Σαν σήμερα ακούστηκε για πρώτη φορά ένα τεράστιο τραγούδι

Ήταν 25 Ιουνίου του 1967. Όλα ξεκίνησαν εκείνη τη μέρα.

Παρασκευή Γιουβανάκη
σαν-σήμερα-ακούστηκε-για-πρώτη-φορά-έν-334298
Παρασκευή Γιουβανάκη

25 Ιουνίου 1967: εγκαίνια δορυφορικού προγράμματος του BBC. Όλα ξεκίνησαν από εδώ.

Το BBC ζήτησε από το λατρεμένο για εκείνη (και όχι μόνο) την εποχή, συγκρότημα, ένα τραγούδι με μήνυμα και χαρακτήρα που να είναι κατανοητά προς όλους τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το “All You Need Is Love”.

Ένα μουσικό κομμάτι που χάραξε τη δική του πορεία στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ένα κομμάτι που ελάχιστοι δεν έχουν ακούσει: Αυτό είναι το “All You Need Is Love” από τους Beatles. “Πατέρας” του ο Τζον Λένον ενώ στη δημιουργία του βοήθησε και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Aν παρατηρήσετε, κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, ακούμε και άλλα μουσικά κομμάτια, τόσο δικά τους όσο και από άλλους καλλιτέχνες. Πιο συγκεκριμένα, στην εισαγωγή ακούμε τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και στο παρατεταμένο φινάλε το “Ενβανσιόν Νο 8” του Μπαχ, το “In the Mood” του Γκλεν Μίλερ, το “Greensleaves”, το “Prince of Denamark’s March” του Τζερεμάια Κλαρκ και το δικό τους, “She Loves You”.

Το “All You Need Is Love” λόγω του εμβληματικού του χαρακτήρα δεν άργησε να γίνει το Νο1 σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη και σήμερα ακούγεται ασταμάτητα καθώς η αγάπη, που είναι και το κυρίως θέμα του, μας αφορά όλους-ες. Αξίζει να σημειωθεί πως το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “Magical Mystery Tour”, το οποίο όμως κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ και στο “Yellow Submarine” που κυκλοφόρησε παγκοσμίως.

Οι Beatles και ο κινηματογράφος

H μπάντα που επηρέασε την ποπ κουλτούρα όσο καμία άλλη, δεν θα μπορούσε να αφήσει το σημάδι της και στη βιομηχανία του θεάματος. Ας θυμηθούμε το πέρασμά τους από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και την κληρονομιά τους στην οπτική κουλτούρα, μέχρι τη διάλυση τους το 1970:

A Hard Day’s Night (1964): H πρώτη και μάλλον η καλύτερη ταινία των Σκαθαριών σε σκηνοθεσία Richard Lester. Ένα ψευδοντοκιμαντέρ που δεν άργησε να μετατραπεί σε πρόδρομο των βίντεο-κλιπ.

Help (1965): Ένα φιλμ που φλερτάρει με το καλτ, προορισμένο να γίνει παρωδία του Τζέιμς Μποντ, με το σουρεαλιστικό χιούμορ της μπάντας να επιστρέφει μαζί με τα γκαγκ που αγαπήσαμε στο “A Hard Day’s Night” που προηγήθηκε, αλλά η μαγεία να έχει κάπου χαθεί… Εδώ, τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά φαίνεται να έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη ζωή της μπάντας.

Magical Mystery Tour (1967): Αδιαφορώντας φανερά για τις αφηγηματικές συμβάσεις και υπό την επήρεια του LSD, κάτι μεταξύ κινηματογραφικής και τηλεοπτικής ταινίας, δεν ικανοποίησε τα γούστα των θεατών. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οι φαν μπορούμε να θαυμάσουμε την πρωτοποριακή και ελεύθερη κινηματογράφηση του.

Yellow Submarine (1968): Αυτό ήταν το 3ο και το τελευταίο φιλμ που χρωστούσαν τα “Σκαθάρια” στο στούντιο United Artists. Ένα animation κατά το οποίο το συγκρότημα εμφανίζεται μόνο στο τέλος για να ερμηνεύσει το “All Together Now”.

Let It Be (1970): ντοκιμαντέρ στην παράδοση και το στυλ του direct cinema. Έμεινε στην ιστορία ως το το ντοκουμέντο της διάσπασης της πιο επιδραστικής μπάντας του 20ου αιώνα.

Χρήσιμες πληροφορίες για το πολυαγαπημένο συγκρότημα:

-Oι Βeatles έχουν κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το “Let It Be”. Το Όσκαρ παρέλαβε εκ μέρους τους ο Κουίνσι Τζόουνς, αφού δεν παρευρέθηκαν στην τελετή.

-To συγκρότημα σκεφτόταν σοβαρά να γυρίσει ως τρίτη ταινία το “Up Against Us”, το οποίο ο διάσημος συγγραφέας Τζο Όρτον έγραψε για αυτούς. Ενώ ο ΜακΚάρτνει λάτρευε τη δουλειά του Όρτον, τελικά δεν προχώρησε ποτέ. Ο Πολ φέρεται να δήλωσε “Δεν το κάναμε επειδή το έργο ήταν γκέι. Δεν είναι ότι είμαστε αντί-γκει απλά εμείς οι Βeatles, δεν είμαστε γκέι”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα