Μουσεία ως Μέσο Δημιουργίας της Κοινότητας (Museums and Community Engagement), Επιχειρηματική Δραστηριότητα (Commercial Enterprise), Η Βιωσιμότητα και η Ανθεκτικότητα των Μουσείων (Museum Sustainability and Resilience) και Ψηφιακές Δεξιότητες (Digital Skills).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες και την εμπειρία τους, να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τάσεις στο χώρο των Μουσείων και του πολιτισμού και να βελτιώσουν τις απαραίτητες δεξιότητες τους ώστε να μπορέσουν να  ανταποκριθούν καλύτερα στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μουσειακός και πολιτιστικός τομέας στην Ελλάδα.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες και καθηγητές από την Βρετανία, σε συνεργασία με έμπειρους προσκεκλημένους τόσο από τον διεθνή χώρο όσο και από την Ελλάδα, θα δουλέψουν σε εντατικά τμήματα με τους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα σεμιναρίων που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, case studies, συζητήσεις, one-to-one tutorials και διαδικτυακές συνεδρίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Οι Βρετανοί συνεργάτες είναι:

  • The Audience Agency: είναι ένας οργανισμός με αποστολή να παρέχει στο κοινό καλύτερη πρόσβαση στον πολιτισμό, για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του πολιτιστικού τομέα σαν σύνολο.
  • Tyne & Wear Archives & Museums (TWAM):  είναι ένα από τα σημαντικότερα Βρετανικά περιφερειακά μουσεία. Διαχειρίζεται μια συλλογή από εννέα γκαλερί και μουσεία και το Αρχείο για το Tyne and Wear. Υποστηρίζεται από τις πέντε τοπικές αρχές της περιοχής και το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Το TWAM είναι επίσης σημαντικό μουσείο που χρηματοδοτείται από το Arts Council England.
  • Sarah Hilton Assosiates: είναι Σύμβουλος Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Heritage Lottery Fund, Διευθύντρια Συντονισμού Έργων στο National Museums Liverpool και είναι ιδρυτικό μέλος του Capital Projects Network. Η Sara Hilton ίδρυσε τη Sara Hilton Associates το 2016 μετά από μια μακρά σταδιοδρομία σε περιφερειακά και εθνικά μουσεία. Έχει άριστη εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης και υποστηρίζει στελέχη να αναπτύξουν ισχυρές και καινοτόμες προτάσεις γύρω από μετασχηματιστικά έργα.
  • Culture24: είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που επιδιώκει να φέρει σε συνεργασία τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, με μοναδικές προτάσεις συνεργασίας. Πρόκειται για μια δυναμική ομάδα επαγγελματιών από το χώρο του πολιτισμού που έχουν βαθιά γνώση των ψηφιακών δεξιοτήτων και πιστεύουν ότι οι πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν ζωτική θέση στην σύγχρονη κοινωνία.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

*Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία αιτήσεων μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

ή να επικοινωνήσετε με την κ. Ντίνα Ντζιώρα στο 210 269 2358 ή στο email [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα