“Στους Δρόμους του Κουδουνιού” στο Αλατζά Ιμαρέτ

Μία ομαδική έκθεση φωτογραφίας.

Parallaxi
στους-δρόμους-του-κουδουνιού-στο-αλ-284803
Parallaxi
carnival bells

Μία ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Στους δρόμους του κουδουνιού” στο Αλατζά Ιμαρέτ ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό της πόλης την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στις 20.00 στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2018. 

Στην έκθεση που συνοδεύουν προβολές video για την κωδωνοφορία, συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Μανώλης Βάρνας, Γιώργος Γκιζάρης, Ελένη Δελιβάνη, Δημήτρης Δεσποινούδης, Δήμος Έππας, Δημήτρης Κανονίδης, Νίκος Καραμπετάκης, Βασίλης Καρκατσέλης, Νάνσυ Ντόκα, Καίτη Παπαναούμ, Γιάννης Πομάκης, Δημήτρης Προκοπίου, Μένη Σεϊρίδου, Παναγιώτης Τσιναρίδης

Φωτογραφία και Κωδωνοφορία, γράφει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Καρκατσέλης, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

“Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζει και φέτος τη διπλή του προσπάθεια: ενημέρωση του κοινού για τα δρώμενα της Κωδωνοφορίας (προέλευση από τα βάθη της αρχαιότητας) και εμπλοκή των φωτογράφων στην αναπαράσταση των παραδοσιακών αυτών δρώμενων. Αυτή η προσπάθεια ακολουθεί δύο άξονες:

τη διοργάνωση μιας ακόμη σειράς ομαδικών θεματικών φωτογραφικών εκθέσεων, εντός και εκτός έδρας, καθώς και ομαδικών θεματικών φωτογραφίσεων για την εξοικείωση των φωτογράφων με τις δυσκολίες του συγκεκριμένου αυτού είδους και τη δημιουργία νέου υλικού.” 

“Οι φωτογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ανά την επικράτεια τοπικές πρωτοβουλίες διαφύλαξης ή εμπλουτισμού του λεξιλογίου έκφρασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διερεύνησης του εγώ. Οι φωτογράφοι, με μία παραδοσιακή τεχνική/αποστολή του μέσου (αυτή της αδιαμεσολάβητης καταγραφής των όσων συμβαίνουν γύρω τους) με τη συμμετοχή τους στην καταγραφή των δρώμενων, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα προς νέες (ή μήπως ξεχασμένες;) πολιτιστικές κατευθύνσεις και δημιουργικές ενατενίσεις.”

To έθιμο της κωδωνοφορίας

Η απαρχή του εθίμου της κωδωνοφορίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και συναντά τις κοινότητες των ποιμένων και των αγροτών που, σε κάθε γωνιά του ευρωπαϊκού χώρου, είχαν έναν κοινό φόβο: εκείνο της κακής σοδειάς, και μία κοινή ελπίδα: την πλούσια συγκομιδή.

Μέσα από δραματικές παραστάσεις με συλλογικές μεταμφιέσεις με μάσκες, δέρματα ζώων, κουδούνια, επιδίωκαν να εξευμενίσουν τις μυστηριακές δυνάμεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα στη φύση και να απομακρύνουν με τρόπο εκκωφαντικό τους κακούς δαίμονες που την εμποδίζουν. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ιεροπραξία έχει το κουδούνι. Στο μαγικό του ήχο ο άνθρωπος απέδιδε υπερφυσικές ιδιότητες που πίστευε ότι συνέβαλαν στην προστασία της επιβίωσης της κοινότητας.

Έθιμα της κωδωνοφορίας τελούνται μέχρι και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύγχρονοι τελεστές, που ευλαβικά κρατούν τα έθιμα τους προσκυνώντας τον Άγιο τους, χαιρετώντας του νεκρούς τους, χορεύοντας και πανηγυρίζοντας ακόμη διονυσιακά, προσθέτοντας συχνά στη θεατρολογία των εθίμων τους σύγχρονα στοιχεία. Είναι μαγικό το πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είναι μεταξύ τους οι σύγχρονοι κωδωνοφόροι. Είναι συγκινητικό να διακρίνει κανείς κοινά στοιχεία ανάμεσα σε ομάδες κωδωνοφόρων που ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχουν έρθει ποτέ μεταξύ τους σε επαφή, αλλά με το ίδιο πάθος, την ίδια ορμή, τον ίδιο παλμό και την ίδια ένταση δονούν τα κουδούνια τους για να εξευμενίσουν τις δυνάμεις του κακού.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης

***

Διάρκεια έκθεσης: 6 – Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 18.00, Δευτέρα κλειστά

Αλατζά Ιμαρέτ : Κασσάνδρου 91-93 Τηλ. 2310 278587

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα