Εκθέσεις

Όσα σε περιμένουν το καλοκαίρι στις αίθουσες τέχνης της πόλης

Kαθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης περιμένουν τους Θεσσαλονικείς σε όλα τα μουσεία της πόλης -κι όχι μόνο.

Parallaxi
όσα-σε-περιμένουν-το-καλοκαίρι-στις-αί-456593
Parallaxi

Μπορεί το καλοκαίρι η πόλη να μπαίνει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πολιτισμός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα το αντίθετο, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης περιμένουν τους Θεσσαλονικείς σε όλα τα μουσεία της πόλης -κι όχι μόνο-, δίνοντας το καλλιτεχνικό στίγμα του θέρους.

Στα μουσεία του MOMus

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) θα σας περιμένει και το καλοκαίρι με ενδιαφέρουσες εκθέσεις από τους φορείς του στην Θεσσαλονίκη.

MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη, τ. 2310589143

«Θεσσαλονίκη. H συλλογή Κωστάκη. Restart»

Στην έκθεση αποτυπώνεται η συγκλονιστική περίοδος της Ρωσικής Πρωτοπορίας, κατά την οποία τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκροτήθηκαν νέες θέσεις και μανιφέστα, καθώς και μια εντελώς καινοτόμα προσέγγιση του ρόλου που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις. Αφετηρία για αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στα κινήματα, τις ομάδες, τις σχολές και τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας αποτελεί το πορτρέτο του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990), ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει την τέχνη αυτή από τη λήθη και την αναπόφευκτη καταστροφή μέσα στο δυσμενές για την φορμαλιστική τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας περιβάλλον της σταλινικής και προ-περεστροϊκής ΕΣΣΔ. Σημειώστε ότι πραγματοποιούνται ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 (Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Σεπτεμβρίου 2019).

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη, τ. 2310240002

«Χωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»

Στην έκθεση χαρτογραφείται και καταγράφεται η πορεία και οι διάφορες εκδοχές του καλλιτεχνικού ρεύματος της αφαίρεσης, με ζωγραφικά έργα, γλυπτά και χαρακτικές συνθέσεις σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι διατηρούσαν πάντα τις δυνάμεις τους, κάνοντας συνειδητές επιλογές, συχνά σε διαφορετικά συμφραζόμενα κάθε φορά. Σημειώστε ότι θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις τις Κυριακές 23 και 30 Ιουνίου στις 12:00 (Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Σεπτεμβρίου 2019).

MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τ. 2310566716

«Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι»

Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών οι οποίοι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις, έχοντας κοινό τόπο τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018 στο πλαίσιο του Athens Photofestival, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας (Διάρκεια έκθεσης: έως 25 Σεπτεμβρίου 2019).

MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τ. 2310593270

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο του ‘Thessaloniki Queer Arts Festival’

Με κεντρικό άξονα ‘Τι είναι Έρωτας;’ το φετινό TQAF είναι μια ομαδική πρωτοβουλία σχεδιασμένη να επιφέρει μακροπρόθεσμη αλλαγή στις παγιδευμένες παρερμηνείες και τις προκαταλήψεις προς την LGBTQ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το φεστιβάλ στοχεύει να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων τύπων ατόμων και κοινωνικών ομάδων, ενισχύοντας τον διάλογο και αναπτύσσοντας εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών διακρίσεων. Η κεντρική έκθεση του TQAF διοργανώνεται και φιλοξενείται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με έργα που πραγματεύονται ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας. Σημειώστε ότι θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση του TQAF το Σάββατο 22 Ιουνίου και την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 12:00 (Διάρκεια έκθεσης: έως 7-23 Ιουνίου 2019).

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Στις 11 Ιουνίου θα εγκαινιαστούν στο Τελλόγλειο οι εκθέσεις «Tapisserries της Καίτης Σταυρούδη» και «Αθηνά Δεμερτζή. Το σώμα αλλιώς». Για την έκθεση «Tapisserries», η Καίτη Σταυρούδη (1933-2015) παρέδωσε έργα ταπισερί που δημιούργησε στον κλασικό αλλά και τον όρθιο αργαλειό, σχεδιάζοντας και υφαίνοντας μόνη της σε μια συνύφανση στοιχείων ελεύθερου σχεδίου και υφαντικής τέχνης. Ύφανε μυθολογικά θέματα, τον δρόμο του ήλιου, τη θάλασσα, τις εποχές, τη νύχτα, τον δρόμο, τη γραφή, τη μητρότητα, τον θρήνο, αιώνια σύμβολα, αρχέτυπα, πραγματικά και φανταστικά τοπία. Από την οπτική πραγματικότητα οδηγήθηκε στη λυρική-γεωμετρική αφαίρεση, την αφηρημένη τοπιογραφία και τη μεταζωγραφική αφαίρεση. Στην έκθεση «Το σώμα αλλιώς», η Αθηνά Δεμερτζή, γλύπτρια που ζει στη Θεσσαλονίκη, με απόλυτη αίσθηση της έκφρασης στον χώρο χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα ως κύριο θέμα της γλυπτικής της, προσπαθώντας μέσα από αυτό να μελετήσει έννοιες όπως το πέταγμα, ο πόνος, η χαρά, η μητρότητα, ο έρωτας κ.ά. Εξαιρετική στην επεξεργασία της επιφάνειας του μαρμάρου αλλά και στη δημιουργία όγκων σε χαλκό, στις τολμηρές, περίοπτες, φυγόκεντρες φόρμες, η Δεμερτζή χρησιμοποιεί επίσης χρώμα, ύφασμα, άμμο, διάφορες πάτινες, στοιχεία που προσδίδουν συχνά και άλλες ποιότητες στο τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας έμφαση στην απτικότητα (Διάρκεια εκθέσεων: 11 Ιουνίου-28 Ιουλίου 2019).

Στις 13 Ιουνίου, θα συναντήσουμε την έκθεση των έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του «3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής Λουκάς Βενετούλιας». Στην έκθεση παίρνουν μέρος περισσότεροι από 70 νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας έως 35 ετών, από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό και έστειλαν στο Τελλόγλειο τα έργα τους. Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό και δύο ισότιμους επαίνους. Τα τρία επιλεγμένα έργα θα παραμείνουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος. Επιπλέον θα απονεμηθεί και βραβείο κοινού. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και τα έργα που διακρίθηκαν στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς (2014 & 2016). (Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουνίου-14 Ιουλίου 2019).

Στις 3 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου, η έκθεση της Anese Cho, σε επιμέλεια της Δρ Θάλεια Βραχόπουλος. Τα έργα της Anese Cho πραγματεύονται τον κατακερματισμό και την ασυνέχεια της θηλυκής ταυτότητας. Στη σειρά Fragmentation (Κατακερματισμός), αποδόμησε το θηλυκό σώμα, αναγνωρίζοντας ότι η διάλυση του δεν έχει ούτε μια βασική αιτία ούτε ένα βασικό νόημα. Ο χωριστός ρόλος της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, κόρης, γυναίκας καριέρας ήταν μια από τις αφετηρίες της έμπνευσης της πίσω από αυτή τη σειρά έργων (Διάρκεια έκθεσης: 5 Σεπτεμβρίου-27 Οκτωβρίου 2019).

*Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Τηλ. 2310 247111

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την νέα έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στον βορειοελλαδικό χώρο» θα συναντήσουμε από τον Ιούνιο στο ΑΜΘ. Η έκθεση θα επικεντρωθεί στο φαινόμενο του αποικισμού του βόρειου Αιγαίου από τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη συμβολή των νήσων της Άνδρου και της Πάρου στην ίδρυση αποικιών στη Χαλκιδική, τη Θάσο και την απέναντι ακτή. Καινοτομία της έκθεσης θα αποτελέσει η δημιουργία ενός δεύτερου επιπέδου αφήγησης που θα απευθύνεται σε παιδιά, με ειδικά διαμορφωμένες γωνίες, όπου με γραφιστικές απεικονίσεις και hands-on εκθέματα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσω διάδρασης να αντιληφθούν τη χρήση και τη λειτουργία επιλεγμένων αρχαίων εκθεμάτων (Διάρκεια: Ιούνιος 2019 – Αύγουστος 2020).

Επίσης, στο ΑΜΘ θα συναντήσουμε από τον Ιούλιο την ζωγραφική έκθεση, Χρήστος Κούντουρας. «Porta Aurea. Χρυσή Πύλη: Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη». Ο γνωστός εικαστικός σχολιάζει την ιστορική σχέση των δύο πόλεων, μια σχέση αμφίδρομη ήδη από την εποχή της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Επιλέγει να εικονογραφήσει την κύρια πύλη των δύο πόλεων που φέρει το ίδιο όνομα, Porta Aurea -Χρυσή Πύλη στα ελληνικά- δουλεύοντας με μεικτή τεχνική κολάζ, με χαρτί και σχέδιο. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από όψεις παλαιών αστικών κτιρίων της πόλης (Διάρκεια: 11 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2019).

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις:

«Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης». Η έκθεση αποπειράται να προσεγγίσει το πολυσήμαντο φαινόμενο της αντιγραφής, στο παρελθόν και το παρόν και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του, μέσα από 110 αντικείμενα, τα οποία εκπροσωπούν 5.000 χρόνια τέχνης στον ελληνικό κόσμο, ξεκινώντας από την Πρωτοκυκλαδική εποχή και φθάνοντας στην τέχνη του 20ου αιώνα (έως 24 Νοεμβρίου 2019).

«Από την ανασκαφή στην παρουσίαση». Η έκθεση παρουσιάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Καστοριάς και Χαλκιδικής-Αγίου Όρους (έως 31 Οκτωβρίου 2019).

«Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού». Η έκθεση έχει σαν θέμα την ενδυμασία στο χώρο του Αιγαίου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.) (έως 30 Ιουνίου 2019).

«“Ενδυματογραφία. Από το σπίτι στο ταξίδι». Στην έκθεση παρουσιάζονται συλλογές ενδυμάτων που σχεδίασαν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, με πηγές έμπνευσής τους κείμενα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας αλλά και παραδοσιακές τεχνικές (έως 30 Ιουνίου 2019).

*Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2313 310201

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα συναντάμε δύο ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις στο μουσείο. Την αρχαιολογική έκθεση παραγωγής του Μουσείου «Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: από τη Ρεντίνα στη Βελίκα», όπου παρουσιάζονται πέντε επιλεγμένες οχυρωμένες θέσεις από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία που συνδέονται μεταξύ τους επειδή έχουν ιδρυθεί, κατασκευαστεί, ή ανακαινιστεί κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ (έως 30 Σεπτεμβρίου 2019). Και την έκθεση «Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου», με εκθέματα και αρχειακά τεκμήρια του Μουσείου Καζαντζάκη, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως τα ημερολόγια του συγγραφέα από τις επισκέψεις του με τον Άγγελο Σικελιανό στο Άγιον Όρος και τον Μωριά (έως 15 Σεπτεμβρίου 2019).

*Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2019, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τηλ. 2313306400

Η παράλληλη έκθεση του Parthenώn Film Festival

Αυτόν τον Ιούλιο, στα πλαίσια του αγαπημένου ‘Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο Χωριό’ στον Παρθενώνα Χαλκιδικής, θα παρουσιαστεί μια έκθεση που αποτελεί μια εξαιρετική εργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ του 1985, παρουσιάζοντάς μας το σύνολο των κτιρίων του παραδοσιακού οικισμού. Επιπλέον, η εργασία παρουσιάζει ιδιαίτερα σπάνιες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον οικισμό. Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει μια πρόταση για το πώς ο οικισμός θα ήταν βιώσιμος στο μέλλον, όλα αυτά με την ματιά των ανθρώπων το 1985.

*12-14 Ιουλίου 2019, Παρθενώνας Χαλκιδικής, Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα