Πόλεμος και Ειρήνη – Έκθεση με ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα
Η Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Frédéric Berger-Cardi στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης
Ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ένας πόλεμος του ανθρώπου, όχι μόνο στην κυριολεκτική του έννοια, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο έχει ανατρέψει την ειρηνική μας διαβίωση και συνύπαρξη.
Ο πόλεμος του ισχυρού απέναντι στον πιο αδύναμο, οι πρόσφυγες, η καταστροφή της φύσης και του οικοσυστήματος, μια άγνωστη αγωνία που μας κυριεύει, που οδηγεί στην εσωστρέφεια και την απομόνωση.
Ο πόλεμος πάντα συνυπάρχει με την ειρήνη.
Τα ζωγραφικά έργα της Αλεξάνδρας, Πλασμένα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, διατηρούν την αρχιτεκτονική δομή τους με τις πολλαπλές χρωματικές επιστρώσεις και τις περίπλοκες μορφές που από πιο συμπαγείς μετατρέπονται σταδιακά σε φασματικές ή οριακά ατσάλινες.
Χώροι εξωτερικοί και εσωτερικοί, συχνά περίκλειστοι, που έχουν εκκενωθεί ή εγκαταλειφθεί λόγω ακραίων και απρόβλεπτων γεγονότων ανωτέρας βίας… Σε τόπους φαινομενικής ησυχίας, πλανάται η αίσθηση της απώλειας και μιας επικείμενης νέας έκρηξης. Εικόνες φωτεινές και σκοτεινές εναλλάσσονται μέσα από το τρεμόσβημα ιριδίζοντων και μεταλλιζέ αποχρώσεων που εκπέμπουν τα εναπομείναντα όπλα και οχήματα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα θολή και μυστήρια. Η βαθμιαία γεωμετρική αποδόμηση των χώρων θυμίζει διαδικασίες εσωστρέφειας και αυτογνωσίας.
Fini, c’est fini, ça va finir, ça va peut-être finir. Les grains s’ajoutent aux grains, un à un, et un jour, soudain, c’est un tas, un petit tas, l’impossible tas….Ce sont de jolies dimensions, je m’appuierai à la table, je regarderai le mur, en attendant qu’il me siffle. – Samuel Beckett
Τα ζωγραφικά έργα του Frédéric, Μια ειρηνική αναζήτηση στη φύση και στο κοσμικό σύμπαν, στην πιο αρχέγονη μορφή τους, όπου με τρόπο λιτό, και την απουσία χρώματος, η κυριαρχία ασπρόμαυρης σκιάς, γεννά γαλήνιες, και βίαιες κινούμενες εικόνες, ντελικάτη σκοτεινιά που μετατρέπει τις άδειες από την ανθρώπινη παρουσία επιφάνειες σε ενεργειακά κύματα και φως. Χωροχρονικές μνήμες, παραπέμπουν έντονα σε αλληλεπίδραση με τα στοιχειά της φύσης, εξαϋλωμένα αντικείμενα – πλανήτες που μετεωρίζονται και μαύρες τρύπες. Όλα φαίνονται να απορροφούν και να αντανακλούν στη συνέχεια προς τα έξω την ’’πνευματικότητα’’ που τα περιβάλλει. Η φύση εισβάλλει τόσο δυναμικά στο χώρο επιβάλλοντας τη σιωπή της, παρακινώντας σε έναν γητευτικό ασκητισμό.
Le silence…de tous ceux qui ’’pratiquent la science du retrait enchanté’’. – Henri Michaux
Αναζητούμε και ονειρευόμαστε γι’ αυτές τις ουτοπίες.
Όλο και πιο πολύ θέλουμε να τις αγγίξουμε.
Δύο καλλιτέχνες η Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Frédéric- Berger- Cardi, εκ πρώτης όψεως τόσο διαφορετικοί στις φόρμες τους, στα μέσα τους, στην επιλογή του χρώματος, μονοχρωμία/πολυχρωμία, συναντιούνται στους φαντασιακούς δρόμους των απεικονίσεων τους, σε έναν ανατρεπτικό διάλογο. Αλληλοσυμπληρούμενης διαφορετικότητας, κρυμμένης αισιοδοξίας και διαπολιτισμικής αλληλεγγύης….
Στα πλαίσια της διοργάνωσης της έκθεσης, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση με το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας, θα προβούν σε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το λαό της Ουκρανίας. Όποιος επιθυμεί να συνδράμει, μπορεί να φέρει την ημέρα των εγκαινίων ή κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα μακράς διαρκείας.
Διάρκεια έκθεσης: 14/4 – 10/5 (κλειστά:17/4 – 26/4).
Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Παρ. : 18.00 – 21.00 και Σάβ. : 11.00 – 13.30
Διοργάνωση : ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, σε συνεργασία με τη NOUVELLE AMICALE και τη γκαλερί DONOPOULOS IFA
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μαράτη