Open Call για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023
Δώδεκα νέοι επιστήμονες, έξι ημέρες.
Δώδεκα νέοι επιστήμονες, έξι ημέρες. Από τις 3 ως τις 8 Ιουλίου 2023, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη επιστρέφει για πέμπτη χρονιά σε επιμέλεια των Peter Jeffreys, Αναπληρωτή Καθηγητή Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Suffolk University της Βοστόνης και Τάκη Καγιαλή, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και το έργο του και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και τη σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.
Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2017, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποσκοπεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων γύρω από την καβαφική ποίηση και να ενθαρρύνει μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες, ιδιαίτερα ανάμεσα σε μελετητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και μεθοδολογικές αφετηρίες που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της σταδιοδρομίας τους. Στα αντικείμενα των προηγούμενων Θερινών Σχολείων συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: «Ο Καβάφης στον κόσμο», «Καβάφης και Αρχαιότητα», «Οι προσ/ανατολισμοί του Καβάφη» και «Η διαμεσολάβηση του Καβάφη». Το Θερινό Σχολείο του 2023 θα επικεντρωθεί στο θέμα: Ο Καβάφης μέσα από τις επιστήμες και τις τέχνες.
Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 θα προσεγγίσει το λογοτεχνικό έργο, την ευρεία απήχηση του Κ. Π. Καβάφη και το ψηφιακό αρχείο του ποιητή μέσα από ένα φάσμα διαφορετικών τεχνών, γνωστικών αντικειμένων και ερευνητικών πεδίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται: η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων, οι Κινηματογραφικές σπουδές, η Δημιουργική Γραφή, η Ιστορία της Εκπαίδευσης, οι Μουσικές Σπουδές, η Γλωσσολογία, η Νομισματική και ο Οπτικός Πολιτισμός. Στόχος του Διεθνούς Θερινού Σχολείου 2023 είναι να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από τον Κ. Π. Καβάφη με νέα μεθοδολογικά εργαλεία, να επανεξετάσει την ποίησή του μέσα από διαθεματικές και διακειμενικές προσεγγίσεις και να διερευνήσει την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία του καβαφικού έργου σε ό,τι αφορά τον διάλογο και τις διεπιστημονικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο 2023 φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και από άλλους τομείς, πέραν εκείνων της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, προκειμένου να αναδείξει την αξία του καβαφικού έργου ως παραδείγματος για την ανάπτυξη διαθεματικής και διεπιστημονικής συνεργασίας.
Επιμελητές του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2023 είναι o Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Suffolk University της Βοστόνης και ο Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι εισηγητές οι Mark Doty (Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ), Έλσα Αμανατίδου (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ), Θανάσης Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Poitiers, Γαλλία), Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Κύπρος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Πανεπιστήμιο Haverford, ΗΠΑ), Ελένη Παπαργυρίου (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Βικτώρια Σολομωνίδη – Hunter, (University College London, Βρετανία).
Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν δώδεκα νέοι επιστήμονες, με πρωινές και απογευματινές συναντήσεις για διάστημα έξι ημερών, από τις 3 ως τις 8 Ιουλίου 2023. Η διοργάνωση περιλαμβάνει σεμινάρια με τους προσκεκλημένους εισηγητές, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις. Αυτή η διάρθρωση ενθαρρύνει την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους επιμελητές της διοργάνωσης και τους προσκεκλημένους εισηγητές, ανοίγοντας την προοπτική γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του Θερινού Σχολείου αλλά και πέρα από αυτές. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν πρόσθετες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων. Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Εντούτοις, οι συμμετέχοντας θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Το φετινό Θερινό Σχολείο Καβάφη απευθύνεται σε συμμετέχοντες από πολλά και διαφορετικά γνωστικά και επιστημονικά πεδία – τα οποία περιλαμβάνουν τις Νεοελληνικές Σπουδές, τη Συγκριτική Φιλολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, την Ιστορία, τις Μουσικές Σπουδές, τις Σπουδές Κινηματογράφου, την Ιστορία της Τέχνης, την Εκπαίδευση και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.
Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους που ενδιαφέρονται για το έργο του Κ. Π. Καβάφη ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δεκτοί και ένας ή δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές, βάσει της ακαδημαϊκής τους προετοιμασίας και του ειδικού τους ενδιαφέροντος για το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν:
α) μια επιστολή που να περιέχει σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας έρευνάς τους και του κινήτρου συμμετοχής τους στο Διεθνές Θερινό Σχολείο (έως 500 λέξεις),
β) μια περιγραφή του συγκεκριμένου θέματος που επιθυμούν να αναπτύξουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο, σε μια 30λεπτη παρουσίαση (έως 300 λέξεις),
γ) ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και
δ) τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιου προσώπου που θα μπορούσε να αποστείλει συστατική επιστολή υποστήριξης της αίτησής τους.
Οι συμμετέχοντες θα μαγνητοσκοπούνται και αποσπάσματα των εργασιών του θερινού Σχολείου θα δημοσιοποιηθούν.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022. Όσοι υποψήφιοι επιλεχθούν θα ενημερωθούν στα μέσα Ιανουαρίου και θα κληθούν να καταθέσουν ένα προσχέδιο της παρουσίασής τους.
Παρακαλούμε να αποστείλετε ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα έγγραφα και να απευθυνθείτε για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις στην Αγγελική Μούσιου, στη διεύθυνση [email protected].