Πώς θα ήταν η Ακρόπολη και ακόμη πέντε μνημεία αν δεν είχαν υποστεί καμία καταστροφή

Δείτε τα αρχαία αυτά μνημεία πλήρως αποκατεστημένα.

Parallaxi
πώς-θα-ήταν-η-ακρόπολη-και-ακόμη-πέντε-μ-306773
Parallaxi

Τα αρχαία μνημεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν ένα συναρπαστικό παράθυρο στο παρελθόν: πως ζούσαν οι άνθρωποι, πως ήταν οι χώροι που κατοικούσαν και ποια ήταν η καθημερινή τους ζωή. Οι ιστορικοί, οι αρχιτέκτονες και οι ταξιδιώτες θαυμάζουν αυτά τα απομεινάρια του παρελθόντος αλλά είναι συχνά δύσκολο να αντιληφθούν πως θα φαινόντουσαν αρχικά αυτά τα κτίρια τα πρώτα χρόνια δημιουργίας τους.

1. Ο Παρθενώνας της Αθήνας

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας, χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα είναι ένα τουριστικό hotspot που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Παρακάτω τον βλέπουμε πλήρως αποκατεστημένο στην αρχική του δόξα. Η ίδια η Αθηνά θα ήταν και είναι υπερήφανη γι’ αυτό.

2. Η πυραμίδα Nohoch Mul στο Μεξικό (Κόμπα)

Το Cobá είναι ένα ερείπιο των Μάγια στο μεξικάνικο κράτος Quintana Roo. Θεωρείται ότι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1550, με την άφιξη των Ισπανών κατακτητών. Στα 137 πόδια υψόμετρο, το Nohoch Mul είναι η ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν και η δεύτερη ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1800, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος δεν ανοίχτηκε στο κοινό μέχρι το 1973, καθώς η πυκνή ζούγκλα που την περιβάλλει καθιστά δύσκολη την εύρεση. Είναι μακριά από το πεπατημένο μονοπάτι, αλλά σήμερα μπορείτε να φτάσετε εκεί με τη δημόσια συγκοινωνία ή το αυτοκίνητο.

3. O ναός του Δία στη Νάπολη

Χτισμένο με αφοσίωση στον Δία, ο ναός αυτός ήταν το κύριο κέντρο της θρησκευτικής ζωής στην αρχαία πόλη της Πομπηίας, μια μικρή ρωμαϊκή πόλη στον κόλπο της Νάπολης. Διαδραμάτισε κυρίαρχη θέση στο Φόρουμ, με το Βεζούβιο να απειλείται με δυσοίωνο τρόπο. Το ηφαίστειο ξέσπασε τον Αύγουστο του 79 μ.Χ., καταστρέφοντας τραγικά την Πομπηία. Η περιοχή ανακαλύφθηκε ξανά τον 16ο αιώνα και ύστερα από πολλά χρόνια ανασκαφών δόθηκε στα εκατομμύρια των ετήσιων επισκεπτών μια συναρπαστική εικόνα της καθημερινής ζωής αυτής της ρωμαϊκής πόλης του 1ου αιώνα.

4. Ο ναός Area Sacra di Largo Argentina στην Ιταλία

Αυτό το τετράγωνο στη Ρώμη στεγάζει όχι ένα, αλλά τέσσερα ρωμαϊκά απομεινάρια ναού. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στη δεκαετία του 1920. Ο Ναός Β είναι ο πιο πρόσφατος από τους τέσσερις ναούς και έξι από τις στήλες του, η αρχική πτήση των βημάτων και η άλτα είναι ακόμα άθικτες. Οι επισκέπτες της περιοχής δεν θα βρουν μόνο έναν συναρπαστικό αρχαιολογικό χώρο, αλλά και εκατοντάδες γάτες που ζουν ανάμεσα στα ερείπια. Οι εθελοντές τρέφονται, καθαρίζουν και φροντίζουν τις γάτες και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να πείσουν ή να υιοθετήσουν ένα από αυτά. Εδώ είναι πώς θα έμοιαζε ο ναός, εξαιρώντας τις γάτες.
5. Η πυραμίδα του Ήλιου στο Μεξικό
Το Teotihuacán ήταν ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα στο κεντρικό Μεξικό και είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό. Κατασκευάστηκε από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τους ανθρώπους που το έχτισαν και έζησαν εδώ. Αυτοί κατασκεύασαν τις πρώτες σύνθετες πόλεις της περιοχής και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η Πυραμίδα του Ήλιου είναι το μεγαλύτερο κτίριο στο Teotihuacan και μία από τις παλαιότερες πυραμίδες στο κεντρικό Μεξικό.
6. Το Milecastle 39 (μέρος του τείχους του Αδριανού) στην Αγγλία
Απλωμένο 73 μίλια σε κάποια από τα πιο δραματικά τοπία της Αγγλίας, το τείχος του Αδριανού χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι ιστορικοί συζητούν ακόμη τους λόγους για την κατασκευή του. Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι όταν έγινε Ρωμαίος αυτοκράτορας το 117 μ.Χ., ο Αδριανός έχτισε το τείχος για να ενισχύσει την αυτοκρατορία του. Για να αυξηθεί η ασφάλεια, το φρούριο τοποθετήθηκε κατά μήκος του τοίχου σε διαστήματα περίπου ενός ρωμαϊκού μιλίου. Παρακάτω υπάρχει η ανακατασκευή του. Οπότε εάν σχεδιάζετε μια επίσκεψη στην Αγγλία, γιατί να μην προσπαθήσετε να το εντοπίσετε;
Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, ενθουσιώδης με την αρχιτεκτονική, είτε σχεδιάζετε την επόμενη απόδραση σας, ένα ταξίδι σε μία από αυτές τις απίστευτες τοποθεσίες δεν θα σας αφήσει απογοητευμένους. Οποιοδήποτε μνημείο επιλέξετε να επισκεφθείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε τις εικόνες με τις ανακατασκευές των μνημείων εύκαιρες, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε την αρχική και την τελική όψη τους.

Πηγή: Expendia Viewfinder

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα