Μια ταινία και ένα βιβλίο που μαγεύουν!
Δυο σπουδαία δείγματα για αυτό το μήνα.
Ευτυχώς υπάρχει το σινεμά και τα βιβλία και ξεχνάς άλλες ασχήμιες.
Ρόμα
Ο Κουαρόν έκανε την μεγάλη ταινία της χρονιάς. Και την έκανε με χρήματα του Netflix. Έχοντας ως καμβά την παιδική του ηλικία και τις μνήμες του στο Μεξικό, από ένα μεσοαστικό κόσμο γυναικών. Έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να κάνει με άνεση όλα τα είδη σινεμά, επιλέγει εδώ να επιστρέψει σε ένα σιωπηλό και χαμηλότονο ταξίδι, φωτογραφημένο με ένα συναρπαστικό γκρίζο, κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του διευθυντή φωτογραφίας, ένα ταξίδι σε εικόνες που θυμάσαι για πάντα. Χρησιμοποιώντας όλο το αλφάβητο της κινηματογραφικής γραμματικής (θεαματικά τράβελινγκ, απίστευτα μετωπικά, close ups κλπ), φτιάχνει την πιο σπουδαία εποποιία των τελευταίων χρόνων.
Στα όρια ενός μαγικού ρεαλισμού, σε ένα Μεξικό του ΄70, μικρά δράματα πίσω από την μεγάλη ιστορία, εικόνες μοναδικής δύναμης που θα θυμάσαι για πάντα. Έπος.
*Roma, Seven Films, Ολύμπιον
Το Μουσείο των τύψεων (και άλλα διηγήματα)
Το πιο βιβλιοφιλικό από όλα τα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια, αυτή η νέα συλλογή διηγημάτων του Μετρ, του ανθρώπου που τόσες δεκαετίες αθόρυβα και απόλυτη προσήλωση καταφέρνει να μεταφέρει στα ελληνικά με απόλυτη πιστότητα ως μεταφραστής συγκλονιστικά κείμενα, πρώτα από όλα του αγαπημένου του Μπόρχες αλλά και τόσων άλλων και που και που επιχειρεί, πάντα με εξαιρετική επιτυχία να αφήσει και το προσωπικό του στίγμα στα ελληνικά γράμματα.
Ο Αχιλλέας Κυριακίδης, στο νέο του βιβλίο με τον υπέροχο τίτλο συγκεντρώνει μια σειρά γοητευτικών παιχνιδιών-διηγημάτων που πάντα το επίκεντρο είναι τα ίδια τα βιβλία και οι συγγραφείς, φυσικά με τον Μπόρχες πρωταγωνιστή. Ένα υλικό που διαπερνά την δημιουργική του περίοδο από το 1980 μέχρι σήμερα, τόσο γοητευτικά βιβλιοφιλικό που μυρίζει μελάνι και χαρτί, τόσο αναπάντεχα απροσδόκητο, λες και ήρωες που έχεις διαβάσει σε τόσα άλλα βιβλία ψάχνουν μια χαραμάδα να τρυπώσουν σε ένα νέο αφήγημα, πιθανά για μια δεύτερη ζωή.
*Το μουσείο των τύψεων, Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Πατάκης