Εκθέσεις

Όσα θα γεμίσουν τις αίθουσες τέχνης της πόλης αυτό το φθινόπωρο

Σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Parallaxi
όσα-θα-γεμίσουν-τις-αίθουσες-τέχνης-τη-486937
Parallaxi

H πόλη επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές και μπαίνει ξανά σε γρήγορους ρυθμούς, ξεκινώντας τη νέα σεζόν με άπειρες εκδηλώσεις που θα γεμίσουν το πρόγραμμα των Θεσσαλονικέων μέχρι το τέλος του 2019. Κορυφαίοι καλλιτεχνικοί θεσμοί της πόλης και καινούριες προσθήκες και πινελιές στις αίθουσες τέχνης και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Τέχνη στα 54α Δημήτρια

Η διοργάνωση των Δημητρίων, ένας σπουδαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης, επιστρέφει φέτος για 54η χρονιά. Τα 54α Δημήτρια θα διεξαχθούν στην πόλη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, αποτελώντας μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα συνολικά με τις τέχνες άλλων χωρών. Δείτε τις εικαστικές εκδηλώσεις που θα δούμε φέτος στη σκηνή των Δημητρίων:

Η Θεσσαλονίκη στους Ζωγράφους στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών (2 Οκτωβρίου 2019)

Αφιέρωμα στον Χ. Σαββόπουλο στην Casa Bianca

Aut viam inveniam aut faciam’, δηλαδή ‘Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε’. Ένα αφιέρωμα στον ιστορικό τέχνης και καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Χάρη Σαββόπουλο, οργανώνεται στα Δημήτρια 2019 μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Κείμενα, έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε, αλλά και μια ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του, πλαισιώνουν το αφιέρωμα. Μια εικαστική διαδρομή στην κοινή του πορεία με σημαντικούς εικαστικούς. Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων (3 – 31 Οκτωβρίου 2019).

Ημερίδα – Αφιέρωμα στον Χ. Σαββόπουλο στην Casa Bianca

Ημερίδα-αφιέρωμα στον ιστορικό τέχνης και καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Χάρη Σαββόπουλο, Δραστηριοτήτων οργανώνεται στα Δημήτρια 2019. Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων (5 Οκτωβρίου 2019).

Η ημερίδα και η έκθεση αποτελούν αφιέρωμα στον Ιστορικό Τέχνης, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Χάρη Σαββόπουλο, που υπήρξε για πολλά χρόνια και συνεργάτης του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, το αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο οργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ως η συμμετοχή της στα Δημήτρια 2019. Ο Χάρης Σαββόπουλος συμπορεύθηκε και υποστήριξε με τα κείμενα και τις ιδέες του το έργο πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών. Κείμενα, έργα καλλιτεχνών από την προσωπική του συλλογή, και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ιστορικών τέχνης, εικαστικών καλλιτεχνών και θεωρητικών, συγκροτούν το αφιέρωμα σε μια σημαντική προσωπικότητα της εικαστικής ζωής της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες.

One by One στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Δύο λογοτεχνικά αρχεία του Γιώργου Βαφόπουλου και Γιώργου Ιωάννου πλαισιωμένα από την οικοσκευή τους και μία επιλογή εικαστικών έργων από τη μόνιμη συλλογή του Βαφοπουλείου συνθέτουν το project με τίτλο ONE by ONE. Παράλληλες λογοτεχνικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο, όπου ρόλο σκηνογραφίας θα παίξουν προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα των λογοτεχνών, καθώς και εικαστικά έργα (10 Οκτωβρίου 2019).

A comet to bury lovers – Marjano και Denis Kapurani στο Γενί Τζαμί

Οι Marjano και Denis Kapurani μέσω της έκθεσης ” A comet to bury lovers ” εξετάζουν το υποτιθέμενο σενάριο της αποικιοκρατίας του Άρη. Ένας νέος και μια νέα Αδάμ και Εύα οι οποίοι εξυπηρετούν το πλάνο του human 2.0 στην νέα Εδέμ του πλανήτη Άρη. Η σύγχρονη κοινωνική και επιστημονική αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας και η εναλλακτική φύση του Ανθρώπου. Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων (11 Οκτωβρίου – 16 Νοεμβρίου 2019).

Biennale Momus & Αλατζά Ιμαρέτ

Στο Αλατζά Ιμαρέτ θα παρουσιαστεί πλήθος καλλιτεχνών στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από το MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) (12 Οκτωβρίου 2019 – 20 Φεβρουαρίου 2020).

Stelarc στο MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ο διάσημος κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης της performance Stelarc θα κάνει μια παρουσίαση στο έργο του στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), στο πλαίσιο και της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Performance της (17 Οκτωβρίου 2019).

Νύχτα Τέχνης

Νύχτα Τέχνης 2019: Τρεις ημέρες, τρεις διαφορετικές εικαστικές διαδρομές στη σύγχρονη εικαστική παραγωγή της πόλης! Η συναρπαστική δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στα μουσεία και τις αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 16, Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, με επέκταση του ωραρίου (18:00 – 22:00) των συμμετεχόντων φορέων και ελεύθερη είσοδο. Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης. Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων (16-18 Οκτωβρίου 2019).

PIKAP COMMUNITY – ART IN THESSALONIKI στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πρόκειται για την παρουσίαση της προσπάθειας συγκέντρωσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Θεσσαλονίκη (19 Οκτωβρίου 2019).

*54α Δημήτρια: 28 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2019, Θεσσαλονίκη

7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – ΣΤΑΣΗ

Δεύτερη δεκαετία για την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία συστήνεται ξανά στο φιλότεχνο κοινό στην έβδομη εκδοχή της, υπό τον γενικό τίτλο ΣΤΑΣΗ. Με ένα πρόγραμμα εκθέσεων, performances, εκδηλώσεις λόγου κ.ά που ξεδιπλώνεται σε όλους τους χώρους του MOMus και όχι μόνο, η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Η πρόταση της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης για Στάση αφορά την παύση για αναστοχασμό, αποστασιοποίηση, σιωπή, με στόχο όχι τον εφησυχασμό και την απομόνωση αλλά τη θέση, την εμπλοκή, τη φωνή που θα ενωθεί με άλλες φωνές, για τη χάραξη διαδρομών που απαιτούν κόπο, σκέψη και συνέπεια. Μένουμε συντονισμένοι!

*12 Οκτωβρίου 2019 – 16 Φεβρουαρίου 2020, Πληροφορίες: www.momus.gr

Στα Μουσεία του MOMus

Πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις θα έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να απολαύσουμε στα μουσεία του MOMus προτού τα καταλάβει η Μπιενάλε.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι | 2010-2018

*Έως 25 Σεπτεμβρίου 2019, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών, κοινό τόπο των οποίων αποτελεί η συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018 και αποτελεί μία χαρτογράφηση των καλλιτεχνικών ανησυχιών, των προσανατολισμών και των αναζητήσεων της νέας γενιάς της ελληνικής φωτογραφίας. Σε συνεργασία με το  Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2019. 

Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart

*Παράταση έως 22 Σεπτεμβρίου 2019, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)

H συγκλονιστική περίοδος της Ρωσικής Πρωτοπορίας κατά την οποία τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο και τις επιστήμες, αποτυπώνεται μέσα από 400 και πλέον έργα της συλλογής Κωστάκη, με σημείο εκκίνησης το πορτρέτο του ίδιου του συλλέκτη. Η έκθεση  που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2018, υπήρξε η αφορμή ώστε το μουσείο να βραβευτεί ως το «Μουσείο της Χρονιάς» από το The Art Newspaper Russia (Μάρτιος 2019, Μόσχα), και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Sakip Sabanci Museum στην Κωνσταντινούπολη ως “Dreaming the Future. Russian Avant-Garde Art and Design” λαμβάνοντας το βραβείο ως η καλύτερη έκθεση για το 2018 στην Τουρκία από τους πολιτιστικούς συντάκτες της εφημερίδας Hürriyet. 

Όλα Όσα Έχουμε Κοινά / All That We Have in Common

*Έως 15 Σεπτεμβρίου 2019, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Αυτά που έχουμε κοινά είναι περισσότερα από αυτά που μας τελικά μας χωρίζουν για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Τα έργα που παρουσιάζονται ανακαλούν πρόσφατες ιστορίες, μέσα από τις οποίες προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη δική μας εποχή, τις παρούσες εμπειρίες, στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης.

Χωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 

*Παράταση έως 29 Σεπτεμβρίου 2019, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Μέσα από τη χρονολογικώς δομημένη παρουσίαση και ανασκόπηση του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αφαίρεσης επανεξετάζεται και αναδεικνύεται ο ιστορικός πλούτος των συλλογών του MOMus–Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε ένα αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη, αποθησαυρίζοντας, χαρτογραφώντας και καταγράφοντας την πορεία της μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. 

Λιουμπόβ Ποπόβα: Φόρμα-Χρώμα-Χώρος-Κατασκευή

*10 Οκτωβρίου 2019-1 Μαρτίου 2020, MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)

Όλες οι δημιουργικές περίοδοι και ιδιότητες της Λιουμπόβ Ποπόβα, μιας από τις πιο χαρισματικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα πρόκειται να αποτυπωθεί μέσα από έργα της ίδιας στη συλλογή Κωστάκη και σε ιδιωτικές συλλογές από το εξωτερικό. Ζωγράφος, δασκάλα και σχεδιάστρια που έβαλε τις βάσεις για τον γραφιστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό υφασμάτων, η Ποπόβα αποτελεί πολυσχιδή προσωπικότητα με βαθύ αποτύπωμα στις μέρες μας.

*Μουσεία MOMus, Πληροφορίες: www.momus.gr

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις προσεχείς εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου, αναμένουμε την έκθεση «Επίμονο Ελάχιστο» με ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη Εμμανουήλ Μπιτσάκη που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1998 έως το 2017. Συμπληρωματικά εκτίθενται σημειωματάρια του καλλιτέχνη. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στην κατασκευή μικρού μεγέθους έργων, περίτεχνων εικόνων «ελάχιστου» φορμά, που όμως συμπυκνώνουν ένα πλούσιο σύμπαν. Το ελάχιστο ως αντικείμενο που «διαβάζεται» με οριακή ευκολία, επαρκώς μεγάλο για να χωρέσει μια θεατρική παράσταση με πλούσιο σκηνικό και καστ. Ένα έργο αφηγηματικό και αφηρημένο, που με τη δομή του σχολιάζει το παράλογο και με ηθοποιούς που χειρίζονται μια τεράστια γκάμα υποκριτικής, από την άμεμπτη κλασική ερμηνεία μέχρι την αφύσικη εξάρθρωση του σώματος. Ο Μανώλης Μπιτσάκης κατασκευάζει ζωγραφιές, όπου συνθέτει ελεγχόμενους, άψογα οργανωμένους και ταξινομημένους μικρόκοσμους με επανερχόμενα μοτίβα: κτίρια, μνημεία, κήποι, προτομές, ζώα, έντομα, ιστορικά πρόσωπα, ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που εξυπηρετούν την αντιπαράθεση λογικού-παράλογου, αποδεχτού-ανεπίτρεπτου, κλισέ και ανατρεπτικού. Η ζωγραφική του είναι ιδιότυπο εικαστικό «κολάζ», όπου συμφύρονται διάφορες ιστορικές εποχές και διαφορετικές υφολογικές τάσεις. Ωστόσο, τα ετερόκλητα εικονογραφικά στοιχεία ομογενοποιούνται και το φαινομενικό μωσαϊκό νοηματοδοτείται και λαμπρύνεται (12 Οκτωβρίου -16 Νοεμβρίου 2019). Επιπλέον, αναμένουμε μια φωτογραφική έκθεση στο ΑΜΘ, την οποία διοργανώνει το 5ο φεστιβάλ «Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης», με την πρωτοβουλία των φωτογραφικών ομάδων «Φωτοπόροι», «ΚΛΙΚers», «Φ» και την υποστήριξη και συνεργασία πολλών φωτογραφικών ομάδων και άλλων φορέων από όλη την Ελλάδα (Δεκέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020). Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» (12 Ιουλίου 2019– 31 Αυγούστου 2020) και «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση» (4 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2019).

*Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2313 310201

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πέντε νέες περιοδικές εκθέσεις υποδέχεται μέχρι το τέλος της χρονιάς το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. «Τα Νέα Αποκτήματα» (Νοέμβριος 2019 – Μάιος 2020), όπου το μουσείο, τιμώντας του δωρητές που εμπλουτίζουν τις συλλογές του με ποικίλα αντικείμενα βυζαντινών και νεότερων χρόνων και ενημερώνοντας το κοινό του για τα νέα αποκτήματά του, οργανώνει σχετική περιοδική έκθεση. «Δύο συλλογές σμίγουν» (Δεκέμβριος 2019 – Μάιος 2020), μια έκθεση-συνομιλία επιλεγμένων εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων της συλλογής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης, η οποία παραχωρήθηκε στο Μουσείο. Θα δούμε επίσης την «Έκθεση της εικαστικού Ζωής Σκιαδαρέση» (25 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2019) με έργα ζωγραφικής της εικαστικού και την «Έκθεση της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη» (18 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2019), «Ανάλεκτα, μολυβδόβουλλα και σφραγιδόλιθοι στη σκιά του Βυζαντίου» με έργα μικτής τεχνικής ή οξυγραφίας, τα οποία παρουσιάζουν το αποτύπωμα βυζαντινών σφραγίδων σε χαρτί, βασισμένα κατά κύριο λόγο σε μολυβδόβουλλα της συλλογής του Μουσείου. Τέλος, την «Βυζαντινή σαγήνη» (18 – 25 Οκτωβρίου 2019), μια έκθεση βραβευθέντων έργων σύγχρονης κοσμηματοποιίας εμπνευσμένων από τη βυζαντινή τέχνη, σε συνδιοργάνωση με τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

*Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τηλ. 2313 306400

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Η νέα σεζόν στο Τελλόγλειο ανοίγει με την έκθεση “Fragmentation” της Anese Cho, σε επιμέλεια Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, με εγκαίνια στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κατακερματισμένος ρόλος της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, κόρης και επαγγελματία συνιστά την έμπνευση για τη συγκεκριμένη σειρά γλυπτών, η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Τα έργα της Cho φέρουν ποικίλους συμβολισμούς, συνδέονται με την κοινωνική θέση της γυναίκας, τη γυναικεία υποκειμενικότητα αλλά και τον καρκίνο του μαστού. Η Cho επιχειρεί να αποκαλύψει την καταπιεσμένη και αποκλεισμένη γυναίκα, όχι απλά ερμηνεύοντας, αλλά καταδεικνύοντας πως η ζωή της γυναίκας είναι σε διαρκή μεταβολή.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά η έκθεση «Δώρα Φιλίας Ι». Με την επέτειο των εικοσάχρονων της λειτουργίας του να πλησιάζει, το Τελλόγλειο τιμά τους δωρητές-ευεργέτες για την έμπρακτη και ανιδιοτελή προσφορά τους στο Ίδρυμα. Έμφαση δίνεται στις δωρεές της τελευταίας πενταετίας που αυξήθηκαν σημαντικά, παρόλη τη δύσκολη οικονομική και γενικότερη κρίση στη χώρα μας. Καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη την Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι οικογένειές τους, ιδιώτες, συλλέκτες, αλλά και φορείς προσέφεραν έργα τους ως δείγμα φιλίας και εκτίμησης. Οι δωρεές αυτές, άλλοτε συνδεδεμένες με τις περιοδικές εκθέσεις, αφιερώματα, δράσεις και άλλοτε ανεξάρτητες από αυτές, σφυρηλάτησαν σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στο Τελλόγλειο και τους δωρητές, τόνωσαν το έργο του Ιδρύματος και ενίσχυσαν το όραμα των Τέλλογλου για μια συλλογή ανοιχτή σε όλους.

Επιπλέον, στις 4 Οκτωβρίου, ξεκινά η έκθεση «Έκκεντρη Τέχνη – Έκφραση Ψυχής». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού κ. Παύλου Βασιλειάδη, ο οποίος έχει δημιουργήσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανού, Δ. Ζάχου, Α. Βανδέρα, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννη, Χ. Κερίδη, Θ. Τζανταρμά, Χ. Ζαπουνίδη, Π. Τεζαψίδη και Ν. Τσιμινά. Τα έργα των αυτοδίδακτων αυτών καλλιτεχνών είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού, που μέσα από μια χαρακτηριστική ζωγραφική γλώσσα και μ’ έναν άμεσο, πηγαίο και ειλικρινή τρόπο, θέλει να εικονογραφήσει τον κόσμο μας, φέρνοντάς μας σε μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Τηλ. 2310991610

Μεγάλη έκθεση του Νίκου Κούνδουρου στο 60ό ΦΚΘ

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου, σε χώρο που θα διαμορφωθεί ειδικά στην Προβλήτα Α΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Μέσα από ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, η έκθεση επιχειρεί μια χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του σκηνοθέτη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα -ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του. Στα έργα συναντά κανείς το αχόρταγο, σαρωτικό βλέμμα του Νίκου Κούνδουρου και την ανάγκη του να αποτυπώσει τον κόσμο με τα δικά του χρώματα, τα βυζαντινά, τις αποχρώσεις της λαϊκής παράδοσης, της Ελλάδας, των σωμάτων και των αγίων της. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της 60ής διοργάνωσης που θα λάβει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2019. 

*31 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2019, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος» στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Tο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), διοργανώνουν την έκθεση «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ». Πρόκειται για μια έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές και Εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, στις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητας μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος. Η έκθεση έχει ως σκοπό να φέρει το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Παράλληλα με τα εκθέματα θα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πως αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

*7 Οκτωβρίου 2019 – 31 Μαΐου 2020, Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι, Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-14.30, 17.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή:12.00-15.00, Είσοδος δωρεάν

Στις γκαλερί τέχνης της Θεσσαλονίκης

H Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τη διατομική έκθεση “Realized Fragments” των Γρηγόρη Γκρόζου και Εμμανουήλ Μπιτσάκη, δύο εικαστικών οι οποίοι επιλέγουν τη μικρογραφία ως τρόπο έκφρασης. Ο Γρηγόρης Γκρόζος κατασκευάζει γλυπτικές συνθέσεις με την πρόθεση να δημιουργήσει συμβολικές μικρογραφίες του κόσμου, όπου συνυφαίνει αντιφατικές έννοιες και θέματα, ενώ ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης ζωγραφικά έργα σε διακριτικού μεγέθους επιφάνειες, όπου συνθέτει ελεγχόμενους, άψογα οργανωμένους κόσμους (10 Οκτωβρίου – 9 Νοεμβρίου 2019, Nitra Gallery, Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά, Τηλ. 2310 285890).

Στην Lola Nikolaou Art Gallery, θα δούμε την έκθεση “Φαντασιακό vs Γεωμετρία” με σχέδια σε χαρτί, πορσελάνινες και πλαστικές μινιατούρες, αλλά και έργα σε μέταλλο, από τους Χρήστο Κάλφα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Φώτιο Μπάλα και Δημήτρη Παλάντζα (10 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2019, Artforum Gallery, Τσιμισκή 52, Τηλ. 2310 240416).

Στην Artforum Gallery, θα δούμε έκθεση ζωγραφικής από τον Δημήτρη Ξόνογλου (1-30 Οκτωβρίου 2019, Artforum Gallery, Τσιμισκή 113, Τηλ. 2310 257552).

Στην Myro Gallery θα δούμε τις εκθέσεις ‘Προσανατολισμοί- Μιας Μορφής Ζωές’ από τον πολυβραβευμένο Δάσκαλο της Τέχνης, Ζωγράφο και Γλύπτη Κύριο Συμεών Δερμεντζίδη (16 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019), ‘Ημιτελείς Πλόες’ του καλλιτέχνη Μιχάλη Σισμανίδη (16 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019), ‘Ροή Χρωμάτων’ του Ευθυμίου Ευθυμιάδη (Από 16 Σεπτεμβρίου 2019) και ατομική έκθεση από την ζωγράφο Masha Ladilova (22 – 27 Οκτωβρίου 2019, Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Τηλ. 2310 269187).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα