Πώς θα ήταν η Ακρόπολη και ακόμη πέντε μνημεία αν δεν είχαν υποστεί καμία καταστροφή
Δείτε τα αρχαία αυτά μνημεία πλήρως αποκατεστημένα.
Τα αρχαία μνημεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν ένα συναρπαστικό παράθυρο στο παρελθόν: πως ζούσαν οι άνθρωποι, πως ήταν οι χώροι που κατοικούσαν και ποια ήταν η καθημερινή τους ζωή. Οι ιστορικοί, οι αρχιτέκτονες και οι ταξιδιώτες θαυμάζουν αυτά τα απομεινάρια του παρελθόντος αλλά είναι συχνά δύσκολο να αντιληφθούν πως θα φαινόντουσαν αρχικά αυτά τα κτίρια τα πρώτα χρόνια δημιουργίας τους.
1. Ο Παρθενώνας της Αθήνας
Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας, χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα είναι ένα τουριστικό hotspot που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Παρακάτω τον βλέπουμε πλήρως αποκατεστημένο στην αρχική του δόξα. Η ίδια η Αθηνά θα ήταν και είναι υπερήφανη γι’ αυτό.
2. Η πυραμίδα Nohoch Mul στο Μεξικό (Κόμπα)
Το Cobá είναι ένα ερείπιο των Μάγια στο μεξικάνικο κράτος Quintana Roo. Θεωρείται ότι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1550, με την άφιξη των Ισπανών κατακτητών. Στα 137 πόδια υψόμετρο, το Nohoch Mul είναι η ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν και η δεύτερη ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1800, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος δεν ανοίχτηκε στο κοινό μέχρι το 1973, καθώς η πυκνή ζούγκλα που την περιβάλλει καθιστά δύσκολη την εύρεση. Είναι μακριά από το πεπατημένο μονοπάτι, αλλά σήμερα μπορείτε να φτάσετε εκεί με τη δημόσια συγκοινωνία ή το αυτοκίνητο.
3. O ναός του Δία στη Νάπολη
4. Ο ναός Area Sacra di Largo Argentina στην Ιταλία
Πηγή: Expendia Viewfinder