Agenda

Μπήκαμε πρώτοι στο εικονικό μουσείο τέχνης του MOMus

Το "2gether" ανοίγει για το κοινό τον Οκτώβριο

Γιώργος Σταυρακίδης
μπήκαμε-πρώτοι-στο-εικονικό-μουσείο-τ-916134
Γιώργος Σταυρακίδης

Πήγαμε στο MOMus για μία διαφορετική ξενάγηση σε ένα… εικονικό μουσείο γεμάτο έργα των Ντεγκά, Νικρίτιν, Ποπόβα, Μόραλη, Φασιανού και άλλων σπουδαίων εικαστικών.

Το πρόγραμμα «2gether» θα είναι διαθέσιμο για το κοινό (των 15 ετών και άνω) από τον Οκτώβριο του 2022, προσφέροντας μία σπουδαία 3D περιήγηση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, στην εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας και από εκεί στην άνθηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Ένα εικονικό ταξίδι που εκτός από την περιήγηση στην τέχνη, σε παίρνει από το χέρι και σε μεταφέρει στο μέλλον. Σε όσα δηλαδή θα ζούμε πολύ πιο συχνά τα επόμενα χρόνια, με μία δυνατότητα να μεταφερόμαστε σε άλλα περιβάλλοντα πολύ πιο εύκολα, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να μετακινηθεί το σώμα μας.

Το πρωί της Πέμπτης, βρεθήκαμε στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus για το συμμετοχικό, βιωματικό εργαστήριο παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης με τίτλο «2gether», που πρώτοι είχαμε τη χαρά να «επισκεφτούμε» φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, VR headsets και δύο τηλεχειριστήρια στα χέρια) και αφήνοντας τους ειδικούς να μας καθοδηγήσουν σε μία «βόλτα» εντός ενός εικονικού χώρου γεμάτου με έργα τέχνης μεγάλων εικαστικών που όχι μόνο. Εκεί τα γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από την επιλογή των πληροφοριών από καρτέλες για κάθε έκθεμα και τον προσωπικό virtual ξεναγό που ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος που επιθυμεί να ζήσει αυτή την εμπειρία, αλλά τα είδαμε επίσης να κινούνται μέσω της επιλογής animation που στην ουσία με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται μία αλληλεπίδραση έργου και θεατή, αφήνοντας ως τελική αίσθηση ότι εκεί «μέσα» ήρθες πιο κοντά στα διάσημα έργα από κάθε άλλη φορά, καταφέρνοντας να κατανοήσεις καλύτερα το νόημα και την δημιουργία κάθε έργου.

momus-3d.JPG

ΤΑ ΕΡΓΑ

Αλληλεπίδραση με έργα από σημαντικές συλλογές μουσείων της χώρας (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), τα οποία ζωντανεύουν μπροστά στον θεατή, με εμψυχώσεις που αναδεικνύουν το βασικό μήνυμα των καλλιτεχνών, υπό το πρίσμα της γενικότερης θεματικής του ανθρώπινου σώματος ως βασικό θέμα των σύγχρονων καλλιτεχνών.

Έργα των Εντγκάρ Ντεγκά, Λιουμπόβ Ποπόβα, Αλεξάντερ Ρότσενκο, Σολομών Νικρίτιν, Ντέννις Οππενχάιμ, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Νατάσσας Παπαδοπούλου, Βάσως Κατράκη, Κώστα Κουλεντιανού και Άλεξ Μυλωνά αποκτούν κίνηση και συνθέτουν μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοήγηση στον χώρο και τον χρόνο, με βασικό άξονα την ανθρώπινη μορφή.

Συνδυάζοντας τα διδακτικά αντικείμενα της γεωγραφίας, της ιστορίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οι επισκέπτες περιηγούνται ανά την υφήλιο ανακαλύπτοντας τον πολιτισμό της μοντέρνας και σύγχρονης εποχής και τον τρόπο με τον οποίο αυτός επίδρασε στην εγχώρια καλλιτεχνική δραστηριότητα αλλά και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.

2gether-vrspot-at-momuscontemporary-8.jpg

Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχουν συνειδητοποιήσει πως υπάρχει άμεση ανάγκη εγκατάλειψης των παραδοσιακών παθητικών τρόπων παρουσίασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στροφής προς τη δημιουργία νέων πιο ελκυστικών μεθόδων παρουσίασης που θα επιτρέπουν την ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στις φορητές συσκευές, όπως είναι τα smart phones, όσο και στα ασύρματα δίκτυα (4G, 5G), προσφέρουν αναρίθμητες δυνατότητες στους χρήστες, ανοίγοντας παράλληλα ένα καινούργιο πεδίο έρευνας για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Μετά τη δική μας εμπειρία στην εικονική περιήγηση του Μουσείου, αντιλαμβανόμαστε πως μιλάμε για μία σημαντική πρόοδο απέναντι στην τεχνολογία και την τέχνη που με αυτόν τον τρόπο, μηδενίζει την απόσταση και δίνει δυνατότητα σε ανθρώπους να μάθουν και να αλληλοεπιδράσουν με σημαντικά στοιχεία της τέχνης, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με αυτού του είδους την τεχνολογία.

Από την άλλη, είναι σίγουρος ο ενθουσιασμός των νεότερων ηλικιών, που από τον Οκτώβριο θα επισκεφτούν το εικονικό μουσείο του MOMus και είναι ήδη πολύ κοντά σε τέτοιου είδους τεχνολογίες, γνωρίζοντας εικαστικούς και έργα τους, πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

museum-demo-photo2.JPG

Η κύρια φιλοδοξία του 2gether είναι να προτείνει καινοτόμους τρόπους για την ευρύτερη αξιοποίηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Για να το επιτύχει αυτό, το 2gether δεν θα αντιμετωπίζει το ευρύ κοινό ως έναν παθητικό αποδέκτη πληροφοριών, αλλά αντίθετα ως ενεργό μέλος που θα διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με εξατομικευμένο τρόπο. Το 2gether έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται σε πραγματικό χρόνο το καλλιτεχνικό τους έργο, αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες και εντυπώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα επικυρώνει και θα εμπλουτίζει το περιεχόμενο με διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες ψηφιακών πολιτιστικών πόρων.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Την ίδια στιγμή, θα δημιουργηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο για την κατανόηση και την εικονική περιήγηση στην ιστορία και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, με άξονα την Ελληνική εικαστική σκηνή, τους Έλληνες δημιουργούς που δραστηριοποιήθηκαν εντός και εκτός συνόρων, καθώς και τις επιδράσεις που διαμόρφωσαν την πορεία τους. Η περιήγηση θα επεκτείνεται και στο σήμερα αλλά και στο μέλλον, παρουσιάζοντας αναδυόμενους καλλιτέχνες και σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς που θα επιλέγουν να προβάλλουν το έργο τους μέσω του 2gether.

momus-2gether.jpg

To έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από την Ειδική Δράση Ανοικτή Καινοτομία στον Πολιτισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Τον Οκτώβριο που το εικονικό μουσείο του MOMus θα ανοίξει τις «πύλες» του για το ευρύ κοινό, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρεθούμε και πάλι εκεί και να καταγράψουμε τις εντυπώσεις αυτής της εξαιρετικής εμπειρίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα