Πέντε ωραίες εκθέσεις για το σαββατοκύριακο
Πέντε ωραίες εκθέσεις για το σαββατοκύριακο που δεν πρέπει να χάσεις. Καλό καιρό θα έχει μην κάθεσαι σπίτι!
Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος και Σαββατοκύριακο στην πόλη για όσους επιλέξουν να παραμείνουν εντός του άστεως. Παράλληλα με τους φεστιβαλικούς ρυθμούς στους οποίους κινείται η πόλη εξαιτίας φυσικά του μεγάλου ραντεβού για την 56η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η Θεσσαλονίκη δύσκολα θα σε αφήσει χωρίς επιλογές. Ταυτόχρονα με τους προβολείς του Φεστιβάλ, εστίασε σε πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις που τρέχουν παράλληλα και δεν πρέπει να χάσεις.
FACES
Στο Μουσείο Φωτογραφίας (Αποθήκη Α’ 1ος όροφος & Αποθήκες Στρατού Α’ Προβλήτα), συνεχίζεται το FACES, η έκθεση που από τις 3 Οκτωβρίου σε μυεί στην εξέλιξη του πορτραίτου στην ευρωπαϊκή φωτογραφία από το 1990 και μετά.
«Το πορτρέτο επιδρά στην ανθρώπινη εμπειρία μας. Κάνει έκκληση στο αίσθημα ανθρωπιάς μας. Διατυπώνει μια ταυτότητα για το άλλο άτομο ή εγείρει ερωτήματα, πράγμα που οδηγεί σε ένα βαθμό ενσυναίσθησης καθώς βάζουμε τον εαυτό μας, ορθολογικά ή συναισθηματικά, στη θέση του απεικονιζόμενου. Επίσης, κάνοντάς μας να διερωτηθούμε για την ταυτότητά μας ως θεατών, το πορτρέτο λειτουργεί σαν καθρέφτης. Πρέπει να σχετιστούμε με το άλλο άτομο, και κάνοντας το, βλέπουμε τον εαυτό μας» λέει ο επιμελητής της έκθεσης, Φριτς Γκίρστμπεργκ.
Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courreges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlova, Alberto Garcia-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Panczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου
Νέος Άγιος Νικόλαος by Calatrava στο “Σημείο Μηδέν”
Στο Τελόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζεται μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση των σχεδίων της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο “σημείο μηδέν”. Μία έκθεση για το νέο αρχιτεκτονικό έργο του Santiago Calatrava, την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο μηδέν» της Ν.Υόρκης όπου και κατέρρευσε ο αρχικός ναός μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το πλούσιο υλικό της έκθεσης, που αποτελείται από μακέτες, σχέδια, κατόψεις, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζει τα στάδια σχεδιασμού και δημιουργίας του ναού. Η έκθεση φιλοξενείται στο Τελλόγλειο από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015.
Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος
Από την Κρήτη στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) εγκαινιάζεται το Σάββατο 7/11 στις 19.00 η έκθεση του ΝΕΟΝ, Flying over the abyss.
H “Υπέρβαση της Άβυσσος”, της έκθεσης με επιλεγμένα έργα διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τον Νίκο Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του, της οποίας το χειρόγραφο έπειτα από παραχώρηση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη θα εκτίθεται στο πλαίσιο της έκθεσης για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Φιλοδοξεί να βάλει τα έργα σε διάλογο μεταξύ τους αλλά και με την Ασκητική, ώστε να φωτίσει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Marina Abramović , Αλέξης Ακριθάκης,Matthew Barney,Hans Bellmer,Lynda Benglis,John Bock,Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Helen Chadwick, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Mike Kelley, William Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger
Από τις 7 Nοεμβρίου 2015 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2016 στην Αποθήκη Β1, λιμάνι
Κάθε Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00 Παρασκευή 10:00-22:00
Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος
Η γκαλερί Nitra (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά) υποδέχεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Θοδωρή Προδρομίδη “Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος” , κεντρικό έργο της οποίας αποτελεί το ομώνυμο βίντεο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης μετά από ανάθεση από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για την έκθεση Εικαστικοί Διάλογοι 2013 (2013-2014).
Από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2015, έχεις την δυνατότητα να παρακολουθήσεις το έργο που παρακολουθεί την πορεία και τις πράξεις ενός περιπατητή-ερευνητή στην Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την συλλογή Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη ώσπου να καταλήξει σε έναν ερευνητικό χώρο, τη βιβλιοθήκη του Νομισματικού Μουσείου. Σε κάποιο διάλειμμά του λαμβάνει χώρα μια συζήτηση, στην οποία ακούγονται και οι στίχοι από τα ποιήματα Κρυμμένα και Τράπεζα του Μέλλοντος του Καβάφη, που θέτουν σε αμφισβήτηση τη συνέπεια μεταξύ σκέψης, λόγου και κατ’επέκταση πράξης. Παίζοντας με τα δύο αυτά ποιήματα, ο Προδρομίδης φέρνει σε διάλογο την αξία της πράξης με το περιεχόμενό της, δίνοντας έμφαση στην πράξη έναντι της προσδοκίας που αυτή εμπεριέχει.
Ο δημιουργός, η Ιστορία και η κοινωνία, τα οποία αποτελούν τους πρωταγωνιστές αυτού του εικαστικού φιλμ, μεταφέρονται από την οθόνη στο χώρο και αποκτούν τη δική τους αυτονομία στα δύο έργα To appear and act freely (αλουμίνιο) και Later (neon) αντίστοιχα. Μέσα από τα έργα αυτά στα οποία χρησιμοποιείται η γλώσσα και η γραφή ως κωδικοποίησή της, αναδεικνύονται ερωτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία, τη νοηματοδότηση και την ερμηνεία της.
Η διερεύνηση του Προδρομίδη ξεδιπλώνεται τέσσερις φορές στο χώρο με διαφορετικά μέσα: το βίντεο, το νέον και το αλουμίνιο καθώς και τα υφάσματα, σχηματίζοντας ένα νέο πλαίσιο, καλώντας τον επισκέπτη της έκθεσης σε μια νέα διαδρομή και εμπειρία στο χώρο για την ανάγνωση των έργων.
Το έργο που έχει σαν σημείο αναφοράς το ποίημα του Καβάφη «Η Τράπεζα του Μέλλοντος» έχει παρουσιαστεί επίσης στο Les Rencontres International, New Cinema and Contemporary Art στο Παρίσι (2014), στο Βερολίνο στο Haus der Kulturen der Welt (2015), καθώς και τον Ιούνιο του 2015 ως μέρος του Fireflies in the Night σε διοργάνωση του Robert Storr και επιμέλεια των Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και της Francesca Pietropaolo στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα.
Once Upon a Time / Μια Φορά και Έναν Καιρό
Από τις 7 Νοεμβρίου 2015 έως και 10 Ιανουαρίου 2016, διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η φωτογραφική έκθεση της Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Figen Ciftci. Το “Mια Φορά και Έναν Καιρό” αποτυπώνει με έναν υπερρεαλιστικό τρόπο μέσω ψηφιακών κολάζ σε χαρτί και ακρυλικό, μορφές της Ανατολής και της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς, στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Αιγαίου που μοιράζονται οι δύο χώρες, Ελλάδα – Τουρκία.
Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Σάνια Παπά, «Οι φωτογραφίες της Ciftci μπορούν να χαρακτηριστούν ως βοηθήματα μνήμης, εφόσον καταγράφουν το υπέρμετρο μιας παγκόσμιας διαπολιτισμικής γεωγραφίας, περικλείοντας και διαφυλάσσοντας όλες τις πιθανές, πραγματικές ή φανταστικές, επιθυμητές διαδρομές».