Οι άνθρωποι που χορεύουν (σ)την Θεσσαλονίκη break dance
Μια Θεσσαλονικιώτικη ομάδα χορού που αξίζει να γνωρίσεις.
Λέξεις: Μυρτώ Τούλα
Η Θεσσαλονικιώτικη ομάδα «Black out», αποτελείται από 12 άτομα και ασχολείται με το Break dance. Η ομάδα έχει πάρει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων η νίκη της στο Battle of the Year Balkans. Έχει επιπλέον μια σημαντική διάκριση στο Hip-hop all styles, ενώ έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε πανευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς σε χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία. Η Μυρτώ Τούλα τους μίλησε εφ’ όλης της ύλης. Γνωρίστε τους!
Πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι «Black out»;
Η ομάδα επίσημα, και σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο, δημιουργήθηκε το 2012. Πιο πριν υπήρχαν κάποιες σποραδικές εμφανίσεις, κάνοντας χρήση του ονόματος BLACKOUT, αλλά ήταν ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο, υπό την μορφή συνεργασιών σχετικά με κάποιο διαγωνισμό, κτλ. Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα μέλη πριν το 2012 εκπροσωπούσαν και διαγωνίζονταν με άλλες ομάδες, κυρίως με έδρα την Αθήνα. Κάποια στιγμή νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας με έναν τρόπο που ήδη είχαμε οραματιστεί αρκετές φορές. Πολλοί χορεύαμε για χρόνια μαζί, έτσι ο πυρήνας και η χημεία υπήρχαν. Το μόνο που έλειπε μετά ηταν η οργάνωση.
Tο ονομα σας πως προέκυψε;
Το όνομα η αλήθεια είναι οτι δεν προέκυψε με κάτι βαθύτερο κατά νου. Ήταν ο τίτλος ενός άλμπουμ των Method Man & Redman και επίσης σε όλους άρεσε το πώς ακούγεται.
Οι σχέσεις μεταξύ των μελών πώς είναι;
Οι σχέσεις μεταξύ των μελών είναι όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις. Δυναμικές. Δεν υπάρχει μια σταθερή κατάσταση που μπορείς να πεις τα βρήκαμε και τέλος. Είμαστε ομάδα πολλών ατόμων, ισχυρών χαρακτήρων. Με τα χρόνια έχουμε περάσει από χαρές, νεύρα, παρεξηγήσεις, γέλια και κλάματα. Αυτό που κρατάει μια ομάδα συντονισμένη σε τέτοιες στιγμές είναι ο κοινός στόχος. Σίγουρα όλα αυτά μας μάθανε να επικοινώνουμε και καλύτερα μεταξύ μας!
Είστε ομάδα πολλά χρόνια. Τι σας κρατάει ενωμένους;
Είναι ο κοινός στόχος. Ο στόχος που σε ένα επίπεδο είναι ατόμικος, αλλά υπάρχει και ένας συλλογικός στόχος. Και θέλουμε να πιστεύουμε πως μέσα από την ομάδα, γινόμαστε καλύτεροι ατομικά. Όπως επίσης και ο χώρος-στούντιο που φτιάξαμε το 2016, καθώς πολλές φόρες δίνει και μια αφορμή σε κάποιο μέλος να αναλάβει και έναν πιο υπεύθυνο ρόλο (σε κάτι που δεν σχετίζεται άμεσα με τον χορό).
Βασίζεστε στο breakin’, τι σημαίνει για σας αυτό το style;
Νομίζω ενας βασικός παράγοντας είναι η ελευθερία που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος. Ελευθερία να μπορείς να εκφράσεις (ο καθένας με τον τρόπο του) την ιστορία σου, την διάθεση σου, τις ιδέες σου κ.ο.κ. Κάτι που, όπως είπαμε παραπάνω, μπορεί να συμβεί τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το breakin’ έχει το βηματολόγιο και τις βάσεις του, αλλά απο εκεί και πέρα είναι χορός που ιστορικά έχει αντλήσει έμπνευση από πολλές πηγές. Και η ποικιλία επίσης που προκύπτει από τον συνδυασμό των κινήσεων είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία. Πάντα έχεις κάτι να μάθεις.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα μέλη σας;
Σίγουρα αν βάλουμε στην άκρη ένα δεδομένο επίπεδο στις ικανότητες του καθένα, παίζουν πολλά ρόλο. Το ανθρώπινο κομμάτι (χαρακτήρας κτλ), οι ανάγκες της ομάδας, ο στόχος και το κίνητρο του υποψήφιου μέλους ή ακόμα και η γενικότερη στάση και διάθεση να δουλέψει ομαδικά. Λέγοντας “ομαδικά” εννοούμε: “να βάζω στην άκρη τα προσωπικά μου γούστα ή προτιμήσεις. Και σίγουρα δεν αποσκοπώ στην αυτοπροβολή μέσω της ομάδας”. Ένα είδος πειθαρχίας χρειάζεται με αυτήν την έννοια.
Σας έχουμε δει να κερδίζετε αρκετές φορές στο Battle Of The Year Balkans. Τα συναισθήματα σας για τις πρωτιές;
Από τις νίκες στα BOTY Balkans σίγουρα έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις. Να βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται σημαίνει πολλά, δίνει κίνητρο και αποτελεί ενα boost ηθικού στην ομάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μεγαλύτερα μαθήματα τα πήραμε από τις ήττες μας!
Οι μεγαλύτερες διακρίσεις που έχετε λάβει;
Νομίζω η μεγαλύτερη μας διάκριση ήταν η 8η θέση στη παγκόσμια κατάταξη μετά το BOTY International.
Σχεδιάζετε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό για να λάβετε μέρος σε κάποιον διαγωνισμό;
Αυτή τη στιγμή, συζητάμε για ένα πιθανό ταξίδι τον Αύγουστο στην Ολλανδία, σε ένα από τα μεγαλύτερα events της Ευρώπης με το όνομα ΙΒΕ. Αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, γιατί έχουμε εντός Ελλάδας διαγωνισμούς και shows και δουλεύουμε για αυτά αυτό το διάστημα.
Υπάρχει ανταγωνισμός στην Ελλάδα όσον αφορα το break;
Ανταγωνισμός σίγουρα υπάρχει σε ατομικό επίπεδο. Το λυπηρό είναι ότι χρόνο με τον χρόνο μειώνονται οι ομάδες, καθώς υπάρχει μια παγκόσμια τάση να ενθαρρύνει κυρίως τους ατομικούς διαγωνισμούς. Το BOTY είναι από τις τελευταίες διοργανώσεις που έχουν μείνει που στηρίζουν το crew vs crew.
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πως η χορευτική κοινότητα στην χώρα μας εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια οι χορευτές στην Ελλάδα να ξεχωρίζουν όπως και στο εξωτερικό;
Σίγουρα χρόνο με τον χρόνο η εξέλιξη είναι εμφανής, και ήδη αρκετοί Έλληνες χορευτές έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, και ομαδικά αλλα και ατομικά. Πιστεύουμε πως αυτό είναι μόλις ενα δείγμα του τι μπορούμε να καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα, στο να διακριθείς, να ξεχωρίσεις, σαφέστατα είναι πιο δύσκολο για εμάς, συγκριτικά με μια χώρα που έχει πιο ανεπτυγμένη σκηνή. Για παράδειγμα, τα εναύσματα και οι ευκαιρίες που προσφέρονται στους χορευτές είναι πιο περιορισμένες, και σε διαγωνιστικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο συγκριτικά με άλλες χώρες. Ίσως με τον καιρό, αν υπάρξει μεγαλύτερη προβολή, να υπάρξουν και κάποιοι που θα θελήσουν να στηρίξουν με την μορφή μιας χορηγίας κάποιους χορευτές ή διαγωνισμούς.
Τι σημαίνει για σας χορός;
Μουσική, Έκφραση, Τρόπος ζωής, Καταφύγιο, Ελευθερία.
Πόσες ώρες κάνετε προπόνηση την εβδομάδα;
Κατά μέσο όρο γύρω στις 8 με 10 ώρες την εβδομάδα. Εκτός από περίοδο προετοιμασίας, που σίγουρα κάνουμε πιο εντατικά.
Πώς επιλέγετε την μουσική για μια χορογραφία;
Η μουσική που θα διαλέξουμε συνήθως εξαρτάται από το πώς μπορεί να μας εμπνεύσει ένα κομμάτι. Δεν συμβαίνει πάντα, αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι αυτό το ”κλικ” που πολλές φορές ακούμε σε ένα κομμάτι π.χ. και όλοι συμφωνούμε ότι ”Αυτό είναι”. Κάτι που από μόνο του θα μας οδηγήσει. Στη μόνη περίπτωση που ίσως πρέπει να προσαρμοστούμε, είναι όταν υπάρχει ενα προκαθορισμένο concept όπου ψάχνουμε κάτι που να ταιριάζει θεματικά.
Τα σχέδια σας για το μέλλον; Θα παραμείνετε αρκετό καιρό ακόμα μαζί;
Τα σχέδιά μας για το μέλλον συνήθως έχουν τον χαρακτήρα ”Βλέποντας και κάνοντας” με την έννοια οτι θα επικεντρωθούμε συνήθως σε κάτι άμεσο ή κοντινό που έχουμε να προετοιμάσουμε. Από εκεί και πέρα, μια σκέψη και ιδέα που υπάρχει για την ομάδα είναι ίσως η συνεργασία με κάποιο χοροθέατρο ή η ιδέα μιας παράστασης που θα μπορούσε να παρουσιαστεί και σε ένα διαφορετικό κοινό. Κάτι που είναι ενδιαφέρον για όλους μας και μπορεί να δώσει και ένα νέο κίνητρο ως προς το πώς δουλεύουμε. Προσεχώς!