Οι σπουδαίες εκθέσεις του Φθινοπώρου
Από αυτό το φθινόπωρο οι αίθουσες τέχνης της πόλης γεμίζουν νέα έργα και σας καλούν να τα επισκεφτείτε.
Από αυτό το φθινόπωρο οι αίθουσες τέχνης της πόλης γεμίζουν νέα έργα και σας καλούν να τα επισκεφτείτε. Συγκεντρώσαμε όλες τις εκθέσεις που θα τρέχουν προσεχώς στα Μουσεία και τους χώρους τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Στα Δημήτρια
Toolkit Designers’ Meeting
Υλοποιώντας το όραμα της διοργανώτριας ομάδας Design Toolkit, το Toolkit Designers’ Meeting 2016 στην τρίτη του διοργάνωση στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων είναι μια συνάντηση που απευθύνεται σε νέους (και όχι μόνο!) ανθρώπους, που κοινό τους στοιχείο είναι το πάθος και η ενασχόλησή τους με το design. Όπως πάντα, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει ομιλίες, εξειδικευμένα workshops και εκθέσεις. Η θεματολογία των επιμέρους events θα αφορά σε διαφορετικές μορφές design: γραφιστική, οπτική επικοινωνία, αρχιτεκτονική, motion graphics, branding, fashion, κ.α. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει Workshop από τους: Τόνυ Ζαγοραίο (motion graphics), Strato Agiani (φωτογραφία), Ιωάννη Εργελετζή (branding), Malvi (branding, interrior & social marketing), Διονύση Τσάση & Μάνο Λακούτση (3d installation), Ευριδίκη Παπαχρήστου (fashion print), Θωμαΐς Παπαδημητρίου (fashion), Ομιλίες από τους: Ανδρέα Νάσσο (landscape design), Θανάση Μπάμπαλη (product design), Σέργιο ΚΟ & Αλέξη Μπάρδη (360 video/passive VR), Δημήτρη Κουκούδη (architecture design), Ελένη Ξουπά (3d design), PlanFab (3d print), Tommaso Taraschi (graphic design), Αριάδνη Περράκη (printing papers), Γιώργο Μήλιο (printing process), Τόμμυ Παπαϊωάννου (product design) και Εκθέσεις: Poster for Tomorrow Retrospective (έκθεση αφίσας), Poster Passion (έκθεση αφίσας), Form Follows Code (έκθεση computational design)
*6-9/10, www.designtoolkit.org/gr/toolkit2016/
Το έργο της Yoko Ono έρχεται
Το «Ex It» είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση της Yoko Ono, μια παράθεση ξύλινων φερέτρων με οπωροφόρα δέντρα να φυτρώνουν εντός τους από το σημείο που βλέπεις το πρόσωπο των νεκρών. Μια εικαστική μια περφόρμανς βασισμένη στο παιχνίδι της ζωής και του θανάτου που παρουσίασε πριν λίγο καιρό στη Λυών της Γαλλίας. Η περφόρμανς αφορά 100 φέρετρα που μέσα τους ανθίζουν ελιές. Τα φέρετρα θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη και απαίτησε να είναι τριών ειδών. Διαφορετικά για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Πολωνία και το Βέλγιο. Θα παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Τα σχέδια του Νικόλαου Γύζη
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 427555 και 2313 318538). Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων. Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά 80 έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, που προήλθαν από τη δωρεά της οικογενείας Γύζη αλλά και από ιδιωτική συλλογή. Πρόκειται για σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά των ετών 1886-1899, τα οποία αναπτύσσονται σε πέντε ενότητες που αποτελούν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο θεματικό σύνολο. Μεταξύ αυτών, η ενότητα για τη διαφήμιση, των προσχεδίων αφισών και ένθετων για περιοδικά, τα οποία ο Γύζης υπέβαλε σε σχετικούς διαγωνισμούς ή φιλοτέχνησε για τη διαφήμιση εταιριών και προϊόντων. Η συλλογή αναδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του δημιουργού στη διαμόρφωση της αφίσας στη Γερμανία. Θα παρουσιαστούν ακόμη οι ενότητες με τα προσχέδια για το έργο «Εαρινή Συμφωνία» και «Άνθρωποι και Τόποι». Στη διάρκεια της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης, Δρ. Κωνσταντίνος Διδασκάλου, θα προβάλλονται οι ταινίες τεκμηρίωσης «Νικόλαος Γύζης», «Ελλάδα, Δέκα Ζωγραφικές Εποχές» και «Οι Ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου», από το Αρχείο της ΕΡΤ. * Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 427555 και 2313 318538). Η έκθεση θα λειτουργεί την Τρίτη, την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο κατά τις ώρες 10.00 έως 17.00 και την Πέμπτη από τις 10.00 έως τις 20.00.
Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Με μια μεγάλη συνεργασία του Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου, του Goethe Institut Thessaloniki, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης κλείνει η χρονιά στο ΜΜΣΤ. Η έκθεση εστιάζει στην πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα και τις διάφορες εκφράσεις της κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Η επιλογή των εκθεμάτων καλύπτει, όσο αυτό είναι δυνατό, ένα ευρύ φάσμα έργων, τεκμηρίων και εκφράσεων, τόσο ως άμεσες μαρτυρίες και συμμετοχή στα γεγονότα, όσο και ως διαφοροποιημένες αφηγήσεις μέσα στο χρόνο.
*Δεκέμβριος 2016 -Φεβρουάριος 2017, ΜΜΣΤ, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ), τηλ. 2310 240002, 2310 240403, 2310 251928
2310: Δέκα επιμελητές – Δέκα projects
Αυτή την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, η τέχνη «καλεί» Θεσσαλονίκη! Δέκα επιμελητές από την πόλη του Θερμαϊκού παρουσιάζουν δέκα καλλιτεχνικές δυνάμεις που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση 2310 που διοργανώνει η Nitra Gallery. Η έκθεση εγκαινιάζεται στη Νύχτα της Τέχνης στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του 51ου Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει τις καινούργιες δυνάμεις στο εικαστικό τοπίο της πόλης. Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται αυτόνομα και παράλληλα αποτελούν ένα ιδιαίτερο ψηφιδωτό των νέων και δραστήριων δυνάμεων στη σύγχρονη τέχνη της Θεσσαλονίκης.
*Εγκαίνια: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20.00, Διάρκεια: 27/09-29/10/16, Nitra Gallery, Φιλίππου 51, Τ. 2310285890
Στο Τελλόγλειο
Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21
Μια πρωτότυπη ανάγνωση δύο εμβληματικών έργων του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου που σχετίζονται με τον Ρομαντισμό και τον Φιλελληνισμό, τις «Σφαγές της Χίου» και την «Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», μέσα από τα μάτια Ελλήνων εικαστικών, όπως ο Σπύρος Βασιλείου και ο Ευάγγελος Ιωαννίδης. Στην έκθεση επιχειρείται μια ανάγνωση των ίδιων των γεγονότων από μαρτυρίες ντόπιων (κείμενα), παρουσίαση της τουρκικής πλευράς (κείμενο του Βαχίτ Πασά), επιστολές και άλλα εικαστικά και μη ντοκουμέντα. Προετοιμασία έκθεσης – καταλόγου: Θέμις Βελένη, Παναγιώτης Κουρνιάκος, Χριστίνα Τσαγκάλια.
Διάρκεια έκθεσης: 18/10/ 2016 – 31/01/2017
Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού
Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού». Το αποσπασματικά σωζόμενο έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Henri Felix Emmanuel Philippoteaux σε συνεργασία με τον νεαρό γιο του Paul, εκτέθηκε σε μια ροτόντα στα Ηλύσια Πεδία (1872) και συσχετίστηκε με δύο σημαντικά γεγονότα της εποχής: τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο (1870-1871) και τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896).
Διάρκεια έκθεσης: 18/10/2016 – 31/01/2017
Δημήτρης Μεσσίνης: «ΠρόΣΩΠΑ»
«Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου», λέει ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης. Στην έκθεσή του με τίτλο «ΠρόΣΩΠΑ» θα παρουσιάσει μία επιλογή έργων του που χρονολογούνται από το 1991 μέχρι σήμερα, τα οποία καθρεφτίζουν την καριέρα του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτοειδησεογράφου, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχει εργαστεί για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Διάρκεια έκθεσης: 16/09– 30/10/2016
Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η επανάσταση του χρώματος
Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη. Μια έκθεση-ταξίδι στην ιστορία, τη μελέτη και τους πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών πάνω στο χρώμα από τα πρώιμα χρόνια της πρωτοπορίας στις αρχές 20ού αιώνα ως τη δεκαετία του 1930 και την επιβολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Επιμέλεια: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
*09/09 – 05/11/2016, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
GEORGY LITICHEVSKY – OPUS COMICUM
Η Εννοιολογική Σχολή της Μόσχας είναι ένα κίνημα που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες 1970 και 1980 και συγκρίνεται σε αισθητική προσφορά και επιρροή μόνο με τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος είναι ο συνδυασμός της εικόνας με τον γραπτό λόγο. Ο Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι συνδιαλέγεται, όπως και οι υπόλοιποι εννοιολογικοί καλλιτέχνες, την σχέση εικόνας και λόγου, όμως ο ίδιος ανέπτυξε ένα προσωπικό ύφος καθώς στράφηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στην αισθητική του κόμικς και του γκράφιτι. Σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη. Έχει διαμορφώσει ήρωες όπως ο «Πινόκιο» της σύγχρονης εποχής, οι «Φυσικοί» και οι «Λυρικοί» κ.ά. και συχνά χρησιμοποιεί πρόσωπα από την ρωσική ιστορία που συναντιούνται μεταξύ τους και δημιουργούν ευφάνταστες ιστορίες. Με τον τρόπο της επιφανειακής παιδικής αθωότητας και αφέλειας αναδεικνύει σε δεύτερο επίπεδο ουσιαστικά θέματα φιλοσοφίας και κοινωνικών σχέσεων. Στο έργο του υπάρχουν συχνές αναφορές στην ελληνική ιστορία την οποία μελέτησε και αγάπησε από τα φοιτητικά του χρόνια, σπούδασε αρχαία ελληνικά και έμαθε νέα ελληνικά. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο στα ρωσικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά και εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016.
*9/11/16– 12/10/17, ΚΜΣΤ – Μονή Λαζαριστών
Ψίθυροι
Έκθεση-παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με έργα 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και το έργο ενός άνδρα καλλιτέχνη. Η έκθεση διερευνά τις καταθέσεις των καλλιτεχνών σε ζητήματα φύλου, ζητήματα ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων που αφορούν σε απαγορεύσεις και κοινωνικούς κώδικες. Ταυτόχρονα θίγεται η δύναμη της κατάδυσης στη διαδικασία της ζωής, χάριν της αναγνώρισης των τραυμάτων, αλλά και ο ψίθυρος του κυττάρου, καθώς βαίνει προς το γήρας. Η έκθεση εντάσσεται και στο πρόγραμμα του φετινού 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
*5/11/16– 7/01/17, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης –Αποθήκη Β1, Λιμάνι
130 υδατογράφοι σε μια έκθεση
Έκθεση υδατογραφίας με 130 σημαντικότατους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετοχή υδατογράφων με ιδιαίτερες περγαμηνές παγκοσμίως όπως Προέδρων των μεγαλύτερων Διεθνών Ενώσεων Υδατογραφίας και βραβευμένων καλλιτεχνών αποδεικνύει την αίγλη και το καλλιτεχνικό κύρος της διοργάνωσης που επιμελείται ο Γιώργος Πολίτης. Στο πλαίσιο της έκθεσης «WATERCOLOR INTERNATIONAL III» θα οργανωθούν events και εργαστήρια, ώστε το κοινό να γνωρίσει από κοντά τους καλλιτέχνες και τον κόσμο της υδατογραφίας.
*5-21/10, Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, Λαδάδικα
Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας – Ρωσίας
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2016, Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα θα παρουσιάσει την περιοδική έκθεση «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας – Ρωσίας», η οποία ήδη φιλοξενήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για μία συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο της Ιστορίας της Θρησκείας της Αγίας Πετρούπολης. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της συλλογής θρησκευτικών χαρακτικών και των δύο Μουσείων, από τον 17ο έως τον 20ο αι. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει με έργα από τη Συλλογή χαρακτικών της μεγάλης δωρήτριας Ντόρης Παπαστράτου, μέρος των οποίων εκτίθεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για χάλκινες μήτρες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες σε χαρτί και ύφασμα, με εξαιρετικό επιστημονικό, καλλιτεχνικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον.
*Από τέλη Οκτωβρίου, ΜΒΠ