Ένας μαθητικός διαγωνισμός γκρεμίζει τα στερεότυπα στα παιδικά παιχνίδια!
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός βάζει εκπαιδευτικούς και μαθητές να δουλέψουν μαζί γύρω από το "Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά"
Ένας μεγάλος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός έρχεται στοχεύοντας αφενός να δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εργαστούν από κοινού σε ζητήματα έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών και αφετέρου στην βαθύτερη κατανόηση ζητημάτων σχετικών με τις έμφυλες διχοτομήσεις και τους ιεραρχημένους κοινωνικούς ρόλους. Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο για την αναγκαιότητα άρσης του έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών οι μαθητές/τριες καλούνται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω των ψηφιακών τους δημιουργιών.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους θα κληθούν να εργαστούν πάνω σε μία από τις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού και τελικά να παρουσιάσουν είτε μία ταινία μυθοπλασίας-ντοκιμαντέρ μέγιστης διάρκειας πέντε λεπτών, ή ένα κοινωνικό σποτ μέγιστης διάρκειας 45 δευτερολέπτων είτε μία συνολική παρουσίαση του έργου τους μέσω δημιουργίας διαδικτυακών τόπων όπως Blog, Wiki και άλλες ιστοσελίδες.
Πιο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας υπό τον τίτλο «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά» διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του ΥΠΠΕΘ, για όλους τους μαθητές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι τόσο η ευαισθητοποίηση των μαθητών όσο και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ισότητας των φύλων μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία των παιχνιδιών ως προς την παραγωγή, αναπαραγωγή και εμπέδωση των έμφυλων ρόλων και ανισοτήτων. Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο παιδαγωγικός του ρόλος είναι αναμφίβολα ζωτικός παράγοντας για την ανάπτυξη των παιδιών και τον τρόπο πρόσληψης, οργάνωσης και ερμηνείας του κόσμου.
Ο διαγωνισμός στοχεύει στην βαθιά κατανόηση της άποψης πως η έμφυλη διάκριση των παιχνιδιών ενισχύει και παγιώνει τις έμφυλες διχοτομήσεις, τους ιεραρχημένους κοινωνικούς ρόλους και την ανάγκη πλήρωσης των ρόλων αυτών. Παράλληλα, στόχος είναι και η ανάδειξη της σημασίας των έμφυλων στερεοτύπων ως προς τον σχεδιασμό και την εμπορία των παιχνιδιών και συνακόλουθα στην επιλογή και τον τρόπο χρήσης τους.
Επιπλέον, επιμέρους στόχοι της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας όπως ορίζονται από τους διοργανωτές, είναι η ενίσχυση της φαντασίας, αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των μαθητών/μαθητριών για καλλιτεχνική έκφραση, η ανάπτυξη της πηγαίας δημιουργικότητάς τους, η δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω πρωτότυπων ψηφιακών έργων, η ενίσχυση της συνεργασίας και της ομαδικότητας, η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και ο ψηφιακός γραμματισμός.
Οι όροι και οι οδηγίες συμμετοχής στο διαγωνισμό καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης των έργων
Οι μαθητές /μαθήτριες που θα τύχουν διάκρισης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (ένα έργο από κάθε κατηγορία), θα λάβουν μέρος σε οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη σε χώρους συναφείς με το περιεχόμενο του διαγωνισμού (σχετικό θεματικό πάρκο ή εναλλακτικά μουσείο). Η εκπαιδευτική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2016-2017. Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2016-2017. Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν και από την επίσημη ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. www.isotita.gr.
Ψηφιακές βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν όλες οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν και προαιρετική για τους μαθητές και θα πραγματοποιηθεί, χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους Δ/ντές/τριες και τον σύλλογο διδασκόντων των σχολικών μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Επισημαίνεται επίσης, ότι απαγορεύεται η διανομή έντυπου υλικού η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών ατόμων/φορέων.
Μπορείτε να βρείτε τους όρους, την διαδικασία συμμετοχής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών και την αξιολόγηση των έργων αναλυτικά εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εκπαιδευτικό υλικό που συνοδεύει τον διαγωνισμό, λειτουργεί ως υλικό ευαισθητοποίησης για τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, έχει σχεδιαστεί από την Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ αλλά και Πρόεδρο της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ.