Ο Takis τιμώμενος καλλιτέχνης στην 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης.
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis* τιμώμενος καλλιτέχνης στην 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, με το ίδρυμά του, Κ.Ε.Τ.Ε. από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου.
Με τιμώμενο καλλιτέχνη τον διεθνούς φήμης γλύπτη Takis και σημαντικές γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της η 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair.
Η φετινή διοργάνωση, που μπαίνει αισίως στην τρίτη χρονιά της και καθιερώνεται ως θεσμός, θα εγκαινιαστεί στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 του ίδιου μήνα, ενώ θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 10, 9 και 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, κ. Παντελή Τσάτση.
Με μότο «Διακίνηση-Ενημέρωση-Διασκέδαση», η έκθεση βρίσκεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πολλών φορέων της πόλης και θα λειτουργήσει τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και σε επίπεδο εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair είναι μια «συνάντηση» αιθουσών τέχνης, που επενδύει στην στρατηγική και γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, στην πολυπολιτισμική της ταυτότητα, την μακρόχρονη ιστορία της και στους ιδιαίτερους δεσμούς της με τις χώρες των Βαλκανίων, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης και με αφορμή τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας στην πρόσφατη 83η ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις με έργα Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών από τη συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη και με έργα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Sol LeWitt από τη συλλογή της Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου.
Επίσης στη φετινή έκθεση θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ενότητες αφιερωμένες στο Design και την Εικονική πραγματικότητα, θα γίνει αφιέρωμα στο ιστορικό περιοδικό τέχνης ARTI του Αντώνη Μπουλούτζα, θα υπάρχει Honorary Wall με μια επιτοίχια εγκατάσταση, «αυγό», από 42 επώνυμους καλλιτέχνες, ενώ θα «τρέξουν» συνεργασίες και με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα. Στην 3η Art Thessaloniki Fair συμμετέχει και το ίδρυμα του Takis, Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.).
Με δεδομένο και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, η 3η Art Thessaloniki Fair θα υποδεχθεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, από τις 09:30 έως τις 15:00.
*Ο Τάκις κατά κόσμον Παναγιώτης Βασιλάκης, γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου 1925, είναι Έλληνας γλύπτης, διεθνούς φήμης και θεωρείται ο θεμελιωτής της κινιτικής τέχνης. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής τόσο εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο και λόγω των ιδεών που μετέδωσε. Αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, και με έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική – είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.
Μερικά σημεία – σταθμοί στην πορεία του:
1965: Ξεκινά η κατασκευή του Κ.Ε.Τ.Ε. (Κέντρου Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες) στο Γεροβουνό.
1968-1969: Εγκαθίσταται ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του M.I.T. και ξεκινά να δημιουργεί τη σειρά των «Ηλεκτρομαγνητικών Γλυπτών». Η εφεύρεση του «Ηλεκτρομαγνητικού Γλυπτού» από τον Τάκι είναι αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε στο M.I.T.: Υγρό που αιωρείται εξαιτίας ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων.
Τον Ιανουάριο του 1969 κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Ο τρόπος που βλέπει κανείς τη μηχανή στο τέλος της εποχής των μηχανών», στο Μουσείο MOMA στη Νέα Υόρκη, ο Τάκις εφορμά στο Μουσείο και αποσύρει ένα από τα «Τηλεγλυπτά» του το οποίο, όπως ισχυρίζεται, εκτίθεται χωρίς την άδειά του. Ο καλλιτέχνης θεωρεί την κίνησή του αυτή συμβολική, μία κίνηση που θα αποτελέσει το έναυσμα ενός πιο βαθυστόχαστου διαλόγου μεταξύ διευθυντών μουσείων, καλλιτεχνών και του κοινού. Το περιστατικό γίνεται πρωτοσέλιδο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
1983: Ο Τάκις συνθέτει τη μουσική και δημιουργεί τα σκηνικά για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, στην Επίδαυρο.
1987: Οι δημοτικές αρχές της Ντεφάνς επιτρέπουν στον Τάκι να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο σε έκταση χώρο που έχει δοθεί ποτέ σε καλλιτέχνη στην ιστορία του Παρισιού: 3.500 τ.μ. για ένα δάσος 39 Σινιάλων ύψους 3,50μ. ως 9,50μ.
1988: Κερδίζει το Μεγάλο Γαλλικό Βραβείο Γλυπτικής.
Δείτε το πλήρες βιογραφικό με την τεράστια πορεία του γλύπτη, ΕΔΩ.