Στο θέατρο Αυλαία γίνονται σπουδαία έργα!

Ένας από τους ιστορικότερους χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης γυρίζει σελίδα και υποδέχεται εντός του μια καινούρια δυναμική ομάδα τέχνης για να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της πορείας του.

Parallaxi
στο-θέατρο-αυλαία-γίνονται-σπουδαία-έ-368591
Parallaxi
Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Ένας από τους ιστορικότερους χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης γυρίζει σελίδα και υποδέχεται εντός του μια καινούρια δυναμική ομάδα τέχνης για να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της πορείας του.

Ο λόγος φυσικά για το Θέατρο Αυλαία και για την εταιρεία «Γίνονται έργα», η οποία με βάση το ιστορικό κτίριο της ΧΑΝΘ δημιουργεί έναν ανανεωμένο χώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση, το θέατρο είναι σήμερα έτοιμο να φιλοξενήσει παντός είδους συναντήσεις με ανθρώπους του θεάτρου, της τέχνης, του χορού, της μουσικής, κι όχι μόνο. Ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα της Θεσσαλονίκης γεμίζει με νέα δυναμική, με βλέψεις να προσφέρει ένα πολύχρωμο καλλιτεχνικό μωσαϊκό στο κοινό της πόλης.

Θυμόμαστε άλλωστε ότι το Θέατρο Αυλαία είναι ένας χώρος πολιτισμού με δραστηριότητα από το 1936. Το θέατρο στεγάζεται στο κτίριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ) το οποίο εδώ και ογδόντα χρόνια αποτελεί σύμβολο της ιστορίας της πόλης. Τα θεμέλια του κτιρίου μπήκαν στις 3 Μαρτίου 1924, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Χ.Α.Ν. κ. John Mott. Το 1926 ολοκληρώθηκε η μελέτη και τα σχέδια του κτιρίου που εκπονήθηκαν από τον κ. Μ. Δελλαδέτσημα και εγκρίθηκαν από το τεχνικό γραφείο των ΧΑΝ στην Ν. Υόρκη. Το έργο αποπερατώθηκε το 1934.

Τα τοξωτά ανοίγματα, ο τρούλος, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία κατάφεραν να ενώσουν το κτίσμα με το βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Στο κτίριο αυτό έχουν λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Πινακοθήκη, από το 1966 μέχρι το 1986, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για πάνω από πενήντα χρόνια, από το 1939 έως και το 2000, οπότε μεταφέρθηκε στο δικό της κτίριο, όπως επίσης και το ιστορικό αρχείο εφημερίδων και περιοδικών. Αργότερα, στεγάστηκαν εκεί το γραφείο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, το γραφείο της «Τέχνης», η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (στο θέατρο Αυλαία) ενώ το καφενείο «Χρώμα» παραχωρήθηκε στην θεραπευτική κοινότητα “Ιθάκη” με την οποία υπήρχε συνεργασία.

Στο κτίριο λειτούργησε φυσικά και το Θέατρο Αυλαία, το οποίο στην αρχή περιλάμβανε κλειστή και ανοιχτή σκηνή, θερινή «Αυλαία», όπως και ο κινηματογράφος «Αίαντας» τη δεκαετία του 1980. Το 1990, η λειτουργία του θερινού θεάτρου «Αυλαία» σταμάτησε λόγω επεκτάσεων εγκαταστάσεων της ΧΑΝΘ και των εργασιών για την κατασκευή χώρου στάθμευσης.

Ανάμεσα στις σημαντικές στιγμές της ιστορίας του θεάτρου είναι η περίοδος από τις αρχές της δεκαετίας 1960 έως τις αρχές του 1980, οπότε και τη διεύθυνση του θεάτρου είχε το ζεύγος Παναγιώτη Κάσση και Λέλα Σκορδούλη. Την περίοδο εκείνη παρέλασαν από το θέατρο μεγάλοι ηθοποιοί, όπως οι Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ξένια Καλογεροπούλου κ.ά.

Στο Θέατρο Αυλαία έχουν φιλοξενηθεί επίσης, παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», αλλά και άλλων σχημάτων της πόλης. Η λειτουργία του σταμάτησε περίπου το 1995, οπότε και ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής από τον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης- Θεσσαλονίκη 1997». Στη συνέχεια επαναλειτούργησε έως το 2005 οπότε και καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε από βραχυκύκλωμα. Η κινητοποίηση των δυνάμεων της πόλης για την αναστήλωσή του ήταν σημαντική. Μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία γραφειοκρατικής φύσης, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής το 2008 και ολοκληρώθηκαν το 2010. Η Πολιτεία Τεχνών ανέλαβε τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Τώρα, στο Θέατρο Αυλαία εισέρχεται μια εταιρεία παραγωγής με μια δεκαετία πολιτιστικής δράσης στο ενεργητικό της. Από το 2008, με παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό, η «Γίνονται έργα» προσθέτει αδιάλειπτα στο ψηφιδωτό του πολιτισμού και της τέχνης. Ο Παύλος και ο Πέτρος Παλάκας στον πυρήνα της ομάδας, μαζί με την Ελευθερία Τέτουλα, τον Γιάννη Δαλάκα, το Χρήστο Φανταγμά και τον Κυριάκο Αλεξιάδη, απαρτίζουν την νέα ομάδα του Θεάτρου Αυλαία. Η φιλοσοφία τους; “Να ‘Γίνονται έργα’, να αναβαθμίζεται και να ομορφαίνει η καθημερινότητα μας”, όπως δηλώνουν τα πρόσωπα της ομάδας.

Η «Γίνονται έργα» ανέλαβε πριν λίγους μήνες το ιστορικό Θέατρο Αυλαία, ανακαινίζοντάς το και ανακοινώνοντας την δημιουργία ενός φρέσκου καλλιτεχνικού χώρου. Η ομάδα επιθυμεί να συνεχίσει την μεγάλη ιστορία του θεάτρου, με την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του ως τόπο συνάντησης και συνομιλίας του παρόντος, με το παρελθόν και το μέλλον. Ποια είναι η διαφορά που ελπίζουν να επιτύχουν; “Τις διαφορές θέλουμε να εξαλείψουμε, ακριβώς όπως κάνει και η τέχνη”, αντιπροτείνουν. Και η εικόνα που επιθυμούν να δημιουργήσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης; “Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους, σημείο συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων με μια κοινή αισθητική αντίληψη”.

Στο Θέατρο Αυλαία, όπως σημειώνει η ομάδα, “Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναντήσεις με ανθρώπους της τέχνης, του χορού και της μουσικής, ημερίδες και παρουσιάσεις. Με το βλέμμα στραμμένο στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και την πρόθεση το τοπικό να γίνει και εθνικό, θα συμπράξουμε με το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και θα συνεργαστούμε με καλλιτεχνικούς φορείς και φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό”. Στόχος των «Γίνονται έργα» “το πολύχρωμο μωσαϊκό, γιατί όσες περισσότερες πατημασιές το σκονίσουν τόσο πετυχημένο θα είναι”.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ομάδας άρχισαν άλλωστε ήδη να υλοποιούνται με την κατάρτιση ενός πολυποίκιλου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, ενώ στους μακροπρόθεσμους είναι οι παραγωγές του Θεάτρου Αυλαία να αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και να ανοίγουν τα φτερά τους για ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια.

Ποια θα είναι τα highlights όσων θα δούμε την σεζόν 2018-2019 στο Θέατρο Αυλαία; Ξεχωρίζουμε το “Άλμα προς την ελευθερία – Η ιστορία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ”, του οποίου η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα δημιουργεί μια ωραία προσμονή για το θέαμα. Επιπλέον, το Sleepless movie marathon είναι σίγουρα μια από τις πολυαναμενόμενες νύχτες στο Αυλαία. Σημειώνουμε και την συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, με την πανελλαδική πρεμιέρα του έργου του Ντάριο Φο “Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία” σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Και φυσικά την εξαιρετική παράσταση “Πατρογονικό” από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αλλά και την αναμενόμενη παράσταση “Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης”, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη.

Άλμα προς την ελευθερία – Η ιστορία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Το “νέο” Θέατρο Αυλαία σας περιμένει να γνωρίσετε όλα όσα τρέχουν εντός του!

Ο Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018:

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

2, 3, 4/11

Άλμα προς την Ελευθερία. Η ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Κείμενο-Σκηνοθεσία: Σεργκέι Γιανκόφσκι, Πρωταγωνιστεί: Σεργκέι Γιανκόφσκι Χορεύουν: χορευτές του μπαλέτου Μαριίνσκι

7, 8, 9, 10, 11/11

«Ο Γάμος σου» Θεατρική performance, σύλληψη-σκηνοθεσία Ανδρέας Μπαλαούρας

12, 13/11

«Η προίκα» της Μπέτυ Μαγρίζου Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, στο ρόλο της Αγγέλας η Στέλλα Παπαδημητρίου

14, 15, 16/11

«Καφρόκρεμα», Stand – up comedy με τον Δημήτρη Δημόπουλο, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου μεταμεσονύχτια!

16, 17, 18/11

«Γράμμα σ’ ένα παιδί», με τη Ζέτα Δούκα, σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση

19, 20/11

«Παζολίνι», Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Αγγελική Καρυστινού, ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολλάρι

20, 21/11

«Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη

23, 24/11

«Fragile» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, με την Εύη Καραγιάννη

25/11

«Το κιβώτιο» με τον Φώτη Μακρή

28, 29, 30/11 & 1, 2/12

«Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, πρεμιέρα του Θεάτρου Τέχνης στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Παιδική σκηνή

«Τ’ όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:30

Βρεφική σκηνή

«Λα λι λαλώ» σε σκηνοθεσία Δόμνας Ζαφειροπούλου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

1, 2/12

«Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» του Ντάριο Φο

3, 4/12

«Ρόζα Εσκενάζυ» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, με τη Νεφέλη Ορφανού

7, 8, 9, 10, 11/12

«To Πατρογονικό» της Μάγκυς Κριθαρέλλη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

12, 13, 14, 15, 16/12

«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

14/12

«Sleepless movie marathon», Κινηματογραφικός μαραθώνιος για τη χαρτογράφηση του έρωτα με τη προβολή τριών ταινιών – Νευρικός εραστής του Γούντυ Άλεν, The Lovers του Λουί Μάλ και Vertigo του Άλφρεντ Χίτσκοκ

19, 20, 21, 26, 27, 28/12

«Οι κάτω από τα αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπίμπη

Από 26 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου:

Χριστουγεννιάτικη ΑΥΛΑΙΑ, το πρόγραμμα των παραστάσεων θα ανακοινωθεί σύντομα

Παιδική σκηνή

«Τ’ όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:30

Βρεφική σκηνή

«λα λι λαλώ» σε σκηνοθεσία Δόμνας Ζαφειροπούλου

*Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136 (ΧΑΝΘ), Τηλ. 2310230013

Βρείτε το Θέατρο Αυλαία στο Facebook ΕΔΩ

Βρείτε την ομάδα ‘Γίνονται έργα’ στο Facebook ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα