Open Call για τα Virtual Workspaces της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Μια σειρά εργαστηρίων υπό τον τίτλο virtual workspaces γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών.

Parallaxi
open-call-για-τα-virtual-workspaces-της-στέγης-του-ιδρύματος-ω-647414
Parallaxi

Συνεπής στην αποστολή της να σφυρηλατεί δεσμούς με σημαντικούς οργανισμούς πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, για να υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση των νεότερων καλλιτεχνών και για να προσφέρει ευκαιρίες διασυνδέσεων εντός της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνδιοργανώνει το πρότζεκτ Virtual Workspaces με το STUDIO teatrgaleria (Βαρσοβία, Πολωνία).

Καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων και καταβολών, διατηρώντας μια διαθεματική προσέγγιση στην πρακτική τους, προσφέρουν τη δυνατότητα ενός δημιουργικού χώρου εργασίας, με τη συμμετοχή μιας ομάδας επαγγελματιών από διάφορα πεδία.

Αγκαλιάζοντας τη μετάβαση προς το ψηφιακό που βιώνουμε, αυτή η σειρά online χώρων εργασίας θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας εικονικός τόπος που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών ζυμώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην οικοδόμηση εποικοδομητικών ανταλλαγών αναφορικά με συγκεκριμένους στόχους και προβληματικές.

Το κάθε Virtual Workspaces είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύει την κυκλοφορία των ιδεών, πολύ συχνά εμπλέκοντας και μη επαγγελματίες- με την ελπίδα να προκαλέσει τη συμμετοχικότητα των μελών της εκάστοτε ομάδας και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών πέρα από το πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Το ηλεκτρονικό workspace έχει στόχο τη συλλογική διερεύνηση ενός καλλιτεχνικού, θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου για την τέχνη των νέων μέσων και τα αρχεία τέχνης.

Θα επικεντρωθεί στη μεταμόρφωση προϋπάρχοντος αρχειακού περιεχόμενου σε νέα μέσα, προσεγγίζοντας αυτόν τον στόχο ως εξής:

  • Προσδιορίζοντας τα ερευνητικά ερωτήματα: Μπορεί ένα καλλιτεχνικό αρχείο να είναι συμμετοχικό και πολυαισθητηριακό; Μπορεί ο χρήστης ενός ψηφιακού αρχείου να δρα ταυτόχρονα και ως αρχειοθέτης;
  • Μελετώντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές καλλιτεχνικών και αρχειακών μελετών περίπτωσης από καλλιτέχνες, κολεκτίβες και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο·
  • Εισάγοντας την έννοια των Κοινών και το Αρχείο ως μια πλατφόρμα όπου το αισθητό αναδιανέμεται·
  • Εξετάζοντας τις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει ο αυτοσχεδιασμός και η επιτέλεση του αρχείου προκειμένου να αρθρωθούν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

Οι διοργανωτές καλούν τους συμμετέχοντες να συνεργαστούν προκειμένου να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να καλλιεργήσουν έναν καλλιτεχνικό και θεωρητικό διάλογο. Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν να δημιουργήσουν νέα έργα τέχνης, βασισμένα στα αρχεία τέχνης της Medea Electronique, ή σε άλλα αρχεία τέχνης που θα προτείνουν οι ίδιοι. Ο καλλιτεχνικός πειραματισμός ακολουθεί μια διερευνητική προσέγγιση για την κατανόηση των δημιουργικών δυνατοτήτων αυτών των διαδικασιών/παρεμβάσεων και επιζητά την πρωτοτυπία και την καινοτομία, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας τη δημιουργία αξίας για ακαδημαϊκές, καλλιτεχνικές και άλλες κοινότητες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 22-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 2:00 Μ.Μ. ΩΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (GMT +2) / 3:00 Μ.Μ. ΩΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (GMT +3)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΖΟΟΜ PLATFORM

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα