Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος σε Μητσοτάκη: Είμαστε σε άτυπο lockdown

Τι λένε για την κατάσταση στον κλάδο τους και ποια είναι τα αιτήματα τους.

Parallaxi
σύλλογος-μουσικών-βορείου-ελλάδος-σε-607107
Parallaxi

Για άτυπο λοκντάουν με τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία, που πλήττει τον κλάδο των καλλιτεχνών, κάνει λόγο ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και ζητά μια σειρά από μέτρα.

Σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και ΓΓ των υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Ενέργειας, οι καλλιτέχνες ζητούν «τη συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο χρονικό διάστημα συνεχιστεί το άτυπο lockdown (με αντικειμενικά κριτήρια που μπορούν να διασταυρωθούν από το Εργάνη)» και σε περίπτωση απαγόρευσης της ζωντανής μουσικής για οποιοδήποτε λόγο, «να συμπεριληφθούν στο μητρώο καλλιτεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και όσοι έχουν εγγραφεί μετά τις 10/01/2021» καθώς και «να ξεκαθαρίσουν άμεσα όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αποζημιώσεις Ιουνίου και Ιουλίου, το εποχικό επίδομα και τις επιδόσεις ανεργίας».

Ζητούν ακόμη άμεσα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης και μέτρα ώστε να ρυθμιστούν οι φορολογικές και τραπεζικές οφειλές, την ύπαρξη ποσόστωσης 80% προς 20% υπέρ του ελληνικού ρεπερτορίου στη μετάδοση μουσικής από τα ΜΜΕ και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς

Τον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Εργασίας

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Ο κλάδος των μουσικών συνεχίζει να πλήττεται ΑΝΕΛΕΗΤΑ! Με τον όρο “κλάδος των μουσικών” εννοούμε το σύνολο εκείνο των καλλιτεχνών που εργάζεται σε χώρους εστίασης και μουσικές σκηνές. Εξαιτίας των μέτρων η εργασία μας αντιμετωπίζει τεράστια κρίση. Συγκεκριμένα:

1. Με τα υπάρχοντα μέτρα και την κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας, πρακτικά βρισκόμαστε σε ένα άτυπο lockdown. Σε ορισμένους χώρους δε (όπως τα ξενοδοχεία) βρισκόμαστε και σε τυπικό lockdown όσον αφορά στη ζωντανή μουσική.

2. Τα εξαγγελθέντα από τον Πρωθυπουργό επιδόματα Ιουνίου και Ιουλίου δεν έχουν καταβληθεί ακόμη σε όλους τους δικαιούχους. Τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ δίνονται αναλόγως με την κρίση εκάστοτε υπαλλήλου και αναλόγως με τον τρόπο που ο καθένας ερμηνεύει τη νομοθεσία.

Έχουμε κουραστεί να είμαστε, τα τελευταία δύο χρόνια, η παράπλευρη απώλεια των μέτρων. Ζητούμε το αυτονόητο δικαίωμα σε εργασία και ισονομία. Για μία ακόμη φορά θα σας παραπέμψουμε στα στοιχεία του Εργάνη, στα οποία μόνον εσείς έχετε πρόσβαση, και απορούμε γιατί και η αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) δεν τα ζητάει, για να δείτε τις εισροές και εκροές των εργαζομένων ανά μήνα στους κωδικούς που σχετίζονται με την μουσική τις παραστατικές τέχνες και τη διδασκαλία, αλλά και τους τεχνικούς που τις υποστηρίζουν, με βάση τις συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Συγκρίνετε απλά τα νούμερα με αυτά του 2019 και είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας αλλά και γενικότερα στο θέαμα ακρόαμα. Αιτούμαστε:

1. Τη συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο χρονικό διάστημα συνεχιστεί το άτυπο lockdown (με αντικειμενικά κριτήρια που μπορούν να διασταυρωθούν από το Εργάνη) και σε περίπτωση απαγόρευσης της ζωντανής μουσικής για οποιοδήποτε λόγο.

2. Να συμπεριληφθούν στο μητρώο καλλιτεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και όσοι έχουν εγγραφεί μετά τις 10/01/2021.

3. Να ξεκαθαρίσουν ΑΜΕΣΑ όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αποζημιώσεις Ιουνίου και Ιουλίου, το εποχικό επίδομα και τις επιδόσεις ανεργίας, τα οποία σας τα έχουμε εκθέσει μέσω της κοινής επιστολής που λάβατε από την Π.Ο.Θ.Α.

4. Άμεσα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης και μέτρα ώστε να ρυθμιστούν οι φορολογικές και τραπεζικές οφειλές.

5. Να υπάρξει ποσόστωση 80% προς 20% υπέρ του ελληνικού ρεπερτορίου στη μετάδοση μουσικής από τα Μ.Μ.Ε. ακολουθώντας το παράδειγμα του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, ούτως ώστε να προκύψουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για τους δικαιούχους.

Τέλος, ζητούμε την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να βρεθούν επιτέλους οι κατάλληλες λύσεις για τους εργαζομένους του κλάδου μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα