Οι PerHarps από τη Θεσσαλονίκη έδωσαν μία μαγική νότα στα 55α Δημήτρια

Η Κατερίνα Κίτσου, εμπνεύστρια του μουσικού συνόλου PerHarps, μιλάει στην Parallaxi για τη συμμετοχή στα φετινά «διαφορετικά» Δημήτρια, τις προκλήσεις που φέρνει στο χώρο της τέχνης η πανδημία, τα σχέδια που δε σταματούν και την πίστη πώς όλοι θα βγούμε δυνατότεροι από αυτήν την περιπέτεια.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
οι-perharps-από-τη-θεσσαλονίκη-έδωσαν-μία-μαγ-670536
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Μάριος Δαδούδης

Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα του προγράμματος που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν διαδικτυακά οι PerHarps στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 55ων Δημητρίων που φέτος διεξάγονται online και έχουν στο επίκεντρο τους τη Θεσσαλονίκη, για την οποία μιλούν οι συγγραφείς της, αφηγούνται οι ηθοποιοί της και οι άνθρωποί της, μελοποιούν οι συνθέτες της, εκτελούν οι μουσικοί της, χορογραφούν οι νέοι χορευτές της και χαιρετούν με το δικό τους τρόπο γνωστοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Ποιες είναι οι PerHarps

Οι PerHarps γεννήθηκαν το 2013 από την Κατερίνα Κίτσου, με τη σκέψη ότι λείπει από την Ελλάδα ένα τελείως πρωτότυπο και διαφορετικό μουσικό σύνολο, το οποίο θα αποτελείται από άρπες. Από τότε ξεκίνησε το ταξίδι του ευέλικτου αυτού συνόλου, μέσα από εκατοντάδες χορδές, το οποίο απαρτίζεται από αρπίστριες κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Μάριος Δαδούδης

Με πειραματισμούς και εναλλακτικές τεχνικές σε συνδυασμό με τη συνοδεία κρουστών, μέσα από τις μεταγραφές και τις πρωτότυπες συνθέσεις της Κατερίνας Κίτσου σε ύφος έθνικ- μίνιμαλ, το ρεπερτόριό τους περνάει από τη μουσική της μπαρόκ εποχής, ιρλανδική, ελληνική και παραδοσιακή μουσική διαφόρων χωρών, όπως και μουσική κινηματογράφου, αλλά και ποπ. Έχουν παίξει σε παραγωγές του Ο.Μ.Μ.Θ., του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Κ.Ω.Θ., του διεθνούς St.George Festival, του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το μουσικό παραμύθι- μυθιστορηματική ιστορία και η συνεργασία τους με τη μυθιστοριογράφο Βασιλική Χαρίση.

Η Κατερίνα Κίτσου μίλησε στην Parallaxi για το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι PerHarps στα 55α Δημήτρια, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τέχνη κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης για όλη την κοινωνία, αλλά και τα επόμενα σχέδια.

«Το σύνολο PerHarps είναι μία προσωπική ιδέα και ένα όνειρο που είχα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε το 2013. Δεν υπήρχε ένα τέτοιο σύνολο ούτε στην πόλη, αλλά ούτε στην Ελλάδα. Στο φεστιβάλ των Δημητρίων είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε ένα πρόγραμμα από τη δουλειά μας, που περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής από παραδοσιακή διαφόρων χωρών όπως της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με τις διασκευές των έργων να έχουν γίνει από εμένα προσωπικά. Επίσης, πρωτότυπες προσωπικές μου συνθέσεις που πρώτη φορά ακούστηκαν στο ευρύ κοινό. Και επιπλέον κομμάτια της Jazz και Swing μουσικής. Γενικότερα, ένα ποικίλο πρόγραμμα».

Μάριος Δαδούδης

Σχετικά με το πόσο διαφορετική ήταν η εμπειρία που έζησαν με την online συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση, είπε:

«Ζούμε μία νέα τάξη πραγμάτων ελπίζουμε για σύντομο χρονικό διάστημα. Έπρεπε να εγκλιματιστούμε διαφορετικά και εμείς, γιατί η παρουσία του κοινού πάντα ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Είναι κάτι που ο καλλιτέχνης το χρειάζεται. Υπάρχει το δούναι και λαβείν την ώρα μίας παράστασης, μίας συναυλίας. Υπάρχει μία ανταλλαγή συναισθημάτων. Εμείς καλούμασταν να το μεταφέρουμε αυτό σε μία άλλη διάσταση. Ήταν μία προσομοίωση συναυλίας θα μπορούσα να πω. Ευτυχώς υπήρχε ένα μεγάλο επιτελείο από τον σκηνοθέτη μας, τους ηχολήπτες, τους cameramen. Είχαμε ένα μικρό κοινό. Προσπαθούμε να βρούμε και εμείς λύσεις».

Μάριος Δαδούδης

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας ως προς τις τέχνες και τον πολιτισμό, η Κατερίνα Κίτσου, σχολίασε:

«Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο διάστημα το οποίο ξεκίνησε από την περίοδο της καραντίνας και στο οποίο προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Μέσω των social media, με βιντεοσκοπήσεις, με κοινοπραξίες μέσω διάφορων εφαρμογών. Είχαμε βέβαια χρόνο να ασχοληθούμε μόνοι μας με τον εαυτό μας και την τέχνη μας. Να κάνουμε μία μουσική ενδοσκόπηση θα έλεγα που υπό φυσιολογικές συνθήκες ίσως δε θα είχαμε το χρόνο να το κάνουμε. Αυτό ίσως και να μπορεί να μας ενδυνάμωσε προσωπικά τον καθένα ξεχωριστά, αφού πραγματοποιήσαμε μία εσωτερική αναζήτηση, με αποτέλεσμα να διαπιστώσει ο καλλιτέχνης τι θέλει να κάνει στο μέλλον, με τι να ασχοληθεί πραγματικά επάνω στη μουσική. Ελπίζουμε να μην παγιωθεί αυτή η κατάσταση, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει τέχνη χωρίς κοινό. Θα μπορούσε να υπάρχει συμπληρωματικά, γιατί η τέχνη καταφέρνει έστω και με αυτόν τον τρόπο να φτάνει στα σπίτια όλου του κόσμου, αλλά δεν γίνεται να μείνουμε μόνο σε αυτό το κομμάτι».

Μάριος Δαδούδης

Μπορεί η κατάσταση να είναι ρευστή, αλλά οι PerHarps και η Κατερίνα Κίτσου ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και προετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού του Δεκεμβρίου.

«Οι PerHarps σχεδιάζουν πλέον τη συναυλία τους στο Μέγαρο Μουσικής λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 20/12. Με κομμάτια του ρεπερτορίου μας, αλλά και μουσική επίκαιρη στο κλίμα των ημερών. Ελπίζουμε φυσικά ότι όλα θα έχουν κυλήσει ομαλά έως τότε, γιατί η κατάσταση είναι διαρκώς ρευστή. Δεν ξέρουμε πότε να προγραμματίσουμε κάτι, εάν θα χρειαστεί να το ακυρώσουμε. Αλλά εννοείται ότι δε θέλουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά».

Η Κατερίνα Κίτσου ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για τη συμμετοχή των PerHarps στα φετινά Δημήτρια, τονίζοντας:

«Να ευχαριστήσουμε οπωσδήποτε όλη τη διοργάνωση του Φεστιβάλ των Δημητρίων που μας έκανε την τιμή να συμμετάσχουμε σαν σύνολο στο φετινό event. Επίσης, το Μέγαρο Μουσικής που μας πρότεινε για να λάβουμε μέρος. Φυσικά, το σκηνοθέτη μας, Γρηγόρη Αποστολόπουλο, που είχε τη γενικότερη επιμέλεια της βιντεοσκόπησης. Τον ηχολήπτη μας κ. Πρίγκο που είναι από την ομάδα του κ. Μπράβου, όλο το επιτελείο και φυσικά τον Μάριο Δαδούδη για την εξαιρετική δουλειά που έκανε».

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος και οι διασκευές των κομματιών ανήκει στην Κατερίνα Κίτσου.

Το πρόγραμμα των PerHarps στη συμμετοχή τους στα 55α Δημήτρια:

Plearaca by o’ Carolan – Irish traditional (μτγρφ. Κ. Κίτσου) Εδώ στα Λιανοχορταρούδια – παραδοσιακό Θράκης (μτγρφ. Κ. Κίτσου) Μυσιρλού – παραδοσιακό Ελλάδας (μτγρφ. Κ. Κίτσου) Walking – Κατερίνα Κίτσου Raincoat – Κατερίνα Κίτσου Perhaps (μτγρφ. Κ. Κίτσου) Summertime – G.Gershwin (μτγρφ. Κ. Κίτσου) Expectation – Κατερίνα Κίτσου COn VIDe – Κατερίνα Κίτσου

Άρπες: Δανάη Ζαφρανά, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Άννα Μήλιου, Γιώτα Μυσερλή, Πέλη Πλίκα, Αγάπη Φασούλα, Κατερίνα Κίτσου

Κρουστά: Νταβίνα Φλωρεντίν

Δείτε ΕΔΩ το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των PerHarps όπως παρουσιάστηκε διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα της διοργάνωσης

Μάριος Δαδούδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα